The Velvet Underground

• פותח הנושא Gezer
  • פורסם בתאריך

melancholy man

New member
הנה הם מוזכרים

דווקא מדברים עליהם מידיי יש אפילו מאמר מצויין של Chocoholic על אלבום הבננה ובכלל כל התיחסות לחברה של אנדי וורהול יתקבל בברכה, נשמח למשל לשמוע מה דעתך עליהם

meindelbium

New member
אני מרגיש טיפש אבל וורהול זה...

לא הצייר האמריקני המפורסם במאה ה-20 בלהבלהבלה....?

hells bells

New member
הנה דעתי עליהם:../images/Emo1.gif../images/Emo1.gif../images/Emo1.gif

זה לא שיש משהו נגד שנת צהריים טובה,אבל עם כבר מוזיקת רקע? אז עדיף להרדם עם ערוץ הקניות בכלל ועם ירון פאר בפרט. וואלללה נהייתי מעוייף.......

Another Girl

New member
אנדי וורהול הוא אמן פופ-ארט

זרם אמנות בשנות ה-60 של המאה ה-20,וורהול הוא בין היוצרים המרכזיים בו.

melancholy man

New member
אכן

סביב וורהול נוצרה קהילה של יוצרים ניו יורקיים צעירים של פופ ארט שהתעסקו, חוץ מבהרואין ואורגיות, גם באומנות חלק מאותם יוצרים היו אנשי הוולווט אנדרגאונד, שאת עטיפת אלבום הבננה שלהם צייר וורהול עצמו.

הנה אני מסתבך...

אבל בכל זאת. אנדי וורהול היה איש מוזר, מוחצן ומצויד בטונות של קריזמה וזה סוד כוחו. יכולתו להוביל אחריו אנשים היתה שניה רק לחלילן מהמלין. כאומן הוא היה קטן למדי וכנראה שגם כאדם. מזכיר לכם מישהו משלנו? "אני יפה...? עכשיו אני דוס ויודע שכולכם טפשים. המוסיקה של הוולווט היתה נוצרת גם בלעדיו. אין לו שום נגיעה או השפעה על היכולת המוסיקאלית המופלאה של לו ריד ושותפיו/פותיו ליצירה. הנה אמרתי.

melancholy man

New member
ואתה צודק

אני חושב שבכל זאת הייתה לו השפעה קטנה ולו בשל "יצירת" האווירה בה יצרו חברי המחתרת, אבל בגדול מוסיקלית הוא ממש לא היה גורם משפיע. עם מי יש להסתבך בני?, אחרי כמה האזנות לתוכניתך אני לא יותר ממעריץ.

גדי שבת

New member
הנה הסתבכת - שלוש הערות

הערה ראשונה - בוודאי שאנדי וורהול לא השפיע השפעה משמעותית על המוסיקה של הוולווט אנדרגראונד ובוודאי שתרומתו המוסיקלית צנועה. מעולם לא שמעתי טענה שלוורהול היתה השפעה מוסיקלית על מישהו. הסיבה הפשוטה היא שוורהול לא היה מוסיקאי. כיצד יכול אדם לתרום תרומה מוסיקלית אם לא כתב מוסיקה, לא הקליט אף אלבום מעולם וספק אם ידע לנגן בכלי כלשהו. לומר שתרומתו המוסיקלית צנועה זה כמו לומר שתרומתו לחקר האטום צנועה ביותר וכיצד יוכל אדם לתרום לחקר האטום אם מעולם לא למד פיסיקה ובוודאי שלא פרסם מאמר מדעי כלשהו. אנדי וורהול השפיע על הוולווט אנדרגראונד באישיותו, בניהולם, בייעוץ, במתן מקום בו יוכלו לנגן ולעובדה שהפגיש בינם לבין שוכני הפקטורי, שהיוו מקור השראה עבורם ובעיקר עבור לו ריד. אך בוודאי שזה זניח לחלוטין. נקודה שנייה - לומר שכל העניין סביב וורהול הוא ביכולתו להוביל אנשים, בכריזמה שלו, באירוח בסטודיו המכונה "פקטורי" וביצירת אווירה זה מוגזם מאוד מאוד. אנדי וורהול הוא אמנם אמן מעורר מחלוקת, אך הוא בעל השפעה אדירה על עולם האמנות ויצירותיו מהוות בהחלט נקודות ציון ביצירה האמנותית של המאה העשרים. הוא אמנם לא היה מוסיקאי אך היה אמן שלא ניתן להתעלם ממנו, ואולי מהחשובים באמני המחצית השנייה של המאה העשרים. זה לא דבר שניתן לזלזל בו. ועוד מילה לגבי אורי זוהר. גדולתה של חבורת לול הוא במפגש בין אמנים מתחומים שונים (שירה, קולנוע, מוסיקה, תיאטרון ואמנות פלסטית), באינטראקציה היומיומית ובהפריה ההדדית שלפעמים באה לידי ביטוי של יצירה משותפת של ממש. לאורי זוהר היה תפקיד מכריע בחבורה הזו, קודם כל מבחינה חברתית. הוא היה הרוח החיה והכוח המוטיבציוני העיקרי בחבורה הזו. זה לא דבר שהייתי מזלזל בו, שהרי החבורה הזו הביאה לנו הרבה דברים יפים שנוצרו כפי שנוצרו גם משום ההפריה והשפעות ההדדיות בתוך אותה קבוצה. מעבר לזה – לזוהר חשיבות ותרומה מעבר לצד החברתי ולהרצת הדאחקות. אורי זוהר הוא כנראה גדול הקולנוענים הישראלים עד היום, למעלה מעשרים שנה אחרי שיצר את סרטו האחרון. חשיבותו של זוהר בעולם הקולנוע גדולה לא פחות (ואולי אף יותר) מזו של אריק איינשטיין בעולם המוסיקה ובתולדות הרוק הישראלי.

