אני מסכים עם מרבית העובדות שאתה מציין
ועם זאת, חולק על מסקנות שאתה מסיק מעובדות אלו. אני רוצה לחזור ולומר כי הדברים שאני אומר אינם מבוססים על ידיעה ברורה ומוכחת, אלא על תחושה אישית והערכה בלבד. נתחיל בסין, זו שעוררה את הדיון שלנו. אין לי כל מחלוקת לגבי ההתרחשויות שהיו בשנות מהפיכת התרבות, ואני בהחלט מסכים עם הנתונים שאתה מביא לגבי התעוררות שוק הבולים בסין כיום. טענתי היא שמצב זה אינו משקף התעניינות אמיתית בבולים, אלא הוא תוצאה של פתיחת השוק למסחר חופשי, ובשלביו הראשונים, שוק זה מחפש אפיקי השקעה זמינים ומידיים. בולי דואר היו תמיד סחורה מבוקשת בזמנים שכאלו, ומכאן העליה המטאורית בביקוש לבולים. בספרים שכתב הרסט, סוחר הבולים האמריקאי המפורסם, מתואר מצב דומה מאוד שהתרחש באירופה ובארה"ב בתקופה שקדמה לפרוץ מלחמת העולם השנייה. גם אז זכו בולים רבים מאוד להתעניינות של הציבור הרחב, דבר שהוביל לעליית מחירים מטאורית ולפריחה של הבולאות העממית. הזמן חלף, התנאים חזרו למצבם הנורמלי, ועימם חזרה ההתעניינות בבולים למימדיה הטבעיים, נחלתם של האספנים, המשוגעים לדבר. מצב דומה למדי, אם כי במימדים קטנים בהרבה יחסית לאלו של שנות השלושים באירופה, התקיים גם בישראל של שנות החמישים המוקדמות. כולם אספו בולים, וסחרו בבולים, ודיברו על בולים, וקנו בולים חדשים בדואר, והיו "צריכים מאוד" בולים. חלפו הזמנים, השוק בישראל נפתח למסחר חופשי, מרבית ההגבלות המלאכותיות על אפיקי ההשקעה בוטלו, ועימם צנחה גם ההתעניינות בבולים וחזרה למימדיה הטבעיים. אני נוטה לפרש את המתרחש בסין של היום ברוח דומה, ומכאן המסקנות אליהן הגעתי. אני סבור שמחירי הבולים של תקופת מהפיכת התרבות בסין גבוהים ומופרזים. זה לא מנע ממני לרכוש בול או שניים (או יותר) שעניינו אותי, אבל ביום בו רכשתי אותם ערכתי מסיבת פרידה לכסף שלי, תוך ידיעה ברורה שדרכינו לא יצטלבו עוד בעתיד, וזו הפעם האחרונה שאני נהנה מחברתם של אותם שקלים חביבים. אני מאוד לא ממליץ לרכוש בולים אלו למטרת השקעה, ואם זכור לך, זו הייתה נקודת הפתיחה לדיון שהתפתח אודות בולי סין. באשר לבולי אירופה הקלאסית, אכן הם משעממים עד דמעות. עוד פרצוף של מלך או מלכה עגומי סבר. מי בכלל מתעניין בפיסות הנייר המשעממות האלו? ולרובן אפילו אין קצוות לא ישרים.... חברת דואר ישראל מתעקשת להוביל את כתובתי מידי חודש כמה עשרות קטלוגים של מכירות פומביות, וכן אי אלו עיתונים בולאיים מרחבי תבל. כולם מלאים בפריטים מהתקופה הקלאסית, ואני נוטה להאמין כי יש גם מי שרוכש את הפריטים האלו. אני מניח שמנהלי בתי המכירות אינם מדפיסים את הקטלוגים מטעמים הומאניים, וכי הם אפילו מרוויחים מזה כמה שקלים (או יורו או דולר או...). בקיצור, חלק משמעותי משוק הבולים העולמי מתבסס על האספנים הקלאסיים, המתעניינים משום מה דווקא באותן פיסות משעממות... ושיהיה ברור, אני אספן תימאטי. אישית אינני אוסף בולים קלאסיים, ומעולם לא הקדשתי מזמני לבניית אוסף מסורתי. עם זאת, חטאתי לא אחת ברכישת בול קלאסי (עד כמה שאמצעי המתונים איפשרו זאת), ואני שמח מאוד להעשיר את האוסף באחד מאותם פריטים קדומים. אני מכיר לא רע את הבולאות העולמית, והקדשתי זמן רב ללימוד