גידול חיות מחמד

Neta558

New member
גידול חיות מחמד

השאלה מיועדת בעיקר לצמחונים, פשוט כי נראה לי שזה נוגע להם יותר. עם הבשריים סליחה (אבל אתם כמובן מוזמנים לכתוב את דעתכם הקרניבורית :) פעמים רבות הצמחונות מלווה אצל אנשים גם באהבה לחי שבאה לידי ביטוי בגידול חיות מחמד. אך, האם גידול חיה אשר אוכלת בשר אינה מהווה גם היא צריכת בשר? למעשה, גידול כלב והאכלתו באוכל בשרי (וכזה הוא אוכל לכלבים...) פירושו מתן העדפה לכלב על פני חיות אחרות. נכון שלא נמנע מחיות בטבע לאכול בשר. דבר זה אינו הגיוני ואף יפר את "חוקי הטבע". אולם, חית המחמד לא צדה את מזונה בשטח טבעי...היא אוכלת חיות שגודלו בתנאים מזוויעים לצורך הריגתם... מדוע שנגדל חיה אחת על חשבון האחרת? אם אכן יש לנו העדפה לכלבים, מדוע לא ניתן העדפה זו גם לבני האדם, לעצמינו, ונאכל בשר? אם זו העדפה בשל קרבה רגשית, האם לא נאכיל את ילדינו בבשר? ואם אין מדובר בהעדפה, מדוע בכלל שהאדם ימשיך לגדל כלבים, או כל חיה אחרת האוכלת בשר? והאם נכון לדעתכם לגדל חיות מחמד בצורה צמחונית, גם אם זה בניגוד לטבעה של החיה?

tali_le

New member
הבעיה

היא פחות בכך שזה בניגוד לטבעה של החיה... זה גם בניגוד לטבעו של האדם לא לאכול חיות.. השאלה היא האם יש לי הזכות לעשות את הויתור שאני עשיתי גם בשביל החיה שברשותי... הרי מהות הטבעונות/צמחונות היא ההכרה שאין לי הזכות להחליט עבור החיה כיצד ואם תחיה... איך אני יכול להחליט כך עבור החיה שברשותי?

Neta558

New member
האם את לא שוללת למעשה גידול חיות?

או לפחות חיות שניזונות מבשר? מה שיוצר אגב העדפה לגידול חיות צמחוניות ואפשר אף לדון על ההשלכות של צעד כזה...:)

טל קר

New member
חוץ מזה, לכולנו יש העדפה רגשית

אני מכירה צמחונים הדוקים שהורגים ג´וקים בלי למצמץ. אצלי ההעדפה הולכת כך: הכי מעדיפה יונקים אח"כ עופות אח"כ דגים אח"כ חרקים ושונות. את שתי הקבוצות המועדפות עלי במקומות הראשונים אני לא אוכלת, בקבוצה השלישית אני נגד פגיעה שלא למטרות אכילה ישירה (כלומר אני נגד דיג למען הכיף) ובשאר - אני מעדיפה שלא יהיו בסביבתי. מכך נובע למשל שלהאכיל יונקים בעכבישים לא היה אכפת לי, אבל להאכיל עכבישים ביונקים מזעזע אותי.

Leee

New member
אני חושבת

שאי אפשר להאשים אותך על הדעות שלך אי אפשר להכריח אותך להזדעזע ממוות של ג´וק ואני אשקר אם אני בתור צמחונית אגיד לך שאני ממש מזדעזעת אבל אני חושבת שג´וקים ממש מצחיקים (תסתכלי עליהם פעם בחוץ.. הם רצים:) ושבגלל שהם לא מזיקים אין סיבה להרוג אותם יש לך חרק שאת לא אוהבת בבית, את יכולה בעזרת דף או צינצנת לתפוס ולזרוק מהחלון אני כן הורגת יתושים פרעושים ועש, בגלל שהם מזיקים לי, בדיוק כמו שכולנו יודעים שאם נמר ענק היה מתנפל עלינו כדי לטרוף באמצע הסוואנה הבחירה הנכונה היתה לירות בו (אני היית מעדיפה לפרוס את היידים לצדדים ולצעוק "חתולייי" אבל זו אני, והחולשה שלי לחתולים היא עניין אחר)

D-34

New member
זה ממש לא נכון (בקשר לג´וקים)

ג´וקים (תאמינו או לא!) יצורים חכמים מאין כמותם. הם י ו ד ע י ם שאנחנו מפחדים מהם! אני פשוט מרגיש את זה. פעם, בתקופה שהייתי הורג ג´וקים (היום כבר לא!) ראיתי ג´וק מת שוכב על הרצפה. באתי להרים אותו ולזרוק אותו, ו--הופ! הוא קם והתחיל לברוח!! זה קרה לי כמה וכמה פעמים! הג´וקים מסוגלים להעמיד פני מת שעות ולברוח בזמן המתאים. הם לומדים אותנו מהר מאוד, ובואו נשתחרר מהמיתוס שהם מפחדים מאיתנו, כי הם כבר לא. הגיע הזמן שגם אנחנו נפסיק לפחד מהם. אני הורג רק חומיינים לפני שאני הולך לישון (אחרי שאני מנסה לסלקם) כי יש חשש שהם ייכנסו לי דרך האף או האוזן וייגרמו למותי! (זה כבר קרה לקרובי משפחה שלי לא פעם!!!).

