תגובתי - מנקודת מבט חרדית
אני קורא סמוי מידי פעם בפורום, למרות שאני לא בדיוק עונה על הפרופיל הממוצע כאן, אם הצלחתי לזהות אותו נכון... ואני רוצה להגיב מנקודת מבטי, שהיא - כמובן מהניק שלי - נקודת מבט של אדם חרדי.
MRI העלה נושא שהוא די כאוב ומפריע להרבה חרדים, לא כולם, אגב, יודעים איך להתמודד איתו. לדעתי, הדברים מתחלקים ל-3: מה אתה עונה לנהג שהעיר לך בכביש, מה תענה לו אם תשבו לכוס קפה והוא באמת יחפש תשובה, ומה אתה עונה לעצמך.
מענה לנהג בכביש - פשוט אל תענה. ולא בגלל שזה לא הזמן והמקום, אלא בגלל שהוא פשוט לא רוצה תשובה. הנהג הזה יכול לצעוק, באופן תיאורטי, לערבי: "עוף לי מהארץ", להומו: "יא מתרומם" או לאתיופי: "כושי מסריח". זה שהוא העיר לך בצורה כזו, זה לא בגלל שאתה דתי, אלא בגלל שזו הדרך הכי קלה שלו להדוף את הביקורת. למה באופן תיאורטי? כי לשנוא ערבים, הומואים וכושים זו גזענות מאוסה. שנאת חרדים - מה לעשות - לגיטימית יותר. לצערי.
מענה לאדם מתורבת בשיחה מתורבתת - אדם חרדי לא אמור להיות נטול יצרים, הוא אמור להתמודד איתם. נכון, כל אדם אמור להתמודד עם היצרים שלו. אבל מעבר למוסריות האישית ולחוק, שמרסנים (או אמורים לרסן) כל אזרח, יש לו עוד שכבה של חוקים שהוא אמור להיות מחוייב לה לפחות כמו חוקי המדינה. זה שכל אחד, בחולשותיו הוא, פורץ את הגדרות הללו לא הופך אותו לאדם פחות טוב מאדם אחר. מנקודת מבטי האישית, גם אדם שנוהג על 120 קמ"ש בכביש בינעירוני רגיל הוא אדם שלא מסוגל להתמודד עם החולשה שלו בנושא הספציפי הזה. זה לא הופך אותו לאדם גרוע. הכי קל לאנשים להסתכל על קבוצות אוכלוסיה מבחוץ בתור מיקשה אחת, אבל כולנו יודעים שזה בולשיט.
מה אענה לעצמי אם אני נכשל בנושא מסויים - פה זה משתנה מאדם לאדם ומאיך שהוא בוחר לחיות את חייו. יש טיפוסים מחפפים שלא מסתכלים לעולם אחורה ויש כאלה שבסוף יום בודקים את עצמם ואת התנהגותם באותו יום. אני יכול לעשן ולאכול את הלב כלפי עצמי גם על הנזק הבריאותי וגם על כך שאני לא מצליח להשתלט על החולשות שלי, אבל זה לא עניין של אף אחד לבוא ולהטיף לי מוסר. המורים שלי ניסו לעשות את זה 12 שנה ולא הצליחו. אם זה יבוא - זה יבוא ממני.
כל זה לא סותר את העובדה שכן, יש דברים (עד גבול מסויים, כמובן) שאעשה בגלל מה שהאוכלוסיה מצפה ממני. בדיוק כמו שאדם עם חליפה ועניבה לא ירשה לעצמו לעשות ברחוב מה שהוא ירשה לעצמו לעשות כשהוא עם ג'ינס וטי-שרט. יש קודים חברתיים ומי שמזלזל בהם נראה מגוחך עד דוחה.