אני לא מבינה!

טל ר

New member
צודקת, אבל...

את צודקת ב-100%. ישנן עבודות שהחברה הגדירה כמצדיקות טיפ. לא טיפ כהוקרה על שרות יוצא מגדר הרגיל, אלא טיפ אוטומטי שהעדרו שקול ליריקה בפני נותן השרות. כשאני אומר שהחברה הגדירה זאת, כמובן לא היתה ישיבה עם נציגי מגזרי החברה השונים, אלא זהו מנהג שהתפתח עם הזמן. אלא מה - כעת זהו המצב הנתון. אי מתן טיפ משמעו עלבון למלצר, ומין הסתם אותו מלצר הסתמך על אותן מוסכמות חברתיות כשקיבל את העבודה. מאחר שאדם איננו אי, אין לנו אלא לציית למוסכמות של החברה בה אנו חיים. מוסכמות אלו משתנות כמובן מחברה אחת לאחרת. בחברות שונות מה מקובל ומה אינו מקובל משתנה, ודברים משתנים גם באותה חברה על פני תקופות זמן שונות. בבריטניה, לא מקובל לתת טיפ לנהגי מוניות, אולם בארה"ב אי מתן טיפ לנהג מונית לא יעבור ללא תגובה. בארה"ב תרבות הטיפים היא כ"כ מפותחת, ששכר המינימום למלצרים הוא כולל הטיפים, ויש מס על הטיפים. לכל אלו המתלוננים שמלצרות היא עבודה קשה והתמורה הכספית לה נמוכה ללא הטיפים, ניתן לומר את זה על עבודות רבות אחרות שלא מקובל לתת בעבורן טיפ (ודאי לא באופן אוטומטי). זו לא הנקודה. הנקודה היא המוסכמה החברתית נטולת ההיגיון ותו לא. טל.

טל ר

New member
צודקת, אבל...

את צודקת ב-100%. ישנן עבודות שהחברה הגדירה כמצדיקות טיפ. לא טיפ כהוקרה על שרות יוצא מגדר הרגיל, אלא טיפ אוטומטי שהעדרו שקול ליריקה בפני נותן השרות. כשאני אומר שהחברה הגדירה זאת, כמובן לא היתה ישיבה עם נציגי מגזרי החברה השונים, אלא זהו מנהג שהתפתח עם הזמן. אלא מה - כעת זהו המצב הנתון. אי מתן טיפ משמעו עלבון למלצר, ומין הסתם אותו מלצר הסתמך על אותן מוסכמות חברתיות כשקיבל את העבודה. מאחר שאדם איננו אי, אין לנו אלא לציית למוסכמות של החברה בה אנו חיים. מוסכמות אלו משתנות כמובן מחברה אחת לאחרת. בחברות שונות מה מקובל ומה אינו מקובל משתנה, ודברים משתנים גם באותה חברה על פני תקופות זמן שונות. בבריטניה, לא מקובל לתת טיפ לנהגי מוניות, אולם בארה"ב אי מתן טיפ לנהג מונית לא יעבור ללא תגובה. בארה"ב תרבות הטיפים היא כ"כ מפותחת, ששכר המינימום למלצרים הוא כולל הטיפים, ויש מס על הטיפים. לכל אלו המתלוננים שמלצרות היא עבודה קשה והתמורה הכספית לה נמוכה ללא הטיפים, ניתן לומר את זה על עבודות רבות אחרות שלא מקובל לתת בעבורן טיפ (ודאי לא באופן אוטומטי). זו לא הנקודה. הנקודה היא המוסכמה החברתית נטולת ההיגיון ותו לא. טל.

meirh061

New member
לא צריכים לקבל טיפ

לפי החוק המעסיק חייב לתת משכורת טל ר: "המוסכמה החברתית נטולת ההיגיון ותו לא"

