אבולוציה של שיטה

amir_aikido

New member
תופתע - ספגתי לא פעם

גם בלי אלמנט מוגדר של ספיגה באימונים, כשמתאמנים ברצינות תמיד קורה שסופגים מדי פעם: זכורות לי מכה מאוד טובה לתוך מפתח הלב שלי - ששיתקה אותי לכמה דקות טובות (במהלך אימון טכני לחלוטין באייקידו, כשהמכה בסה"כ היתה אמורה להיות אטמי לפתוח הזדמנות לטכניקה), מכת אגרוף עם כפפה לרקה שהשעתה אותי לכמה שניות (במסגרת "קרב אגרוף" בטקוואנדו), עוד אינספור מכות של מקלות שונים על האצבעות, צפרניים, ראש, רגליים בצוואר ... במסגרת אימונים בכלים וקרבות אימון קלים. עוד לא מעט מכות שנכנסו במסגרת אימון חמיקה (דווקא כשמתאמנים על חמיקה התוקף תוקף הרבה יותר חזק מכשמתאמנים על ספיגה - הרי הוא לא הולך לפגוע ...). ולא מעט מכות שספגתי כאטמי מהמורה שלי במהלך הדגמת האפליקציה המעשית של טכניקה, שלמה עובד עם המון ביקורת, כך שלא היו פגיעות של ממש, אך הוא עובד בדיוק על הקצה כך שמרגישים טוב מאוד צלע זו או אחרת, וכשהוא מדגים עוצמת מכה על מערכות השרירים הגדולים הם עדיין מתכווצים לשבוע. בנוסף, לגבי ספיגה קלה יחסית - במסגרת אימונים באייקידו ובטקוואנדו, לא פעם נשארתי במקום וספגתי את המכה כדי לעזור ליריב לתת מכה נכונה, כזו שיהיה טעם לחמוק ממנה, למתחילים יש לא פעם נטיה לתת מכות שהן פשוט חלשות ולא בטווח הנכון. לאחר שהם פוגעים כמה פעמים המכה משתפרת פלאים. וכל זה במסגרת אימונם רגילים, בלי להקדיש חשיבות לאימוני ספיגה. לאור הניסיון הנ"ל - התאוששות ממכה ראשונה תלויה מאוד בעוצמה של המכה שנספגה. אם המכה יודע להכות ואתה לא הצלחת לצמצם את העוצמה שנכנסת לתוכך - הופתעת לחלוטין, קלושים סיכוייך להתאושש למרות הכל. ואם היריב טוב מספיק להעביר לך מכה אחת שאתה צריך זמן להתאושש ממנה, הוא גם מספיק טוב כדי להכניס לך בזמן הזה עוד מכה ואח"כ עוד אחת ועוד. אגב, צה"ל ניסה את הגישה שלך בקורסים שנקראו פעם - לוט"ר, ולמיטב ידיעתי הוא לא פיתח לוחמי יד-ריקה מעולים אבל כן הצליח לפגוע משמעותית בכושר של הלחימה של יחידות שלמות ולפצוע לוחמים רבים לתמיד. פגשתי לא מעטים שעברו תהליך דומה במסגרות אימונים של "אמנות לחימה" וגם הם לא יוכלו עוד להלחם - הנזק שספגו הביא אותם לנקודה שבא מכה קלה תגרום לנזק חמור. לכן - יכולת ספיגה היא דבר שמוערך יתר על המידה, יש לה ערך מסויים, כיוון שלפעמים חלק מהמכה כן יכנס ואסור להגיע למצב בו מעט כאב ינטרל אותך. אלא שאל המידה הדרושה הזו מגיעים בקלות גם בלי להקדיש ל"אימוני ספיגה" זמן רב ולגרום לעצמך נזק. אמיר

yanivtil

New member
מצטרף לאמיר...

כבר יותר מפעם,ההנחיה אצלנו בקרבות אימון היתה לצאת מנקודת הנחה שההצלחה הראשונה של אחד מהפרטנרים לתת מכה מוצלחת היתה קרוב לודאי מביאה לסיומו, מה שמחייב את שני הצדדים להיזהר הרבה יותר על עצמם ולהשתדל הרבה יותר בהוצאת התקפה בעיתוי הנכון,ובמצב הנכון. יכולת חמיקה,(ואני מוסיף גם הסטה אוטומטית ויציאה לטכניקה נגדית מהירה) חשובה בעיני יותר מיכולת ספיגה טובה שמתאמנים עליה,ובכל מקרה אינה עומדת בתנאי אמת. המפציץ החמקן, יניב.