עופר ב.ה

New member
אינסטינקטים

העמדת פני מת היא אחת מההתאמות ההתנהגותיות בעולם החי שמסייעות בהישרדות. אגב, גם יתושים עושים את זה. תודעה, בכל מקרה, היא לא מהתכונות שחרקים ניחנו בהן. הקריטריון, הוא, כאמור למטה, סבל. עופר

D-34

New member
לא...

את גזענית כי את מעדיפה חתול על ג´וק. את גזענית ק-י-צ-ו-נ-י-ת כי את עושה דירוג גזעים להעדפה. ותזכרי שגם הצמחים הם יצורים חיים-- לא פחות מבני אדם ובע"ח.

אויש באמת!

נכון, לא צריך לעשות העדפה לגזעים אבל צמחים? תגידי לי, מה את אוכלת בדיוק? מי שאוכל סלט הוא גזען? אם אני מעדיף מלפפון על פני חסה יקחו אותי להאג? בחייאת רבאק, חלאס עם השטויות.

עופר ב.ה

New member
דודי, אנחנו לא מתייחסים לבע"ח

יפה בגלל שמוגדרים כאורגניזמים. שהרי גם חיידקים הינם אורגניזמים. ואף אחד לא יבקש להתייחס יפה לחיידקים ולא להרוג טריליוני חיידקים כל יום. אורגניזם בבסיסו, הוא מצבור של חומרים ומולקולות כימיות, שמקיימים מספר תנאים ביולוגיים (שמקורם כימי). הצמחים הם יצורים חיים לא פחות מבני אדם ובעלי חיים, אולם הקריטריון הוא הסבל. והצמחים, לפי כל הידוע למדע עד כה, לא סובלים כיוון שאין להם מערכת עצבים. הקריטריון של טל פסול לטעמי (כלומר, כשיש לאדם רגש מסוים, הוא צריך לבחון אם הוא מוצדק או לא, ובמקרה שהוא מוצא אותו לא מוצדק לנסות לשנות אותו או פשוט לא לפעול על פיו). לא נראה לי, למשל, שעופות סובלים פחות מיונקים. בקשר לדגים, אני לא בטוח. בקשר לתיקנים, נראה לי שהם אכן סובלים פחות, אבל אני צריך לברר את זה. מישהו טען פה פעם שהגזענות לא פסולה בגלל שאין הבדל בין הגזעים, אלא בגלל שבכל מקרה כולם שווים. זו גישה שגויה. הגזענות, הבחנה בין בני אדם עפ"י גזעם, שגויה, כיוון שכל בני האדם שייכים לאותו גזע. המחקר המדעי בעשרות השנים האחרונות הפריך סופית את ההפרדה הגזעית. 99.8 אחוזים מהגנום האנושי משותפים בין בני האדם. לאחרונה יש תנועה שמנסה להשיג עבור השימפנזים זכויות זהות לזכויות אדם, כיוון שהגנום שלהם ושל האדם משותפים ב- 98 אחוז. בכל מקרה, לדעתי מדובר בשני מאבקים שונים, עם נסיבות שונות - אפלייה וגזענות בקרב בני האדם - פסולה כיוון שכולנו שווים. פגיעה בבעלי חיים - פסולה כיוון שכולנו סובלים. ואז, כבר יש קריטריונים שונים לסבל. עופר

טל קר

New member
לא אמרתי שעופות סובלים פחות מיונקים

אמרתי שעופות הם לא יונקים. זו אבחנה ביולוגית. בכל אופן ליונקים אני חשה קרובה יותר מבחינה ביולוגית, כי הם המחלקה המורחבת מבחינה ביולוגית של המין האנושי. מי שאומר שצריך לנהוג בכל היצורים החיים בדיוק אותו דבר, אומר בעצם להיות אדיש לכולם. כי אי אפשר לאהוב את כולם אותו דבר. אם מישהו חושב שלכל חרק או צפרדע אני אקנה מתנת יום הולדת, אקנה לו אוכל במיוחד, אשן איתו במיטה, אנשק אותו ואזמין לו וטרינר כשהוא חולה, כמו שאני בשמחה עושה לחתולים שלי, הוא טועה. ואם הוא חושב שעל יתוש שימות אני אבכה כמו על כלב הוא גם טועה. ואם הוא חושב שלדעתי ריסוס קן נמלים שצמח בתוך הבית הוא לא פחות או לא יותר רצח עם שלא חמור פחות מאסון מגדל התאומים, כדאי שיגש להבדק. אני לא הורגת אף חיה בכוונה, לא יוצאת לשדות להרוג חרקים, ואני בכלל נגד הרג לא מוצדק של חיה כמו ציד ודיג. אני לא אוכלת יונקים ועופות או בע"ח שידוע לי שסבלו במיוחד (למשל לא אוכלת סרטנים בגלל שזורקים אותם בחיים למיים רותחים), אני כן אוכלת דגים ופירות ים. ואני מרססת את הבית נגד נמלים ג´וקים ופרעושים, ושולחת אנשי חרב להרוג ג´וקים כשנתקלת בהם. אם מישהו מעדיף לקרוא להעדפה של חתול על פני ג´וק ושל כלב על פני דג גזענות, SO BE IT. נ.ב. רגש השייכות שלי לדעתי בהחלט מוצדק. לכן פועלת על פיו.

