בולי דואר עברי עם טעויות שונות

doroni10

New member
אני חדש?.. הממ.. טוב.. שמח להכיר את כולם ../images/Emo8.gif

חוץ מזה, מה אוסף? זה לא פורום רקמה ומקרמה?... נו טוב.. לא תירוץ טוב. אסף, תן לי רק לפתוח את ספר התרוצים הגדול ולבחור תירוץ אחר.. אהה.. כן! עבודה.. תירוץ טוב
ומה אני אוסף?.. עוד מעט מצגד קטנטנה מתוך הדברים.. דורון

Markup

New member
חחחח.... כמה שאתה לא מעודכן...

התירוץ "עבודה" נמחק מספר התירוצים לפני חמש שנים, בעקבות עתירה שהגיש ח"כ אחד, שאמר שלא יתכן שהכנסת תחוקק חוקים לגבי עניינים שהיא עצמה אינה מבצעת אותם...

vered73

New member
מה קורה פה? חשבתי שתופעות הלוואי נעלמו

להן אחרי שהבנת כמה אוהבים אותך בפורום הזה. טצטצטצ... נקווה שחום יולי-אוגוסט יעשה את העבודה. בעצם, אתה יודע מה? אולי במפגש בולאים הבא באמת נפתח כמה קטבוקים ונדפוק את הראש. אחלה רעיון הדי! סוף כל סוף ירדתי לסוף דעתך על הכת שלנו!

