Jabberwocky

hillelg

New member
Jabberwocky

קראתי עכשיו (כן, כן, מאוחר קצת) את גרסותיהם של chinabird ושל קרמיט לשיר הכה-אהוב עליי. אז ראשית: ברכותיי. זה כלל לא פשוט לתרגם שיר, קל וחומר שיר נונסנס, קל וחומר את קרול. שנית: מצא חן בעיניי. אהבתי יותר יותר את של chinabird, כיון שהוא יותר תרגום ממשי. שלישית: אף אחד מהנסיונות לא שמר על המשקל כל הזמן, שלא כבתרגומים הקודמים (לא הישן, ולא זה של לטוין). בכולופן, כה לחי, וקבלו את היָאמערוואָך!

קרמיט524

New member
א יום טוב גרויס ../images/Emo13.gif!

אני שמחה שקראת ושנהנית. מוטב מאוחר מאשר לעולם לא... בקשר לתרגום ביידיש, אני ראיתי אותו לראשונה כאן, ומאד נהניתי. בעיני הוא תרגום מצויין, למרות שאני לא ממש דוברת יידיש
. אני מוסיפה את הקישור לאתר בו מצאתי את התרגום, כי אם אתה אוהב את השיר, בוודאי תמצא עניין גם בתרגומים שלו לשפות אחרות (ביניהם גם קלינגונית...).

hillelg

New member
טודה!

גם אני ראיתי אותו במקור שם, אבל בשביל לקשר פשוט גיגלתי 'יאמרוואך', וזה יצא ראשונה... בכולופן, תודה על הקישור.

והרי לי הזדמנות-פז לדחוף

תרגום שלי לשיר נונסנס של לואיס קרול: "בנו של הגנן המשוגע" (סליחה על כל סימני הפיסוק שלא הצליחו לעבור) נִדְמָה לוֹ שֶרָאָה הוּא פִּיל נוֹשֵף בַּחֲלִילוֹ; הִבִּיט בּוֹ שוּב, וְאָז גִילָה מִכְתָּב מֵאֵת אִשְתּוֹ. "סוֹף-סוֹף הֵבַנְתִּי," כָּךְ אָמַר, "אָדָם וְגוֹרָלוֹ." נִדְמָה לוֹ שֶרָאָה הוּא תְּאוֹ תָּקוּעַ עַל גַגוֹ; הִבִּיט בּוֹ שוּב, וְאָז גִילָה אֶת אַחְיָנִית גִיסוֹ. "אִם לֹא תִּתְעוֹפְפִי מִכָּאן," אָמַר, "הַמִשְטָרָה תָּבוֹא." דִימָה הוּא קֶנְגוּרוּ לִרְאוֹת פּוֹלֵי-קָפֶה קוֹלֶה; הִבִּיט בּוֹ שוּב, וְאָז גִילָה שֶהוּא עַכְבָּר צוֹלֶה. "לוּ אַךְ אָכַלְתִּי זֹאת," אָמַר, "הָיִיתִּי כְּבָר חוֹלֶה." דִימָה לִרְאוֹת הוּא מֶרְכָּבָה לְרֹחַב מִיטָתוֹ; הִבִּיט בָּה שוּב, וְאָז גִילָה דֹב עֲרוּף-רֹאש אִתּוֹ. "מִסְכֵּן," אָמַר, "זֶה הַטִפְּשוֹן מַמְתִּין לַאֲרוּחָתוֹ." דִימָה לִרְאוֹת הוּא שַעַר קָט פָּתוּחַ עוֹד מֵאֶמֶש; הִבִּיט בּוֹ שוּב, וְאָז גִילָה אֶת סוֹד חִלוּק הַנֶמֶש. "וְכֹל הַסוֹד כּוּלוֹ," אָמַר, "עַכְשָיו בָּרוּר כַּשֶמֶש." נִדְמָה לוֹ שֶרָאָה טִעוּן כִּי הוּא הָאַפִּיפְיוֹר; הִבִּיט בּוֹ שוּב, וְאָז גִילָה סַבּוֹן בְּרֵיחַ מוֹר. "דָבָר נוֹרָא," לָחַש בַּלָאט, "יִהְיֶה לִי סוֹף שָחוֹר!" והמקור: THE MAD GARDENER’S SON Louis Carroll He thought he saw an Elephant That practiced on a fife; He looked again, and found it was A letter from his wife. “At length I realise,” he said, “The bitterness of Life!” He thought he saw a Buffalo Upon the chimney-piece; He looked again, and found it was His Sister’s Husband’s Niece. “Unless you leave this house,” he said, “I’ll send for the Police!” He thought he saw a Kangaroo That worked a coffee-mill; He looked again, and found it was A Vegetable-Pill. “Were I to swallow this,” he said, “I should be very ill!” He thought he saw a Coach-and Four That stood beside his bed; He looked again, and found it was A Bear without a Head. “Poor thing,” he said, “poor silly thing! It’s waiting to be fed!” He thought he saw a Garden-Door that opened with a key; He looked again, and found it was A Double Rule of Three. “And all its mystery,” he said, “Is clear as day to me!” He thought he saw an Argument That proved he was the Pope; He looked again, and found it was A Bar of Mottled Soap. “A fact so dread,” he faintly said, “Extinguishes all hope!”

