בשבחי הסודיות

Zeev Foux

New member
בשבחי הסודיות

יש ומגיע תלמיד, בחלק מן האסכולות, לשטחי ידע שנחשבים "סודיים". אמונים על המחשבה המערבית, אנו נוטים לראות את המקור לסודיות בתחומים המסחריים. במקרים אחרים יש המפרשים את הסודיות כ"הגבלת גישה לדברים מסוכנים". שני המקרים דומים הם - מתוך רצון לבעלות ולבלעדיות על ידע (בין אם הרצון מסחרי או מתוך הגנה על החברה בתוכה אנו פועלים) ישנה הגבלה בגישה לתחומי ידע אלו. גישה זו רואה את הידע כהיררכיה, בה הידע הנחות פתוח יותר ואילו הידע הגבוה מסווג יותר. זוהי כמובן גישה שיש לה מקבילות מתחומים שונים בחיינו ולכן כביכול יוצאת מחוזקת מהשוואות לתחומים אחרים. אולם, לעתים מקור הסודיות אינו רצון לבלעדיות. לעתים הסודיות היא פשוט כלי לתלמיד, שהמורה נותן בידו, על מנת להעצים את יכולתו ולרכז את כוונתו. כשאנו שומרים על תרגול בסוד, ולא הופכים אותו לנושא לשיחת חולין מסביב לשולחן, אנו יכולים לרכז אנרגיות בתרגול, ולהיות ממוקדים הרבה יותר. ישנם דוגמאות רבות לכך. המורה המשתמש בשיטה זו יודע שהידע אינו היררכי-ליניארי, אלא הוליסטי-מעגלי. כל פלג המרכיב את תחום הידע מהווה בעצם חתך נאמן לתחום הידע כולו, ושיפור בפלג הזה יביא לשדרוג ומצוינות בכל תחום הידע. מרובים הסיפורים על המורים שזימנו תלמידים שונים בזמנים שונים, ולכל אחד הראו רכיב סודי אחר בשיטה, בו הם צריכים להתמקד. ניתן להניח שלפחות חלק מאותם מורים הכירו את המנגנונים המניעים את נפש האדם, והתחומים ה"סודיים" היו מבחינתם בעצם אבני קפיצה לאותם תלמידים בדרכם למצוינות. כמתרגלים עלינו למעט לדבר על התרגול, בוודאי שלא בשיחת חולין, להצניע את יכולתנו ולנצור את עיקרי התרגול בגופינו וליבנו, לא בפינו. חשבו להבין שהמנגנון הנפשי הכרוך בסודיות עלול להתקשר לתחום הכיתתיות – "לי יש משהו שלשני אין", ולשרש את הגישה הזו. זאב

אלישיר

New member
סוד ממניע שונה מעט.

