OK, הבנתי את הרמז הדק...

python 4

New member
OK, הבנתי את הרמז הדק...

קרי: גלריית השיאים דוחה את השיא שלי. הנה אני, לאחר חודשים רבים של תהייה, התכוננתי נפשית ורוחנית לעלות את הפריט שבחרתי לגלריית השיאים של הפורום, והגלרייה לא מקבלת אותו! כאילו היה לה מוח משל עצמה. יש לי הרגשה שהיא אומרת - "הצחקת אותי. יש לי פה כאלה פריטים נדירים ויקרים, ואתה מעלה אלי שלושה בולים פושטים מהונגריה? קישתא!". אז לא צריך טובות, אני פשוט יעלה אותם כאן. הבולים הם מתוך פאקט של 300 בולי דגלים שקיבלתי מ- eBay (קנייה ראשונה שלי!). הבולים שם יפים, גדולים וצבעוניים (כמו שבולי פאקט אמורים להיות) אבל שלושת הבולים האלה בלטו לי ישר לעיניים. עכשיו אני יודע מה תגידו (כמו הגלריה המרשעת הזו) - בסה"כ הכל פיסות משוננות, לא בהרבה זקנות מתמיר, אבל לדעתי זה הדבר הכי יפה שיש לי באוסף. קודם כל יש שם דגלים, ויש שם בול בתוך בול, ויש אוניות (בבול, ובבול בתוך הבול). שימו לב במיוחד לדגלים על התרנים של האוניות (אני אוהב במיוחד דגלים כאלה, כל אחד והשריטה שלו וכו'). חוץ מזה שאלו בולי הונגריה, שיש לי משם את המספר הכי גדול של בולים באוסף (853, לא לצחוק, רון!) אז זהו, אלה בולי השיא שלי, תגידו מה שתגידו (כולל גלריית השיאים המרשעת הזו שאני איתה גמרתי, וזה סופי).

אל תישבר, לי לקח חודש עד שהצלחתי

להעלות תמונה לגלריה הזו, וכמה חברים כאן ירדו עלי כל הזמן. יש בימים האחרונים קשיים גדולים בתפוז, גם בגלריות וגם במסרים, ולרוב הפורומים נסגרו בלי התראה האתרים (לא בדקתי את האתר שלנו), והכל בגלל קריסת אחד השרתים ובעיות רשת בתפוז. התאזר בסבלנות. ולידיעתך - חמיצר באמת גאה בי.

python 4

New member
תודה על התמיכה...../images/Emo24.gif

אבל אני חייב להודות שאולי הגלריה צודקת. אומנם הבולים האלה הם ממש יפים אבל אולי הם לא ראויים לתואר שיא השיאים, במיוחד על רקע יתר הפריטים בגלרייה עתירת הכבוד. לא נורא, גלריה יקירה, אני עוד ימצא את הבול שיהיה ראוי להיכנס בשערייך, ויהי מה!

python 4

New member
ואני אנצל"ש את עצמי... רון!

