אבקש להציג את עצמי

[אורן]

New member
לא סתרתי את עצמי- אתה השתעשת לך

עם ההוכחות על דרך השלילה... והנה ההסבר: 1. אף אחד לא הצליח להפריך את העובדה שבין 2 נק´ עובר קו אחד, זה, בשילוב עם הוכחה חלקית מוביל אותנו למסקנה שזה נכון (ההוכחה החלקית פשוטה- נסה להעביר דרך 2 נק´ יותר מקו אחד ותראה שלא תצליח) 2. אף אחד לא הצליח להוכיח שכן קיים אלוהים. לכן על סמך זה אני מסיק שאין אלוהים. להפריך שלא קיים אלוהים זה דבר שונה לחלוטין- זה הוכחה שכן יש אלוהים (תחשוב ותראה...). לכן אין סתירה.

DaCritic

New member
הדיון מתברבר - לחזור להתחלה.

ההנחה המוטעית העומדת בבסיס השרשור הזה היא שיש אפשרות להוכיח או להפריך את נכונות המשפט "דרך 2 נקודות עובר ישר אחד בלבד". המשפט הזה הוא אקסיומה - כלומר בלתי ניתן להוכחה או הפרכה מתוך המערכת שבתוכה הוא קיים. קיימים עוד סוגים של משפטים, שאין טעם בנסיון להפריך אותם, שכן הם מהווים הגדרות, ולא חיווי כלשהו על העולם. דוגמה: קטע הוא אוסף הנקודות המחברות בין שתי נקודות באופן הקצר ביותר. קיימות מערכות רבות אחרות שבהן המשפט הזה אינו נכון, למשל כשלא מדובר במישור, אלא בכדור; אורן, נערוך ניסוי: קח כדור כלשהו. סמן עליו שתי נקודות. כעת סמן ביניהן קטע. האם אתה יכול לסמן עוד קטע ביניהן (רמז: כן). במערכת הזאת (כדור) שינינו את האקסיומה שבין שתי נקודות יש רק ישר אחד, לאקסיומה "בין שתי נקודות יש אינסוף ישרים". ומה קרה? כלום. הכל עדיין פועל. האותו אופן - המשפט "יש אלוהים" הינו אקסיומה. תניח שיש אלוהים - יש לך מערכת אחת. תניח שאין אלוהים, תקבל מערכת אחרת, "חוקית" באותה מידה. עד כאן לתיאוריה. עכשיו למציאות שבה אנחנו חיים: כאשר מניחים "יש אלוהים", מקבלים מערכת שתואמת למדי את המציאות שבה אנחנו חיים. כמו אקסיומה קלאסית, אלוהים הוא ישות טרנסצנדנטית (מצטער על המילים הגסות) - כלומר, קיים מחוץ למערכת. ככזה - לא ניתן להוכיח את קיומו, וגם לא להפריכו, תוך שימוש במשפטים ועובדות מתוך המערכת. אולם אנחנו עדיין יכולים להפריך משפטים שונים שנאמרים עליו, בגלל סתירות פנימיות. לדוגמה, אוסף המשפטים הבא: 1. בתורה כתובה כל האמת על העולם, והיא אינה מכילה דברי שקר. 2. בתורה כתוב ששפן מעלה גרה. 3. השפן אינו מעלה גרה, וגם אם היה "רוצה", הוא אינו מסוגל לעשות זאת מבחינה אנטומית. שלושת משפטים אלו מכילים סתירה. ולכן לפחות אחד מהם אינו "נכון". משפטים 2 ו-3 קלים (יחסית) לאימות. יוצא שמשפט 1 אינו נכון. כל עוד לא מתאמצים, יש מקום לפרשנות אישית לגבי משפט 1: אני גורס שבתורה לא כתובה כל האמת על העולם, ויש בה גם משפטים שהם שקריים (כלומר - לא נכונים). אחרים יכולים לגרוס שהתורה מכילה את כל האמת על העולם, אבל היא מכילה גם דברים שלכאורה הם שקריים, כי אנו לא יודעים כיצד לקרוא בה. הגישה הזאת מובילה לפלונטרים נוספים, ועל פניו נראה שהיא לא מוצלחת במיוחד... (לדיון קריא למדי אודות אקסיומות, אני ממליץ על ספרו של ארנון אברון: "משפטי גדל ובעית יסודות המתמטיקה", של האוניברסיטה המשודרת, בהוצאת משרד הבטחון)

[אורן]

New member
אז למה לברבר אותו עוד יותר?