בעזהי"ת לפני שנים מספר, התקרבתי לשיטה איזוטרית-יהודית. כולנו מצפים מהידע היהודי בעיקר להיות ספון לו במעשי בית המדרש: לימוד, שינון והבל פה. השיטה הזו טוענת להורות דרך מעשית בה האדם יפתח עצמו לדרגה רוחנית שמתחקה אחרי מעשיהם של אותם קדמונים שמתוארים בתנ"ך, שיטה שאפשר לקרוא לה בשם הסבר: "המפתח לדרכם של בני הנביאים". שני תירגולים עיקריים קיימים בדרך זו. האחד, תצורה מסוימת של נשימות לטיהור המוח, המוח הימני והמוח השמאלי. השני, תצורה אחרת של נשימה שמטרתה להביא לריקון מקסימלי של האויר מהריאות, וכשאני מתכוון ריקון מקסימלי אני מתכוון לתרגול שעיקרו מתחיל אחרי שלדידך כבר הסתיימה הנשיפה. התרגול השני, מבוסס על כוונה מסוימת. אתה מתרכז בפרט מסוימת שבגוף-נפש האדם, "שער" למעשה. הכוונה הזו, הביאה לי לרדת לעומקה של סוגיה לא פשוטה, על המהות של תרגול רוחני ביהדות. קיימת סתירה בין שיטות צ'י גונג שונות ובין אמירות שונות ביהדות, סתירה שמביאה אותך להבין שלמרות שאפשר למצוא אמירות דומות בין חכמות 'המזרח' ובין היהדות, יש כאן למעשה גם שתי דרכים שונות, ושונות לחלוטין. כיום, אני מתרגל קובץ של תנועות שמקורן בשיטות צ'י גונג שונות. הכוונה, כבר שונה לחלוטין. לא עוד "מדיטציה ללא מחשבות", לא עוד ריקון העצמי, אלא דווקא ריכוז, ריכוז באותו "שער". ואת הכוונה הזו, אני מוצא עצמי מתקשה מאוד להעביר הלאה. אותה, ועוד מספר פרטים שנשתלבו בתוך המכלול הזה שאין לי אלא לכנותו בשם "ריקוד רוחני יהודי". _____________________________________________________________________ אפשר אולי להסיק מהתהליך הנפשי שפירטתי כאן, שאדם שהרחיק חקור בתחום מסוים שבאמנויות לחימה, שגילה ידע נדיר ויוצא דופן, ירגיש לפעמים קושי לספרו לכל עובר אורח שבפינת הרחוב. הנטיה האינסטקטיבית כלפי אבן יקרה, היא להסתיר, לצפון סוד.

אלישיר

New member
ולאחר מחשבה נוספת; אולי כמו ההיישי.

בעזהי"ת ככה כותבים את זה? היישי? במחשבה נוספת, אנ'לא יכול להגדיר את אי הרצון שלי לחלוק את הדרך הזו עם כל העולם כסודיות לשם סודיות, אלא יותר כרצון להעביר את הדרך רק לתלמיד שילך בה גם הוא, שילך בה כברת דרך, שיהיה מחויב לה בדרכו הפרטית כפי שאני מחויב לה בדרכי שלי. ואם כך, לאו דווקא סודיות היא זו אלא אולי הגישה הטבעית של רבים ממורי אמנות הלחימה טרם התפשטו אלו למערב והפכו ל'חוג מתנ"ס' (או איך שלא נקרא לזה). דוגמא קרובה לזאת היא ההיישי של המרכז הישראלי לטאי צ'י, אבל כאן התנאי ההתחלתי כמעט ללימוד הוא להיות היישי...

לא צריך להיות היישי כדי להתחיל

ללמוד. למטרה זו הכניס וואנג שו-צ'ין את הטאי-צ'י לשיטה - שיהיה גרם-מדרגות מדרגת מתחיל לדרגת היישי. על זה הייתי נותן דוגמא הפוכה. כאשר נער מקבל רשיון נהיגה, אנשים חוששים לתת לו לנהוג, כי לא סומכים על זהירותו. "היישי" הוא אדם שלו היית נותן רשיון נהיגה גם אם אינו יודע לנהוג כלל, וסומך עליו שלא יעשה שטויות (כלומר ילך ללמוד, וילמד עד שיגיע לרמה מספיקה לפני שייקח את האוטו החדש שלך לסיבוב).

אתה יכול בבקשה לפרט יותר על ההיישי?

מה זה בדיוק? אם הבנתי נכון מדבריך, אז זה תואר שניתן לפי אופי האדם. איך אתם בוחנים אופי של אדם (עוד לפני שהוא התחיל ללמוד, כלומר לפני שמכירים אותו)? רן.

