אבולוציה והתנ"ך.....

blurry

New member
אבולוציה והתנ"ך.....

יש לי שאלה ......!! איך התנ"ך מסביר את האבולוציה ?אם הוא בעצם סוטר אותה בכך שאומר שאלוהים יצר את האדם מעפר ........?~? או שאולי הוא מכחיש אותה ?.............................

גוססי

New member
התנך לא מסביר את האבולוציה

לפי הגירסה התנכית כל החי והצומח נוצרו בצורתם הסופית במשך 6 ימי הבריאה. פירושים מודרניים מנסים "להחליק" את חוסר ההתאמה בין התנך והמדע, בין היתר ע"י שימוש בטענה שיום בריאה נמשך מילארדי שנים וכו´.

notafish

New member
ואפילו אלה שמנסים ליישב את ה-2../images/Emo19.gif

ומוכנים להכיר בכך שהאבולוציה היא המקור להיווצרות המינים השונים, בד"כ עוצרים באדם. האדם, לפי גישה זו, הוא בעל "נשימה" פרי-האל, ולא מהיד העיוורת של האבולוציה.

voguemaster

New member
עוד הסבר

יש גם גרסא שטוענת שבורא עולם (הרי הוא כל-יכול) ברא את היקום בצורה כזו, במצב שבו הוא היה לפני 5000+ שנים. כלומר, לפני 5000+ שנים (לא זוכר את המספר המדויק), בזמן שבו נברא העולם, אלוהים ברא את היקום. מאפייניו של היקום הזה הם שהוא עצום, אבל יותר מכך מאפייניו של כדו"א נבראו מלכתחילה כדי לגרום לנו לחשוב שאבולוציה זה דבר שהיה קיים. מאפייניו של היקום גורמים לנו לחשוב שאין אלוהים בעצם. כלומר, היקום ובתוכו כדו"א נברא כדי שאנחנו נחשוב שאין אלוהים, שהכל התפתח מאבולוציה וכל ממצא שיש לנו לא יאשש את קיומו של אלוהים. אחלה הסבר לא ? זה בערך כמו שאני אטען את הטענה הבאה: אתה לא קיים. היקום התחיל כשנולדתי, ב-7:30 בבוקר ב-19 באפריל 1975. כל מי שיטען שהוא נולד לפני, אני אשיב לו: אתה נבראת עם המחשבה והזיכרונות שגורמים לך להאמין שאתה נולדת לפני, אבל בעצם אתה לא. מה שאני מנסה להבהיר זה שכשמתעסקים בבורא שהוא כל-יכול, לא ניתן להפריך אותו ע"י שום דבר, כי הכל אפשרי בשבילו.

איילת1974

New member
גם אני שמעתי את התיאריה שהזכרת

ובד"כ אני שואלת אם אלוהים שקרן, ואז הם אומרים לי - לא- אבל ככה הוא רוצה. אהבתי את התשובה שלך, ואפשר אף ללכת עם זה יותר רחוק. אולי העולם נברא לפני 5 דקות עם כל הזכרונות וכד´...

Hagai חגי

New member
העיקר חסר מן הספר

נניח שהתיאוריה הזו נכונה (שהעולם נברא כמתכונתו לפני 6000 שנה) השאלה תהיה, מדוע אלוקים ברא אותו כך? התשובה לדעתי היא, מכיוון שאלוקים רצה לברוא עולם חסר וכמעט מושלם (מחמת כל התהליכים האבולוציוניים) על מנת שנשלים אותו ע"י התורה והמצוות. (חסרון בגשמיות העולם נובע כתוצאה מחסרון ברוחניות בעולם על פי תפיסת היהדות, דוגמאות לרוב)

עמלק

New member
שאלות

מה זאת אומרת : "על מנת שנשלים אותו ע"י התורה והמצוות" - כיצד העולם יושלם על ידי הנחיות ואיסורי התורה ? מה יש להשלים בעולם ? האם למעט הרס העולם יכול האדם לעשות משהו אחר ? האם כוונתך שהאדם צריך לברוא יצורים חדשים (גנטיקה) ? אנא הסבר. תודה מראש ולילה טוב.

