אתיקה באינטרנט

mml

New member
לאלישע, נועם וכל חברי הפורום

הדעות המועלות כאן בקשר לזכויות יוצרים, הפתיחות והנכונות לתת ביד נדיבה, לתרום, הרצון לעזור בכל עת שמתבקשים הם לא מהעולם הזה. מחמם את הלב להיות חברת הפורום הזה. תודה לכם!

lizansak

New member
זאת דעתך, ואני מכבד אותה - אבל

אם אני כותב משהו, ואיני שומר אותו במגירה, סימן שרציתי להפיץ אותו. אבל, אני מצפה לתגמול - או כלכלי - ואז אנסה להוציא ספר ולמכור אותו, או תגמול כוחני - זה יקדם אותי בהיררכיה, או יתן לי עדיפות במאבק על ריכוז המקצוע, או שאהיה מורה-מנחה, או תגמול יוקרה - שזה מה שרוצים רובם, רוב הכותבים רוצים שכווולם ידעו מי היוצר וכמה הוא חכם ונדיב. ומה לעשות - החוק עמהם - חוק זכויות יוצרים, שתקף גם במדיה האלקטרונית - מגן על זכויות היוצרים, ומחייב להשאיר את שם הכותב, ואם זו לא הפנייה אלא נטילה - יש צורך ברשותו של הכותב. וזה להבדיל מקישור - שהוא מפיץ את שמעו של הכותב ומפנה ישירות אל עמלו. אלימלך

motyka

New member
ידע וזכויות יוצרים

לאלישע שלום בהמשך להתנצחות שלך עם אלימלך, אני רוצה לשתף אותך בתחושות שהיו לי בשנה שעברה בשלומי, טרחתי והכנתי דפי הסבר לשימוש בנטמיטינג (אפשר לקרוא את החומר בכתובת http://stop.at/shlomi) וגם חילקתי אותם למשתלמים. ולא חלף חודש והגיע מרצה אורח עם אותם דפים, אבל בתחתית הדף היה רשום "הוכן ע"י (שם המרצה)" . איך חשתי לדעתך? האם שבע רצון על כך שחומר שטרחתי עליו מופץ - או פגוע מכך ש"גונבים" ממני את פרי עמל כפי? לכן אני חושב שכן צריך לדקדק בנושא ציטוט המקור, גם אם זו נראית טרחה, ואולי לחלק מהכותבים זה נראה שטותי, כי לדעתי מי שקובע בעניין הוא מי שכתב, ודעתו צריכה להוביל את ההתנהגות

Elishabb

New member
ידע וכלכלה חדשה

שלום מוטי - קראתי שנית את כל מה שכתבתי בשירשור זה ולא מצאתי כל התנצחות. בסך הכל כולנו מסכימים שלקיחת חומר שכתב מישהו אחר ולהציגו כאילו אנחנו כתבנו אותו זאת גניבה, כולנו מסכימים שחובה לציין את המקור ממנו נלקח החומר בו אנו משתמשים וכולנו מסכימים שחובה לכבד את היוצר ולחלוק לו כבוד המגיע לו על יצירתו. השאלה המבצבצת מאחורי הדברים הנאמרים היא אחרת - רמת הצפיות אותן מפתח היוצר מיצירתו המופצת ברשת. כשמסתכלים על התהליכים שהתרחשו בעולם הטכנולוגיה בשנה האחרונה, ברור שאסון התנפצות הבועה הטכנולוגית התרחש בעיקר עקב צפיות למימוש כלכלי כאן ועכשיו של חומרים, שהושקע בפיתוחם ברשת. המפתחים, ברובם הגדול חברה צעירים שפתיל רמת הצפיות שלהם קצר, האמינו ב"לעשות את המכה" וחלום ההתעשרות המהירה כיוון את דרכם. כשמדובר בתהליכים, חייבים להאמין ב "שלח את לחמך על פני המים, כי ברבות הימים תמצאהו". אם אינך מאמין באמת זאת, סופך ששיקולים לרווח מידי יגרמו לעיוות ברצון האמיתי לתת ולהשפיע. אני מאמין שככל שמשתחררים מהר מרמת צפיות לגבי היצירה שלך, כך תוכל ליצור יצירה אמיתית ושלמה יותר וסופו של עינין היא תחזור ותתגמל אותך נכונה. זאת בעיני ה "כלכלה החדשה" הנכונה. אלישע