היישי = כניסה בשער

אם תדמה דוג'ו לבית, אז לא כל מי שאתה מכניס לחצר תכניס גם הביתה, ולא כל מי שתכניס לסלון תכניס גם לחדר השינה, ולא כל מי שנכנס לחדר השינה יקבל גם את הקוד לכספת שמתחת לבלטה שעליה עומדת הרגל השמאלית של המיטה...
(
חידה - איך הזיזו את מיטתו של אודיסאוס?) היישי הוא מישהו שנמצא מתאים להיכנס לבית, על-סמך הכרות קודמת איתו ו/או על-סמך המלצות מאנשים שהמורה סומך עליהם, ושמכירים אותו. התואר מבטא לא רק את הערכתו של המורה לתלמיד, אלא גם את המחוייבות של התלמיד למורה - התלמיד הופך להיות בן-בית של המורה, ומעשיו מייצגים את המורה. איך בוחנים אופי של אדם? רואים איך הוא מתנהג, לאורך זמן, במצבים שונים. איך הוא לומד, איך הוא מלמד, איך הוא מגיב לביקורת, איך הוא נותן ביקורת, איך הוא מתאמן, איך הוא מגיב להצלחות וכשלונות, איך הוא מקיים התחייבויות... כל זה לאורך זמן. התואר היישי אינו מבטא רמת ידע; יתכן מצב שאדם קיבל על עצמו את המחוייבות להיות היישי ולא עמד בה, ואז התואר נלקח ממנו. אם ישפר את דרכיו, יוכל לחזור להיות היישי, אבל איש לא יכול לקחת ממנו את מה שלמד. יכול גם להיות מצב שאדם לקח על עצמו מחוייבות של היישי, ונוצר מצב שאינו יכול לעמוד בה; לדוגמא, אם כחלק מהמחוייבות שלו כהיישי הוא אמור ללמוד, ללמד ולהתאמן, אבל עכשיו הוא בתקופת מבחנים לחוצה (רופא במבחני הסמכה, לדוגמא), או צריך להפנות את כל מרצו לטיפול בבן-משפחה חולה, או להצלת העסק המשפחתי, לתקופה ארוכה; במצב כזה בהחלט יתכן שאדם יבקש מהמורה, ויקבל, "חופשה" מההיישי, וכשיחזור - יחזור להיות היישי.

amir_aikido

New member
../images/Emo58.gif חידה קלה

אודיסיאוס -> לא ברור מה היתה הבעיה בכלל, כרתו את גזע העץ ממנו נבנתה. אמיר

ומה ההיישי עושה?

הרי הוא לאו דווקא מורה, אז מה התואר הזה כן נותן? למה בעל התואר נכנס, למה הוא מתחייב כדי לקבל את התואר הנ"ל? ומה הפירוש המילולי של המילה (זה בסינית?)?

היישי לומד ../images/Emo132.gif../images/Emo22.gif

היישי יכול ללמוד את השיטה המקורית - שינג-אי ופה-קואה - בעוד תלמיד "רגיל" במרכז לומד רק טאי-צ'י. יש אצלנו שלבי ביניים (קבוצות מתקדמים) בהם לומדים שינג-אי בסיסי ומתחילים להבין (דרך הרגליים) מה ההבדל בין תלמיד מתחיל, שבא לחוג (נותן כסף מקבל ידע), לבין תלמיד, שיש לו מחוייבות למקום בו הוא למד ולמורה שמלמד אותו. פירוש המילה, כמו שכתבתי למעלה, "כניסה בשער"; הסינולוגים יוכלו להרחיב.

טוב, עדיין זה קצת מוזר לי

אבל זה בגלל שדרך הלימוד הזו חדשה לי. בשיטות שאני נתקלתי בהן עד היום (וזה לא הרבה), החומר הנלמד הוא בעיקרון אותו חומר לכולם, כשהשוני בו מגיע מהדרגה הטכנית של החניך. אין מצב בו חניכים בעלי אותה דרגה טכנית ילמדו חומר שונה. מקסימום אם יש חניך שהוא בכיר, ותיק או מדריך אז הוא יהיה קצת יותר צמוד למורה ויקבל ממנו קצת יותר חומר במה שמסביב כמו שיטות הדרכה וכדומה. מה כל כך מיוחד בשינג-אי ופה-קואה ביחס לטאי-צ'י שהן נלמדות בנפרד ורק לתלמידים מיוחדים? מה מפריע לתלמיד שהוא לא היישי במרכז לטאי-צ'יולומד שם רק טאי צ'י ללכת ללמוד שינג-אי ופה-קואה במקביל במקום אחר? האם זה מקובל בכלל שתלמידים לומדים גם במקום אחר בנוסף למרכז לטאי-צ'י? אני שואל מסקרנות פשוט כי זה חדש לי. אם אני "מחטט" יותר מדי אז אל תהסס להגיד לי שככה זה אצלכם וזהו. תודה, רן.

