דוד ובת שבע

וכי מתי טענתי

כי כל ספר בראשית הוא ספר שכולו מעשיות? אכן - כמה מהסיפורים הם מעשיות (ומעשיות יפות ומתוחכמות), ורובו מעוגן במציאות. אני לא טוענת כי התנ"ך כולו בדוי, אבל צריך להיות מציאותיים ולהבין שחלק מהסיפורים הקיימים בו הומצאו כפולמוס עם עמים אחרים, לחלק מהסיפורים היה גרעין אמת והם נופחו והורחבו. בכל מקרה, גם אם הסיפורים אמיתיים וגם אם לא - הם יפים, הם מתוחכמים, הם מעוררים מחשבה.

דניעל

New member
פלגיה, איפה מוצאים את המלבי"ם?

יש לי מקראות גדולות ועל הכריכה כתוב בגדול "עם מלבי"ם השלם", אבל אני לא מוצאת את המלבי"ם הנ"ל בשום מקום. עושה רושם שהספר לא כל כך ידידותי למשתמש... עד היום הסתפקתי בפרשנים שמצאתי סביב הטקסט, אבל עכשיו, כששולחים אותנו לקרוא מלבי"ם, אני כבר ממש מתוסכלת...

פלגיה

New member
בכל ספר הפירוש נקרא בשם אחר

פירוש המלב"ים על התורה נקרא "התורה והמצווה" על ספר שמואל - "דבר שמואל", על ספר מלכים - "לב מלכים", על ספר משלי "מוסר חכמה", על ספר איוב "קשת מלכים" ,על ספר דניאל "יפח לקץ" וכך הלאה. קל לזהות את פירוש המלבי"ם כי הוא מחולק לשנים - פירוש מילולי "ביאור המילות", ופירוש כוללני שנקרא "ביאור העניין".

דניעל

New member
דבר שמואל???

כשחיפשתי ברשת מי כתב את "דבר שמואל" מצאתי את השם ר' שמואל אבוהב... מוזר...

סוריאל

New member
מאוד יכול להיות

שגם ר' שמואל אבוהב קרא כך לאחד מחיבוריו. ככלל, שמות כפולים בספרות הרבנית הם תופעה די שכיחה.

דניעל

New member
לדוגמא - השל"ה

שני לוחות הברית... מזל שהעניין הזה של המלבי"ם עלה כאן. בחיים לא הייתי מנחשת. ממש לא ידידותי למשתמש...

יוסי ר1

Active member
צריך לזכור שאוריה היה חיתי, לא יהודי.

ובאמת מעניין, האם איסור התייחדות עם אשת איש קיים גם לעניין גויים?

כרימיה

New member
כשם שאתה לא יודע את זה

שזה משנה מפורשת ``לא יתייחד אדם עם שתי נשים (וכל שכן אחת) אבל אשה אחת מתייחדת עם שתי אנשים (הטעם הוא שנשים דעתם קלות אבל גברים כל אחד יתבייש מחברו ולכן אין לחשוש, והגמרא אומרת לא שנו אלא בכשרים אבל בפרוצים אפילו בי עשרה נמי לא, (אסור לה להתייחד בפרוצים גם אם הם עשרה, ועוד הגמרא אומרת שזה רק מדובר בפנויה אבל באשת איש אסור להתייחד כלל כדי שלא יוציא לעז על בניה שהם ממזרים, וכן הרמב``ם פוסק שאף בפנויה יש איסור יחוד ושזה תקנה של דוד ממעשה אמנון ותמר, כשם שאתה לא ידעת זאת (עכשיו את יודע) טעית שאוריה החיתי היה גוי, הרי אם היה גוי דוד היה מגרש אותו אסור להתחתן עם גוי, דוד היה מתחתן עם חוטאת שהתחתנה עם גוי? ולמה נקרא חיתי או משום שהיה גר מבני חת או שהיה ישראל שהגיע ממקום של בני חת, כמו שאחד אומר אני אמריקאי לא הכוונה שהיה גוי.

יוסי ר1

Active member
טוב, תודה על התשובה הארוכה.

אבל עדיין לא עניתה על ששאלתי האם יש איסור התייחדות עם אשת גוי? ולגבי מוצאו של אוריה, נוח לי הכתוב בתנ"ך, שמכנה אותו "אוריה החיתי". ועל השאלה האם דוד היה מתחתן עם חוטאת, קשה לי לענות. ובעצם גם אין לי עניין להכנס לזה.

masorti

New member
בודאי שאוריה היה גוי, וזה מוכח מהכתוב...

הרי יש הלכה מפורשת שאין מזכירים לגר את מוצאו. אילו היה אוריה גר, היה נאמר רק "אוריה" ולא "החיתי" כדי לא לביישו. מכיון שנאמר בכל פעם "אוריה החיתי", אנו למדים שגוי גמור היה אותו אוריה.

masorti

New member
אדם שנולד במזל מאדים יהיה שופך דמים?