motyka

New member
ציפיות

אני שמח שבעצם אין בינינו חילוקי דיעות, רוב אלו שמפיצים חומרי למידה לא מצפים בעצם לכלום חוץ מאשר להערכה. רובם עושים זאת בזמנם הפנוי לשם שמיים ומכיוון שהם רוצים לחלוק ידע ולא מתוך ציפיות להתעשר. לכן צריך באמת לכבדם ולשמור על שמם כמחברים. אם תכנס לארכיון הקבצים ל הפורום, תוכל לראות שישנם דפי עבודה בנושאי חגים שנוצרו ע"י מנחות מטה שנהר קרמניצר, מורות מבתי ספר ומחוז מרכז ל משרד החינו, והקבצים מופיעים תחת שמם של אלו שהפנו את תשומת לב הפורום אליהם, בנוסף, כמובן שיש עבודות מקוריות. כל מה שצריך זה לרשום בשם הקובץ - מי היוצר ולא מי העלה לאתר מוטי

Elishabb

New member
ארכיון קבצים

שלום מוטי- ארכיון הקבצים הוא כלי שנוצר על ידי משתתפי הפורום לצרכים שלהם, מעין דיסק קשיח של הפורום. אן בצורת אירגונו שום לקיחת זכיות על החומרים הכלולים בו. ארגון הקבצים בצורתו הנוכחית נועד להקל על המשתתפים לאתר חומרים במאגר, לא פחות ולא יותר. שים לב שהמחיצה אליה מכוונים דבריך נקראת בשם "קבצים ממוינים על פי שם השולח" אלישע

Elishabb

New member
גנדי הולך לקניות

גנדי הולך לקניות לאחר שהשיג עצמאות להודו, יצא מהטמה גנדי לביקור באנגליה. באחד הימים טייל עם מלוויו ברחובות לונדון, כשלפתע נמשך מבטו לחלון ראווה של חנות תכשיטים מפורסמת. גנדי עמד מול חלון הראווה, מבטו בוחן את האבנים הטובות ואת שלל התכשיטים היקרים. בעל החנות זיהה אותו מיד, יצא לרחוב וברכו לשלום: "כבוד גדול הוא לי שהמהטמה המפורסם עומד מול חנותי ומביט בעבודה שלנו. יש לנו אינספור דברי ערך, פריטי אמנות נדירים, יצירות בעלות יופי נדיר. נשמח להעניק לך משהו מן המבחר שבחנות". "אכן, אדוני היקר, אני נדהם מכל היופי שבחנותך", ענה גנדי. "ועוד יותר מכך אני נדהם מעצמי, שאף על פי שיכולתי לקבל מתנה יקרה, אני עדיין מצליח לחיות ולזכות לכבוד בלי שיהיה עלי לענוד תכשיטים".

גלפין

New member
תודה אלישע. כפי שכתבתי בתגובה

נוספת, עם מצויין שם היוצר/ים, אשאיר זאת כך כי לאף אדםאין זכות לקחת זכויות יוצרים לעצמו ואם לא מצויין אף שם, לפחות אני משתדלתלציין את האתר ממנו הורדתי את הקובץ. גלית

גלפין

New member
אם אני מורדיה, זה מאתרים שקישוריהם

נכתבים בפורום שלנו!!! ועם כל זאת אני מקפידה לשמור על זכויות יוצרים, כמו שם בית הספר והצוות שחבר את הפעילות (בקבצים האחרונים שהורדתי) או שם המחבר עצמו....

karin a

New member
להדס ומירי

ראשית אין עברה על חוק , יש עברה על חוקי אתיקה - חוקים יבשים ! שנית , מותר לתת קישורים לאתרים , אן דף מתוך פורום - אך צייני באיזה פורום וכל עוד בקישורים מוזכרים שמות האתרים - אין עברה על אתיקנט אז שיהיה בהצלחה ולעוד הרבה קישורים קארין

noam778

New member
היי קארין ולכולם

נכון.. גם דעתי כאלישע.."המביא דברים בשם אומרם - מביא גאולה לעולם". והלוואי שהיה כך.. אבל זה מאוד לא משנה. היופי והקסם של האינטרנט היא חופש. כל מי שרוצה לקחת או לתת זכויות יוצרים פוגע. בדרך כלל חברות גדולות דורשות את זה וחבל , לצערנו אם לא יקום כוח חזק יותר אז נצטרך לשלם כסף עבור מידע וזה יהיה איום ונורא. בטוענה של "זכויות יוצרים".. ואז מה..? ובכלל מה זה זכויות יוצרים.. תנו לי שם של יוצר שמרוויח משהו ואני אוכל ארבע כובעים. תנו לי שם של מוציא לאור.. חברת תקליטים..ותבינו לאן הולכות זכויות היוצרים..

noam778

New member
אגב זכויות יוצרים...