ראשית, יש הבדל עקרוני בין שיטות

הבנויות על תרגול סולו + עבודה בזוגות, לשיטות המבוססות על תרגול בזוגות. בטאי-צ'י רוב ההתקדמות נעשית בתרגול הקאטה לבד, והעבודה בזוגות היא רק הבדיקה לרמת הבנתך את הקאטה. אם נשווה את לימוד הקאטה ללימוד ציור, אז מתחיל שיצייר אדם יצייר משהו כזה: [: - )] מתקדם יצייר כבר
, ומאסטר יצייר כמו פיקאסו - כך שאין טעם לדבר על פרספקטיבה, צבעים, קומפוזיציה וכו' עם מישהו שבקושי יודע לצייר פרצוף. ההתקדמות בהבנת הקאטה בנויה על המון תרגול וניסיון נצבר, ואין טעם לדבר עם מתחילים על החומר של המתקדמים, כי הם פשוט לא יבינו על מה מדובר. לגבי טאי-צ'י, שינג-אי ופה-קואה: יש כאלה שלומדים כל שיטה בנפרד, יש כאלה שלומדים שתים מהן או שלוש אבל כל אחת בנפרד. אצלנו הן מחוברות: את הבסיס לשינג-אי לומדים בטאי-צ'י ואת הבסיס לפה-קואה לומדים בשינג-אי (שבנוי על טאי-צ'י). במקום ללמוד כל שיטה בנפרד, מהבסיס, כל שיטה מהווה בסיס לזו שאחריה. תלמיד במרכז שילך ללמוד שינג-אי ו/או פה-קואה בשיטה אחרת, ילמד שיטות דומות אבל בעלות בסיס שונה ויצטרך ללמוד מההתחלה כל מיני דברים די בסיסיים, שאולי שונים משיטה לשיטה. לדוגמא, העמידה הבסיסית בשלוש השיטות אצלנו זהה; בשיטות אחרות יתכנו הבדלים, קטנים או גדולים. שום דבר עקרוני לא מפריע לתלמיד במרכז ללכת ללמוד משהו אחר במקום אחר, ויש שעושים זאת, חלקם גם היישי. מצד שני, הצורך לשלם בעוד מקום, עוד יום בשבוע ושאר הקשיים הטכניים, מציבים קושי לא-עקרוני לעשות זאת.

תודה

בשיטות שאני מכיר, הקטה באה רק לתמוך לעבודה בזוגות ולא להפך. גם אני התכוונתי שחומר למתקדמים יהיה שונה מחומר למתחילים: כתבתי שבעלי אותה דרגה טכנית ילמדו אותו חומר טכני (בלי קשר לדרגתם "המעמדית" - היישי או לא, מדריך או לא...), והתכוונתי שלכל דרגה יש את החומר שלה.רן. תודה, רן.

בקבוצת ההיישי אנשים בעלי רמת ידע

שונה - חלקם ותיקים יותר והספיקו ללמוד יותר, חלקם פשוט לומדים יותר מהר. היישי אינו כמות של ידע טכני. כמו שכתבתי למעלה, היישי אינו רשיון נהיגה, אלא רשיון ללמוד נהיגה - מתוך הנחה שהיישי יהיה מספיק אחראי בשביל לא לנהוג ברכב לפני שיהיה מוכן לכך, למרות שיש לו רשיון.

crane

New member
זאב, האם באומרך כי יש למעט בדיבור

על התירגול, אתה מתכוון שיש לנהוג בצניעות או שיש "להסתיר סוד"?