melancholy man

New member
גדי שבת In the house!

שנים לא ראינו אותך גדי, איזה לראות שאתה עוקב
בקשר לעניין, אנדי וורהול אכן אמן חשוב והתפישות האומנתיות שלו, השפיעו על כל היוצרים סביבו בהם גם אנשי המחתרת, שאגב מכול מי שהסתובב שם היו אולי הרציניים ביותר (ובעיני גם המוכשרים ביותר), אבל בקשר לזוהר יש לי כמה הערות. אורי זוהר היה דמות מאוד חשובה בחייו של איינשטיין והכריזמה שלו הפכה אותו ליוצר חשוב גם בעיני מוסיקאים אחרים שהסתופפו סביבו בשנות השישים ותחילת שנות השביעים והוא אכן היה קולנען מוכשר, אולי, כמו שאמרת מהמוכשרים בקונוענים שהיו לנו ומי שכנראה אחראי על עיצוב דמות הבימאי כגורם המרכזי בתהליך היצרה בקולנוע הישראלי (ובכך הביא ארצה מהפכה שעברה על שאר העולם עשור שלם קודם), אבל, אורי זוהר היה איש מגעיל, גס רוח וחסר עומק אומנתי אמיתי. הרבה אנשים כעסו על זוהר בגלל הבוטות והרדידות שלו כאדם דתי, כשבעצם, התוכן (אם יש שם תוכן אמיתי) אולי השתנה אבל זוהר נשאר אותו בור טיפש ורדוד שהיה כאדם חילוני. אולי הוא עשה מהפכה בקולנוע (והוא עשה) אולי הוא חלק מרכזי מהשינוי שחל ב"בידור" בארץ והפכתו לצורה של אומנות, אבל לדעתי התפקיד החשוב ביותר של זוהר בחברה הישראלית היה בכך שהוא גרם לרבים מידיי לחשוב שהתרבות החילונית היא מה שהוא חשב שהיא: רדודה נהנתנית וחסרת עומק אמיתי, את זה אגב הוא עשה כאדם חילוני, ניסיונות ההחזרה בתשובה שלו, מראים רק איך משתנה האידאולוגיה משתנה אבל הטיפשות וגסות הרוח לעולם נשארת, איש עצוב אורי זוהר.

גדי שבת

New member
יכול להיות שהיה אדם גס ומגעיל.