הרי דיברנו כרגע על האקסיומה של קו לא על כדור אלא על דף פשוט, מישור דו ממדי. שינוי המישור לכדור הופך את זה למשהו שונה לחלוטין ולדיון שונה ולכן זה אינו קשור. זה לא אותו דבר כמו השאלה אם יש אלוהים. כשמדברים על האקסיומה, אנחנו יודעים שאי אפשר אמנם להוכיח שרק קו אחד עובר דרך שתי הנקודות אבל זה בכל זאת נכון. אם היינו מצליחים להוכיח שאפשר להעביר שני קוים דרך שתי נקודות- האקסיומה לא נכונה והכל קישקוש. כך לגבי אלוהים. לקחת את "יש אלוהים" כאקסיומה זה לא נכון. אצל עניין הקו, אתה יכול ללמוד את זה על ידי ניסוי פשוט, בעניין האלוהים, אתה לא יכולה, לכן לא נכון לקחת את זה כאקסיומה. עוד סיבה היא שאמנם לא הוכחנו שאין אלוהים אבל הוכחנו (כמו תמיד בדברים האלו- 99%) שהעולם נוצר ע"י המפץ הגדול, אבולוציה וכל העניין הזה, לכן אפשר להסיק שאלוהים לא קיים (ואני מדבר כרגע על אלוהים של התורה, אלוהים אחר זה משהו אחר), בדיוק כמו שאם היינו מוכיחים שאפשר להעביר שני קווים דרך שתי נקודות- האקסיומה של "אפשר להעביר רק קו אחד דרך שתי נקודות" היתה מתבטלת.

DaCritic

New member
הבהרה

אני מצטער, אולי דברי לא היו ברורים מספיק. טענתי היא שכמו שניתן לבחור באקסיומה אחרת, ולקבל מערכת חוקית (ואפילו מציאותית), כך ניתן לבחור באקסיומה "יש אלוהים" או באקסיומה "אין אלוהים", ולקבל מערכות חוקיות, ואפילו דומות מאד. (במאמר מוסגר - גיאומטריה כדורית מתבררת כמתארת יותר טוב את היקום שלנו מגיאומטריית המישור של אוקלידס. שווה מדי פעם לבחון את האקסיומות מחדש...) מסיבה זאת, אין טעם להתווכח על קיומו של אלוהים. אם מניחים שיש אלוהים, אז יש מקום להתווכח על הפרשנות הדתית לקיומו (ולמצוא מספר רב של סתירות בה...) ואם להיות נודניק, בנוסף לכל: המפץ הגדול והאבולוציה לא גוררים את אי קיומו של אלוהים - הם רק מקלים עלינו להסיק שהכתוב בתורה אינו תיאור של המציאות, אלא טקסט אנושי שמשמש מדי פעם כעזר להגדרת חוקי הדת.

alond

New member
יש מקום להתוכח על קיומו של אלוהים

שכן מערכת אקסיומות עלולה להיות לא עקבית ואז... אבל כל עוד עקבית אז יכולה להיות נכונה. אחרי זה משתמשים בכלים יותר סובייקטיבים כמו המציאות הנתפסת. לגבי המפץ הגדול: זוהי תאוריה שמקובלת עכשיו אבל אינה המציאות. עדיין לא בכל אופן. היא רחוקה מלהיות באותה רמה של תורת היחסות שהיא תורה מבוססת היטב.

[אורן]

New member
לא הבנת את דברי

מה שאני מנסה לאמר פה זה שאי אפשר לקחת את "יש אלוהים" או את "אין אלוהים" בתור אקסיומה, כי אתה לא יכול לנסות אפילו ולבדוק אם היא נכונה או לא. האבולוציה לא שוללת את קיומו של אלוהים אבל ברגע שמבינים שהיא נכונה, אין שום טעם להאמין שיש אלוהים פשוט כי לא צריך אותו, מבינים שהעולם מתפקד נהדר בלעדיו.

