בשבחי הסודיות

../images/Emo45.gifנקודה טובה

אם יש אפשרות, אז אולי כדאי לעבוד עם עוזר מדריך שיעזור להשתלט על קבוצת הילדים וייתן אפשרות לחלק את הקבוצה ל-2 חלקים, כשכל חלק עובד עם מדריך אחר... בכל מקרה אם אתה אומר שאחיך עשה זאת בהתנדבות, אז אני גם חושב שההחלטה שנלקחה היתה טובה. מצד שני, קשה לעשות כאלה החלטות כשאתה מתפרנס מההדרכה ואין לך אפשרות לפצל קבוצה.

amir_aikido

New member
../images/Emo31.gif לדעתי יש למורה אחריות מוסרית

בו ונבחין בין אחריות מוסרית ובין אחריות חוקית. מוסרית, בדרך שאני תופס אמנות לחימה, למורה יש אחריות מסוימת על מעשי תלמידיו. אין הכוונה לאחריות גורפת, ותמידית, אלא לאחריות מצפונית שהוא עשה את המיטב בכדי שתלמידיו יעשו טוב ובפרט לא ירעו (וברור לי שהמשמעות של לעשות טוב ולהרע איננה אוניברסלית). למרות זאת, הייתי חושש ממצב שבו מישהו ישקול להטיל על אותו המורה אחריות חוקית (האמריקאים מסוגלים לזה). אינני תופס את דרכי כדרך יחידה, ואני מבין שהתפיסה שלי מושפעת מהתובנה שלי לגבי מהותה של אמנות הלחימה, כפי שדנו בכך בעבר. בנוסף ברור לי, כי גם לדרכי ניתן לתאר לא מעט תרחישים בהם התלמיד הרע והשתמש לשם כך בדברים שלמד, ואין סיבה שידבק פסול כלשהו במורה. ולכן אין טעם להציג לי תרחישים ספציפיים. אמיר

ננדין

New member
../images/Emo45.gif למורה יש אחריות מסוימת...

אבל הוא לא אחראי בלעדי להתנהגותו של התלמיד מחוץ לדוג'ו... אני מאמין שמערכת סינון בסיסית כמו לא ללמד ילדים תרגילים מסוכנים (להם ולסביבה) או כמו לסרב ללמד טכניקות כאלו ואחרות לתלמיד אלים או לתלמיד שידוע שמעוניין בידע לצורך סיבות התקפיות ועוד מספר קריטריונים שמשתנים ממורה למורה... וכבר נתקלתי במורה שהעיף תלמיד מהמכון שלו בגלל שהוא שמע שהבחור בא ללמוד שם בשביל להשתתף בקרבות רחוב... אבל לצערי המורה לא יכול תמיד גם אחרי שנים (למרות שהסיכוי גובר) לעמוד על אופיו של תלמידו ב100 אחוז...

מורה הוא מעבר למקור ידע

ידע זה אולי כח, אבל מורה הוא אדם ולא רק מקור ידע טכני של עוד תרגיל או פחות תרגיל. מורה הוא אחד שנותן לך דרך ללכת בה. למורה לרוב יש גם יותר ניסיון משיש לחניך (לפחות בשיטה אותה הוא מלמד), ולכן אני לא חושב שאפשר לדבר על "כמות ידע". זה לא איך עושים תרגיל כזה או אחר, אלא מתי עושים את התרגיל, מתי הוא יעבוד, מה קורה אם המצב קצת שונה וכו'. כיום זו לא בעיה לקבל ידע: בן אדם יכול לשלם וללמוד איפה שהוא רוצה, מה שהוא רוצה וכמה שהוא רוצה. זה יותר קשה למצוא מורה שייתן לך קצת מעבר לעוד תרגיל (אם זה מה שאתה מחפש כמובן). רן.

../images/Emo2.gifמה לא נכון?

שכל אחד יכול ללמוד היכן שהוא רוצה ולקבל איזה ידע שהוא רוצה כמה שהוא רוצה (תמורת תשלום כמובן)?