alondr

New member
הייתי רוצה להוסיף עוד כמה נקודות

חשובות שמשום מה בוחרים להתעלם מהם. וכן גם אני עבדתי שנים רבות בתור נותן שירות - ומעולם לא קיבלתי טיפ המקסימום שקיבלתי היו מכתבי תודה.כי אצלנו גם כשנתנו בונוסים על יעילות וכמות שיחות במשמרת.בתור אחד שמטפל במתלוננים ולקוחות בעייתים היו משמרות שהייתי מטפל גם ב 4-5 לקוחות בלבד. לעניינו. א)כשנחקק לפני מספר חודשים החוק שאסור להוסיף דמי שירות למחיר הכולל של המנות - היו מעט מקומות שספגו את זה ושאר המקומות העלו מחירים - כדי להצדיק את העלמם של "דמי השירות" והעובדה שעכשיו עלות השירות היא "מכיסו" של בעל הבית. לא משנה שגם אז וגם עכשיו רוב בעלי העסקים בתחום המסעדות מנצלים את העובדים שלהם בתנאים של עבדות כי כמו שאמרתם יהיו 100 אחרים שיקפצו על המשרה שלכם. אבל ואבל גדול גם קודם שהיו אוטומטית תוספת של 10 או 12 אחוז דמי שירות הם הופיעו בחשבון הכולל ונכנסו אוטומטית לכיס של בעל הבית שגם הוציא על כך כביכול חשבונית ושילם מע"מ ומיסים... אבל לכיס של המלצרים זה כבר אז לא הגיע במלואו. וגם היום כאשר העלו את המחירים של המנות בגלל האיסור לגבות דמי שירות עדיין הכסף הנוסף הולך לכיסו של בעל הבית והמלצרים מקבלים נאדה. אז שוב כל אחד רשאי להסכים לעבוד בתנאים של עבד אבל בעל הבית עושה על הגב שלכם קופה בגדול ... ואפילו מרוויח יותר מכך שהוא חוסך עליכם במשכורות ועוד כל העלאת המחיר של המנות יותר מהרווח על חלק מהמנות עצמן. ב)יש בעייה אחת קריטית בעבודה בלי תלוש או עם תלוש קטן מאוד - ואני מדבר מנסיון של אדם שעבד במספר מקומות עבודה מסודרים עם תלוש - שגם במקום מסודר יש הרבה קומבינות על הגב שלך שנפתרות בכך שאת המגיע לך אתה מקבל בעזרת בי"ד לעבודה ועורך דין. הכי חשוב כשאתם עובדים בלי תלוש - זה אומר שלא מנכים לכם ביטוח לאומי וביטוח בריאות ואתם צריכים לשלם לבד - יתכן שעם תלוש הייתם משלמים פחות ואני כבר לא מדבר על העבירה על החוק של לעבוד בשחור ולקבל במקביל/אבטלה או הבטחת הכנסה אבל זה כבר שיקול שלכם. ואחרון אחרון והקריטי ביותר במידה ואתם עובדים ללא תלוש וחס וחלילה נפגעתם בעבודה או למשל בתאונת דרכים בדרך לעבודה או ממנה אף אחד לא יכסה אותכם. לא תקבלו מביטוח לאומי שקל על התקופה שלא תעבדו לא ישלמו לכם את הטיפול הרפואי על הפגיעה וגם לא דמי פגיעה ואובדן כושר עבודה או שתצטרכו חס ושלום במקרה של נכות להתחיל להסביר בביטוח לאומי איך עבדתם שחור.... אמנם גם המעביד שלכם יאכל אותה אבל מי שיאכל את הח*א קודם זה אתם... אז אם זה שווה לכם ערב שחור של 400 ש"ח טיפים בבקשה זה הדייסה שבישלתם תאכלו אותה. אם אתם חכמים תדרשו שכר מינימום תצהירו על חלק מהטיפים ותשלמו מס כחוק ולא להיות עם "עיניים גדולות" לגבי הרבה כסף מייד אלא לתכנן קצת ולחשוב כמה צעדים קדימה... ומי שצריך עזרה בנושאי הלנות שכר וחוקים מוזמן לשלוח לי מסר אלון

כמה דברים

אני מלצרתי רק על טיפים כשהמחירים כללו שרות וגם לא. מה שזה אומר:
כשהמחירים כללו שרות, כל מלצר קיבל את דמי השרות במשכורת - ז"א אם הלקוחות שאני שרתתי הזמינו בסך של 5000 ש"ח, אני קיבלתי את האחוזים מהסכום הזה שחוייבו בחשבון. הנוהל הזה נועד להוות תמריץ למלצרים למכור כמה שיותר כדי שהמשכורת שלהם תהיה גם יותר גדולה. גם כשעבדתי בתקופה של הטיפים בלבד - הכל נרשם וכל חודש קיבלתי תלוש מסודר שכלל גם תשלום לביטוח לאומי ומס הכנסה שבעל הבית שילם עבורי. אם עובדים רק על טיפים זה עדיין לא אומר שעובדים שחור. הברמנים לעומת זאת כל אותו זמן עבדו על שכר מינימום ו-זהו. גם קיבלו תלוש, גם ידעו כל משמרת כמה הם ירוויחו ושהם לא תלויים באף אחד אבל מי שהרוויח בגדול היינו אנחנו המלצרים, שגם לא רימינו אף אחד וגם השתכרנו רוב הזמן בכבוד (כשאנשים השאירו את המינימום טיפים שהגיע לנו, ולעתים קרובות השאירו גם יותר כאות תודה על האדיבות). אגב, מלצר חוצפן שלא נותן שרות אדיב ויעיל, גם אני לא הייתי נותנת לו טיפ כי אכן - הטיפ מבוסס על השרות שקיבלתי. אבל אם המלצר שלך נחמד ואדיב ועושה לך הרגשה טובה - כואב לך להשאיר לו 10% שרות? אני לדוגמה ועוד רבים מהקולגות שלי משקיעים מעל ומעבר בשביל שיהיה לך כיף ונעים, אז לא מגיע לנו טיפ מינימלי?

