אתיקה באינטרנט

mirigon

New member
אתיקה באינטרנט

קובץ אתרים העוסקים ב"אתיקה באינטרנט" שמצאתי באחד הפורומים.

הדסל

New member
הפרת זכויות יוצרים

מירי שלום, הרגע עברת על אחד החוקים האתיים הבסיסיים והוא הפרת זכויות יוצרים. קובץ שמצורף לקבוצת דיון עדיין מוגן בזכויות יוצרים, וזאת למרות פרסומו ברבים. הפצת קובץ זה מחייבת קבלת אישור על כך מיוצרו- בעל זכויות היוצרים. הדס

הדסל , לפי דבריך אנו כל הזמן

עוברים על החוק. לא יכול להיות שבאינטרנט.. העברת מידע/קישור ממקום למקום הוא הפרת זכויות יוצרים. הרי לא תמצאי פורום בו לא מביאים קישורים ממקומות אחרים בנט אז? כולם חוטאים????

mirigon

New member
אין פה שום זכויות יוצרים

חיה, את צודקת בהחלט. הקובץ שהורדתי- הוא בסה"כ רכוז של שמות של אתרים. אין בו כל אמירה אישית, עבודה אישית או יצירה מסוג כלשהו המחייבת שמירה על חוקי זכויות יוצרים . שמות האתרים רוכזו ע"י מרפ"ד פתח תקווה ולכן אינני מקבלת את הטענה של הדס במקרה זה.

הדסל

New member
גם העתקת רשימת קישורים נחשבת כהפרת

זכויות יוצרים. עצם העובדה שכולנו עושים זאת אין משמעה שהדבר מותר, ולכן מלבד שמירה על החוק כלשונו, עולה היום גם הצורך לשמור על חוקי אתיקה, שאינם חוקים פורמליים. מכיון שרוב האנשים אינם מכירים את חוק זכויות היוצרים ומכיוון שהאינטרנט מציע אפשרות להפצה של מידע בצורה פשוטה למדי, יש לזכור, שלמרות זאת,יש צורך לשמור על כללי מוסר. יכול להיות, שהדבר פוגם ברוח האינטרנט שמאפשרת שיתוף בידע ובמשאבים, אך עד שיותאמו החוקים הישנים לרוח חדשה זו, כל שנותר לעשות הוא להמשיך ולשמור עליהם או לפחות להיות אתיים ולתת את הקרדיט המתאים.

lizansak

New member
את בעצמך עונה

אם את יוצרת קישור - את מפיצה את דברי הכותב ברבים, וכל מי שלוחץ על הלינק מגיע לאתרו של הכותב ורואה אותו בהקשרו. אם את מורידה קובץ או שומרת דף ומעלה אותו במקום אחר - את אמורה לצרף את שם הכותב, וכבר נאמר - כל האומר דברים בשם אומרם - מביא גאולה לעולם. וזה נכון שבפורום הזה עוברים כל הזמן על החוק, ולדוגמא גלפין - וזו דוגמא שמייצגת, בלי רצון להתנגח אתה באופן אישי, צרפה קבצים שבעצמה אמרה שהורידה מאתרים שונים, אבל לא ציינה מהיכן, ובמקום אחר מישהו, שכן מקפיד, עלול לרשום שמקור דפי החשבון הם גלית מפורום מורים - ולא היא

מעניין איך יתפתח הדיון המאד מעניין

הזה, אבל ברשותכם בלי קשר להמשך הדיון, בואו נחליט שמעתה והלאה- אני מוסיפה לארכיון רק קבצים שהוכנו על ידי חברי הפורום, ולא מוסיפה קבצים שהורדו מאתרים אחרים. מקובל? עדין הסוגיה מעניינת, האם ברגע שאדם הוסיף קובץ (לצורך הדוגמא) לחלל הרשת, הוא לא נותן למעשה לגיטמציה לכל אחד להגיע לקובץ ולהשתמש בו?

lizansak

New member
בהחלט כן, אבל

ברגע שמעלים קובץ לרשת, נותנים לגיטימציה לכל אדם להגיע אליו, אבל הכותב מצפה לפחות לקרדיט על מאמציו, וכך אומר גם החוק. לכן, במידה ומוצאים משהו מעניין נותנים אליו קישור או שמציינים מהיכן נלקח אלימלך

תמנת

New member
פתרון חלקי

שלום רב, שמי תמנת ואני מנחה בחיפה (היי קארין!). ניתן להכניס לאתר קישור לכתובת האתר בו נמצא חומר שרוצים לחלוק עם אחרים. זו אינה עבירה על זכויות יוצרים, שכן האתר הוקם כדי שיכנסו אליו. ההחלטה להכניס למאגר רק חומרים שאנשים יצרו (וכדאי שיחתמו עליהם) היא החלטה בהחלט נכונה מבחינת זכויות היוצרים. האתרים נבנו כדי שיכנסו אליהם, אבל מעבר לזכויות יוצרים יש לתת קרדיט לאדם שטרח ובנה משהו, כך שיש כאן נושא של אתיקה שהיא כללי התנהגות הנובעים מערכים המקובלים בחברה. לאו דוקא חוק שיש עליו סנקציות.