הסוד הוא סוג של התנשאות

ובדרך שהגדרת אותו יש בו סוג של מכבסת מילים כדי לאפשר צידוק מוסרי להסתרה. אני מבין שהסוד טומן בחובו הילה רומנטית ומיסתורית אבל בהקשר ללימוד יש בו משהו מתנכר קטנוני ומתנשא, כשאני כותב "מתנשא" אני מתכוון במובן הכי שלילי שיכול להיות משום שיש מורים לאומניות לחימה הגורסים שגישה מתנשאת יש בה יתרונות בראייה של התלמיד את המורה. אישית, לא הייתי רוצה ללמוד בחיים אצל מורה אשר מחזיק בדיעה שיש לשמור בסוד איזשהו רכיב מהידע שלו.

Kenshinkan

New member
יש לי סוד לגלות לכם

למרות שיש בקראטה האוקינאווי קאטה סימטריות, הטכניקות שמוציאים מכל צד הן שונות, ולעתים לחלוטין. הסיבה היא שלמוחנו קל יותר לתפקד עם טכניקה X כנגד התקפה עם יד ימין (לדוגמא) וטכניקה Y כנגד התקפה עם יד שמאל, ולא X הפוכה. הסימטריות של הקאטה היתה אחת הדרכים לשמור על ידע "בסוד" הפני אלה שלא למדו - מפני שהם למדו אצל מישהו אחר, כי הם לימדו בעצמם והמורה דאג לפרנסתו, כי הם לא היו ראויים מבחינת המורה, או כי לא היה להם כסף לשלם. המורה שלי סיפר לי שכאשר הוא הגיע לקוריאה וירד מהמטוס היה לו התקף קלאסטרופובי מכמות האנשים שהיו מסביבו, פשוט לא היה חלל ריק מאנשים (אפילו איכרים חצו את מסלול הנחיתה של המטוס כי היו להם שדות משני צדדיו). ומאוחר יותר שהוא התחיל ללמוד Tang Soo Do היו עשרות ומאות עיניים שהציצו לתוך המכון מכל חריץ, חרך וחלון. מה הם ראו? קאטה שמבוצעות סימטרית ותרגילי קיהון (בסיס) שמבוצעים בשני הצדדים. באוקינאווה למדו בבית או בחצר של המורה, לפעמים היו נשארים לאכול אצלו ואף היו תלמידים שגרו ועבדו אצל המורה (Oyata היה מביא ל- Uhugushku משלוחים של מנות קרב מהבסיס האמריקאי כל יום), המורה הסיני בטאיפיי בחר לשבת עם תלמידיו במסעדה. בשביל הצופה מהצד זה לא מעניין ולא מושך - הם סתם יושבים ואוכלים, ובדיוק בגלל זה המורה יכול להרעיף ידע על התלמידים ללא חשש. מה זה סוד? - דבר שאני יודע ואתה לא. ברגע שעוד מישהו יודע זה כבר לא סוד. בעז

broccoli

New member
מעין שילוב

של א"ל עם ג'יימס בונד? this is secret technique, used by the masters. keep it safe, use it wisely.

