אחד בשביל תמו"ש...

masorti

New member
אילו היו עצמות לא היתה בעיה...

החרדים היו משמרים את המקום ולא נוגעים באף אבן.

בצד הלא נכון של דרך יפו

לכל מי שגדל ובגר בירושלים של שנות ה-40, ה-50 וה-60 יש את מנת החוויות הפרטית שלו מהאולם המהודר יחסית שבוניו כינו אותו תיאטרון, ולא קולנוע או סינמה. עיצובו הפנימי, על התאים הפרטיים ווילונות הקטיפה, קירב אותו במשהו לבתי האופרה של וינה ופאריס. הסופר דוד שחר כתב עליו, עמוס עוז תיאר אירועים שהיו בו. באדיסון נערכו קונצרטים של התזמורת הפילהרמונית. יאשה חפץ ויהודי מנוחין ניגנו בו. כמעט כל האמנים הבינלאומיים שהגיעו לכאן הופיעו בו, החל מגדולי הג'ז, כמו לואי ארמסטרונג וליונל המפטון, וכלה בקליף ריצ'רד והצלליות והמהפנט צ'קרלי, שגרם לזעזוע ולנדודי שינה אצל רבים שצפו ביכולתו המדהימה. http://www.haaretz.co.il/hasite/pages/ShArtPE.jhtml?itemNo=719567&contrassID=2&subContrassID=2&sbSubContrassID=0

גלבועא

New member
נכון, עכשיו לכי תזבירי להם את זה

אגב, קולנוע סמדר ולי באופן אישי קולנוע היובל בקרית יובל. שם זכיתי לפגוש בפעם הראשונה מלודרמות הודיות נוגעות ללב. אבל הקולנוע הזה כבר לפני שנים נהרס, בשעה טובה ומוצלחת, הוא היה מכוער ודוחה במיוחד. לגבי אדיסון - אחחחחח, זכרונות ההמתנה להצגה שניה כשכנופיית חרדין עומדת ומוכנה ומזומנה לפעול באלימות, לו ח"וח מישהו יעז לפתוח את הקופה. שיחיו שם, שיחנקו את גאולה, מאה שערים, השכונות במורד רחוב המריבה הידוע [שנראה כמו פל זבל, ואם זה כבוד לשבת המלכה, אני כבר מעדיף כבוד נוצרי שהוא לפחות נקי ומסודר ולא מעורר מיאוס, בואכה רמת אשכול, נווה יעקב ומה לא?! נראה את הסאטמרים מצליחים לגייס את מליארדי השקלים שהם יצטרכו כדי לתחזק את העיר הזו, מעניין מי יהיו "עבדי השבת" שלהם... טוב, טוב מה אכפת לי בעצם. בינתיים אני יכול להגיע לאבי בשבת ולנסוע במעלה רחוב אילן למרות השבאב, עאלק, שזורקים אבנים למרות שאסור עפ"י ההסכם, מקימים מכשולים מאותרים. חם ושמח ועליז בירושלים. אני עובר לצפון, וזהו.

אני לא יכולה להזביר.

כשאני מנסה להגיד למישהו שמשהו שאני אוהבת יקר לליבי, והוא עונה לי שאני מדברת מתוך שנאה ולא מתוך אהבה, לא יכול להיות בינינו דיאלוג.

סוריאל

New member
לא נכון. פשוט לא נכון.

אתמול היה קצת חם, אבל בסה"כ כבר די נעים כאן, ובלילות אפילו קריר קצת. [לגבי העליזות, נו... זה נושא אחר
]

amit1270

New member
לא רחוב יפו

ה"גבול" בין ירושלים החרדית ללא-חרדית (אין ירושלים חילונית ממש) עובר ברחוב יפו ממערב לכיכר הדוידקה וברחוב הנביאים ממזרח לה. גם זה רק "בקירוב".

amit1270

New member
ואיך את חיה עם זה?

זה מסוג הדברים שלא-ירושלמים רבים (ביחוד תל-אביבים) לא מצליחים להבין, וכנראה לא יבינו לעולם: איך חילוני יכול לחיות בסביבה שדעתו אינה הגמונית בה. התקשורת הישראלית (שמיותר לציין היכן היא מתרכזת) לא מסוגלת לתפוס שזה שהעיר עצמה אינה חילונית לא אומר שאין לחילונים מה לחפש בה, ולכן קופצת על כל "ניצחון" חרדי מעין זה (איזה נצחון בדיוק? הפיכת קולנוע אדיסון המנוח לבנייני מגורים לחרדים, עם כל הצער הנוסטלגי, לא מפירה בכלום את האיזון בעיר) כמוצאת שלל רב וכהוכחה לתזה השלטת בה.

