אתיקה באינטרנט

נעה גל

New member
זכויות יוצרים באינטרנט (ארוך מאוד)

שלום לכולם, שמי נעה גל ואני מנהלת את פורום חינוך לגיל הרך כאן בתפוז. הדס בקשה ממני להכנס לפורום ולספר לכם את מה שאני למדתי בכל הנוגע לזכויות יוצרים באינטרנט. בגלל שבפורום שלי מועלים פעמים רבות מאמרים התיעצתי עם עו"ד שכל עיסוקו הוא "זכויות יוצרים" לגבי מה מותר ומה אסור להעתיק באינטרנט. אני מביאה לכם כאן את קיצור דבריו. תוכלו לראות שהחוק מתיחס לחומר באינטרנט בדיוק כמו שהוא מתיחס לכל חומר כתוב אחר: עיתון, ספר, שאלון וכו´. מבחינה זו אין הבדל מהותי. ההדגשות שיופיעו בטקסט הן שלי ולא הופיעו במקור.
עקרונות בסיסיים בדיני זכויות יוצרים
1. זכות יוצרים חלה ביחס ליצירה מקורית 2. יצירה הנה דבר בלתי מוחשי והיא קיימת בנפרד מהחפץ שבו שהיא מתועדת או קבועה. 3. זכות יוצרים אינה חלה בעובדות, נתונים, תזות או נוסחאות - אך היא כן חלה באופן הביטוי של אלה. 4.קיום זכות יוצרים אינו תלוי ברמת היצירה או באיכותה..." 5. מקוריות משמע שביצירה הושקעה יצירתיות כלשהי וכי היא אינה מועתקת מיצירה אחרת.
יצירות ספירותיות מוגנות
1. בכפוף לתנאים הנ"ל מוגנים כל סוגי היצירות הספרותיות: רומנים, ספרי ילדים, שירה, ספרים תעודיים, עתונים, מאמרים, כתבות, שאלונים, רשימות וכו´ (כזכור, ללא קשר איך הם מתועדים: נייר או אינטרנט). 2. ביצירות מאוסף כגון קבצים, מדריכים, אתלוגיות, חלה הגנה על הבחירה, סיווג והסידור של החומר.
בעל זכויות היוצרים
1. כלל, הבעל הראשון בזכות היוצרים הוא המחבר, דהיינו מי שממנו באה היצירתיות. 2. בעל זכות היוצרים ביצירה קיבוצית הינו עורך הקובץ.
קיומה ותקופתה של זכות יוצרים
1. קיומה של הזכות אינה תלויה בפעולה פרומלית כלשהי, כגון רישום או בציון הסימן C.
זכויותיו של בעל זכויות יוצרים
1. זכות השעתוק 2. זכות הפרסום. 3. זכות הביצוע הפומבי. 4. זכות ההשכרה. 5. זכות העיבוד.
הפרת זכות יוצרים ופלגיאט
1. הפרה זכות יוצרים היא עשיית פעולה שיוחדה לבעל זכות היוצרים ללא הרשאה ממנו (לדוג´, העתקה ללא רשות היא הפרה). 2. הפרת זכות יוצרים מזכה את בעל זכות היוצרים לסעדים שונים, ובין היתר, לצו מניעה, פיצויים, צו למתן חשבונות ו..." 3. הפרת זכויות יוצרים מתקיימת כאשר יוצר מאוחר נוטל "חלק מהותי" מיצירה קודמת, ללא רשות מבעל זכות יוצרים ביצירה קודמת. 4. חלק מהותי נמדד על פי מבחן איכותי ולאוו דווקא כמותי. 5. הקובע הוא מה שניטל מהיצירה הקודמת ולא מה שהיוצר המאוחר הוסיף. 6. על הטוען להפרה להוכיח: א. בעלות זכות יוצרים; ב. כי לנתבע היתה גישה או הזדמנות לגישה ליצירתו; ג. כי קיים "דמיון מהותי" בין היצירות, ברכיבים מוגנים.
הגנת שימוש הוגן
1. ניתן לעשות "שימוש הוגן" ביצירה למטרת לימוד עצמי, מחקר, תמצית עיתונאית, סקירה וביקורת. 2. ההגינות נמדדת, בין היתר לאור טיבה ואופיה של היצירה המועתקת, סוג השימוש שנעשה בה, כמות היצירה המוגנת שנטל המשתמש, בחינה איכותית, והשפעת השימוש על השוק של היצירה המוגנת.
הזכות המוסרית
1. למחבר זכות ששמו יקרא על יצירתו באופן ובהיקף המקובלים (וזאת לאחר שנתקבלה רשותו לפרסומה או העתקתה) 2. למחבר זכות שלא יעשה ביצירתו כל סילוף, פגימה, שינוי או פעולה אחרת שיש בה משום הפחתת ערך היצירה ואשר פוגעים בשמו או בכבודו של המחבר. לסיכום, אסור להעתיק מאתרים תמונות (שימו לב שבגוגל יש תמיד אזהרות לגבי התמונות שהועלו במנוע החיפוש), טקסטים, תוכנות וכו´ ללא רשות מבעל האתר. אין חובה לרשום על האתר שהחומר מוגן בזכויות יוצרים, כי הוא מוגן באופן אוטומטי ברגע שהועלה לאתר. מתי כן מותר להשתמש בחומר מאתר ולהעתיק אותו? בשלושה מקרים: 1. כשהתקבלה רשות מבעל האתר 2. שהשימוש הנעשה בחומר הוא שימוש פרטי 3. כאשר באתר כתוב באופן מפורש שמותר להעתיק ולהשתמש בחומר שיש בו. מקווה שעזרתי נעה

למעלה