עיין בבקשה באיגרת הרמב"ם לחכמי מרשיליא. ובפרט בחלקים שכותרתם "האצטגנינות - חוכמת הטיפשים" ו"גזירת הכוכבים - דברי טיפשות". הנה לך משפט המחץ משם... "דעו רבותיי שכל אותם דברים של גזירת הכוכבים, שהם אומרים יארע כך ולא יארע כך, ומולדו של אדם ימשוך אותו שיהיה כך ויארע לו כך ולא יארע לו כך - כל אותם הדברים אינם דברי חכמה כלל וטיפשות הם." אתה מוזמן להתווכח עם הרמב"ם.

כרימיה

New member
תשובת מחץ

שתסתום את עלילותיך על הרמב``ם אחת ולתמיד!: קודם כל הרמב``ם רק דוחה את דברי חכמת הגוים שלקוחים מעבודה זרה ואז היו מטעים אבל מקדים לפני הכל ``דעו רבותי שאין ראוי לו לאדם להאמין אלא באחד משלשה דברים הראשון - דבר שתהיה עליו ראיה ברורה מדעתו של אדם, כגון חכמת החשבון והגיאטריאות והתקופות. והשני - דבר שישיגו האדם באחד מחמשת ההרגשות, כגון שידע בודאי שזה אדם וזה שחור וכיוצא בזה בראית עינו, או שיטעם שזה מר וזה מתוק או שימשש שזה חם וזה קר, או שישמע שזה קול צלול וזה קול הברה, או שיריח שזה ריח ערב וזה ריח באוש, וכיוצא באלו. והשלישי - דבר שיקבל אותו האדם מן הנביאים ומהצדיקים (משמע אפילו שזה לא בא מהחוש ומהשכל!) וצריך לבעל דעה לחלק במחשבתו כל הדברים שהוא מאמין בהם, ויאמר: זה האמנתי או מפני הקבלה, וזה האמנתי בו מפני ההרגשה, וזה האמנתי בו מפני הדעה. וכל מי שיאמין בדבר אחר, שאינו משלשת המינים האלו עליו נאמר (משלי יד, טו) פתי יאמין לכל דבר`` ב. הרמב``ם עצמו כותב את המילה מזלות בהלכות דעות! הרמב``ם הרי את כל הלכותיו לוקח מהגמרא ולא מעיז לחלוק על הגמרא וברור שלא נעלמה ממנו אף גמרא וגם לא הגמרא בשבת על מזל מאדים!

masorti

New member
אתה מזבל שטויות שאינן רלוונטיות.

עיין שוב באיגרת הרמב"ם לחכמי מרשיליא. להזכירך שלא אני כתבתי את המסמך.

כרימיה

New member
אני רואה שאין מה לדבר איתך

אתה תאמר אני נקבה יראו לך הנה תראה את האיבר שלך אז תאמר לא! אני בת אתם מזבלים את השכל! מראים לך את מה שכותב הרמב``ם שם בפירוש שצריך להאמין רק לדברי הצדיקים אף שאנו לא יודעים, הרמב``ם כתב מכתב חריף בעקבות זה שהגוים היטעו אותם שמקרי האדם באים מהכוכבים וכמעט עבדו לכוכבים, וכדי לומר להם שזה עבודת כוכבים אמר כך, ולפי דעתך להם הרמב``ם כותב ``מזלות`` אם אין מזל? הכוונה שלו היתה שאין למזל השפעה עליך כי גם אם נולדת במזל שתכונתך תהיה שופך דמים אתה יכול להיות צדיק, כלומר להיות מוהל, להיות אומן, וכו` והכל תלוי בבחירתך. מכל מקום מה שנלמד מהרמב``ם זה שאתה חייב להאמין לצדיקים גם אם זה לא נראה מהשכל ומהחוש! רוצה להיות כופר צדוקי? הבחירה בידך!

כרימיה

New member
לא הבנתי חי חי חי

עיינתי שוב אתה פשוט ציטטת מאמצע קטע ובנית עליו הררים זה שטות תתחיל מתחילת הקטע, לא הבנת הוא אומר ``שכל אותן הדברים כולן של גזירת הכוכבים ``שהן אומרין`` יארע כך ולא יארע כך ומולדו של זה ימשוך לו כך ויארע לו כך - כל אותן הדברים אינן דברי חכמה כלל וטפשות הן, וכו` הרמב``ם מדגיש ``שהן אומרין`` לא שאין להם השפעה אלא שהחכמה שלהם שחוזים בכוכבים היא שקר! הבנת?

כרימיה

New member
ודעו רבותי

שחכמת הכוכבים ``שהיא חכמה ודאית`` מדלג קטע ``אבל אלו הדברים של הוברי שמים הטפשים אינן כלום`` קטע אחר ``וגם חכמי פרס הכירו והבינו שכל אותן החכמות שעשו הכלדים והמצרים והכשדים והכנענים שקר וכזב! ואל תדמו שאותן הדברים אין שם ראיה להן ולפיכך לא נאמין בהן אלא ראיות ברורות נכונות, אין בהן דופי, יש לבטל כל אותן הדברים. ולא ידבק באותן הדברים אלא פתי שיאמין לכל דבר או מי שרוצה לרמות אחרים``

למעלה