Zeev Foux

New member
כיוונים אחרים

האמת היא, שהנושא עלה אצלי מכיוון אחר לחלוטין – לא כל כך מיחסי מורה ותלמיד, או תלמיד בכיר ותלמיד צעיר (אם כי ישנם השלכות ברורות). הנושא עלה אצלי זה מכבר בשל האי נוחות, הקיצונית לעתים, שחשתי בשיחה עם אנשים זרים על אומנות הלחימה שלי. אנסה לתת דוגמה- לא ממני - שזכורה לי מטאיוואן: אני ותלמיד סיני (לין, בעל ידע מדהים) מבחינים בשלושה חברה המתאמנים לא רחוק מהמקום בו אנו מתאמנים (בחוץ). בסוף האימון שלהם הם עוברים לידנו בשביל, אומרים שלום מנומס, ואנחנו מושכים אותם לשיחה, שמתחילה בשבחי המקום ונוחיות האימון בו, ונתקעת לחלוטין כשאני שואל אותם "באיזה שיטה אתם מתאמנים?" התשובה, שהייתה די צפויה למען האמת היא "אה זה, סתם, התעמלות". אני (מגחך בליבי) מקשה "לא, אני מתכוון איזה סוג של אמנות לחימה ההתעמלות הזו, אתם יודעים – אגרוף דרומי, עגור, שער טבעי..." "לא, לא, זה סתם התעמלות" כאן מתערב לין ושואל "תגיד, זה לא שיטת מין (Min Quan)?" "וואללה, נכון – מאיפה אתה מכיר את השיטה?" וכאן מתחילה שיחה מעמיקה (אם כי לא כל כך ארוכה), על המורה שלהם, על ההיסטוריה ועל השיטה. שלושת החברה הנחמדים הללו לא ניסו "למדר" אותנו מידע מסוכן, או מחשש לתחרות. הם פשוט התנהגו בצורה הסינית הטיפוסית ונמנעו מלדבר על השיטה עם "חיצוניים". זה קורה לי גם לא מעט, וזיהיתי זאת גם אצל אחרים. אומר זאת שנית, אני לא אדם צנוע במיוחד, שמח לרוב לדבר על אומנויות לחימה, ובכל זאת ישנו מידור מסוים אותו אימצתי לעצמי. ישנו סיפור, החוזר על עצמו בווריאציות שונות, בו המורה מלמד כל אחד מהתלמידים את כל החומר, אבל לכל אחד מהם, בנפרד, מציע לקחת יחידה מסוימת אחת ולהתאמן עליה בסודיות (הסיפור מסתיים בזה שארבעת התלמידים נפגשים על קבר המורה ומשווים). הגעתי למסקנה כי הסודיות מקנה ריכוז והתמדה, וכי זהו כלי שניתן להשתמש גם בו. לפורום העלתי זאת לא כשאלת "מורה-תלמיד", אלא כשאלה של התנהגותנו כתלמידים – כיצד מידור, הימנעות משיחות חולין/סרק, הצפנת היכולות שלנו, כתלמידים, יכולה לשמש אותנו (אם בכלל). והשאלה השניה – במידה וישנה הכרה במיקוד שמקנה לנו הצפנת היכולות, איך זה מקרין על מבנה הידע ושיטת ההוראה. זאב

מענין

היתה תקופה שכל מי ששאל אותי היה מקבל נאום הטפה נלהב; במשך השנים ראיתי שעדיף לשתוק, להתחמק אם אין ברירה, ולהסביר רק למי שבאמת מתענין. ואני בכלל לא סיני...

איך הסודיות מקנה ריכוז והתמדה?

לא הצלחתי להבין מהם הנימוקים, מהו הראציונל העומד מאחורי התיזה שלך ש"הסודיות מקנה ריכוז והתמדה". אתה רק מניח שהתיזה שלך מתקיימת אבל בלי הסבר כיצד.

Zeev Foux

New member
יכול להיות שמקנה, ויכול להיות שלא

אבל אני לא מניח, אני חש כך. סתם, ללא רציונל. זאב

דו קרב

New member
מסתורין תמיד מעורר תחושות של כח,

אבל האם המסתורין תורם לידע ? אם לא תציג את הידע שלך, איך תשמע ביקורת בונה, במידה ויש ?

Yin

New member
הסודיות ככלי ולא כאידיאולוגיה

היא מסקנה מעניינת וחשובה. לאידיאולוגיה אנו מחוייבים, לכלים קצת פחות ואפשר להחליט מתי משתמשים בהם. אפשר להגדיר סולם מידה שבקצה אחד שלו נמצא הערך החצנה ובקצהו השני הצפנה. המיקום הרצוי, הערך הרצוי, הוא תלוי הקשר ובר בחירה. כמו שכבר כתבתי, עודף מידע יכול לבלבל ולכן ניתן לפתוח בכל שלב את המדור המתאים לתלמיד וכיוון שלכל תלמיד הדרך שלו ועלי, המורה, מוטלת החובה להוביל אותו בדרכו בביטחה יכול להיות שאשאיר מדורים מסויימים סגורים, לעת עתה. אתמול אמר לי תלמיד שקשה לו ללמוד את היישומים שאני מראה לתנועות, הוא מתבלבל ומתנתק מהרצף, יש סיכוי רב ש"אמדר" אותו מיישומים בזמן הקרוב עד שאחוש שהוא מספיק בטוח ברצף התנועות. כש מבקרים בשיעורי תלמידים מתקדמים או מדריכים (ד"א מי שרוצה מוזמן לבקר ולהתאמן) אני יכול להסביר רציו באופן יותר מעמיק, שעדיין לא אמרתי לתלמידי. ושאלה לי אליך למה דווקא העיסוק באמנות לחימה עורר את נושא הסודיות ולא כל נושא לימודי אחר? עדי

