אפליה מתקנת? או סתם אפליה?

אפליה מתקנת? או סתם אפליה?

שלום לכן ולכם, שוחחתי זה מקרוב עם ידידה על הנושא ודעתי היא שאין אפלייה מתקנת, אלא רק אפליה, אפליה מתקנת היא לא פיתרון בעיני כי אם רועץ, אשמח לשמוע דעות בעניין. אפרת

aaa123

Member
דעתי

הנה דעתי:קיימת אפליה נגד נשים ,וצריך לפעול על מנת לתקן אותה. גברים מרוויחים יותר כסף מנשים,ונמצאים ביותר עמדות כוח יחסית לנשים והסיבה היא אפליה. הבעיה איננה רק אפליה בהעדפת גברים על נשים עם אותם כישורים אלא גם עצם העובדה שהחברה דוחפת גברים יותר להשיג כישורים מסויימים כך שקבלה לעבודה על סמך כישורים בלבד לא מספיקה כדי לתקן את האפליה. רעיון אפשרי שלא מומש הוא הטלת מס על הגברים על מנת לצמצם את אי השויון בין נשים לגברים. אם כל גבר עובד יצטרך לוותר על 100 שקלים מהמשכורת החודשית שלו והכסף יחולק שווה בין הנשים העובדות אז הדבר יהווה תמריץ לנשים לעבוד וזה יכול לעזור לנשים להגיע יותר לעמדות בכירות. כמו כן זה יהווה תמריץ לגברים להשאר יותר בבית ולתת לנשים לפרנס את המשפחה. אפשר לצמצם פערים בהדרגה בעזרת רעיון זה של הטלת מס על גברים כאשר כל שנה מגדילים את המס בעוד אחוז מהפער בין השכר הממוצע של נשים והשכר הממוצע של הגברים. אם הגברים ירצו שלא יגדילו להם את המס אז הדרך הכי טובה בשבילם תהיה לפעול להגדלת השכר של נשים שהרי אם יהיה שויון במשכורת הם לא יצטרכו לשלם בכלל מס. אינני כלכלן ,ואינני יודע מה יהיו ההשלכות הכלכליות של יישום רעיון זה אבל להערכתי בלי קשר לשאלה זאת לא יישמו אותו(לפחות לא בעתיד הקרוב).

איזו מין שיטה זו???

להחליש את החזקים כדי לחזק חלשים? ומה זה יעזור חוץ מליצור מרמור? ומה לגבי גברים שמפרנסים לבד? או חד הוריים? או כאלה שמאמינים בשוויון? ולמה שוב הנשים צריכות לחכות שהגברים יפעלו למענן במקום לפעול למען עצמן??

aaa123

Member
לגבי מה זה יעזור התשובה ברורה

זה יכול להביא למצב בו יהיו יותר נשים בעמדות כוח כי לנשים יהיה יותר משתלם כלכלית לעבוד יחסית למצב היום. נכון שגברים שמאמינים בשויון חד הורים או מפרנסים לבד יפגעו מהרעיון אבל זאת פגיעה שנגזרת מהעובדה שנשים מרוויחות פחות ובמציאות הקיימת נשים נפגעות. לגבי השאלה למה הנשים צריכות לחכות שהגברים יפעלו למענן אז מי אמר שזאת החלטה של הגברים (לנשים יש זכות בחירה ,ואם הן יתמכו במפלגות שתומכות ברעיון הזה אז אפשר יהיה לממש אותו). אני לא מצפה שזה יקרה אבל ברור שהחלטה של גברים בלבד על מצב כזה היא עוד יותר לא סבירה.