זו בעייתם של מי שהיו בקרבתו באותם ימים או של חבריו היום. אני לא מכיר אותו אישית, כשם שלא הכרתי את ג'ון לנון בליברפול או בתקופת ההופעות בהמבורג (ואומרים שהיה אלים, גס רוח ושוביניסט) ואפשר לתת דוגמאות רבות נוספות. זה לא מפריע לי להנות מעבודתם ולהיות מודע לחשיבותם. העובדה שהיה כנראה אדם גס ומגעיל, אינה יכולה להצדיק התעלמות מיצירתו ולפטור את תרומתו בכך ידע להוביל והיה כריזמטי. כמובן שאפשר כאן לחרוג לנושא, השכיח למדי, של השפעת העמדות המוסריות ואישיות של האמן על היכולת שלנו להינות מיצירותיו. האם הגזענות של וואגנר או זילבר, האלימות המינית של זוהר ארגוב או יובל מסנר, האלימות של שמוליק קראוס או ההטרדות של דודו טופז צריכים להשפיע על האהדה שלנו של יצירותיהם. אבל זה כבר דיון אחר. ועוד מילה על התרבות החילונית - הרשה לי לפקפק בעומק הניתוח של אדם שעל סמך תדמיתו של אורי זוהר, והצדדים הבידוריים והחיצוניים שלו, הסיק מסקנות על התרבות החילונית כולה. זה בוודאי לא האדם שיכול לקבוע מה עומקה או רדידותה של התרבות החילונית הישראלית. ואולי – זו בעצם בעייתה של אותה תרבות? הניתוח המהיר, השטחי, הרדוד של תרבות שלמה על בסיס תדמית חיצונית אדם ועל בסיס הפן הבידורי-חברתי של אותו אדם (ואני בטוח שללא התייחסות ליצירותיו המעניינות יותר בקולנוע) . ואגב – אני כאן תמיד, לפעמים יותר לפעמים פחות.

melancholy man

New member
ho no,no no no

כתבתי תגובה ארוכה ומנומקת, ומייד מחקתי אותה, משום שהיא נכתבה עקב העלבון האישי שלי, מהסיפא שלך. בגדול אני מסכים לרוב מה שאמרתה מלבד שהדמות הגסה והבהמית של זוהר באה לידיי ביטוי גם ביצרתו, גם זו המעניינת יותר ולכך התיחסתי ממש לא לחייו האישיים שמעולם לא עיננו אותי (ממש כמו חיהם של שמוליק קרואס או זוהר ארגוב) ואפילו לא לדעות שביטא (או מבטא) בפומבי, גם אם דעות אלו מעולם לא עלו בקנה אחד עם דעותי או מבטאים להוויתי עולם צר להחריד.

גדי שבת

New member
עלבון אישי? ממה??

המשפט שכתבתי נכתב בהמשך לאמירתך: "אבל לדעתי התפקיד החשוב ביותר של זוהר בחברה הישראלית היה בכך שהוא גרם לרבים מידיי לחשוב שהתרבות החילונית היא מה שהוא". דווקא בזה אני מסכים איתך. הדומיננטיות של אורי זוהר באותן שנים בהחלט יצרה מצב בו רבים מדי (ובעיקר מהאגף שאינו שייך לחילוניות הישראלית) ראו בתרבות החילונית המתהווה את המאפיינים החיצוניים של אורי זוהר: תרבות שכל כולה גסות רוח, בהמיות, חרמנות והצצות למקלחות הנשים. לדעתי הם שוגים, ושגיאתם נובעת מאי הכרות מספקת של התכנים התרבותיים והאומנותיים (ובהם גם המוסיקליים) ומ"הדבקת" המאפיינים החיצונים של אורי זוהר לכל התרבות החילונית המתהווה. ולכן כתבתי את המשפט הבא: "ואולי – זו בעצם בעייתה של אותה תרבות? הניתוח המהיר, השטחי, הרדוד של תרבות שלמה על בסיס תדמית חיצונית אדם ועל בסיס הפן הבידורי-חברתי של אותו אדם (ואני בטוח שללא התייחסות ליצירותיו המעניינות יותר בקולנוע". לא כיוונתי את הדברים אליך, אלא הם כוונו כלפי אותם "רבים מדי" שראו את כל היצירה הישראלית החילונית כמקשה אחת, חסרת עומק ומשמעות, גסה ושטחית. לרגע לא חשבתי שאתה כלול באותם חלקים שרואים את כל היצירה הישראלית החילונית כבת דמותו של אורי זוהר. נהפוך הוא - אני לא מכיר אותך אישית, אבל הספקתי להכיר מעט מעולמך התרבותי (כאן בפרום הזה ובפורומים שכנים), את טעמך (שדומה מאוד מאוד לטעמי שלי), להתרשם מידיעותיך ולהנות מכתיבתך. אני יודע שאתה אוהב ומעריך מוסיקה ישראלית ואף את אותם אלבומים הרלוונטיים לאותם שנים ולאותם יוצרים. לכן הופתעתי לקרוא שנעלבת, וטוב שציינת זאת ונתת לי הזדמנות לתקן זאת. אני מקווה שאכן הבהרתי את אי ההבנה. אני מצטער שלא הקפדתי מראש לנסח את דבריי בבהירות שהייתה מונעת את אי ההבנה הזו.

melancholy man

New member
../images/Emo13.gif לפעמים אני קורא הפוך

ולפעמים אני סתם יושב עצבני מול המסך, או בקיצור זה לא אתה זה אני
. תודה על ההסבר

Tomer 123

New member
ניבלו (בשביל אתה עדיין ניבלו...../images/Emo8.gif)