DaCritic

New member
הבנתי יופי, דווקא

בדיוק בגלל שאקסיומה היא טענה שאי אפשר לבדוק את נכונותה. ניתן רק לבדוק עם המערכת שמכילה אותה היא קונסיסטנטית או לא.

yontz

New member
יש הבדל רב בין הנחות תיאולוגיות

לאקסיומות מתמטיות (אותן טענות שמהוות בסיס לתיאוריות מתמטיות ולא ניתן להוכיח אותן). בעוד שאקסיומות מתמטיות הן הגדרות/טענות קצרות שהן בהכרח לא שגויות כי הן רק טענות שאם תגדיר אותן כבסיס תוכל לצאת מהן למסקנות. הרצון שלך להוכיח אקסיומות נובע מזה שאתה מקבל אותן מבחינה רעיונית כי הן מתארות תופעות פיסיקאליות - אחד ועוד אחד שווה שתיים מתאר מעין "תופעה פיסיקאלית" שאתה יכול לראות ואתה מתאר אותה באמצעות המשפט הזה. אגב, האקסיומה "בין שני ישרים עובר קו אחד בלבד" אינה תקפה תמיד במתימטיקה אם אתה עובר לבסיס מתמטי אחר מהגיאומטריה האוקלידית. לגבי משפטים שלא הוכיחו - הם בהחלט לא מהווים בסיס לפיתוחים מתימטים אחרים (בכדי לא ליצור מגדל קלפים שעלול להתמוטט) אך הם כן מהווים בסיס לאלגוריתמים חישוביים (ולפעמים גם משפטים שיודעים בוודאות שהם נכונים למרבית המקרים אך שגויים בחלק) לדוגמא אלגוריתם לבדיקה אם מס´ ראשוני(המשמש לפריצה של סיסמאות מחשב). אין להשוות הוכחות מתימטיות להוכחות פיסיקאליות או תיאולוגיות, המתימטיקה אומרת תניח את ההנחות הפשוטות הבאות:X,Y,Z ואז תצא מהן למשפטים מורכבים יותר. הפיסיקה אומרת: תמדוד את התופעות, מצא תיאוריה מתימטית המתאימה למדידות, ותנסה בעזרתה לחזות מראש מה תקבל במדידות הבאות ותופעות פיסיקליות נוספות. התיאוריה לא התאימה? אז חפש תיאוריה אחרת שתכסה את המקרה הכולל יותר. כן התאימה? יופי, אז אפשר להיות בטוחים יותר לגבי מקרים עתידיים. לעומת אלה, התיאולוגיה אומרת: הנח שיש ישות כל יכולה וסמן אותה במילה אלוהים. הנח שאלוהים ברא את העולם. הנח שאלוהים נתן את התורה לבני ישראל. הנח שאלוהים בחר בעם סגולה. הנח שאלוהים רוצה שתבצע X,Y,Z ושלא תבצע A,B,C. כעת הנח... ואני יכול להמשיך עוד ועוד. אין כאן משפטים רק הנחות והנחות והנחות. בתור תיאוריה מתמטית אין לזה שום משמעות(כי אין התקדמות מעבר להנחות). בתור תיאוריה פיסיקלית אין לך מדידות. אז אתה צריך להסתמך על הנחות אלו שעברו אליך דרך שרשרת ארוכה עד מאוד של בני אדם ולעצב לפיהן את חייך? ולכן, לא. אני לא חושב שאתייחס למה שיוצא מפי המדענים באופן שווה לדברי התיאולוגיסטים ולעבמיסטים.

בטח שיש

ישנם הוכחות רבות שמה שכתוב בתורה קרה במציאות -הוכחות ארכיאולוגיות רבות שנמצאו מוכיחות את קיום ההתרחשויות כפי שכתוב בתורה.וספרים היסטורים של עמים זרים גם מאמתים ארועים רבים שבתורה( או שאולי אתה מאמין שמעולם היהודים לא הוגלו מארצם?שלא היו מלכים בארצ?לא היו מלחמות?)

alond

New member
תדייק בבקשה.