ניתאי77

New member
אני גם לא כלכלן, אבל איזה מין שיטה

זאת? יש לדברים הקשר, והעובדות בשטח הן שגברים מפרנסים ושהחברה מצפה את זה מהם והשכר הוא בהתאם... מה שהשיטה הזאת תעשה היא לרוקן כיסים של משפחות חלשות ומעבר לעובדה שאני מסופק שאנשים יהפכו לפמיניסטים מ 100 ש"ח או כמה שזה לא יהיה, ההתמרמרות רק תגדל ("מה, למה אני צריך לשלם יותר מיסים בשביל שאיזה מישהי תחשוב אם היא רוצה לעבוד?"), ובנתיים ישנן שכבות חלשות שלקחת מהם כסף, אפילו מעט זה להפוך את החיים שלהם לעוד יותר השפלה וקושי, בעיקר שאני מאמין שענייני ג´נדר ממש לא מעניינים את הסבתא שלהם, ובטח לא כשזה עובר בכיס שלהם! לדעתי אפלייה מתקנת היא דבר רצוי אבל היא פיתרון זמני ל"שטחים חדשים", כמו לדוגמא יחידות מובחרות בצבא או בכל מקום בו אין נוכחות נשית - האפלייה המתקנת באה לתקן עיוותים מבניים של החברה ולא להביא למצב של שיוויון: היא באה לפתוח דלת לנשים ולומר להן "כנסו- נצלו את ההזדמנות שנתתי לכן"; היא לא באה לעשות את העבודה בשביל הנשים, כי אז המילה "מתקנת" הולכת לאיבוד ונשארת ה"אפליה".

aaa123

Member
קודם כל אני לא מאמין שהרעיון ימומש

כי אין לו תמיכה בציבור. תיאורטית יישום רעיון כזה אפילו לתקופה מוגבלת של מספר שנים כן יכול לעודד חלק מהנשים לעבוד ,וגם אם הגברים לא יהפכו לפמיניסטים עדיין לנשים יהיו יותר אפשרויות אחרי שהרעיון ימומש ,ויש סכוי שחלקן ירצו להמשיך לעבוד אחרי שהן התחילו בזה. אני חושב שהרעיון יעזור למרבית השכבות החלשות כי דוקא במשפחות חלשות האישה חייבת גם לעבוד כדי לפרנס את המשפחה, ומכיון שמספר הנשים העובדות קטן ממספר הגברים העובדים ההטבה לאישה עובדת תהיה גבוהה מהמס לגבר עובד. אתה צודק שישנן שכבות חלשות שהרעיון יפגע בהן ,אבל נדמה לי שמדובר במיעוט של השכבות החלשות.

ניתאי77

New member
א. זה לא נכון שדווקא במשפחות

החלשות האישה עובדת- אני מכיר כמה וכמה משפחות במצב קשה שהאישה לא עבדה - בגלל גידול ילדים וההוצאות הכספיות הכרוכות בכך, שלפעמים בגלל תוכניות ביטוח לאומי- לא משתלם להן לעבוד (גם תמורת עוד 150-200)ש"ח, ובין אם פשוט כי הנשים/גברים במשפחות האלה לא מאמינים שהן צריכות לעבוד. ברור שהיה מעניין ואולי מועיל לבדוק סטטיסטיקות, אבל דבר כזה יכביד הרבה יותר ממה שהוא יתרום. ב. השכבות החלשות בכלל הן באופן אבסולוטי מיעוט, אבל זה לא סיבה להקשות עליהן-להפך, כשעושים כל תוכנית, צריך לבדוק איך זה משפיע על החלשים, ומה הרווח לעומת ההפסד, גם בדברים ערכיים. מעבר לזה יש גם את העניין האחר של מה פתאום שנשים יקבלו מתנות? אני מאד בעד שיהיה שיוויון בהכל כולל תחומים לא קונקרטיים (עניינים של רגש, נפש וכו´), אבל אני נגד לתת מתנות לאיזשהו ציבור- זה מעביר לדעתי מסר של "אנחנו ניתן לכן את הכסף כי אנחנו הבעלים שלו, אנחנו שולטים על הדברים באופן אבסולוטי, ובגלל חסדינו אתן תתקדמו" - מין צדקה שכזאת, וזה לא מתאים להשגת שיוויון. השיוויון הוא בהזדמנות להגיע לדברים.

מירה ח.