טל ר

New member
הבה נניח שהייתי קופאי בסופר

והייתי אומר לך: קופאי חוצפן שלא נותן שרות אדיב ויעיל, גם אני לא הייתי נותן לו טיפ, כי אכן - הטיפ מבוסס על השרות שקיבלתי. אבל, אם הקופאי שלך נחמד ואדיב ועושה לך הרגשה טובה - כואב לך להשאיר לו 10% שרות? אני לדוגמה, ועוד רבים מהקולגות שלי, משקיעים מעל ומעבר בשביל שיהיה לך כיף ונעים, אז לא מגיע לנו טיפ מינמלי? מה היית עונה לי? הרי גם קופאי בסופרמרקט לא בדיוק מקבל את המשכורת של מנכ"ל בנק לאומי. טל.

אבל הוא כן מקבל משכורת

ובדיוק בגלל זה הוא מרשה לעצמו להיות חוצפן ולא לתת את המקסימום, כי משכורת הוא יקבל בכל מקרה. כאן בדיוק נמצא ההבדל בין מלצר לקופאי בסופר.

טל ר

New member
שני דברים

א. שכרך הוא בינך לבין המעסיק שלך, לא בינך לבין הלקוח של המעסיק שלך. ב. ואם קופאי בסופר אינו חוצפן וכן נותן את המקסימום, האם הוא יקבל טיפ? טל.

alondr

New member
יכול להיות שהוא הוציא לך תלוש

אבל יש פה עבירה אחת שאת מתעלמת ממנה והיא צועקת ובענק כל מה שאת אומרת טוב יפה וורוד - אבל בנוסף לכל הטיפים מגיע לך קודם כל שכר מינימום כבסיס - וכמה שלא תייפי את זה ותנסי להזדהות עימו להצדיק אותו (כמו בפשע שהקורבן מזדהה עם זה שפגע בו) הוא עבר על החוק אין שום סיבה שהתלוש שלך יהיה מורכב רק מהטיפים - מה את פרילנסרית או סוכן קבלן שעובד על רק על אחוזים? מהמשכורת שהוא חוסך על הגב השבור והמסכן שלך הוא מחזיק עוד ג'יפ פאג'רו לו ולאשתו אני ממש לא מרחם עליו

טל ר

New member
רציתי להוסיף דבר קטן

על מנת לקבל שכר במקום שציפה להעסיק אתכם בחינם אכן צריך ללכת לבית דין לעבודה, אך ממש אין צורך בעורך דין. טל.

איזה ויכוח טיפשי

בחלק מהמסעדות המחיר לא כולל שרות ואז חובה להשאיר משהו כמו 10% טיפ כי המלצרים לא מקבלים משכורת, ולא בגלל שהם פראיירים אלא כדי לא להגיע למצב שהמעסיק יתן למלצר שעבד כל היום ולמלצר שישב בצד את אותו הסכום.וכשזה קורה אז מוזכר בחשבון שצריך לשלם דמי שרות. ובחלק מהמקומות המלצרים כן מקבלים משכורת ות'אמת גם אני לא חושבת שהם צריכים לקבל טיפ, ומי שאמרה פה שאנשים שחושבים ככה לא עבדו בחיים שלהם אז להפך הם עבדו הם יודעים כמה זה קשה והם לא ישלמו למשהי/ו מגלל שהוא שאל שאלות טיפשיות. זה הכל.

** תודה שהארתם על הנושא **

מעתה אשתדל לתת טיפ רק אם מגיע, ולא סתם כי "אמורים". ולכל הקופצים - נכון. בחו"ל נותנים טיפים. אבל בחו"ל גם השירות זה שירות, למשל, לא מחכים במסעדה שעה בשביל לגלות ששכחו את ההזמנה שלכם. גם אנחנו בני אדם- נכון. אבל במקום רגיל בחו"ל (לא פאר!) אם המלצר רואה שאני לא כ"כ נוגע באוכל הוא לא בא ושואל אם הכל בסדר, אלא מציע להחליף את המנה. מייד. במקום רגיל, אין איחורים היסטריים של המנות, ויש יחס נעים. מקום בארץ שנותן לי יחס כזה, אני נותן גם טיפים של 30-40%. אבל מקום בו היחס נוראי ? שיגידו תודה אם אני נותן, אבל אני בדר"כ נותן את אותם 10% בערך. עכשיו ? גם את זה אני לא נותן. תלמדו לתת קודם שירות, ואז נדבר. טוב !?