יש הוכחות שארועים מסויימים שכתובים בתורה אכן קרו. כמו בהרבה ספרי פנטזיה שקראת...

preacher

New member
יש לך הלך מחשבה של הכל-או-לא-כלום

אתה מאמין שבריאת העולם התרחשה כמו שמסופר? מה עם המבול? כל העולם כוסה במים? להרבה סיפורים בתנ"ך יש בסיס מסוים, כמובן. ההוכחות למבול למשל מספרות על הצפה של אזור הים השחור לפני כ-10000 שנה. אבל את סיפורי האבות בגלל קנה המידה הקטן שלהם יהיה קשה מאוד להוכיח או להפריך, ובריאת העולם סותרת את כל ממצאי המדע לחלוטין. לגבי מה שכתבת בסוגריים זה לא כתוב בתורה אלא בנביאים/כתובים. כל הממצאים הארכיאולוגיים נוגעים גם הם לנביאים/כתובים ולא לתורה. הממצאים בקשר ליציאת מצריים מראים שיתכן שהיה שם משהו - בסיס שממנו צמחה האגדה - אבל מכאן ועד לאימות מוחלט של כל הפרטים הדרך רחוקה.

השאלה היא אחרת

והלך המחשבה של כלום או הכל הוא שלכם וכפי שאמרת אתה זה שמפקפק בהכל. השאלה איך אתם מתייחסים לארכיאולוגיה, מבחינתי ארכיאולוגיה היא זהה כמו לכל מדע אחר ולכן כשארכיאולוג בעל ניסיון של 40 שנה יגיד לי שמצא בחפירות עשרות ממצאים שמאששים את ההנחה שהיה כזה מלך שקראו לו דוד שכבש את ירושלים ועשה כך וכך אני אאמין לו בידיוק כמו שמתמטיקאי יגיד לי שהוכיח את המשפט של פרמה או שהוכיח שבמשולש שלושת זוויותיו משלימות ל180 מעלות, ולכן אני סבור שפקפוק בדבר אחד מוביל לפקפוק באחר לפחות מבחינתי. עכשיו לגבי ספרי פנטזיות אני אל ידוע אילו "הוכחות " אלון מצא אבל אני לא שמעתי על ארכיאולוג אחד או תוכנית אחת של מומחים בנושא שטענו לאמינותם מעולם לא שמעתי על כך שמישהו מצא הוכחות שהיו גובלינים או דרקונים או שדים או קוסמים כל יכולים כפי שמוצגים בספרי הפנטזיה ולכן אין מקום בכלל להשוואה בין התנך לספר פיקטיבי כזה שאפילו מי שכתב אותו טען שאין קשר בינו למציאות.

alond

New member
זה שאתה מאמין לארכיאולוג כמו

למתמטיקאי זה בעיה שלך. לגבי ספרי פנטזיה: הנקודה שלי היא שיש כל מיני "ספרים" עתיקים ("ספרי פנטזיה") שמתעדים משהו שקרה בתיבול הדת הספציפית שלהם. החוקרים מנסים ללקט מתוכם (ואני כולל בתוכם את התנ"ך) מה תאור של מה שהיה ומה לא.

preacher

New member
אז אני מפקפק בהכל?

טוב, נכון... הספקנות היא הגישה הטבעית אצלי. אבל אם יש די הוכחות - אני מאמין. אבל אני לא רואה בתנ"ך ספר מונוליתי. נכונותו של פרט אחד לא משפיעה על נכונותו של פרט אחר.

1337hAx0r

New member
או קיי

תסביר לי אבל איך המוות ידע מי חושב מה?,הרי חשיבה (אמונה) היא בעצם תהליך כימי במוח.

אלעדמי

New member
את המוות...

לפי מה שאני יודע קובע אלוקים ואלוקים יודע מה הולך בתוך המוח... ולבן 17 יקר... אני לא שמעתי שום דבר על כך שלא שומרי המצוות ימותו בזמן הגאולה...

שי נזוא

New member
שמתם לב,ש...

האם שמתם לב שאף אחד לא הגיב להודעה הזו, אולי זה משום שהיא כה נוקבת וכה אמיתית והעמידה אתכם בפיות פתוחים????

preacher

New member
מי שהיה בפורום יותר משעתיים שם לב

כיוון שאת ההודעה הזו הוא, או מישהו אחר, כבר פרסם כאן. אני חושב שמדובר באותו בן אדם שנכנס בשמות שונים; אם כי אני לא בטוח במאה אחוז. על כל פנים, תגובות כבר היו. אם אתה רוצה סיכום קצר של התגובות הנה: 1. מי ש*בנה* את הרחובות והבניינים הנ"ל הוא זה שקורא להם בשם. מי שעומד מהצד ומתלונן, שיבנה רחוב ויוכל לקרוא לו איך שירצה. 2. ביקרת בבני ברק?

למעלה