New member
אין אפלייה מתקנת

אלא רק תיקון אפלייה, כפי שנאמר כאן קודם. הנה דעתי על הנדון:

מצטערת, לא שוכנעתי...

במאמר כתוב שיש כמה חוקים לעידוד השוויון, מכאן נובע שהם לא עזרו, אולי כי לא אכפו אותם? אני חושבת שהנשים יורות לעצמן ברגל ואני אסביר: דוגמא טובה היא חברות הכנסת, שמתלהמות אך בסופו של עניין מעדיפות "ללקק" (סליחה על הביטוי) לחזקים, במקומות בהן עבדתי בעבר (טרם היותי עצמאית) כאשר היו מעלי נשים בעמדות ניהול הן עשו כל שביכולתן לעכב קידום של נשים אחרות בדיוק כמו גברים, מפחד לאיום על תפקידן ויכולותיהן, במקום ליצור "קליקה" של נשים שתפעל כקבוצה לקידום אינטרסים במקום עבודה. כשבני הקטן אובחן כהיפראקטיבי, היה לי יום נוראי בעבודה, סיפרתי למנהלת שלי על כך והתשובה שקיבלתי היתה פיטורין מיידיים מהסיבה שלדעתה לא אוכל לעמוד בלחץ העבודה עקב כך! אם הנשים היו מתאגדות למען עצמן ופועלות לחינוך מעמיק בנושא זכויות האישה החל מקידום חוקים למען הקלות מס כמו למשל במימון מטפלת לאישה העובדת (כמו באנגליה לדוגמא) והמשך בנתינת כח לארגונים למען נשים אולי היינו מתקדמות. אפליה מתקנת לא נראית לי פיתרון אם כי אינני מזלזלת בגברת הנכבדה שכתה את המאמר..