יש לי שאלה, שאולי רון, אספן בולי הונגריה, ידע לענות עליה, וכמו שכתבתי בגלל שלא מצאתי אותך במפגש אני יטריד אותך כאן במקום שם. בכל מקרה אם מישהו אחר יודע אני ישמח מאוד. לאחרונה סידרתי מחדש את אוסף בולי הונגריה שלי *המרהיב* שלי (כמו שכתבתי למעלה יש לי הכי הרבה בולים באוסף הזה). בהתחלה רציתי לעשות סידור כרונולוגי, לפי שנים (כמו בבולי ישראל) אך לבסוף החלטתי לסדר לפי תקופות, לפי הכיתוב על הבול: magyar posta - 1945-1991 magyar kir posta - 1874-1944 magyarorszag - 1925-1936 את הנתונים הוצאתי מתוך אתר SCV stamp identifier. השאלה שלי היא האם החלוקה הזו נכונה, ומדוע בשנים 25-36 יצאו בולים עם שני כיתובים נפרדים (magyar kir ו- magyarorszag)? אשמח גם לדעת מה המונחים אומרים. בנוסף יש לי כמה בולים בעלי הכיתוב magyar kir posta שנושאים עליהם הדפס רכב: 1. סדרה של בולים עם הדפס "1945" וערך נקוב ב- pengo. אני מתאר לעצמי שאלו בולי מעבר ששימשו עד להדפסת בולי magyar posta. נכון? 2. בולים עם הדפס koztarsasag. מה הם אומרים? שאלה נוספת היא בקשר לחותמות - איך ההונגרים רושמים תאריך? למשל יש לי בולים למשל עם חותמות כאלה:
939 MAR.-17 921 OKT 21. N 8​
האם המספר הראשון (939 ו- 921) הוא השנה? (פחות מילניום..) ועוד משהו (שאלה אחרונה!) שלא קשורה לסידור הכרונולוגי. הבולים נושאים ערך נקוב בפורינט או פילר. לעומת זאת יש לי בול יחיד שהערך הנקוב בו הוא 1 פנגו (לא כהדפס רכב) ובול אחד עם ערך 50 קורונה. האם אלו גם מטבעות הונגריים? סליחה ותודה!

ronmerav

New member
מחמת חוסר זמן,

אענה בקיצור, לפני שאני בודק את הטעון בדיקה. לגבי השמות: koztarsasag הפרוש הוא רפובליקה. kir הוא קיצור של מלך, מלכותי, ובהקשר שלנו הדואר ההונגרי המלכותי. magyar orszag הפרוש הוא מדינת הונגריה (שמתי רווח בין המילים, למרות שבהונגרית נוטים לחבר מילים ממש כמו בגרמנית). לגבי המטבעות: היום משתמשים בפורינט והאגורות הן פילר (חסר משמעות מעשית בגלל האינפלציה). בעבר המטבע היה פנגו. לגבי הקורונה, אני חושב שזה מזמן הממלכה האוסטרו-הונגרית, שהיתה יצור מוזר אך מעניין מאוד בפני עצמו: ממלכה דו-לאומית עם שתי בירות (בודפשט ו-וינה) בו זמנית. אשתדל בהקדם לבדוק הכל מבחינת שנים וכו'. לגבי השימוש בתאריכים, אכן ההונגרים משמיטים את האלפים מן השנה, ממש כמונו בעברית - מי כותב שנת ה'תשס"ד? זה מוזר, אך לא פחות מוזר נושא המשקל: בהונגרית משתמשים במידה דקהגרם (dekagram) ובקיצור דקה, וכשרוצים לקנות ק"ג של משהו במכולת, מבקשים TIZ DEKA . אש"י בודאי הבינה: טיז בהונגרית = עשר. מוזר כבר אמרתי? ושוב אני מתנצל על חוסר הזמן והתשובה החלקית.

כן טיז גם אני יודעת

אד, קטה, הרום......טיז
איך אומרים עשר ועשרה בהונגרית

ronmerav

New member
מילא השעה עשר ועשרה,

אבל איך איך אומרים בהונגרית 10 ורבע? בתרגום לעברית הם אומרים: שלשת רבעי לפני 11 . בחיי!

תמיר1991

New member
את מדברת על זה???

לא תאמיני, אבל בצרפתית 90 זה "קטרוונדיס" - 4 כפול 20 ועוד 10... תמיר.

ווי מיסיה, אני יודעת

בצרפתית המספרים מאוד מוזרים, למדתי קצת צרפתית בביה"ס אבל אני כבר לא זוכרת אותם, רק שהם מוזרים מאוד ו"מפותלים"

python 4

New member
למעשה זה לא מוזר בכלל..