karin a

New member
תמנת !!!!! ברוכה הבאה

הצלחת להפטר מהקוקיס? שמחה שאת פה !!!! ובקשר לאתיקנט- כל מילה שלך ברכה ! אנחנו עובדים כה קשה, וסלחו לי רבותיי גם כאן בפורום מורים יש קבצים בנושא המשל שהורדו מאתר יבנאלי ואין ציון אף לא במילה אחת על כך . אנו מעלים חומרים לרשת , כדי שיהנו מהם ויעזרו בהם , אך מצפיםת לפחות לקרדיט על כך תודה קארין

Elishabb

New member
פיפול מיותר.....

נאמר - "המביא דברים בשם אומרם - מביא גאולה לעולם". והמביא דברים ללא ציון שם אומרם - מה דינו? לדעתי, מנחיל את רוחו ופרי מחשבתו של היוצר לכולם. הפילפול הדקדקני בנושא זכיות היוצרים איננו תואם את רוח האינטרנט האמיתית. גלית - שעושה עבודה נאמנה בפורום - היא חלק משרשרת העוסקת בחריצות בתחום האמיתי שהוא נשמת אפה של הרשת - הנחלת ידע לכל דורש. זוהי הכוונה האמיתית בסופו של עינין של כל מי שמפרסם את חומריו ברשות הרבים. אלישע

lizansak

New member
הוא פלגיאטור

לדעתי, אתה טועה ומטעה אין בעיה להפיץ ידע, אין בעיה להסב תשומת לב לחומרים מעניינים, אבל מי שעמל, מי שחשב והגה, רוצה שידעו שהוא זה שעשה זאת. ואם מישהו אחר לוקח חומרים לשימושו - שלפחות יצטנע ויגיד מהיכן נלקחו החומרים, למען לא נחשוב שהוא זה שכתבם. יש על כך דיון מעניין שהנחה עמי סלנט בפורום מידענות בוואלה! אלימלך

Elishabb

New member
לא ירדת לסוף דעתי

שלום אלימלך- פלגיטור מוגדר מי שלוקח חומרים של אחרים ובכוונה ובמודע מפיץ אותם כמי שהוא יצר אותם. ללא ספק פעולה זאת פסולה. לא לכך כיוונתי בדברי. אני מתכוון להפצת ידע כללית שלא אני יצרתי ואינני מתיימר להיות היוצר, אלא חומר שהגיע אלי בצורה כל שהיא ואן ביכולתי לציין את שם היוצר. כמובן שרצוי ביותר לתת תמיד את הקרדיט למי שיצר, אבל חוסר היכולת לציין זאת איננה סיבה לאי הפצת הידע. אלישע

ayly

New member
הסכמה מלאה

אכן הפצת חומרים נועדה אך ורק להעשירנו ו"קנאת סופרים תרבה חכמה" עם סייג אחד לא שלך אל תאמצנו כאתה יצרתיהו זוהי מכעיס אולי מספיק הקישור בה נמצאת הפעילות?..

karin a

New member
אלישע היקר

בוא נראה אותך רואה חומרים שלך ברשת בלי איזכור שמך . האם הדבר לא ירתיח את דמך ? על עבודתך שבה עמלת כה קשה ללא שכר? ונועם מה דעתך על כך ? קארין

Elishabb

New member
דם רותח......

שלום קארין - קצת לא נעים להשתמש בדימוי זה בימים קשים אלה, אבל בכל זאת..... אז ככה.... בימים האחרונים אני משקיע הרבה שעות עבודה להכנת חומרים ותוכניות לקראת המפגש בפסח. לכאורה, דמי הייה צריך להגיע כבר מזמן לנקודת הרתיחה. הרי אני עומל קשה לל "שכר", ובכל זאת אני עושה את זה בכיף. ומהו שכרי? האם אדרוש מכל מי שילמד ממני, לאזכר שהיצירה אותה יצר מקורה בחומרים ושיטות שאני יצרתי? ואם ירצה מישהו להשתמש בחומרים כדי להנחיל את הידע לאחרים, האם אתבע "זכויות יוצרים"? נדמה לי שהתשובה ברורה - עצם המחשבה שהידע שצברתי בדי עמל מעשירה גם אחרים, היא שכרי. תופעה מעניינת - בזמן האחרון אני מקבל יותר ויותר חומרים שאני כתבתי והפצתי ברשת, והם חוזרים אלי לא פעם כאשר שמות אחרים מצויינים עליהם כיוצריהם. לפני זמן מה כתבה לי הדס מסר בנושא חומר שהגיע אליה שהיא יודעת שבמקור הוא הוכן על ידי ובפועל מופיע שם אחר כיוצר. בתשובה לשאלתה עניתי שזה לא מטריד אותי, ההפך - אני שמח שהחומר מספיק טוב כדי להיות מופץ לשימושם של אנשים רבים. אמירה מפורסמת אומרת -" רק מי שיש לו הרבה יכול לחלק גם לאחרים". התמזל מזלי ולמדתי רבות מיוצרים שונים ברשת, ואני חושב שזאת זכות גדולה להחזיר את אוצר הידע בהזה, לאחר שהוספתי לו משל עצמי, ולהעמיד אותו לרשות כולם. לסיום אני חוזר ומדגיש שאנני שולל את הצורך באיזכור היוצרים והמקורות במידה ואנחנו משתמשים בחומרים של אחרים, אבל הפוך את העינין לפרנויה דקדקנית, יפגע לדעתי במטרה הראשית והיא הנחלת הידע לכולם. אלישע