זאב, שאלה

מדי פעם, במרווחים של כמה חודשים - או לפעמים אפילו שנים, יוצא לנו כמתרגלים באותה השיטה לגלות שאנחנו מתרגלים תרגילים שונים אחד מהשני, ולפעמים את אותם התרגילים אבל תוך שימת דגש על תחומים שונים. הדברים האלו קורים כיוון שכל תלמיד קיבל דגש או הוראה אישית מהמורה בשלב אחר. ההנחיות האלו הן, אמנם, אישיות, אבל לא מגיעות יחד עם בקשה לשמור את התרגול בסוד. הסוד נוצר מדינמיקה מסויימת במסגרתה כמעט ואין השוואות "מי מתרגל מה ובאיזו צורה". השאלה שלי היא: האם לזה אתה מתכוון, ואם כן - האם אתה חושב שצריך דווקא להשתמש במונח "סוד" בהקשר הזה?

../images/Emo4.gif הממ...

כותב זאב: " ... והתחומים ה"סודיים" היו מבחינתם בעצם אבני קפיצה לאותם תלמידים בדרכם למצוינות." אני מזהה מדרגות התקדמות כאלו ואחרות, אצל תלמידים שונים ובתקופות שונות בהן הם מצויים. אינני סבור כי סודיות יש בה הכרח עמ' "להעלות כיתה" תלמיד כל שהוא, אלא אם קיימת איזו שהיא בעיה חברתית ויש צורך בבידול תשומות ה-
בין התלמידים... מוסיף זאב: " כמתרגלים עלינו למעט לדבר על התרגול, בוודאי שלא בשיחת חולין, להצניע את יכולתנו ולנצור את עיקרי התרגול בגופינו וליבנו, לא בפינו. חשבו להבין שהמנגנון הנפשי הכרוך בסודיות עלול להתקשר לתחום הכיתתיות – "לי יש משהו שלשני אין", זכור לי לפרטי פרטיו פרק של סדרת הטלויזיה הנודעת של ה- BBC "דרכו של לוחם" בה מוקדש הפרק רובו ככולו למורם האגדתי של לואו דה שיו (המורה של זאב ומורו הישיר של סיפו אבי מוריה) - מר הונג אי שיאנג המנוח. באותו פרק מתואר מפגש קבוע של הונג ובכירי תלמידיו בבית תה אי שם בטאיו'ן. הקריין מספר כי העת מפגשים שכגון, יושבת החבורה, אוכלת, שותה ומדברת ללא סוף על קונג-פו
... לדבר - לשתף - להדריך ורבאלית... מדובר באמצעי תקשורתי (אם כי יש נוספים) אשר ויתור על שרותיו כמוהו כויתור על כלי עבודה בונה וחשוב. כמו כל כלי: השמוש צריך להיות מבוקר ומושכל אבל מורה שארגז כלי ההוראה שלו אינו מגוון בכל אמצעי העומד לרשותו - הינו מורה המוגביל את יכולות ההוראה שלו... ומה לגבי סודיות
סודיות הייתה הכרחית כאשר היה חשש מריגול ואיסוף ידע ללחימתי בין חמולות / שבטים / צבאות / משפחות וכו'... או אז: סודיות היתה חלק מאבטחת המידע חיונית עמ' להצתיין בקרב - ולשרוד. זאת ועוד: שמירה על סודיות ובידול ידע בתוך הבית - משמעותו הייתה כי יהיו לך חיילים שלא יהיה ברשותם את מירב הידע האפשרי. מצב שכזה היה מסכן את שלום כולם והייתה נחלתם של מצביאים גרועים
. בכל הנוגע לסודיות בטיחותית בימנו אנו, הרי שיש כאן קורט הגיון: גם אנו בסמינרי הסכין שלנו לא "שופכים" הכל על אנשים מבחוץ אבל את אנשי "הדלת הפנימית" קרי אנשי CSSD), מה הטעם למדר
הלא בשביל מי כל הידע שאנו צוברים אם לא בשבילם

Zeev Foux

New member
שחור ולבן

זהו, שלא תמיד סודיות קשורה לידע בלעדי (המוביל לשרידה בקרב, או למעמד מסחרי עדיף) אגב, אני חושב שמה שכתבתי אינו מיעד ללמד את המורים איך ללמד ומתי להשתמש בכלי הסודיות. זאב

למעלה