לא מוזר לעומת הדבר שאיתו שהרומאים נאלצו להתמודד: הספרות שלהם היו כמובן מיוצגות ע"י אותיות (I, V, X, L, C, D, M). כאשר אות מוצבת לפני אות בעלת ערך גבוה ממנה היא מופחתת ממנה, וכאשר היא מוצבת אחריה היא מתווספת אליה, כך למשל XL זה 50 (L) פחות 10 (X) - כלומר 40. ו- CL זה 100 (C) ועוד 50 (L), כלומר 150, ובשיטה הזו לוקח חצי שעה להבין מה זה MMIV (וטוב שאנחנו ב- 2004 ולא למשל ב- 1789). בצרפתית יש זכר לזה במספר 90: יש לך את היחידה הגדולה vingt, כשהמספר לפניה (quatre) מכפיל אותה והמספר אחריה (dix) מתווסף אליה. אפשר לראות את זה גם ככה, לא?

python 4

New member
תודה רון!

על התשובה. ידעתי שאני יוכל לסמוך עליך לענות לי! במפגש הבא (מתי שלא יהיה..) אני יביא את אוסף בולי הונגריה שלי, שהוא הולך ונהייה האוסף שאני הכי אוהב, משום מה...

ronmerav

New member
הנה זה מגיע

המאמר השלם על בולי הונגריה הונגריה מטבעות עד 1900: 100 קרייצר (Kr) = פורינט (Ft) 1900 עד 1926: 100 פילר (f) = קורונה (K) 1926 עד 1946: 100 פילר (f) = פנגו (P) מ- 1946: 100 פילר (f) = פורינט (Ft) בולים 1850 עד 1867 – היו בשימוש בולים אוסטריים. בשנת 1867 הוקמה ממשלה הונגרית נפרדת בתוך הקיסרות האוסטרית. הוקם מנהל דואר הונגרי עצמאי והונפקו בולים ששימשו הן בממלכת הונגריה והן בקיסרות אוסטריה (הנפקה משותפת). בשנת 1868 נוסדה המונרכיה הכפולה אוסטרו-הונגריה, וקיסר אוסטריה פרנץ יוזף נעשה גם מלך הונגריה. בשנת 1871 – הנפקה ראשונה של בולים הונגריים, אשר שמשו בהונגריה בלבד. (באטלס בולי העולם מוזכרת שנת 1968 כשנת ההנפקה הראשונה, אך באף קטלוג לא מופיעה איזו שהיא הנפקה הונגרית עד שנת 1871). בשנה זו (1871) אין כיתוב על הבולים, למעט הערך והמטבע. החל משנת 1874 הכיתוב: MAGYAR KIR. POSTA (הדואר המלכותי ההונגרי). בבולים מסוימים הופיע הכיתוב המלא: MAGYAR KIRALYI POSTA . בשנת 1918 ויתר הקיסר על כסאו והקיסרות האוסטרו הונגרית פורקה. הוקמה רפובליקה ועל הבולים הופיע המילה KOZTARSASAG (רפובליקה) בהדפס רכב. בהנפקה הבאה הופיע הכיתוב MAGYAR POSTA (דואר הונגרי). ב-1919 התחלף השלטון למשטר קומוניסטי. הכיתוב: MAGYAR TANACS KOZTARSASAG שפרושו מועצת הרפובליקה ההונגרית, או בלשון מובנת יותר הרפובליקה הסובייטית ההונגרית (סובייט = מועצה). בסוף אותה שנה קמה רפובליקה לאומית. הכיתוב: MAGYAR ORSZAG (ארץ הונגריה או מדינת הונגריה). בשנת 1920 הכריזה האסיפה הלאומית כי הונגריה עודנה מלוכה, והתמנה עוצר. הוא שימש בתפקידו עד 1944 (כלומר בכל אותן שנים היתה מלוכה ללא מלך), אך הכיתוב על הבולים MAGYAR KIR. POSTA הופיע שוב רק בין השנים 1938 עד 1944. החל מ-1945 הכיתוב על בולי הונגריה הינו MAGYAR POSTA , למעט שני חריגים - ב-1946 הוחלפה המלוכה ברפובליקה ולרגל הארוע הונפקו שני בולים עם כיתוב: RESPUBLICA HUNGARICA . ב-1949 הונפקה סדרת בולים עם הכיתוב: MAGYAR NEPKOZTARSASAG שפירושו הרפובליקה העממית ההונגרית. קיימים נושאים מרתקים נוספים בהם לא נגעתי במאמר זה, כמו בולי הממלכה האוסטרו הונגרית (לדוגמה כיתוב מעניין מתקופת מלחה"ע I בשטחי כיבוש: KuK שפירושו קיסרות וממלכה, והכוונה לקיסרות אוסטריה וממלכת הונגריה), בולים הונגריים עם הדפסי רכב בשטחי כיבוש ברומניה, יוגוסלביה, איטליה וצ'כוסלובקיה, בולים של שטח כיבוש צרפתי (!) בהונגריה, ועוד ועוד.