bergeronz

New member
כמובן שהוד קדושתו, הכהן הגדול של הכת, צודק

כי, כמו שאמרתי ליצחק אשל בצטטי את ידידי פו, אני רק דב קטן וטיפש. ואחרי שהודיתי בטיפשותי כי רבה, צר לי לומר שהדי היה יכול להיות צודק אם, ורק אם, הפגם המדובר מופיע לאורך כל ההדפסה של בול מסויים. במקרה זה הפגם נוצר בעת ייצור לוח ההדפסה. מה לעשות וידועים מקרים שבהם הפגם מופיע רק אחרי שהודפסה כמות כזו או אחרת של גליונות, כך שניתן להשוות בין גליונות עם ובלי הפגם? במצב כזה ניתן להניח במידה רבה שהפגם הוא תולדה של תהליך ההדפסה עצמו ולא של ייצור לוח ההדפסה (אחרת, בדרך ההגיונית מאד המאפיינת את פו הנ"ל, ניאלץ להניח שהפגם היה על הלוח מההתחלה, אבל התחבא מאחורי ענן עד שהגיע זמנו להופיע). לגבי בול האחות - בבירורים שערכתי במהלך הזמן מול אנשי השירות הבולאי הסתבר לי כי מהמקום המתאים בלוח ההדפסה ידועים גליונות ללא שני הפגמים, רק עם הפגם בבול התחתון ועם שני הפגמים גם יחד. לגבי הפגם בבול התחתון (על ראש החולה ה"ירוק" המתרומם מהכסא), עובי הקו הלבן מוכיח בבירור שמדובר בבועית שהתבקעה - זוהי התמונה הקלאסית של המצב הזה. לגבי העיגול הלבן העבה בבול העליון (מאחורי הכסא), ישנה אפשרות שהוא נגרם מגרגר צבע קשה שנצמד ללוח במהלך ההדפסה, מנע מצבע להיצמד מסביבו וגרם ליצירת הפגם, אבל הבעיה היא שגרגרים כאלה בדרך כלל ניתקים ממקומם, מתגלגלים ונמרחים על פני הגליון המודפס ויוצרים קו (כמו זה הנראה בבולים משמאל - הסבר בהמשך) הרבה לפני שנוצר עיגול ה"מעלה". לכן, אם לא מדובר בפגם המוכר על פני כל הגליונות שהודפסו, וזה המצב בבול האחות, ברירת המחדל במצב בו יש עיגול שכזה היא שמדובר בבועית אויר שהתפקעה ולא בגרגר. לגבי בול ה- 1000 מיל "דאר עברי" שהראיתי, הטעות היא טעות ידועה, מתועדת היטב וכבר בקטלוגים של סימון ופרצלן משנות החמישים מופיעות תמונות של שני המצבים - הן עם מעלה אחת והן עם שתיים. לגבי הבולים בתמונה בשמאל - בקצה השמאלי של חמישיית בולי עץ הזית ניתן לראות פס בצבע החום האופייני להדפסת החלקים הפנימיים בבולים. ככל הנראה הפס נוצר על גבי לוח ההדפסה מגרגר אבק שהתכסה בצבע שומני, אבל שכבת הצבע השומני על גבי הלוח היתה דקה מאד, נשחקה תוך זמן די קצר ולמעשה נעלמה, כך שבהמשך ההדפסה הקו הופך לכמעט בלתי נראה. תופעה מוכרת יותר נוצרת מגרגר צבע יבש המתגלגל על גבי גליון הבולים ויוצר קו ישר המופיע על גליון אחד בלבד (מבלי לגרום לפגם בלוח ההדפסה שימשיך להופיע על גליונות רבים). בשולי הבול של "שבעת המינים" ובבול "הרצל" ניתן לראות מריחה קוית של צבע שככל הנראה נוצרה על ידי גרגר צבע שכזה. לעומת זאת שני בולי ה"ארכיאולוגיה" מציגים תופעות שונות, ששתיהן גרמו להיעלמות חלק מהעיצוב. בבול עם השובל יש קו לבן דק הנמשך מהצבע הכחול בחלקו השמאלי של הבול דרךהצבע השחור באות E בשם המדינה באנגלית ועד לקצה השמאלי של הצבע הסגול בשובל. מאחר ומדובר בקו אחד המופיע בכל שלושה הצבעים (שהודפסו משלושה לוחות דפוס נפרדים, אחד לכל צבע), המסקנה האפשרית היחידה היא ששערה או חוט דק נצמד לגליון הנייר לפני ההדפסה, כשהנייר היה לח, ונפל ממנו מאוחר יותר כשהנייר התייבש. בבול השני החלק הימני של האות "ש" במלה "שח" חסר. כאן הצבע נמחק מהלוח בגלל טיפול שגוי עוד לפני התחלת ההדפסה, וכל הבולים מהעמדה המתאימה בגליונות המודפסים מראים את אותה שגיאה. זהו פגם קבוע בלוח ההדפסה וככזה יש בו עניין רב יותר לאספנים מתמחים מאשר לתופעות אקראיות כמו הקו הלבן בבול עם השובל או מריחות הצבע המוסברות לעיל. סוג שונה לגמרי של בעיית הדפסה מופיע בבולי "שבעת המינים". הבולים מודפסים, כל אחד, בשני צבעים - אחד למחיר הנקוב בבול והשני ליתר העיצוב, כאשר הצבע השני מופיע בחלקים מסויימים מהעיצוב כהה יותר (בגלל שנקודות הצבע על גבי הלוח צפופות יותר) ובחלקים אחרים כבהיר יותר (בגלל צפיפות הרבה יותר נמוכה של נקודות הצבע). עקב לחץ לא אחיד של הנייר על לוח ההדפסה בבולים מסויימים נקודות הצבע הבהיר נשחקו מעל הלוח ובמקומות אלה החלקים הבהירים של העיצוב מודפסים באופן מאד חלקי או אינם מודפסים כלל. ניתן לראות זאת במיוחד ב"תאנים" שבפינה השמאלית העליונה של עיצוב הבול וב"אשכול הענבים" שמימין להם. פגם כזה, המופיע עם הזמן, איננו פגם קבוע בלוחההדפסה אלא בעיית הדפסה שהתפתחה עם הזמן. מבחינתי ההופעה השונה של הבולים באותה צימדה של שלושה או חמישה מעניין במיוחד בגלל שניתן לראות את ההבדל בין הבולים כפי שהוא נוצר בגלל שינויי הלחץ על הלוח.

ke1234

New member
רון,אבקשך לא לזלזל בוויני דה פו .