Hagai חגי

New member
הסבר

למשל, כתוב בגמרא שבגלל עברות מסויימות נגרם ליקוי המאורות, אז המהר"ל (שחי לפני כ500 שנה) שואל מה הקשר? הרי רואים שיש סיבה טבעית לליקוי המאורות וניתן אפילו לחשב מתי זה יקרה, וכן מה הקשר לעברות או מצוות. אז לפי מה שאני זוכר (ויודע להסביר את דבריו למרות הבנתי הקלושה בהם), הוא מסביר שהגמרא מתכוונת לומר שמאותה סיבה שיש לאדם את היצר לעשות עברות אלה (שזאת אומרת שאלוקים בראו בחסרון מסויים על מנת שישלים אותו על ידי התגברות על היצר) זו גם הסיבה שמחמתה המאורות חסרים ואינם עומדים בשלמות. הוא ממשיך להסביר מה בדיוק הקשר בין העולם הרוחני החסר לעולם הגשמי החסר רק שאני לא זוכר בדיוק את ההמשך. הקשר לעצמות דינוזאורים וכד´ הוא כזה, שבעצם הדרך הטבעית של העולם הגשמי המוכר לנו להגיע לכמעט שלמות היא רק עקב התפתחות גשמית טבעית שלא הושלמה. זה ההסבר הרעיוני שלי, הוא לא מוכרח וכמובן שיש פתרונות אחרים נוספים מבוססים יותר (למשל, ישנו הסבר שתורת האבולוציה אינה סותרת כלל את התורה מכיוון שלא כתוב בשום מקום בתורה שהעולם קיים רק 6000 שנים, פשוט זהו המניין של השנים מ"אדם הראשון")

עמלק

New member
ההסבר מענין

אולם איני יכול לומר כי שכנע אותי. לומר כי בורא העולם הכל יכול והמושלם ברא עולם עם חסרונות בכוונה (כדי להצדיק את המצב היומיומי) נראה לי "התפלותי" מדי.

Hagai חגי

New member
אני מסוגל להסכים

שזה נשמע התפתלותי לכאורה, אך רק כל עוד לא שמעתי את כל התורה הזו כולה, דבר שלא אוכל לעשות בפורום.

עמלק

New member
שאלות

מה זאת אומרת : "על מנת שנשלים אותו ע"י התורה והמצוות" - כיצד העולם יושלם על ידי הנחיות ואיסורי התורה ? מה יש להשלים בעולם ? האם למעט הרס העולם יכול האדם לעשות משהו אחר ? האם כוונתך שהאדם צריך לברוא יצורים חדשים (גנטיקה) ? אנא הסבר. תודה מראש ולילה טוב.

Hagai חגי

New member
לא, מה פתאום

הכוונה היא שע"י קיום התורה שהיא שלמות בפני עצמה, העולם יתוקן לעתיד לבא גם במישור הגשמי.

voguemaster

New member
הממ בלי להיות מגעיל

מה שאמרת שטותי. "התורה שהיא שלמות בפני עצמה" התורה היא שלמות ?? מעניין. משהו מושלם שקורא לרצח-עם של עם שלם, ילדים נשים וזקנים, חיות צאן ומה לא (כן, עמלק). לא נראה לי כמו שלמות.. תסלח לי.

qwerim

New member
הכוונה כמובן - לשיטת המאמין

בתורה שניתנה מאת ה´. עצם זה שהיא ניתנה מאת ה´ כבר מצביע על שלמותה. (ולא הכוונה שלמות כמו שאתה הבנת אותה) ולענין עמלק, הרי תסכים איתי שאילו היית יודע (נניח, בנבואה...) למשל על תינוק קטן ושמו אדולף שיקלגרובר שברבות הימים יהיה לרוצח המונים (היטלר) היית זורק אותו לאיזה נהר קרוב... כן בעניין עמלק, מי שמקבל שהתורה היא מאת האלוקים מבין שמן הסתם אלוקים יודע מה טוב לעולמו ואיזה עם רצוי שיהיה ואיזה עם לא רצוי שיהיה. לגבי עמלק נאמר "זכור את אשר עשה לך עמלק בדרך בצאתכם ממצרים אשר קרך בדרך (מלשון "קירר אותך באמונה" - העם הראשון שיצא להילחם נגד עם ישראל לאחר יציאת מצרים בכופרו בהשגחת ה´) ויזנב בך כל הנחשלים אחריך אתה עייף ויגע ולא ירא אלוקים". העם העמלקי חרץ את גורל צאצאיו בכך שבחר בדרך השלילית והשריש בעצמו את מהות הרוע. לכן צופה הדורות מראש (ה´) ציווה עלינו להכחידו. שאלה: מדוע ה´ לא הכחידם בעצמו? תשובה: לדעתי, זאת בכדי שלעם ישראל תהיה מצווה נוספת לקיים - "רצה הקב"ה לזכות את ישראל, לפיכך הרבה להם תורה ומצוות" (פרקי אבות)