python 4

New member
רון, אתה פשוט מלך!!! ../images/Emo47.gif

מדהים איך ההיסטוריה של המדינה מתבטאת בבולים שלה. זו אחת הסיבות שאני אוהב לאסוף בולים. אגב, גם על הבולים החדשים של הונגריה מופיע הכיתוב magyar orszag. יש לי בולים שנושאים את הכיתוב הזה החל מ- 1992. תודה שהקדשת את הזמן לכתוב לי את ההסבר! עשית לי את היום.

אכן הבנתי.

זה המספר שהכי הצחיק אותי (ולא שהאחרים לא מצחיקים). ואגב הממלכה האוסטרו-הונגרית, אני מצרפת את הטלכרט שרציתי להביא לאלונה, אך מכיוון שיש בו כלב ולא חתול, היא לא רצתה אותו. הסיבה ששמרתי אותו היא שמצולמת עליו סיסי, קיסרית אוסטריה ומלכת הונגריה, שאהבה נורא את הונגריה, והאחוזה החביבה עליה ביותר היתה גדלה, שמצולמת מאחורה. ההונגרים בתמורה עושים לה כבוד עצום עד היום, וקוראים על שמה כל מיני גשרים ומונומנטים. קראתי את הספר כשהייתי ילדה, ומאוד אהבתי אותו. ו- רון, אם אתה כזה ספץ בהונגרית, אולי תגיד לי מה כתוב בגלויות שלי (שצירפתי באחת ההודעות למטה)?

ronmerav

New member
ואגב הנסיכה סיסי

ביקרתי לפני כשנה במוזיאון זכוכית בעיר פסאו. המוזיאון מכיל כ-30 אלף פריטים מדהימים של דברי זכוכית מאיזור מסויים (נדמה לי בווריה) בלבד, והוא אוסף פרטי של אדם שהיה בעליו של מלון ידוע. המלון הזה הפך לאותו למוזיאון, ובתוכו יש חדר שבו התאכסנה הנסיכה סיסי בשנת אלף שמונה מאות ומשהו. חדר זה נשמר כפי שהיה בעת ביקורה, כולל מספר פריטי ביגוד ואיפור אישיים שלה. יפהפה.

ronmerav

New member
והגלויות מהונגריה

גרפילד: יש משהו באויר. אהבה? אהבה! קיפודים: אנו נשבעים (זה ביטוי שפרושו: אנו מתחתנים). דוב לבן: הלו, קטנצ'יק! קופה רושמת: נעזרתי במילון ותרגמתי איכשהו כל מילה בנפרד, אבל אני לא מצליח להרכיב מזה משפט. אברר מחר.

איזה יופי, ממש מקסים

לי זכורה רומי שניידר בסרט בתור הנסיכה סיסי והיא היתה אז הפנטזיה שלי, חבל באמת שלא מקרינים שוב את הסרט הזה, או בעצם היו כמה סרטים (שלושה?)

python 4

New member
סליחה על ההצפה

פשוט אני לא מפסיק להתלהב מבולי הדגלים שקיבלתי מאי-ביי (אחלה דבר, אי ביי). תראו את הדבר המדהים הזה (סליחה על הרזולוציה, הייתי צריך להקטין את זה למגבלות תפוז). מבחר מדינות מאמריקה הלטינית (דוברות הספרדית, לדעתי), כל אחת עם הדגל שלה ולבוש מסורתי. הכל תוצרת קובה. ובשורה האמצעית - שוב בולים בתוך בולים.

למעלה