התפתחות עולם הבולים והאספנים. בולי המאה העשרים אכן מעניינים יותר, אולם במרבית המקרים הם מעניינים מהבחינה הלא בולאית. כפי שרשמת, לא ניתן ללמוד הרבה על בריטניה מהבולים הראשונים, אולם זו אמירה של היסטוריון לא של בולאי... בולי בריטניה לא אמורים ללמד אותי על בריטניה, אלא על הדואר הבריטי. לדעתי, זו הבולאות הטהורה. ואני חוזר ומדגיש שאני לא נמנה על קבוצה זו, ואני בהחלט מחפש בבולים היבטים רבים אחרים. אני חובש את כובע ההיסטוריון כאשר אני מחפש בולים עם סיפור הסטורי (דוגמת התיאור היפה שהובא על ידי דורון אודות גלגולי בית המכס בדנציג), או את כובע הליצן כאשר אני מחפש בולים עם שגיאות מבדרות. בשני המקרים הבולים אינם המטרה, אלא רק האמצעי להמחשת הנקודה העיקרית בה אני מתעניין. התערוכה שהצגתי במוזיאון ארץ ישראל יכולה להמחיש היטב נקודה זו. מרגע שהוסרו המגבלות המוטלות עלי בתערוכת בולים מן המניין, לא הססתי לשלב בתצוגה גם פריטים שאינם בולים (גלויות, מטבעות, תחריטים עתיקים וכמובן קונכיות של ממש). זה יפה (לדעתי), זה מעניין (לפחות אותי), אבל (שוב, לדעתי), זו לא בולאות... לפחות לא בולאות מהסוג שגורם לאספן להכניס את ידו לכיס, עמוק, עמוק.... יורם, בוודאי שאתה לא היחיד שחושב שהבולים המודרניים מעניינים יותר. לפחות עוד אדם אחד סבור כך, וזה אני. אבל כפי שכתבתי, העניין הזה נוצר לא בהכרח בגלל הפן הבולאי של הבול. מרבית השוק הבולאי הממוסד, זה המייצר את העיתונות, הקטלוגים, התערוכות והאירועים הבולאיים, פונה אל אלו הרואים עצמם כבולאים קלאסיים. יש כמובן גם נסיונות לייצר שווקים "דמויי קלאסיקה", ובקבוצה זו אני כולל את אספני התשניות המודרניות, דוגמת בולי סדרת המשין באנגליה, או בולי השקל בישראל (ולא, אני לא מנסה לומר ששתי הקבוצות שוות בגודלן). זהו עמוד השידרה של הבולאות העולמית. שם אני אמצא את אלו שירכשו את הבולים שלי, אם וכאשר ארצה למכור אותם ולממש את ערכם בכסף מזומן. איש לא יקנה את אוסף בולי הצדפים שעמלתי רבות על הרכבתו, ובצדק. אני טרחתי רבות להפוך את האוסף לאישי, תוך שאני יוצק בו משמעויות שאני חקרתי וגיליתי, ומנסה להפוך אותו ל"מקורי". איש לא אמור להתפעל ולשלם על המקוריות שלי, ובנקודת המכירה, דווקא השיטתיות והבאנליות היא זו שמסוגלת לממש את עצמה למזומנים. אני חוזר (שוב) ומדגיש כי השרשור הזה החל מדיון על הבולים כאפיק השקעה. כבר אמרתי שאני לא ממליץ כלל בפני מי שאינו מומחה של ממש להשקיע בבולים אבל אם כבר יש מי שמתעקש לעשות זאת, אין ספק בעיני כי, מבין החלופות השונות, המקום הטוב ביותר להניח בו את הממון האישי הוא בבולי התקופה הקלאסית של העולם המערבי המבוסס. ומילה אחרונה. אחד השיעורים הראשונים שלמדתי בבולאות מסחרית הוא שעדיף לרכוש בכספי את הפריט האחד היקר ביותר שאני יכול להרשות לעצמי. האספן המחפש להנות ולבלות את זמנו בנעימים, יקנה במאה שקלים מאה בולים במחיר של שקל אחד. יהיו לו המון פריטים להביט בהם, לסדר אותם, ולהנות מהם. המשקיע המבקש לשמור על כספו, ולהגדיל את רכושו (או לפחות לא לאבד אותו לגמרי), יקנה במאה שקלים בול אחד ויחיד במחיר של מאה שקלים. הסיכוי לממש בול שכזה אינו גדול פי מאה, אלא הרבה יותר....