zedprime

New member
אני מסכים באופן כללי

אבל כפי שאתה יודע , לא כל אדם "זוכה" לחטוף אגרופים טובים במהלך הלימודים. כאשר אני למדתי קראטה כשהייתי קטן , במשך כמה שנים - בכל התקופה ההיא חטפתי רק אגרוף חזק אחד - וגם הוא היה בעת הדגמה של המאסטר , כאשר הוא ניסה להיות רך ככל האפשר (גם כן רך... טוב נו.. מאסטרים..) . לגבי האימונים שבצבא , לא יצא לי לראות אחד כזה , ואני לא מכיר מקרוב אפילו את קצה הקרחון של התחום - אימוני הספיגה שלהם כנראה היו אינטסיביים (כדוגמת כל אימון צבאי , שדורש תפוקה גבוהה בזמן קצר) ולכן אין להשוות אותם לסוג האימונים שאני מדבר עליו - אימוני ספיגה חלשים , לאורך זמן רב. אני כן יכול לדבר מנסיון אישי , כאחד שתירגל (ועדיין מתרגל) אימוני ספיגה וחישול באופן אישי . הדבר לא גרם לי לפציעה או נזק משמעותי (אמנם שלב הכאבים יבוא בגיל יותר מאוחר) ואין לי אישית ספק שמבחינה לחימתית הם רק עזרו לי. בקשר לגורם ההפתעה , חוץ מבקרבות זירה - קשה מאוד לשחזר את זה באימון רגיל.. ולכן אני תמיד טענתי שקרבות זירה חשובים ביותר. אני שוב מדגיש שאני לא קורא לאימוני חישול במקום , או לקרבות במקום - אני קורא לשיעורים ונסיון בככל שיותר סוגי אימונים - האובססיה שלכם להצמד רק לנושא הזה תמוהה בעיני.

ohad kedem

New member
דוד

בנסיון לחזור לתחילת הדיון, האם אתם מקפידים בתרגול עמידות על עיניים פתוחות ?, האם מוכר הרעיון של דגשים שונים בתרגול למטרות בריאות ולחימה ?

WhiteBear

New member
לגבי עבודה בעיניים פקוחות או לא...

אומנם אני לא דוד, אבל אני אגיד את מה שאני מכיר: מסבירים שבטאי צ´י מתאמנים בעיניים פקוחות. יש חריגות, אבל בדרך כלל מדובר בתירגול נקודתי. לגבי תרגול למטרות בריאות, זה הקטע - כל העבודה מאד משולבת. אי אפשר לומר - זה תנועה ללחימה, זה תנועה לבריאות. אפשר לומר - זה תנועה שעובדת על חלק בגוף שלי, החלק הופך בריא יותר (=בעל יכולת תנועה וזרימה בריאה). ובעקבות הבראה של הגוף שכוללת חקירה של פעילות התנועה של הגוף - הגוף הופך כשיר יותר ללחימה. אחד הכלים שמשתמשים בהם כמראה לשיקוף הפעילות שלנו היא עבודת הזוגות (קרי, לחימה). אדם שרפוי ובריא (הן פיזית והן נפשית) - מסוגל לעמוד בתירגולים יותר ויותר דורשניים. טוב, אני באמת הולך עכשיו לישון! לילה טוב, טל.

ohad kedem

New member
אם נעבור לרגע לרובד

פחות טכני, אני מתרשם שבאופן טבעי, כל אחד מנסה למצוא את הדברים שהוא מחפש בשיטה שהוא לומד. ולכן בשיטה יחסית לחימתית הוא ימצא בתרגול הלחימתי גם את התרגול הבריאותי, ובשיטה שבה תרגול בריאותי נפרד מלחימתי, התלמידים ייראו את ההבדלים בין סוגי התרגולים. בפן הלחימתי ראיתי שבשיטה שבה יש טאי צ´י שינג אי ובה גואה נעשית חלוקה טבעית לאיכויות לחימה שונות וקל להגיע למחשבה שטאי צ´י פועל בשתי פעימות בעוד שינג אי בפעימה אחת (בהמשך לשיחה הם עינימלאך). מי שמתרגל רק טאי צ´י כמוני מוצא עבודה בפעימה אחת ובשתי פעימות בתוך הטאי צ´י. כך שנראה לי שהשיטה שאנו מתרגלים גם מעצבת את צורת החשיבה שלנו במידת מה.

טאי צ´י פועל בפעימה אחת או שתיים

בלי קשר לשינג אי. אבל אחרי שמתרגלים שינג אי קל יותר לבצע פעימה אחת בטאי צ´י. הכתוב מתייחס אלי בלבד, אגב.