מצרף תקליט ובתוכו חוברת צביעה של הדובון המקסים . גיל.

bergeronz

New member
מי מזלזל../images/Emo35.gif אחד הספרים הכי אהובים עלי../images/Emo70.gif

האהבה של מילן לבנו ניגרת בנחלים של דבש וחמאה מכל מלה ועמוד. מי שלא חש בכך כבר מההקדמה ומהתיאור הנפלא של איך פו יורד את המדרגות בבית חייב להיות בעל איזושהי נכות רגשית. אני מתרגש כל פעם מחדש - מאז שקראתי כילד את התרגום העברי הישן והטוב ועד לפעמים האחרונות שקראתי את המקור באנגלית הכל כך נקייה, רכה ומלטפת של מילן. אני לא מתפלא שבמשך כל ימי חייו כריסטופר היה כל כך זהיר מהקישור אל הספר הזה. גילוי כזה פומבי וחושפני של אהבה הוא מביך בכל גיל.

ke1234

New member
"הרגעת אותי"

אכן ספר תמים ומהנה . מצרף ספר צורתי של הדובי.

bergeronz

New member
אין לי ספק שמשה צודק

כפי שכתבתי, לא הייתי בטוח לגבי שמו הפרטי. אני זכרתי משום מה שם מעוברת "יוחנן" אבל אחרי שראיתי את ההודעה של משה נזכרתי שאכן זה היה השם שתחתיו הוא פרסם את הקטלוגים עם משה פרצלן. בכל מקרה, אלה היו שני בולאים נפלאים שתרמו המון לבולאות הישראלית בעשרים השנים הראשונות לקיומה של מדינת ישראל ומגיע להם שיכרו אותם בחיבה ומתוך כבוד.

ז ק ו

New member
רון תודה לך

על ההזדמנות שאתה מזמן לי להבהיר משהו מתוך הרצאת המנומקת. ובכן "הופיע "בול האחות" המראה על רקע אפור אחיות העוזרות למספר חולים – אחד שוכב על אלונקה, אחד מתרומם מישיבה בכסא גלגלים ואחד הנזקק לסיוע בעמידה או בהליכה. " כפי שאתה אומר. עיצוב הבול והרעיון שמאחוריו הו לא מספר אחיות ומספר חולים" אלא אחות אחת וחולה אחד, המוצגים על הבול באופן המשקף את תרומת האחות להחלמת החולה. ממצב שכיבה למצב ישיבה וקימה ולבסוף למצה הליכה, שבו האחות מחווה בידיה דרך צלחה למבריא.

bergeronz

New member
זקו, אני מסיר בפניך את הכובע ../images/Emo163.gif

אתה בוודאי צודק ביחס למשמעות של תמונת הבול כפי שהמעצב התכוון להעבירה לנו. אני התייחסתי לעובדה שבבול נראים שלושה חולים שמטופלים / מלווים על ידי שלוש אחיות. לצערי אין אפשרות לבדוק את תעודות הזהות שלהם ולוודא שהזוגות בכל שלושה המצבים הם אכן אותה אחות ואותו חולה

yblumann

New member
לרון

תודה על ההסבר המעניין והממצה! נהנתי לקרוא וללמוד דברים חדשים!

ז ק ו

New member
וכך גם שם הבול ../images/Emo13.gif

הבול לא נקרא בול האחיות [לא שבע אחיות ולא שום מספר אחר] שם הבול הוא "בול האחות"

תודה ענקית על תשובה מהחלומות

ברגרונז היקר, היה מרתק לקרוא. עכשיו אני מבינה יותר את אבא שלי ואת מה שנראה בעיני כאובססיה משונה... זו היתה האופנה בזמנו. אגב, אני משוכנעת שהוא הכיר את שני האדונים שהזכרת. התקופה והמקום מתאימים. חלק מהעבודה שלי כמעצבת גרפית כרוכה בחיפוש דקדקני אחר טעויות ובעיות בהדפסה, כולל אבק, שינויי גוון, כיוון הכנסת הנייר... אני עושה הכל כדי להיפטר מזה, לא לנצור את זה.... אבל כל אחד והשריטה שלו ואני מכבדת את זה. ולעניינו, יש לו באוסף תשניות ניקוב נדירות. כרגע מצאתי: 3 ו-10 מיל, ניקוב 10X11. נתקלתי בעבר גם ב-15 מיל עם ניקוב שונה, נדמה לי 10\10, אבל אני אבדוק שוב. כמה בערך התשניות האלה, הנדירות, יכולות להיות שוות? מצ"ב צילום בול: דאר עברי 3 מיל ניקוב 10\11 (שמת לב איך אייתתי דואר?) תודה רבה ותבורך. מיכל