itu1

New member
לאלישע../images/Emo39.gif

אלישע אין לי אלא להסכים עם כל מילה ומילה. כל יעודנו הוא להנחיל דעת להקנות כלים ולסייע וכשמשתמשים בחומרים אלו בזה עיקר שכרנו ומערכת האינטרנט יעודה העיקרי לחלוק את שיש לנו אפשרות לחלוק אם היה ומישהו גם איזכר את המקור יפה וטוב אך אין זה העיקר המשך בדרכך המבורכת אריה

itu1

New member
לאלישע

אלישע אין לי אלא להסכים עם כל מילה ומילה. כל יעודנו הוא להנחיל דעת להקנות כלים ולסייע וכשמשתמשים בחומרים אלו בזה עיקר שכרנו ומערכת האינטרנט יעודה העיקרי לחלוק את שיש לנו אפשרות לחלוק אם היה ומישהו גם איזכר את המקור יפה וטוב אך אין זה העיקר המשך בדרכך המבורכת אריה

karin a

New member
שני צדדים למטבע

כל זה טוב ויפה , כל עוד מוסכם על כולם, אבל לצערנו , אנו כמורים מהווים דוגמה לתלמידנו וזכויות יוצרים , היא בעיה ישראלית נפוצה ולא נעימה הדבר משפיע על התעשיות הרבות מתקליטורי מוסיקה ועד קלטות ווידאו כל עוד נקפיד כולנו לכבד את זה את זה בכך שנרשום את המקור , אולי נעלה במעט את המודעות לזכויות יוצרים ולאתיקה בכלל ולא רק ברשת - כבוד לעבודה ולתוצר אחד של האחר . שוב אינני קיצונית או היסטרית , אני רק רוצה שיכבדו את עבודתי בכך שיציינו את המקור . ועוד נקודה למחשבה היא מהצד שכנגד, כאשר אני מורידה חומר ואינני יודעת מה המקור אינני נוטה להשתמש בו, הייתי רוצה שתהיה בידי האפשרות לוודא מי המקור . בדיוק הנקודה אותה אני מבהירה לתלמידים אשר מורידים עבודות מוכנות מהרשת - האם אתם יודעים מה טיב העבודה? מי הכין אותה ? מה המקורות בהם השתמשו ? כאשר מצוין המקור יש על מי לסמוך ! ויש גם למי לפנות ! ביי קארין

karin a

New member
שני צדדים למטבע

כל זה טוב ויפה , כל עוד מוסכם על כולם, אבל לצערנו , אנו כמורים מהווים דוגמה לתלמידנו וזכויות יוצרים , היא בעיה ישראלית נפוצה ולא נעימה הדבר משפיע על התעשיות הרבות מתקליטורי מוסיקה ועד קלטות ווידאו כל עוד נקפיד כולנו לכבד את זה את זה בכך שנרשום את המקור , אולי נעלה במעט את המודעות לזכויות יוצרים ולאתיקה בכלל ולא רק ברשת - כבוד לעבודה ולתוצר אחד של האחר . שוב אינני קיצונית או היסטרית , אני רק רוצה שיכבדו את עבודתי בכך שיציינו את המקור . ועוד נקודה למחשבה היא מהצד שכנגד, כאשר אני מורידה חומר ואינני יודעת מה המקור אינני נוטה להשתמש בו, הייתי רוצה שתהיה בידי האפשרות לוודא מי המקור . בדיוק הנקודה אותה אני מבהירה לתלמידים אשר מורידים עבודות מוכנות מהרשת - האם אתם יודעים מה טיב העבודה? מי הכין אותה ? מה המקורות בהם השתמשו ? כאשר מצוין המקור יש על מי לסמוך ! ויש גם למי לפנות ! ביי קארין

למעלה