טל קר

New member
אהלן אפרת, אז ככה. באמת הבעיה

בחוקים למען שוויון זה העדר אכיפה. (למשל גם נגד סרסרות וסחר בנשים יש חוקים. ונו, אין סרסורים? אין סחר בנשים? יש, ועוד עולה כפורח. הכל בגלל העדר אכיפה). עם כל הכבוד לחברות הכנסת שמתלהמות אך בסופו של ענין מעדיפות ללקק לחזקים, גם חברי הכנסת מתלהמים אך בסופו של ענין מעדיפים ללקק לחזקים. ככה זה בפוליטיקה, מלקקים לחזקים. אני מצטערת על הנשים הלא סימפטיות בהן נתקלת, אך את מדגימה כאן תופעה סוציולוגית בשם "טוקניזם". תופעה בה אוכלוסיה שנחשבת למיעוט, כל יחיד בה נחשב כמיצג את כל הקבוצה, וממנו מכלילים על כל הקבוצה. לכן למשל אם תהיה מנהלת לא מוצלחת באיזה מקום, אנשים יאמרו "ניסינו אישה וזה לא הלך" לעומת זאת לא שמעתי על "ניסינו גבר בתפקיד מנהל בנק וזה לא הלך" בעקבות מנהל טמבל(ויש רבים כאלה). זה לא שכל המנהלות מפטרות מישהי בגלל שיש לה ילד היפראקטיבי. או שאישה בהכרח תפטר מישהי בגלל שיש לה ילד היפראקטיבי. כמו שלא בהכרח המנהל שלך יטריד אותך מינית,יפטר אותך כשתכנסי להריון,לא יקדם אותך כי "זה תפקיד של גבר" וישלם לך פחות "כי לא נורא זה בלאו הכי משכורת שניה". זה שפגשת כמה נשים לא מוצלחות, אומר שיש נשים לא מוצלחות, כפי שיש גברים לא מוצלחים. להסיק מזה על כלל הנשים, זה שגוי. לי למשל היה פעמיים בוסית נהדרת, פעם אחת בוסית מגעילה, פעם אחת בוס מגעיל, ועכשיו אינשאללה אני בדרך לעוד בוסית נחמדה. אז מה, אם היה לי בוס מגעיל כל הגברים מגעילים? לא, פשוט יש אנשים מגעילים ויש אנשים לא מתחשבים, ויש אנשים ממש לא סימפטים, וחלק מהאנשים האלה גם נשים. מכך,על סמך הכרות עם כמה נשים גועליות להסיק לגבי כלל הנשים, לגבי הזכויות שמגיעות להן או לא מגיעות להן, ופעולות לגבי כלל הנשים נראה לי שוב, כאמור, שגוי. כשמדובר על התקדמות נשים, לא מדובר בהתקדמות בואקום. ובאי-ואקום הזה יש גברים. והגברים האלה נמצאים ברמות גבוהות יותר מנשים. והם אלה שמחליטים הרבה פעמים מי יתקבל. וגברים מעדיפים לקבל גברים (תופעה שנקראת שעתוק חד מיני). עלינו לשבור את המחסום הזה. לתת לנשים סיכוי להוכיח את עצמן. פעולה מתקנת זה לא להחליף גבר מוכשר באישה שהיא לא. ת´אמת, כמה גברים אתן מכירות בתפקידים בכירים או בכנסת, שהם טמבלים גמורים, ובכל זאת מקודמים? מי שחושבת שכדי להתקדם צריך רק כישורים נמצאת בעולם אוטופי. בשביל להתקדם צריך בנוסף לכישורים גם קשרים וגם פרוטקציה וגם להכיר את האדם הנכון. ואת זה יש לגברים יותר, אלא אם כן נשבור את המחסום. פעולה מתקנת זה לתת הזדמנות לאישה מוכשרת לא פחות מהגבר, שעד כה לא התקבלה לתפקיד הספציפי כי העדיפו גבר, כי הכירו גבר ממקודם, כי חשבו שגבר יותר מתאים, כי הגבר הכיר את האחראי מהצבא, "כי זה לא תפקיד לנשים" כי "תמיד היו גברים בתפקיד" וכו´ וכו´. לתת ליותר נשים לשמש כרול מודלס. לתת ליותר נשים הזדמנות לקדם נשים אחרות. ובשביל זה באה הפעולה המתקנת. כפי שכתבתי, זוהי פעולה זמנית שתכלה את עצמה. עם הזמן לא יהיה בכך צורך. הפעולה המתקנת אמורה לתת את הפוש הרציני כדי לשבור את המחסום שנוצר מהשוונג של גברים בצמרת. פעולה מתקנת תגרום למחליטים (שהם ברובם גברים) לחפש ולמצוא נשים מוצלחות לא פחות (ואף יותר, נשים למשל הן משכילות יותר בממוצע מגברים) שעד עכשיו לא נתנו להן סיכוי כי הן נשים. פעולה מתקנת היא כמובן לא פתרון לכל הבעיות, ולא צריכה להיות הדרך היחידה שננקטת, אלא צריכה להיות מלווה בשאר הדברים שאמרת - התאגדות וחינוך וקידום חוקים שמקדמים שוויון. פעולה מתקנת צריכה להיות הפוש שיתן לנשים הזדמנות להוכיח את עצמן, בתפקידים שעד כה נמנעו מהן בשל היותן נשים.

מירה ח.

New member
טל, אהבתי! אפשר לגנוב?

אני רוצה לבקש את הכתבה שכתבת כאן ל"פרלמנט" באתר שלי, אם תסכימי, בברכה, מירה.

טל קר

New member
בוודאי, בשמחה, רק שימי אותה תחת

שמי המלא, ולא בקיצור שם משפחתי שאני משתמשת בו בפורום זה.

טל קר

New member
חשבתי שאחרי כל הפרסומים בYNET

THE NET וקפטן אינטרנט כולם יודעים... קרויטורו.

מירי,

New member
בנושא הבוסיות הנשים...

