המחשבות שלי בענין
עוד לא ממש מגובשות, אבל מאוד הזדהיתי עם מה שנעה כותבת. אני אנסה לרשום כאן כמה נקודות, ולהבדיל מנעה אני חושבת שיש לכל הנושא של מגורים בארץ קשר הדוק לחינוך. קודם כל - אנחנו גרים בחו"ל ומתכוונים להמשיך לגור בחו"ל בשלוש שנים הקרובות. רשמית הסיבה היא לצורך לימודים. אנחנו חילונים, יש לנו ילדה בת שלוש וחצי ובקרוב יוולד לנו עוד ילד. הבת שלנו הולכת למערכת החינוך הרגילה בכל מקום שבו אנחנו גרים (עד לא מזמן ביפן ועכשיו באנגליה). לאחרונה ביקרנו בארץ למשך חודשיים (גרנו אצל הורי) ונזכרנו איך זה לגור בארץ. כתוצאה מכך, גם בעלי וגם אני מאוד שלמים עם ההחלטה שלנו לא לגור בארץ כרגע. התוכניות שלנו לעתיד בהחלט כוללות אפשרות כזו, אבל לא כברירה יחידה. אני חושבת שגם הבחירה להשאר בארץ בתקופה העכשווית היא בחירה מוסרית חינוכית, ושלא כמו אחרות שכתבו כאן, אני חושבת שאפשר לחיות גם בחוץ. לבחירה לחיות בחוץ יש (כמו לכל דבר) יתרונות וחסרונות, וכל אחד צריך לעשות את השיקול לעצמו. אני אנסה לתת דוגמה: כשגרים בחו"ל - במיוחד עם ילדים - צריך להתרגל לאוכל בטעמים חדשים, להתאמץ כדי לקיים מסורות (חגים ומועדים למשל), להאבק עם הפנמה של שפה חדשה ומנהגים שונים מאלה שרגילים אליהם בארץ, לפעמים יש בדידות לא נעימה, ריחוק מהמשפחה ועוד. מצד שני - בחו"לים רבים (לא בכולם) החיים יותר שקטים. וזה אומר שמתפנה הרבה יותר אנרגיה נפשית שאפשר להשקיע ב... מה שרוצים. לא נתקלים כמעט בתופעות כמו שתוארו במכתב של נעה - טיוח, חוסר סובלנות (שלא לומר גזענות), אלימות קיצונית. מבחינה חינוכית - ברור לנו שהילדים שלנו לא גדלים כמונו. זה מתחיל בפרטים הקטנים כמו סביבת מגורים, נוף, ונגמר בשפה, הכרות עם החגים וכו´. אבל ממילא, גם לו היינו גרים בארץ, הם היו גדלים שונים מאתנו. אנחנו חושבים שכרגע העובדה שהם גדלים להיות עם רקע שונה לא רק שלא מחסירה מהם, אלא להפך - מוסיפה להם יתרונות. עוד נקודה: גם אם מחליטים לעבור לחו"ל, זו לא צריכה להיות החלטה עקרונית של "לעזוב לכל החיים". אפשר להחליט על מעבר לתקופה מוגבלת של, למשל, שנתיים, לנסות איך זה, ואז להחליט הלאה. לא צריך לסגור שום דבר מראש, ולהתנסות יש ערך אדיר. בהליכה אל הבלתי ידוע והבלתי מוכר יש הקלה רבה - למה לא לקחת חופש ולבדוק אפשרויות? אני מודה שאני לא מאלה שנלחמים כדי לשנות את הסביבה, אלא מאלה שמתאימים את עצמם למה שיש - מה שמאוד מקל עלי את החיים בחו"ל. הטיעון שהועלה כלפי פעמים רבות (מסוג "אם כולם יעזבו מי ישאר לתקן את המצב?") לא מדבר אלי. מה שמענין אותי זו המשפחה הקרובה שלי, והאופן שבו אני יכולה לדאוג להם בצורה המיטבית, מבלי להזניח את עצמי. אני חושבת שלו הייתי משקיעה מאמצים בשינויים חברתיים (מה שהיה מתבטא, מן הסתם, במגורים בארץ) - המשפחה שלי היתה משלמת על כך מחיר כבד (אבל זו אני ואין לי כמובן שום דבר נגד מי שבוחר אחרת).