אז מה צריך באמת?

the ror

New member
מה עם נקודת מבט ספרותית?

כבלשן, חשבתי שזה יעלה ראשון. הרי התורה והתנ"ך בכלל, אם לא הרבה דברים אחרים, היא יצירה ספרותית.

Sophalin

New member
גם אפשר

וזה לא קשור לבלשנות למרות שאפשר לחקור את התנ"ך גם מנקודת בלשנית אני חושב שהוציאו משם את כל מה שאפשר ורלוונטי.

deathcaster

New member
אני גם אענה

"אני רוצה להבין, מה המצב האידיאלי מבחינתך?"- אין דבר כזה, אידיאלי יש רק באגדות. "שכל הישיבות יסגרו ולא יהיה בכלל לימוד תורה?"- כל עוד לומדי התורה ישרתו שירות צבאי/לאומי כמו כל אזרח, ולאחר מכן יעבדו לפרנסתם (וואללה זה עובד בארצות אחרות....אז כנראה שזה אפשרי) והישיבות לא יקבלו מימון מכספי הציבור..... מצידי שיהיו פי 2 ישיבות ממה שקיים כיום. "אתה לא רואה בכלל חשיבות בלימוד תורה?"- חשיבות שהיא פרקטית ולא מיסטית? לא אני לא רואה בכך חשיבות כלל וכלל, אבל כפי שכתבתי למעלה, אני לא רואה..... האם אתה יכול להצביע על חשיבות של לימוד תורה מעבר לקשקוש (לדעתי) של "התורה שומרת על מדינת ישראל בצורה רוחנית כשם שצה"ל שומר על ישראל מבחינה מעשית"? "כי פיתרון של הכל או כלום רק יזיק יותר מיועיל"- לכך אני מסכים. "במילים אחרות, מה הדיעה הרצינית שאתה רואה לפיתרון המצב כיום עם החרדים?"- פירטתי למעלה, יש לחייב חרדים בשירות חובה (צבאי/אזרחי) כפי שמחייבים אזרחים לא חרדים, להפסיק את התקצוב של האברכים -דבר שיחייב אותם לצאת לעבוד ולפרנס את משפחותיהם, ולהפסיק מימון של הישיבות. בנוגע ל"תורתם אמונתם"- אפשר לחזור למתכונת המקורית של "תורתו אומנותו" כפי שנקבע בקום המדינה, 400 תלמידים שמוגדרים באמת כ"עילויים" ולאחר שייבחנו ויימצאו כמתאימים, זה לא ישבור אף אחד גם אם יממנו אותם.

the ror

New member
יש אידיאל שאליו שואפים.

""שכל הישיבות יסגרו ולא יהיה בכלל לימוד תורה?"- כל עוד לומדי התורה ישרתו שירות צבאי/לאומי כמו כל אזרח, ולאחר מכן יעבדו לפרנסתם (וואללה זה עובד בארצות אחרות....אז כנראה שזה אפשרי) והישיבות לא יקבלו מימון מכספי הציבור..... מצידי שיהיו פי 2 ישיבות ממה שקיים כיום." זה הפיתרון של הכל או כלום. פרידמן הסביר הרבה יותר טוב ממני למה אי אפשר לנתק את החברה החרדית במכה אחת מהישיבות שלהם. זה מעולה שמשאירים את העיניים על המטרה, אבל חשוב גם לקחת בחשבון איך אתה משיג אותה. לגבי לימוד התורה, יש לו חשיבות כמו כל תחום מדעי הרוח והיהדות שלומדים כיום. אני מאמין ש"התורה שומרת על מדינת ישראל בצורה רוחנית", אבל זה כי היא באה לידי ביטוי במעשים ובהתנהגות של מקיימיה ובהשפעתה עליהם. קודמים וחכמים ממני כבר ציינו שלימוד ללא מעשה הוא די שלילי(לא זוכר ציטוט). היתה סיבה למה עשו את חוק טל. זה שהחוק לא פתר את הבעיה לא משנה את המצב שבגללו נוצר החוק מלכתחילה. נראה אפילו שהמצב אפילו החמיר מאז. "בנוגע ל"תורתם אמונתם"- אפשר לחזור למתכונת המקורית של "תורתו אומנותו" כפי שנקבע בקום המדינה, 400 תלמידים שמוגדרים באמת כ"עילויים" ולאחר שייבחנו ויימצאו כמתאימים, זה לא ישבור אף אחד גם אם יממנו אותם." - ממש מסכים. רק כאמור, השאלה היא איך אתה מצמצם אלפי לומדים ל 400? ואיך אתה משלב את יתרת אלפי הלומדים במציאות של היום בלי שהם יעשו יותר נזק מתועלת? (כידוע, מדובר בקבוצה די מגובשת של לומדים עם השקפת חיים שונה מאוד)

