בעל החיים החמישי

verdun

New member
אולם, מומחה הביע דעתו...

האם אתה דוחה דעת מומחה ומעדיף עליה דעת הדיוט (לא-מומחה לענין הרלבנטי) משום שדיסציפלינת המחקר היחידה שאתה מכיר היא "כתבי-הקודש אינם יכולים להמצא טועים" ?

masorti

New member
סליחה שאני מתערב בויכוח..

בין עוקרי הרים. אבל האם יואיל מישהו להפנות אותי לפסוק לפיו החיות הטמאות שנמנות בתורה הן כל החיות הטמאות הקיימות? (אני מתעצל לעבור על כל החומש, ואפילו על כל ספר ויקרא) ממה שאני זוכר, נאמר "את אלה תאכל" ו"את אלה לא תאכל". כלומר: הובאו דוגמאות מכל הסוגים. לא זכור לי למשל שהתורה אסרה במפורש לאכול את הנמלה, ואת התיקן (=ג´וק), ואת העכברוש, ואת הקרפדה. והרי כל אילו היו בע"ח מוכרים בא"י של אותה תקופה.

masorti

New member
קראתי את הפרק בעיון...

ואכן, הסגנון מטעה ויש חשש שיפורש כאילו רשימת 4 החיות הטמאות היא כל מה שיש. בעצם רשום "אך את זה לא תאכלו" כשראוי היה לכתוב "אך את זה לדוגמא לא תאכלו". (פסוק ד´). ואותו עקרון נכון גם לרשימות בהמשך הפרק. --- כדי לבדוק שמא אני טועה, פניתי לרשימת השרצים השורצים על הארץ. (פסוקים כ"ט-ל´) גם שם הלשון היא לכאורה של פירוט כל השרצים הטמאים. לתדהמתי לא מצאתי שם את הנחש (לא צפע, ולא שפיפון, ולא אפעה, ואפילו לא "נחש" סתם)... והרי הנחש היה ידוע בא"י באותה תקופה, ואף מוזכר בהרחבה בסיפור גן העדן. חשבתי לי שמסתמא הנחשים כשרים (הרי כל השרצים הטרפים הוזכרו), אך שמחתי נגוזה כשקראתי את פסוק מ"ב המבהיר שכל שרץ ההולך על הגחון הוא טרף. בקיצור, ברור שהתורה הביאה דוגמאות בלבד, ולא התיימרה למנות את כל רשימת היצורים הטרפים/כשרים בקטגוריות שבהן נמנו. נ.ב. התברר לי שטעיתי בהודעה הקודמת, והעכברוש דווקא הוזכר כחיה טרפה ("חולד" בפסוק כ"ט).

giingiit

New member
בשביל לקרוא בתורה צריך דבר ראשון

להבין את שפת הקודש ולדעת איך לפרש את המילים עצמם, את הפשט. צריך גם לדעת מתי הכוונה לחיה עצמה ומתי הכוונה למשפחה מסויימת. גם כמובן יש מילים נרדפות ולא כל שם של חיה דאז, עבר בהצלחה לעברית המודרנית. נא לא להתיחס לשפה בקלות ראש. בברכה תמנה

masorti

New member
ואחרי ההדרכה שנתת..

עדיין נשאלות השאלות הבאות: א. האם את מסכימה שדין פסוק כ"ט כדין פסוק ד´? (אם ד´ עוסק ברשימה כוללת - גם כ"ט, ואם ד´ עוסק במדגם - גם כ"ט) ב. בהנחה שהתשובה שלך לשאלה הקודמת היא "כן", ובהנחה שפסוק ד´ מביא את כל הרשימה.. איך זה שפסוקים כ"ט-ל´ שכחו לציין את הנחשים? שמא תסבירי לי איזו מהחיות המצוינות ברשימה הן סוגים של נחשים או משפחות של נחשים.

שואל098

New member
תסביר לי בבקשה איך ההנחה

שארנבת היא קנגרו סותרת את דעת כותב המחקר? הוא הצליח לזהות באופן ודאי רק את השפן (לפי המקור בתהילים) ולא את הארנבת.

giingiit

New member
וצדקת לגבי השפן=קנגרו

ולהלן לינק לתרגום קל של התנ"כ באנגלית ונא לשים לב במיוחד בסוף, בהערה שם כתוב: Note 1: In Hebrew "Arnabeth" means a Leaper usually rendered "hare," but more probably the Kangaroo.--F.F.

giingiit

New member
וכמובן שמיותר לציין שה HEBREW

הכוונה לשפת הקודש.... דעת אמת יכולים לחדול מלשלוח לפה תמציות של הקונטרסים. זה מתחיל לשעמם. בברכה תמנה

masorti

New member
טוב לדעת שהקנגורו שוכן בין סלעים..

כפי שנאמר בתהילים ק"ד י"ח: "סלעים מחסה לשפנים", וכפי שנאמר במשלי ל´ כ"ו: " שפנים עם לא עצום, וישימו בסלע ביתם". נ.ב. אני מבין שמעתה נדבר על צום גדליה בן אחיקם בן קנגורו, ועל קנגורו הסופר.

masorti

New member
אם התכוונת שארנבת=קנגורו...

אז צריך דיון נפרד בנושא. (לא שיש לי פקפוק ש"ארנבת" היא ה-rabbit המוכר לנו)

giingiit

New member
ייתכן שארנבת בשפת הקודש

הוא לא Rabbit אלא Hare שזה ממש לא אותו הדבר. בברכה תמנה

verdun

New member
אולם שניהם בתוך אותה משפחה...

איני לא יודע מדוע אני טורח, אולם הנה עץ טקסונומי מתומצת המציג את בע"ח בהם עסקינן: מחלקת יונקים Mammalia --------------------- יונקי-ביב Prototheria - - - - - - - - - - - סדרה Monotremata (רק כאן מצויים יונקים מטילי-ביצים) יונקי-כיס Metatheria - - - - - - - - - - - סדרה Diprotodontia משפחה Macropodidae סוג Macropus (כאן מצוי הקנגורו) יונקי-שליה Eutheria - - - - - - - - - - סדרה Lagomorpha משפחה Leporidae סוג Lepus (כאן מצוי hare) סוג xxxxlagus (מספר סוגים xxxx, כאן מצויים rabbits) סדרה Hyracoidea משפחה Procaviidae סוג Procavia (כאן מצוי שפן Hyrax) סדרה Chiroptera (כאן, בתוך מספר משפחות, נמצאים כל העטלפים)

giingiit

New member
לא כל השפנים יושבי סלעים

ישנם הרבה סוגים של שפנים. ישנם שפני מדבר (קליפורניה), ישנם שפני שיחים (בקנדה). הציניות שלך מיותרת פה.

giingiit

New member
ואגב, אם אתה כל כך חכם ויודע

אולי תמציא לי את שמו העברי של הקנגרו?

verdun

New member
מכיוון שהקנגרו לא בקר בארץ הקודש

ב- 80 מליון השנים האחרונות - סביר שאין לו שם עברי...

verdun

New member
Mix and Match זו סיסמת פרסומת

של אחד מבתי האופנה, ואינה נהוגה בזואולוגיה...

שואל098

New member
נראה לי יותר שפשוט

הארנבת היא הקנגרו. ואז זה מסתדר עם ספר תהילים שמדבר על שפני סלע. מסתר שרבי עקיבא צדק כשאמר שזוהי ראיה לכך שהתורה ניתנה משמיים...

למעלה