כי למדתי במשך שנותיי בעיר הזאת

שעל הרצף בין "חילוני" מוחלט לבין "חרדי" מוחלט קיימות אינספור נקודות ומעטים מאיתנו באמת נמצאים על אחד הקצוות שלו. אני אוהבת את מגוון המאמינים שמסתובבים בעיר הזאת ואני אוהבת את זה שאני לא חייבת להחליט איפה בדיוק אני נמצאת, אלא בתקופות שונות של החיים שלי לעשות מה שמתאים לי. ואני אוהבת שיש לי חברים בכל מיני צבעים ושאצל כל אחד מהם "שבת" זאת חוויה שונה ומותר לי להינות מכולן.

ניצחון מדומה במאבק בדיוני

הם נלחמו פעם נגד פתיחת הקולנוע הזה. בינתיים הוא נסגר בדרך כל בשר. הסאטמרים בדמיונם רואים בזה "ניצחון" . יש בתי קולנוע פתוחים בשבת בירושלים, כך שעניין הקדושה מוטל בספק..

masorti

New member
הסמליות ברורה גם לך...

הבנין ש"הניף ידו" נגד קודשי ישראל הפך לאתר חרדי. זה כמו העמלקי שבני בניו למדו תורה והפכו לרבנים.

הבנין לא "הניף ידו".

מרגע בנייתו, עוד עם ההצגות הראשונות שהוצגו שם, היו החרדים נגדו וניסו להפילו.

masorti

New member
ומדוע נטפלו החרדים דווקא לקולנוע הזה?

וכי ביתר בתי הקולנוע והתיאטראות הציגו רק מופעי קודש של רבנים? לי דווקא זכור שהכול התחיל כשקבוצת חילונים מיליטנטים הגישה עתירה לבג"ץ בדרישה לפתוח את הקולנוע הזה ביום ששי בערב. הבג"ץ כמובן תמך בדרישה החילונית ("הניף ידו" וגו'), וההמשך ידוע.

masorti

New member
מה הבעיה? שאלתי מה היה לחרדים דווקא...

נגד קולנוע אדיסון מרגע הקמתו.

sailor

New member
בעת הקמתו

זו הייתה סביבה של חלוצים, כמו בית ישראל, תל ארזה וכל האיזור למעט מאה שערים וגאולה שהיתה שכונה של דתיים מתונים. ההתפשטות המסיבית החלה אחרי 67.

הזכרון שלך לא משהו.

עוד הרבה קודם שרפו את הקולנוע משום שפתח את הקופות לפני צאת השבת, לצורך מכירת כרטיסים להקרנות של מוצאי-שבת. ועוד הרבה-הרבה-הרבה קודם התנכלו לו, משום שבסרטים ובמחזות שהציגו שם נראו, לא עלינו, נשים וגברים מתנשקים, רוקדים או לבושים בצורה שאינה צנועה. נאמר עליו שהוא משחית את נפשות ילדינו הטהורים ומעודד זימה בעיר. למה דווקא אדיסון? לא יודעת. כנראה בגלל המיקום הבעייתי שלו, בתפר שבין מרכז העיר למאה שערים. המלחמה היתה על מרחבי שליטה בעיר, הרבה יותר מאשר על קדושה או טוהר. בהקשר זה, הריסת בית הקולנוע מסמלת את הריסת התפר בין חלקיה השונים של ירושלים.

masorti

New member
סוף סוף יצא המרצע מהשק...

קולנוע אדיסון ישב על גבול האיזור החרדי, והחילונים ראו בו מוצב קדמי במלחמה על מרחב השליטה בעיר. אז הכול מתחיל ונגמר בקרב נגד החרדים, וזוהי הסיבה לכך שזהו אתר הסטורי. אני באמת לא זוכר מה בדיוק קרה באדיסון לפני 30 שנה, והאם שרפו אותו לפני או אחרי פסיקת בג"ץ. אני מניח שגם בקולנועים האחרים הציגו זוגות מתנשקים וגם לא הקפידו על כניסת השבת. אז מדברייך אני מבין שהבעיה היתה מיקומו של הקולנוע ליד השכונות החרדיות. עכשיו אני מבין מדוע זהו אתר הסטורי.

למעלה