זה נכון , אבל מכיון שיש פחות נשים בעמדות ניהול זה הרבה יותר בולט , הן צריכות הרבה יותר להלחם כדי להגיע לאותו תפקיד , ולכן הוכות לביאות כשבר השיגו אותו.. ויש כאן שני קישורים מהאתר של הדרך למעלה

shark3

New member
התופעה הסוציולוגית : "מלכת קרח"

משום שבמעלה ההר לפיסגה היא עברה תלאות רבות, היא מצאה לה "פיק", התיישבה שם מספיק גבוה (איפה ש-קר). ומעתה תוריד את ראשן של כל מתחרותיה. אלו שמתקרבות מספיק. תגידי אבל מי יטפל בילדים של המטפלת ? הכח היחיד בדמוקרטיה הוא פוליטי. שימו לב לכך שרב-אלוף עכשיו לא יכול לעשות את מה שאת ואני רשאים לו - להיתראיין לאמצעי תיקשורת...

shark3

New member
הלו , ציפי ליבני היא בסדר גמור וכך

גם יהודית נאות, לא נראה לי ששתיים אלו מלקקות במיוחד, עלי הן עושות רושם של שתיים עם ערכים מאוד יסודיים - כאלו שהן לא מוותרות עליהם בשביל חופן... אגב - קליקה - שימי לב לארגון "אחותי", זה ארגון שנלחם למעשה בחברות עברייניות במקום המשטרה\מדינה\ממשלה - אם מנקה ממוצא אתיופי מקבלת 11 ש"ח לשעה - אז לא יעזור כמה מכתבים נכתוב למישהי שמעצבת חוברות עבודה (אם כי זה בהחלט משהו לועד הורים) - צריך לתבוע את המעסיקים\ות . נקודה, צריך להיות נוכחים שם ולסייע משפטית לארגון הזה. אפשר וצריך להקים DATABASE של נשים אקדמאיות\סטודנטיות שיתחרו על כל מכרז עפ"י מסננים שהן הגדירו, ולא אפליה מתקנת אלא תיקון אפליה.

קיז

New member
לא מתקנת הרבה.

אפליה מתקנת, בטווח הארוך, גרמת יותר נזק מאשר תועלת. ראשית כול, היא באה כמעין "טובה" שעושים למיעוט מסוים, וזה כמו לומר לו: אתם חלשים, חסרי יכולת, צריך לעזור לכם לעשות מה שכול אחד אחר עושה בלי עזרה. אפליה מתקנת גם גורמת להורדת דרגת ההישג, כי תמיד יוכלו להגיד שהאישה שנמצאת בדירקטריון, נמצאת שם בגלל אפליה מתקנת ולא בגלל כישוריה. תמיד צריך לראות צעד אחד קדימה, ובמקרה של אפליה מתקנת, זה פשוט לא יביא אף אחד יותר רחוק.

pirate

New member
האםם האםם!!!

לדעתי הפמניסטיות עושות לנשים עוול גדול עם כל החוקים המתקנים האלה ומבלי לכתוב מגילה זה פשוט ע"י שאלה פשוטה אם נשים יהיו שוות לגברים ( מה שאין מצב שיקרה מצטער הקומוניזם נכשל וגם אם קפיטליזם זה לא משנה גברים ונשים שונים במהות ) 50 % 50 % ירוויחו אותו דבר לא יודע מה יהיה הסידור עם ההריון אולי בעתיד האוטופי וה"מושלם" יעשו ילדים במעבדות 50 % מהמכונאים הסבלים טכנאים חשמליים יהיו נשים חצי מהכנסת יהיו נשים ( דרישה כזאת אפשר להבין) ואבא ישאר בבית כמו אמא יהיו לוחמות חי"ר שריונריות מה שתרצו בצבא חצי טייסות מה לא אני שואל את עצמי האם זה מה שנשים רוצות ??? ובכן חד וחלק אני חושב שלא כי בבנות שחושבות כמוכן כול אחת אחת התחתנו אם אחד שהוא כל מה שהן אמרו שהן לא יתחתנו איתו לסיכום מסקנותי עד כה ....... פמניזם זה ייעוד חיים שלכם ונוחיות וניסון "פתאטי " לייצור עולם אוטופי ומושלם

למעלה