עמלק

New member
שאלות

Hagai חגי

New member
תשובה לשאלה ששאלת את דויד

איך ניתן לומר על ה´ שהוא "קל קנא" או לייחס לו כל מידה "אנושית" גשמית אחרת. התשובה היא, באמת לא מייחסים לו עצמו שום מידה כי את עצמותו של האלוקים לא ניתן להבין (מעצם ההגדרה, כמו ששולחן לא משיג את מהות הנגר יוצרו) וכל מה שאומרים לגבי אלוקים כגון "גומל חסדים" "קל קנא" (שזה מושג שצריך להבינו) או כל תואר אחר, הכוונה להתגלות שלו כלפנו. למשל, אם יש לך מנורה ואתה שם לה נייר צלופן ירוק, הצבע שיתגלה לעיניך הוא ירוק, אך לא תדע דבר לגבי צבעה האמיתי של המנורה.

עמלק

New member
אנושיות

האמת שלא כתבתי את ההודעה הזו לדוד אלא לבחור אחר, סתם תיקון קטן. קיבלתי את ההסבר שלך כי אנו מייחסים לו תכונה אנושית שאינה מייצגת את אופיו האמיתי (במידה והוא היה קיים). אולם, האדם המאמין חייב להדחיק ולא להשתמש בתיאורים אנושיים לאל, ולו רק מהחשש כי תיאורים אלו יגרמו להתנהגות נגררת ו"מתיחת" התכונה לנושאים נוספים. אני מוצא באמירה כי האלוהים "קל לקנא" מעין חילול קדושתו.

qwerim

New member
בענין טווח הטעות

(מהזכרון) כתוב למשל בתורה "נעשה אדם כצלמנו וכדמותנו", אז הגמרא שואלת שלכאורה משמע שיש כאן שתי רשויות (היינו שני אלוקים) אז הגמ´ מוכיחה שהכוונה שהקב"ה התייעץ עם המלאכים (דומני שהגמ´ מסבירה שעשה זאת כדי ללמד את האדם ענווה, שאף הגדול ראוי שיתייעץ עם הקטן), אז הגמ´ שואלת הרי לכאורה יש כאן פתחון פה למינים (היינו אלו שמאמינים שיש "רשויות" רבות בשמיים) אז הגמ´ אומרת שמי שירצה לכפור שיכפור... לקרוא למידותיו (היינו ההתגלות של ה´ כלפינו ולא מה שהוא באמת) של ה´ בכינויים זה כמעט הכרחי, שאם לא כן לא היינו יודעים כיצד לעבוד את ה´, ומי שרוצה לטעות שהכוונה למהותו של ה´, שיטעה... הרי יש לו את כל האפשרויות להעמיק חקור ולדרוש ולצאת מזה...

qwerim

New member
רש"י על התורה

נעשה אדם בצלמנו כדמותינו וירדו בדגת הים" (בראשית א´ פס´ כ"ו) רש"י: נעשה אדם. אע"פ שלא סייעוהו ביצירתו ויש מקום למינים לרדות*, לא נמנע הכתוב מללמד דרך ארץ ומדת ענווה שיהא הגדול נמלך ונוטל רשות מן הקטן... ותשובתו כתובה בצדו: "ויברא את האדם ולא כתיב ויבראו" ע"כ. (רש"י בסוף דבריו מתכוון לגמרא שאומרת ש"כל מקום שפקרו בו המינים (זאת אומרת, כל מקום שכביכול משמע מהתורה שיש שני אלוקים) תשובתו בצדו", זאת אומרת, כתוב "נעשה", שמשמע שיש שני אלוקים, ותשובתו בצדו, היינו ההפרכה - שהרי בהמשך כתוב "ויברא את האדם", ביחיד) (*לרדות - ליתן לעצמם הוכחה מהפסוק, כמו "לרדות דבש". ח.ה)

גוססי

New member
מוזר ומעניין

כיצד עצמות מזוייפות של דינוזאורים או ציורי מערות ניאנדרטלים מפוברקים הופכים את העולם ליותר מושלם?

למעלה