Sophalin

New member
אני אחזור שוב

האידאל הוא שלא יחייו על גבי. זה האידאל שלי. מצידי גם פתרון של להגלות את כל הפרזיטים לאוגנדה הוא לגיטימי.

deathcaster

New member
מאכזב,

מאכזב אותי שאתה מבין מתוך דבריי מה ש"נעים מאוד 3" הבין... ממך אני מצפה ליותר. בשום מקום בדבריי לא היה שום דבר על "הכל או לא כלום" וברור כשמש שאני לא מתכוון שהשינוי צריך לבוא בבת אחת.

the ror

New member
גם לי זה קורה. כי לא הבנתי משהו אחר מדבריך.

מבין שטעיתי. ניסיתי להתמקד באיך שינוי שכזה כן מתרחש במציאות.

אסננוש15

New member
דעתי

קשה מאוד לצמצם ברגע את אלפי לומדי התורה ל-400. וגם לא נראה לי שזה מטרת ביטול החוק. השאיפה אליה חותרים היא לקבל שיוויון חובות (וזכויות) בין כל חילוני לחרדי. אין לאף אחד בעיה מה יעשה כל אדם בזמנו הפנוי והחופשי, ואין לאף אחד בעיה שמישהו לומד תורה, אבל באמת שזה כבר חורג מגבולות ה"טעם הטוב". אני יודעת על תופעה של אברכים שבאים לכולל רק כדי "להעביר יום" לצד סיגריות וקפה... יופי, אז הם פותחים ספר פה ושם, אז מה? לא לזה התכוון בן גוריון... אני בטוחה. אני בהחלט חושבת שיש לתת גם חלופת שירות אזרחי במקום צבאי, וגם בצבאי לאפשר להם לקיים אורח חיים דתי/חרדי כל עוד לא נפגע השירות כתוצאה מכך. אני חושבת שהיגיע הזמן בו כל אחד ידאג לממן את עצמו. נמאס לי כבר לעבוד בשביל אחרים, נמאס לי שאני משלמת ארנונה מלאה בעוד אני רואה אנשים ש"לומדים בכולל" ומקבלים 80% הנחה, ואני? ואחרים? שהם גם סטודנטים... למה הם כן ואני לא? האם לימודיי חשובים פחות מלימודיהם?! ומישהו בדק שהם באמת לומדים? מישהו בדק שהם תחת הגדרה של "תורתו אומנותו" כמו שהתכוון המשורר?? גם אני מאמינה שלתורה יש חשיבות, אבל לא איך שזה נראה היום.... לדעתי זה יצא מפרופורציות לגמרי. ושכל אחד ילמד על חשבונו הוא. ובאמת, אולי היגיע הזמן שיבינו שבחברה החרדית שיש עכשיו גם חיילים עם מדים (שלא מחליפים את הבגדים בדרך הביתה מפחד או בושה מפני ה"מה יגידו"... ) שבחברה החרדית יש גם אנשי אקדמיה, רופאים, עורכי דין, מתכנתים, מנהלי בנקים, ווטאבר... ושיפסיקו להתייחס לכל אחד שיצא לעבוד (ויצא לשרת מכורח זה), כאל סוג ג' או ד'. נמאס מזה כבר......... ואני בהחלט חושבת (למרות שרק קראתי על קצה המזלג את דבריו של פרידמן, והוא קולע לאמת בהבנתו את הציבור החרדי) שהכל חייב לבוא מתוך שיתוף ולא מתוך ראש בקיר. כי ככה זה לא ילך. רק יהיו סרבנים שירצו כמה חדשים בכלא (עלות מיותרת למדינה) ואח"כ יחזרו לביתם, ולא עשינו פה כלום. צריך לדעת היטב ללכת בין הטיפות, לטובת כולם.