עופר ב.ה

New member
הבהרה

דברי נאמרו, למעשה, בהקשר של דגים ולא של כל ממלכת בעלי החיים. אני לא מוצא היגיון בהימנעות מאכילת עופות ואי-הימנעות מאכילת דגים. בהקשר של בעלי חיים, דווקא צריך לנהוג באיפה ואיפה (מהסיבות שציינת בהודעתך), ואולם הקריטריון צריך להיות "מחלקת הסבל" שאליה משתייכת החיה. החפיפה בין מחלקות אלה לבין רגש השייכות עשויה להיות חלקית בלבד. למשל, פעמים רבות אנו חסים על חיי הפרפרים, בעוד לא מהססים להרוג מעופפים אחרים. זאת בגלל הקונוטציה החיובית של הפרפר, מזה שנים רבות, בתרבות האנושית. עופר

טל קר

New member
כמה דברים.

ראשית כל הרבה אנשים גם שאוכלים בשר, שמים קו. למשל הרבה מאוכלי הפרות לא יאכלו חתולים או כלבים כי הם חשים אליהם רגש (ואני לא מדברת עכשיו מהמנעות מסיבות של כשרות). אתה לא מכיר אוכלי פרות כבשים ועופות שמתפלצים כשתאילנדי אוכל חתול? שנית, הקריטריון שלי בהחלט לא מחלקת הסבל. עד כמה שידוע לי יכול להיות שהפרעושים סובלים יותר מחתולים יחסית לגודלם, אבל אם אני צריכה להרוג מישהו זה יהיה הפרעושים ולא החתולים. שלישית, לא לפגוע במישהו כי יש לך רגש אליו נראה לי לגיטימי, ואיכשהו הקשר שלי לחתולים (חיבוקים, נשיקות, ליטופים) לא נראה לי שהיה יכול להיות קים עם דג. לאנשים קשה לאכול משהו שנראה להם בעל תכונות אנושיות, ולכן יותר אנשים יאכלו שניצל מאשר יבחרו כבש חי ויגידו לשוחט תהרוג אותו, אותו אני רוצה. היתה פעם מתיחה מגעילה באיזה סרט של יהודה ברקן של מסעדה שהגישה בשר וכשהלקוח הזמין אמרו לו זה יקח קצת זמן, הראו פרות חיות שכאילו נכנסות לחדר, ואז שומעים צרחות וגעיות, ואז הלקוחות ברחו. בגלל זה גם תמונות של שחיטה כשרה מאוד מזעזעות אוכלי בשר. כשזה בא להם בצורה מעובדת הם לא טורחים לחשוב על זה. בקיצור, החלוקה שלי לא מעובדת על פי סבל, אלא על פי תחושת קירבה. ואני לא אפסיק לאכול דגים ואתחיל לאכול חתולים גם אם יסתבר שדגים סובלים יותר.

טל קר

New member
שאלה מענינת. והנה תשובתי.

לנו יש תודעה שלחתול או לכלב אין. אנחנו גם יכולים להיות צמחונים ולשרוד בניגוד לכלבים וחתולים. אני קונה לחתולים שלי את האוכל הכי טוב שביכולתי לקנות להם כי זה עוזר להם להאריך חיים. אי אפשר לצפות מחתולים או כלבים להיות צמחונים. בני אדם הרסו את השטח הטבעי להרבה חיות. אז אי אפשר לגדל חיה בשרית בצורה צמחונית (היא לא תחזיק מעמד בחיים). עוד לא החלטתי אם את ילדי אגדל כצמחונים או שאתן להם לבחור, בכל מקרה כדאי להמנע מבשר תעשייתי גם בגלל החומרים שדוחפים לתוך החיות כל מיני הורמונים וכו´ מלבד הסיבות האידיאולוגיות. אני לא מיצרת כלבים או חתולים. אני באה לתוך מצב נתון. והמצב הנתון הוא שיש כלבים וחתולים שהם יצורים שצריכים לאכול בשר כדי לשרוד, והם כרגע בחיים, ואם הם לא יקבלו בשר הם ימותו. כי אין להם אפשרות אחרת, ואין להם אפשרות טבעית להשיג בשר כי בני האדם השתלטו על כל האזור.

Neta558

New member
בקשר לכלבים...

אומרים שכלבים יכולים לחיות כצמחונים, אבל חתולים יצטרכו תוספים שונים להשלמת התזונה. (יש אנשים שטרחו לבדוק...)

לא בדיוק...

כלבים יכולים לחיות בלי לאכול בשר אבל הם חייבים לקבל חקל מהרכיבים שיש בבשר... חתולים חייבם בשר, עד כמה שאני יודע.

למעלה