הנה מאמר בשבילך:
באמת, כמעט אף פעם לא מודדים IQ של ההורים. ישנה בכלל בעיה. גם אם מודדים IQ של האב המוצהר, יתכן והוא לא האב הביולוגי. לגבי האם אין בעיה כזו. מה שכן עושים, לרוב מסתפקים במספר שנות הלימוד של האם, שנמצא במתאם גדול ל IQ שלה. אגב, אפילו ה IQ של אדם עם עצמו נתון לשינוי קל. כך שאם תמדדי את ה IQ של ילד, במספר ימים שונים, ושלא לדבר על לאחר מספר שנים, לא תצפי לאותה תוצאה בדיוק (אם כי קרובה). כך, שממילא, אין צורך בדיוק ב IQ ההורים, אלא במדד לאינטילגנציה שלהם שיהיה מנבא טוב מספיק. יש מחקרים שמנסים להתמודד עם זה, אבל לא התרשמתי שהנושא 'בשל' מספיק כדי לתת מסקנה מבוססת היטב. ובכל זאת, יש לא מעט מידע. תכנסי לאתר: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?CMD=search&DB=PubMed ואז תקישי את המלים שאת רוצה כגון breastfeeding AND IQ, ותראי מה יוצא. כמובן, אנחנו לא מכירות את הג'ורנלים ולא יודעות מה מידת החשיבות שמיחסים להם בקהילה המדעית. אבל אפשר להגיע ככה לאותו ידע מדעי עדכני שכל רופא או מדען אחר יכול להגיע אליו. למשל, כשהקשתי, אחת התוצאות הפנתה לתקציר של המאמר: Breast milk and subsequent intelligence quotient in children born preterm. Lucas A, Morley R, Cole TJ, Lister G, Leeson-Payne C. MRC Dunn Nutrition Unit, Cambridge, UK. הנה מחקר, בו לקחו מלכתחילה 2 קבוצות, אך למעשה שלוש. לקחו פגים שהוזנו בחלב שאוב ובפורמולה. נמצא שבגיל 1.5 שנים, וגם בסביבות גיל 8, לפגים שקיבלו חלב שאוב, הייתה אינטיליגנציה גבוהה יותר. הם ניסו לנקות פה את יתר הגורמים שיכולים להשפיע: An 8.3 point advantage (over half a standard deviation) in IQ remained even after adjustment for differences between groups in mother's education and social class (p less than 0.0001). למעשה, נורא קשה לחזות את כל הגורמים שמתואמים לאינטיליגנציה, ולנקות אותם. זו עבודה מדעית סיזיפית. אבל עכשיו בא החלק המעניין: בעצם הייתה להם קבוצה שלישית. היו אמהות שבחרו לשאוב ולהניק, ובמובן זה שייכות לקבוצת הנשים שבוחרות להניק, אבל שהדבר לא עלה בידן, או הצליח רק חלקית (וכל מי שניסתה לעשות זאת, יודעת בכמה קשיים נתקלים, וכמה ייעוץ צריך). אמהות אלו, או משפחות אלו, דומות במובנים רבים למשפחות שבחרו להניק, והחלב זרם לו בקלות. אבל There was a dose-response relation between the proportion of mother's milk in the diet and subsequent IQ. Children whose mothers chose to provide milk but failed to do so had the same IQ as those whose mothers elected not to provide breast milk. ז"א, האם בחרה לשאוב, לא הצליחה, והילד הוזן בפורמולה, וה IQ של הילד בהמשך דומה לאלו של יתר הילדים שהוזנו מפורמולה מבחירה - נמוך יותר. יתר על כן, ככל שפרופורציית חלב האם במזון גדלה, ה IQ דמה יותר לזה שבילדים שהוזנו בחלב שאוב. עקרונית, אני ממש לא אוהבת מחקרים כאלה. הם רק מגבירים את רגשות האשמה שלי. אם כל דבר כל כך חשוב, כמעט אי אפשר לזוז. בטח פגעתי בילדים שלי איפהשהו.. ואני גם מאמינה, שהאפקט, סביר להניח, יותר גדול אצל פגים, שנולדים באמת פחות מוכנים לעולם.