irissmadar

New member
לבליינים שביניכם ../images/Emo185.gif

זה שבארצנו הקטנטונת מנצלים תמלצרים זה לא דבר חדש ..יש מקומות שכן נותנים שכר בסיס שהוא בד"כ עלוב ביותר ויש מקומות שגם את זה לא נותנים , הברירה היחידה היא לעבוד קשה מאוד ולהתחנחן בשביל טיפ.. אז לכל יפי הנפש שפה ..אם יש לכם כסף לצאת לבלות להנות ולקבל שרות תיזרקו למלצר/ית שלכם עצם "טיפ" זה מה שיעשה אותו מאושר ואתם לא תהיו עניים מכמה שקלים פחות בארנק ..לידיעתכם עבודת מלצרות היא לא תענוג גדול היא עבודה בשביל לממן לימודים,שכ"ד והוצאות ..אז תהיו קצת יותר נחמדים ופחות קמצנים ומקטרים .

בוא נעשה עסק.

מלצר שייתן לי שירות שיעשה לי חשק לתת לו טיפ, יקבל פי 2 ממה ש"מגיע לו". אבל מלצר שיעשה לי פרצופים והרגשה של "לא רצוי , ומה אתה בכלל רוצה מהחיים שלי, ומי אתה"... ומלצר כזה, אתן רבע ממה שמגיע לו. עשינו עסק ?

מקובל בהחלט

ואת זה אומרת מלצרית שבדרך כלל משאירים לה טיפ של לפחות 20%, וגם אני לפעמים מוצאת את עצמי לא משאירה טיפ למלצריות שעושות לי טובה שמתייחסות אלי (אבל למלצרים/ות חמודים אני משאירה טיפ מכובד)

פלטרון

New member
לפני שבוע יצאנו לפאב..

היינו 5, הזמנו ב-220 ש"ח, החברים ממש לא היו מרוצים מהפרצופים של המלצרית והשירות שלה.. אז לא השאירו לה טיפ בכלל !! אתה מקשיב לעצמך .. "אבל מלצר שיעשה לי פרצופים והרגשה של "לא רצוי , ומה אתה בכלל רוצה מהחיים שלי, ומי אתה"... ומלצר כזה, אתן רבע ממה שמגיע לו" .. רבע ??? אל תיתן לו כלום! אם הוא מלצר גרוע שעושה לך פוזה, שיעבוד על המשכורת שבעל הבית משלם לו ותו לא. ואם בעל הבית לא משלם לו משכורת, אז לא אשמתי שהוא עובד "שחור", או סתם פראייר.

אתה ממש נודניק

ומספיק כבר עם ה"תאוות בצע" של המלצרים אתה זה שמתעמק בכסף בלי סוף ומתחשבן על כל אגורה

פלטרון

New member
אני מתעמק בנושא *צדק* .

מה שצודק צודק. ומה שלא .. לא !! וכשלאנשים יש חוצפה לדרוש מאחרים שישלמו להם משכורת באמצעות טיפים, בעוד הם פראיירים ומוותרים לבעלי הבית שלהם, אז אני חושב שזה להשתין על הקו. ויש גבול גם לחוצפה הישראלית, לדעתי ! ואם אני נודניק לדעתך, אז שתוק, ושמור את הכינויים האלו לחברים שלך, עשה לי טובה.

חוצפה זה לא לשלם על שירות שניתן לך

כשמורה פרטי מלמד אותך אתה משלם לו, כשטכנאי מבקר אצלך בבית אתה משלם לו, כשבזק מתקינים לך קו מהיר לאינטרנט אתה משלם להם(ואפילו לא מבקרים אצלך בבית) אבל כשמלצר משרת אותך לו אתה לא תשלם?

פלטרון

New member
אתה צודק, זו חוצפה לא לשלם !

אבל.. כשטכנאי מגיע אליי הבייתה, אני לא מפנה אותו לשכנים שישלמו. וכשמורה פרטי מגיע, אני לא מפנה אותו למורה שלי למתמטיקה שתשלם. זו חוצפה שבעלי הביתלא משלמים למלצרים על עבודתם! זו החוצפה האמיתית. ודרך אגב, אפרופו "חוצפה זה לא לשלם על שירות שניתן לך " - האם אתה משלם לזבנית בחנות בגדים שעוזרת לך לבחור חולצה ? האם אתה משלם לטכנאי של כבלים שמגיע אליך הביתה ( רמז - התשובה היא לא.. HOT או YES משלמים לו משכורת!! אתה רק מגיש לו כוס מיץ.) נאה דורש, האם נאה מקיים ???

למעלה