Kenshinkan

New member
מסכים מאוד

בשיטה שלי יש סילבוס די מסודר שבעצם (בהקשר לדיוננו) ממדר את התלמידים המתחילים מחומר מתקדם. בעצם החומר לחגורה ירוקה הוא "סוד" עבור התלמיד שלומד לצהובה או לכתומה. מכיוון שמדובר גם בטכניקות וגם בתבניות (ידיים ריקות וכלי נשק) הרי שמדובר בהרבה חומר. חלוקת חומר אינה סתמית, הושקעה בה הרבה מחשבה, ולדעתי זה מאוד נכון שתלמיד ברמה מתחילה לא ינסה ללמוד טכניקות של רמות גבוהות יותר, ואפילו אם טכנית הוא יבין את הטכניקה. עם זאת, כמו שציינת, יכול להגיע אורח לדוג'ו ומכיוון שהוא נמצא ברמה גבוהה, המורה ידגיש בפניו נקודות אותן לא יחשוף בפני אחרים (אפילו תלמידיו), או שיתן הסבר לכולם, אבל שמכוון דווקא לאורח. לי זה קרה פעמיים-שלוש וזו היתה בהחלט חוויה מעניינת: 1. כשהתחלתי ללמוד ריוקיו קנפו קובוג'וצו הייתי כבר בדרך לנידאן בשיטה הקודמת שלי. המורה שלי התיחס אלי מתחילת הדרך כאל חגורה שחורה - כלומר, למדתי את החומר של צהובה, ואח"כ כתומה וכו', אבל ההסברים היו הרבה יותר עמוקים מאשר תלמידים אחרים קיבלו. אני ראיתי את אותו תהליך מהצד כאשר חגורה שחורה אחרת הגיע אלינו מחו"ל לשנה של אימונים. 2. בסמינר קובודו מאסטר סייקיצ'י אודו ז"ל באנגליה - המורה שלי, אני ועוד תלמיד היינו היחידים משיטת קנפו ואכן כאשר המאסטר הסתובב בין המתאמנים כדי לבדוק אותם המורה שלי זכה ליחס מועדף. 3. בסמינר של ה- WMAS הראשון בסקוטלנד, אני והמורה שלי אוכסנו באותו בית עם James Muro, האנשי, ואשתו. שני המורים לא הכירו אחד את השני לפני כן וגם לא שמעו אחד על השני, אבל מהר מאוד הם נכנסו לשיחות מאוד עמוקות. במהלך הסמינר, כאשר השתחררתי מתפקיד האוקה לכמה שעות הצטרפתי לשיעור של מורו ותוך כדי שאנחנו מתרגלים והוא בודק אני זכיתי למספר הערות-הארות שלא חזרו על עצמן לשאר. הוא גם אח"כ השתמש בי כאוקה, אבל זה כבר משהו אחר... 4. בפסח האחרון כאשר הרב לאגו, שודאי מדאנזאן-ריו ג'וג'וצו לימד בסמינר שלנו כמורה אורח הוא דאג שהחגורות השחורות יבינו את החומר, ולא כל כך התעכב עם החגורות הנמוכות יותר. אז כן, לפעמים אנחנו נמדר תלמידים מחומר מסויים אבל נראה אותו לאנשים מבחוץ. לקשר את זה לשאלה של זאב - זה ברור שכאשר אני עוצר חגורה כתומה מללמוד טכניקה של חגורה ירוקה, אני בעצם ממקד אותו בחומר שהוא צריך להתרכז בו עכשיו ומונע ממנו להתפזר, ובעצם להתקע במקום. בעז

זאב, תוכל להסביר למה הכוונה במשפט:

"כל פלג המרכיב את תחום הידע מהווה בעצם חתך נאמן לתחום הידע כולו, ושיפור בפלג הזה יביא לשדרוג ומצוינות בכל תחום הידע." ? יניב

למעלה