תראה, אורי זוהר היה ועודנו אדם מגעיל, גס רוח, שוביניסט, שחצן ונרקיסיסט עד כדי כאב, אבל הרבה יוצרים גאונים וגדולים היו אנשים איומים, שאי אפשר היה להסתובב בסביבתם בלי לחוש בחילה. הגדולה של אורי זוהר לא היתה בתחום המוסיקה (גם לא הניסיונות הלא רבים שלו לשיר), ולכן אין גם קשר בינו לבין הפורום הזה, חשיבותו היתה בשני תחומי העיסוק שבהם הוא היה מוצלח: קולנוע ובידור. קודם כל, בעניין הבידור. אורי זוהר היה, מה לעשות, אחד מגדולי הבדרנים הישראלים, גם כאחד הסטנדאפיסטים הראשונים (עוד לפני שמישהו חשב על המושג הזה). גם בעניין הקולנוע היתה לו תרומה עצומה. כאחד הבמאים המוכשרים ואולי הגאונים בקולנוע המקומי, הוא יצר סרטים כמו "מציצים", "חור בלבנה", "עיניים גדולות", "כל ממזר מלך" ואחרים, שההשפעה שלהם על הקולנוע בארץ לא מוטלת בספק. ככה שרדידות אומנותית ממש לא היתה לו. חרא של בנאדם הוא תמיד היה (והוא נשאר כזה גם עם הזקן והכיפה), אבל זה ממש לא משפיע על הכישרון שלו, שלא מוטל בספק. מצטער אם נגררתי לדיבורי שטויות קולנועיסטים, אבל לא יכלתי אחרת...

melancholy man

New member
עכשיו אני הסתבכתי...

ואני עדיין מנסה לא להכנס לניתוחי קולנוע, איכשהו זה אף פעם לא משך אותי, אבל חלק מהבעיה שלי עם זוהר (וכן זה לא קשור לנושא, זה אולי קשור חלקית למה שבני כתב) היא ההשפעה שלו, מעבר להשפעה האומנותית שלו, הייתה לו השפעה תרבותית גדולה מאוד וההשפעה הזו היא שמפריעה לי. כאומן, היה לו המון כישרון וכאמור הוא זה שהגדיר במידה רבה את דמות האוטר בקולנוע הישראלי וכנראה שינה אותה לנצח, אבל מעבר להמון כריזמה וכישרון מעולם לא זיהיתי אצלו עומק מדהים, לא של ידע ולא של רגש, אבל אולי זה רק אני ואולי כמו שגדי אומר אני משליך מאורי זוהר האדם לאורי לאורי זוהר הבימאי ובכך חוטא במה שהאשמתי אותו דווקא.

LadyG

New member
מסכימה עם כל מילה ../images/Emo45.gif

עומק מדהים - אפשר לקרוא לילד בשמו, רדידות מדהימה, שלא עברה לו גם כשחזר בתשובה. איזה דלות, ממש לא להאמין כמה הבן אדם שטחי. אבל עם כריזמה קשה להתווכח. חשיבות ההשפעה של אורי זוהר היא תרבותית הרבה יותר מאומנותית ובלי שום ספק הוא היה במאי מוכשר ביותר, שידע להקיף את עצמו במירב ומיטב הכשרונות של התקופה. אבל כל הנושא הרי התחיל באנדי וורהול. כאומן אי אפשר להתעלם מכשרונו ומהעובדה שקנה לעצמו חיי נצח בפנתיאון האומנים המשפיעים של המאה ה- 20. דווקא ז'ק קתמור ותנועת ה"עין השלישית" שלו מזכירה לי יותר את אנדי וורהל ומחתרת הקטיפה מאשר אורי זוהר. אבל זו כנראה אני.

Tomer 123

New member
תראו...

ברור שעומק וכישרון הם דברים שונים, אבל אני טוען שגם אם הוא היה אולי בנאדם שטחי, שוביניסט, גס רוח, שחצן וכו' וכו', עדיין הכישרון שלו בלתי מוטל בספק, ועל זה ראוי לזכור אותו (לא שהוא מת או משהו, אבל החזרה בתשובה די המיתה אותו מבחינה אומנותית) ואני מסכין לגמרי עם הליידי בעניין ז'אק קתמור והעין השלישית. הם היו, כמו אנדי וורהול, מאוד אוונגרדים ושוליים, בניגוד לאורי זוהר וחבורת לול, שהיו מאוד קרובים למיינסטרים.

למעלה