אני לא יודעת
דינה, שאלת שאלה מאוד חשובה. לצערי אין לי מושג איך הוא רואה את עצמו. כוון שהוא בתפקוד מאוד גבוהה, החלטתי בזמנו לא להדגיש שהוא שונה, אף פעם לא דיברתי איתו שמה שיש לו נקרא " אספי", ובכלל שיש לו משהו שמוגדר כבעיה רפואית/ ליקוי. אמרתי לו בכניסתו לכיתה א שסייעת היא של כל הכיתה כי הם כיתה הכי גדולה בבית הספר. האמת היא שבגלל שהוא בכלל לא היה זקוק לעזרה כל שהיא בשעורים אלא רק לתיווך חברתי בהפסקות (מה שהיא דווקא לו כ"כ עשתה) הסייעת באמת תפקדה כסייעת של כל הכיתה, וכל ילד בכיתה פונה עליה עם יש לו בעיה כל שהיא.
הוא ילד סופר אינטליגנטי והוא מאוד מודע לנקודות החולשה שלו ( חרדה חברתית, סף תסכול נמוך, "עור דק"). כבר בגיל 4 הוא אמר לי "אמא, את יודעת, אני לא אוהב שיש מסביב הרבה אנשים", הוא יודע שהוא הולך לפסיכוטראפיסטית בשביל לחזק את נקודות החולשה. אבל תמיד הדגשתי לו שאין אנשים מושלמים, האחד טוב בשפות והאחר במדעים, יש שאוהבים כדורגל ויש שאוהבים שחיה, יש שנהנים בארועים המוניים ויש שמעדיפים לשחק עם חבר אחד או שתיים. אני גם מספרת לו מה נקודות החולשה שלי ושל בני משפחה אחרים. לא נראה לי שהוא רואה בשוני שלו בעיה. למשל יש לו תנועות ידיים וניסיתי ללמד אותו לשים לב לזה בציבור אבל קיבלתי תשובה " אמא, כל אחד הוא שונה וזה בסדר, וחוץ מזה בכיתה ג' יש ילד שיש לו הרבה יותר תנועות ידיים ממני". לא שמעתי ממנו אף פעם משפטים כמו "למה אני כזה?" או " אני דפוק" או משהו בסגנון. אבל בהחלט יכול להיות שעם הגיעו לגיל בו אדם מתחיל לחשוב על זהות עצמית, דברים התחילו להשתנות.
לאחרונה התחלתי להרגיש לא בנוח שאני שומרת שמילה אספי לא תאמר בנוכחותו. לא הייתי רוצה להגיע למצב שהוא ירגיש שיש איזה סוד אפל שקשור בו (הוא בהחלט "ילד אנטנה"), ויעדיף לא לשאול. אפילו כבר הכנתי את " נאום גילוי" שלי, אבל לספר לו דווקא עכשיו, כשהוא בדיכאון? אני לא יודעת מה זה יעשה לו. יכול להיות שהוא דווקא ירגיש הקלה לגלות שיש הרבה כמוהו, כולל מדענים חשובים וכנראה גם אבא וסבא שלו (שניהם כמובן לא אובחנו). אך יש סיכוי שהוא ירגיש "דפוק" כי עכשיו בגלל הדיכאון הביטחון העצמי שלו עוד יותר נמוך.
מה דעתך? מתי ואיך את סיפרת לבנך שהוא אספי?