בפעימה הראשונה מחזירים 30%

מהשטח תמורת נורמליזציה חלקית, ובפעימה השניה כבר מתחילים לדבר על הסדר קבע.

ohad kedem

New member
התכוונתי לניטרול ואז התקפה, או

לניטרול והתקפה בו זמנית. אבל כוונתי הייתה יותר להדגים איך השיטה יכולה להשפיע על דרך המחשבה, יתכן והדוגמא לא מדוייקת.

אתה מתייחס לתזמון?

עוד לפני שהגעתי לשינג-אי, הכרתי (תיאורטית) 4 סוגים של תזמון: יין שלם חצי-יין חצי-יאנג יאנג יין שלם זה לזרום עם התנועה של התוקף, ולהמשיך אותו באותו הכיוון; לדוגמא, "לוּ". חצי-יין זה לזרום עם ואז להפוך כיוון ולהתקיף; לדוגמא, "לוּ->צ´י". חצי יאנג זה ללנטרל ולהתקיף באותו הזמן. יאנג שלם, זה לנטרל את ההתקפה בשלב שבין החלטה לביצוע: לדוגמא, כאשר התוקף רק מתחיל להעביר משקל כדי לבעוט (אבל כבר "התחייב" לבעיטה), המגן כבר פוגע בו (לא משנה באיזה טכניקה, אבל הכי סביר יהיה "פֲּנג"). כל זה מטאי-צ´י, לא שינג-אי.

ohad kedem

New member
נראה שהדוגמא שלי

נבעה מאי הבנה כלשהי. ובכל מקרה זה נושא מעניין. אני נוסע הלילה לכמה ימים ללמוד, כך שרק בשבוע הבא אוכל להמשיך את הדיון. אוהד

פעימה אחת - יאנג מלא

שתי פעימות - יין מלא. או משהו דומה, אם פירשתי נכון. ההבדל בין תגובה להתקפה, ואז תגובת נגד, לבין תגובה ותגובת נגד בתנועה אחת... אבל אולי גם אני לא הבנתי נכון.

nitzano

New member
Ohad & whitebear

I think the difference is in the precentage of the direction of our attention (yi) .Fighting - more to the outside than to the inside .Health more to the inside than to the outside.Moreover ,For fighting we need to find the speed whithin the stillness,tensing our mind and will but relexing the body.In the health practice we strive to relex and not to tense our mind and will (and body) to keep most of the attention in the Dantian That´s the way I see it ,At the edge of the fork

לא יודע...

המורה שלי אומר כל הזמן שדרך הריכוז בטאן-טיין מגיעים ליכולת להרגיש את הסביבה ולהגיב לה. אם הבנתי נכון, כה שאתה יותר מרוכז בטאןטיין, כך גדלה הרגישות והזריזות שלך. אבלשש בבוקר, אז איןמה לסמוך עלי...

nitzano

New member
Just to make it clear

I´m talking about "Standing pole" and not about Taiji-quan The difference is´nt big but I think that there is one - the moment you have a Goal for your practice you do it in a different way If you think someone is attaking you - a big part of your attention and Yi go out side and your eyes are open

אבל הצורה בה מתרגלים עמידות אצלנו

עיניים פקוחות - ריכוז פנימה. איך זה מתיישב עם טענותיך? אצלנו מדברים (כמו שדוד הזכיר) על מודעות פנימה כדרך למודעות החוצה - בזמן עמידות (סאן צ´ואן) אני שומר על עיניים פתוחות ובו זמנית מרוכז בדאן טיאן כדרך להגביר את המודעות שלי לסביבה. לשם הדגשה - המורים שלי אמרו לי את ההפך מטענתך - הם טענו שאם אתרכז ב"חוץ" במקום ב"פנים", אהיה פחות רגיש ומודע ל"חוץ". לא יודע איך זה עובד, אבל מנסה לתרגל.

nitzano

New member
Than do what your teacher tells you

From what I know - in both situations you have to keep your Yi in the Dantian.In both situations I slightly open my eyes and look at a point few meters in front of me.But sometimes we put the Shen between the eyes (only in the combat standing pole)but I still think you have to project the power from the Dantian (it´s very hard to explain even to myself) to the outside.That way - you keep the Yi in the dantian but it´s pointing outside and not inside Open eyes sits great with my oppinion , some things that might seem contradicting to you seem perfectly right to me -it´s all in the point of view המורים שלי אמרו לי את ההפך מטענתך - הם טענו שאם אתרכז ב"חוץ" במקום ב"פנים", I didn´t say anything like it ! I said :"a big part of your attention and Yi go out side and your eyes are open" -and that´s not the same That´s the way I see it ,maybe I´m wrong ,and maybe maybe not

למעלה