אסננוש15

New member
הוא כותב שם משפטים בלי קשר

אחד לשני. מה הקשר בין זה שעליו לתת את תרומתו למדינה בדרך כלשהי (צבאית או אזרחית נניח) לבין זה שהוא רוצה ללמוד תורה?? גם אני רוצה הרבה דברים חשובים מאוד, והם לא בהשג ידי, נו, אז מה??

אסננוש15

New member
שלחתי לך מייל ולא נעניתי ....

the ror

New member
איזו גחלת אחרונה? הוא בדק פעם כמה ישיבות יש?

ומתוכם, כמה מהלומדים היו יכולים כבר לסיים שירות ולחזור ללימודם? לגבי ההודעה הקודמת, אני לגמרי מסכים איתך.

deathcaster

New member
מציאותית? סופסוף?

"המדינה תמשיך לסבסד את מוסדות התורה ולתמוך בלומדים, אך עם בקרה – "כמו באוניברסיטה"- זה קורה גם היום, לא בכדי הופסק המימון לישיבות בהן נתגלו אי סדרים (למשל: אברך מגיע בבוקר וחותם... אח"כ בורח לעבוד בשחור או אברכים רשומים כלומדים ובכלל לא דורכים בישיבה) גם בשנת 1948 וגם ב-1953 נקבעו מכסות, ראינו מה קרה, ועם סחטנות פוליטית חרדית, אנחנו כבר יודעים מה יקרה לאותן מכסות. "הם יתקבלו באמצעות מנגנון בחינות, וכך תיווצר תחרותיות ותינתן הזדמנות שווה לכולם"- פרידמן ואתה מצחיקים אותי, זה לא עובד ככה בישיבות ואתה יודע את זה. לא, זה לא פתרון, זו הטמנת הראש בחול

Sophalin

New member
ועדיין

זו תמונת המצב המציאותית לצערינו בכל מקרה אני לא מבין את הקשר הזה לחוק טל שישרתו בצבא בכל מקרה

הוא (זוהר) לא פוליטיקאי

הוא רוצה ועכשיו או כלום והוא קורא לזה הטמנת הראש בחול. ההצעה של פרידמן היא מאד מציאותית, במקום כמו זוהר ללכת עם הראש בקיר הוא מציע מעין הצעה שהצד שני יוכל לקבל תוך שימוש בפירגון (אמיתי או לא זה לא רלבנטי) על חשיבות הלומדים. המחפש צדק ילך עם הראש בקיר המחפש פתרונות פרקטיים יותר ישתמש בחוכמה.

למען הסר ספק

אני רואה את הצעתו של פרידמן כשלב אחד מתוך כמה כשכל שלב הוא אמצעי להשיג את המטרה הסופית שהיא די ברורה.

Sophalin

New member
אה הא

וכן כמו שאמרתי ההצעה מאוד פרקטית - לצערינו היא לא מציגה תמונה רצינית שבה באמת יש שוויון של הנטל על כלל האזרחים ללא גזענות והתחבאות פוליטית.

Sophalin

New member
הוא צודק

הוא רוצה כאן ועכשיו. הוא דורש וימשיך לדרוש כאן ועכשיו. הוא מספיק ראלי כדי לדעת שזה לא יקרה ובכל זאת הוא לא יכנע לסחטנות וימשיך להאבק עבור מה שהוא מאמין שצריך היה לקרות כבר מזמן כדי שהוא יקרה כמה שיותר מהר. והכי מהר שאפשר זה כאן ועכשיו.

למעלה