MRimer

New member
בול שלושה מילים חתום ללא שובל

עם ניקבוב 10X11 ערכו הקטלוגי כחמישה שקלים (על פי קטלוג כרמל). בול עשרה מילים, באותו מצב, ערכו הקטלוגי כחמישים שקלים. ניקבוב 10X10 לא ידוע בבול של חמישה עשר מילים, אלא רק בבול של שלושה מילים, (אני מאחל לך שאמנם נתקלת בבול שכזה, זו תהיה סנסציה בולאית(, אני משער שהתכוונת לניקבוב 10.75 ובול זה ערכו הקטלוגי כמאה ועשרים שקלים. כל ההערכות הן לבולים חתומים ללא שבלים. אם הבולים במצב שונה, טוב יותר, ההערכות גדלות. מודגש כי המדובר בערך קטלוגי. סביר כי ריאלית במכירה פומבית ניתן יהיה לקבל רק חלק מערך זה.

bergeronz

New member
משה - לצערי סנסציה מאד קטנה

בולי "דאר עברי" של 5 מיל, 15 מיל, 20 מיל ו- 50 מיל עם שינון 10 (10X10) רשומים בקטלוג "BALE" מזה שנים. הבול של 3 מיל הוא רק היותר מוכר מביניהם, והוא ככל הנראה היחידי שהופץ לסניפי הדואר (ולא רק התגלגל לידי אספנים שהחתימו חלק מהעותקים שנפלו לידיהם, כפי שקרה עם העריכים האחרים עם השינון הזה).

MRimer

New member
אם כך, זו אכן סנסציה קטנה ופרטית

למדתי משהו חדש. הסתמכתי על התיעוד בקטלוג השירות הבולאי ועל קטלוג כרמל. הנה עוד סיבה לצרף גם את בייל לרשימת קטלוגי הבית. תודה.

bergeronz

New member
אנסה להשיב

ראשית, תודה על ה"צומתלב" בעניין הכתיב החסר. שנית, רון ברגר ולא ברגרונז (ולא, אין לי קשר למיונז). ולסיום - קשה לענות על שאלתך בגלל חוסר במידע - האם את שואלת לגבי בולים עם שובל או בלי? חתומים או בלתי משומשים? ככלל, בבולים חתומים ללא שובל הבול של 3 מיל עם שינון 11X10 שווה בערך פי שתיים או פי שלוש מאותו בול עם ניקוב 11 הסטנדרטי, בבול של 10 מיל ההבדל הוא בערך פי שבעים וחמש ואילו הבול של 15 מיל עם שינון 10 שווה פי 750 מאחיו עם השינון הרגיל. אבל מאחר והמחיר הראשוני של בולים אלה כשהם חתומים וללא שובל אינו עולה על אגורות בודדות, אני לא הייתי מצפה, במקרה של מכירת כל השלושה, לקבל סכום שיאפשר לך לרכוש יותר ממנה פלאפל ופחית שתייה באחד מ"בוטיקי הפלאפל המעוצב" שצצו לאחרונה בארצנו. צר לי - דירה לא תצא לך מזה. אגב, הבולים של 5 מיל, 20 מיל ו- 50 מיל עם ניקוב 10 שווים, כל אחד, בערך כפליים מהבול של 15 מיל, אבל גם כאן עדיין מדובר בסכומים נמוכים למדי וכבולים חתומים וללא שובל ניתן למצוא אותם לא פעם באוספים ותיקים של בולי ישראל. למרבית הצער כמעט ואין להם קונים כי רק אספנים מעטים מתעסקים עם בולי ישראל במצב זה - אפילו כשמדובר בבולי "דאר עברי". הבולים היחידים שיש להם שוק פעיל יחסית במצב זה הם "שלושת הגדולים", וגם כאן המחיר אינו עולה על כמה מאות דולרים (לעומת אלפי דולרים לבולים בלתי חתומים ועם שובל מלא).

תודה רבה לרון

מסתבר שיש לי פה שלל תשניות שונות ומשונות. אני צריכה עוד לבדוק מה יש לי מאלה שציינת ובטח תעלנה שאלות נוספות. אנסה להעלות את השרשור הזה שוב למעלה. שוב תודה לכולם מיכל

למעלה