האתר שלי הולך וניסגר.. בגלל כמות הכניסות, עד היום כמעט 22000 כניסות וכיום יש כ - 200 כניסות ביום יש פה משהו/י שיכול לתת לי מקום בשרת שלו..? אני זקוק ל 500 מגה מקום ורוחב פס של 20 ג´יגה ביט העברת נתונים בחודש הבעיה שהמק"מ למשל מגבילים את סוגי הקבצים שאני יכול לשים באתר שלי.. אני מעוניין בשרת חופשי לחלוטין, יש למשהו מושג איך אני עושה את זה ללא תשלום..?

karin a

New member
לנועם - כמה חבל

לאתר שלך יש הרבה מה להציע למורים ותלמידים מקווה שתמצא מקום ! קארין

motyka

New member
אולי רעיון

פיצול האתר דף כניסה ודפי מלל במק"מ קבצים לא בעיתיים - במקמ כל השאר - באתר חינם, מצורפת רשימה: http://www.geocities.com/moty_karniel/atar1.htm#Toc526703664 ואם צריך, אז בשני אתרים כאלו עם יצירת קישור מהמק"מ בצורה כזו אתה מפחית את מספר הכניסות, ומווסת לחצים מוטי

Elishabb

New member
נועם שלח לי דואר ופרט מה בדיוק

הבעיה ואבדוק אפשרות לארח את האתר שלך על שרתי "תקשוב דרום" אלישע

mirigon

New member
אין עברה על חוקי האתיקה

קארין, כשאת נותנת לתלמידים רשימה ביביליוגרפית של חומרי למידה (ספרים, מאמרים וכו´) והרשימה נלקחה מתוך ספר מסוים האם את צריכה לתת את שם הספר ממנו נלקחה הרשימה? והתשובה היא לא! שהרי הרשימה היא כשמה, רשימה, בלבד ואין בה שום דבר אישי. גם כשאנו כותבים עבודות סמינריוניות אנו נעזרים ברשימות ביבליוגרפיות המופיעות בספרים שונים כדי לאסוף חידע נוסף, ואין אנו צריכים לציין מאיזה ספר נלקחה הרשימה. כנ"ל לגבי רשימת אתרים באינטרנט ואפילו אם היא הופיעה בפורום מסוים. זו עדיין רק רשימה והעתקת הרשימה אין בה שום עברה על חוקי אתיקה.

karin a

New member
מירי אם כבר השוואה

אז כשאני לוקחת מספר רשימה ביבליוגרפית כלשהי הספר ממנו נלקחה הרשימה מופיע גם כן אצלי ברשימת המקורות . אבל , האם זה כל כך קשה לציין את המקור ?

ההפך

שלום לך מירי אני מצטערת שאני מתפרצת לדיון, אבל מה שכתבת סותר באופן מהותי את האתיקה המקובלת ואת החוקים הקיימים במדינת ישראל. אם את אוספת מידע ממקורות שונים, ומכינה רשימה משל עצמך - זוהי יצירה חדשה ויש לך קניין רוחני עליה. ואז את יכולה להפיץ, למסור, למכור או לתת למישהו הרשאה להשתמש בכתוב. אבל - אם את לוקחת דף ביבליוגרפיה מתוך ספר, זה תוצר עבודה של מישהי ויש לה זכות יוצרים על הרשימה. לא זו בלבד שאסור לך באיסור חמור לצלם את הדף ולהפיץ אותו. גם אם במקרה את עושה זאת את חייבת, באופן חד משמעי, לציין על הדף מה מקורו, שם הספר, שם הסופר, הוצאה וכו´ האמור אינו דיעה אישית אלא תוצר בירור שעשיתי, כי נתקלתי בבעיה (הפוכה - לקחו קטע מחוברת שהכנתי לביה"ס ושיכפלו בבי"ס אחר)

למעלה