Eldad S

New member
נורית - נפלא! ../images/Emo47.gif

סופסוף גם לנורית שלנו יש עכשיו חלק בטאגליינס של הפורום! תרגום (נהדר, לטעמי) של שיר נונסנס פרי עטו של Lewis Carroll.

קרמיט524

New member
תרגום יפהפה.

בכלל לא הכרתי את השיר. היה מאד נחמד לקרוא אותו גם במקור אחר-כך. והתרגום עצמו, משובב נפש! תודה,

hillelg

New member
מדהים!

בפרט היכולת הווירטואוזית של תרגום מילולי לשיר נונסנס. אני הייתי מעדיף, אמנם, שהמשקל יהיה מושלם על פני תרגום נאמן לגמרי. אחרי הכול, זה שיר נונסנס.

יצהר

New member
עוד חתיכת קרול

זה עוד אחד, נפלא, של קרול. בזמנו שלחתי את זה לנורית יהודאי, שניקדה אותו והוסיפה את הערותיה. ועל כך - תודה! "הֲרֵי לָכֶם סִיפּוּר-אֱמֶת קָצָר וְחַד כְּתַעַר: רָאִיתִי אִיש זָקֵן-זָקֵן בָּדָד יוֹשֵב עַל שַעַר. אָמַרְתִי: 'כֹּה זָקֵן הִנְךָ וְחַי עוֹדְךָ - כֵּיצַד?' הֵשִיב לִי, וּדְבָרָיו חָלְפוּ בִּי כְּמַיִם דֶרֶךְ בַּד. 'פַּרפָּרִים אֲנִי צָד', הוּא אָמַר, 'הַיְשֵנִים בֵּינוֹת שִיבֳּלִים וּמֵהֶם מְטַגֵן לְבִיבוֹת וּמוֹכְרֵן בָּרְחוֹב, כַּרוֹכְלִים וְקוֹנִים אֲנָשִים הַיוֹצְאִים אֶל הַיָם הָרָחָב, הַסוֹעֵר וּמִּכָּךְ מִתְפַּרְנֵס אֲנוֹכִי - מַשְֹכּוֹרְתִי הִיא, הָיִיתִי אוֹמֵר. 'בֶּעָבָר אַף תִּיכַּנְתִי מַתְכּוֹן לִצְבִיעָה שֶל פֵּאוֹת-לְחָיַיִם אַךְ הָיָה כֹּה גָדוֹל הַמַפּוּחַ שֶהָיָה מַסְתִירֵן מִן הָעַיִן'. וּנְאוּמוֹ אָצַל בִּי אָז תְּשוּבָה לְלֹא מִלִים: נָגַחְתִי בְּרֹאשוֹ הַשָׂב כְּעֵדֶר אַיָלִים. הוּא הִמְשִיךְ בִּמְתִינוּת סִפּוּרוֹ הַמַדְהִים: 'כְּשֶבְּנַחַל הֲרֵינִי פּוֹגֵש (בְּהוֹלְכִי בִּשְבִילֵי הֶהָרִים) אַעֲלֵהוּ חִיש-הֶרֶף בָּאֵש וְכָךְ מִתְהַוֶה זֶה הַחוֹמֶר הַקָרוּי שֶמֶן בְּרַק-פַּדַחְתִי תְּמוּרָתוֹ אֲקַבֵּל שְנֵי הַפֶּנִי וְעוֹד חֵצִי בְּגִין טִרְחָתִי 'וּבְלֵילוֹת גַם דִיאֶטָה הָגִיתִי: מִבָּצֵק וְסוּכָּר לְהִזֹון וּבְבִטְחָה רְצוּפָה וְעִקֶשֶת לְהַכְרִיס וְלִרְחַב וְלִשְמוֹן'. טִלְטַלְתִי אָז אֶת הַזָקֵן עַד שֶפָּנָיו הִכְחִילוּ 'עוֹד חַי אַתָּה – הַיִתָכֵן?' כך שאלתיו בדחילו הוּא אָמַר לי: 'עֵינֵי צְלוֹפָחִים בֵּינוֹת לַעֲצֵי הָאַבְרָש אֲנִי צָד וּמֵהֶן צָר בַּלֵיל כַּפְתוֹרִים לְשִֹמְלוֹת בַּד וָקַש וְאוֹתָם לֹא אֶמְכּוֹר בְּזָהָב וְאַף לֹא תְּמוּרַת לֹבֶן הַכֶּסֶף אֶלָא רַק בּעֲבוּר שְנֵי הַפֶּנִי אֶמְסוֹר הַתְּרֵיסָר בְּרֹב עֶצֶב לַחְמָנִיוֹת בְּחֶמְאָה אֶאֱסוֹף גַם אַצִיב מַלְכּוֹדוֹת סַרְטָנִים אוֹ אָצוּד גַלְגְלֵי מֶרְכָּבָה זְהוּבִים בֵּין גְבָעֹות וְשָֹדוֹת וּכְרָמִים. וְאָז (בִּקְרִיצָה) הוּא הוֹסִיף וְסִכֵּם: כָּך אָמְנָם הִתְעַשַרְתִּי כְּקֹרַח וְעַתָּה אֶת הַכּוֹס נְמַלֵא וְנִלְגוֹם לְחַיֶיךְ, הַזָר, עֹבֵר-אֹרַח'. אוֹ-אָז הָגָה מֹחִי פַּטֶנְט מִנַיִן – לֹא אֵדַע: גְשָרִים בְּיַיִן לְהַרְתִיחַ נֶגֶד חֲלוּדָה הוֹדֵיתִי לוֹ עַל שֶסִפֵּר כֵּיצַד הוֹנוֹ צָבַר אַךְ בְּעִקָר עַל שֶשָתָה כּוֹס לִכְבוֹדִי, הַזָר. וְאִם אֵי-פַּעַם, בְּשוֹגֵג יִדְבָּקוּ שְתֵי רַגְלָי אוֹ רֶגֶל יְמִינִי אֶדְחַק לִשְֹמֹאל בִּנְעָלַי אוֹ אִם אַפִּיל עַל בְּהוֹנוֹת מַשָֹּא כָּבֵד מִצַעַר דְמָעוֹת יָצִיפוּ אֶת עֵינַי, כי אז אזכֹּר מַרְאֵהוּ אוֹתוֹ זָקֵן מָתוּן, נָעִים, שָקוּל בְּדִבּוּרוֹ, חָכְמָה וַיֹשֶר נִכָּרִים בְּלֹבֶן שְֹעָרוֹ שֶמַבָּטוֹ שָקוּף, צָלוּל וּשְתֵי עֵינָיו שְחוֹרוֹת כְּזוּג עֵינֵי עוֹרֵב, כָּרֶשֶף זוֹהֲרוֹת מִטַלְטֵל לְפָנִים, לְאָחוֹר כִּמְטֹרָף בְּשִלְהֵי הֶתְקֵפוֹ שֶנָעַר כַּחֲמוֹר, שֶנָחַר כִּתְאוֹ שֶעָמוּם דִבּוּרוֹ הָאִטִי, כּמוֹ חוֹנְקוֹ גוּש-בָּצֵק שֶגָלַש וְדָבַק בִּגְרוֹנוֹ וְאַפּוֹ כְּמִגְדָל, וְאָזְנָיו אֲרוּבּוֹת וּמִצְחוֹ כְּעָנָן מֵעַל יַעַר גַבּוֹת - הָיָה זֶה לִפְנֵי שָנִים כֹּה רַבּוֹת בָּדָד יוֹשֵב עַל שַעַר"

Eldad S

New member
יפה מאוד!

ומה שמה של "חתיכה" זו, בשפת המקור, אצל Carolus Ludovicus (ראה שם), ובתרגומך? ארצה להעלות גם אותה לטאגליינס שלנו.

hillelg

New member
יפה מאוד!

רק תמהני, מה כולם מזלזלים בו, במשקל? אצל קרול זה יסוד מוסד! ועוד הערה נוקדנית (תרתי משמע) - יש קצת מה לתקן בניקוד. אבל לא נורא.

יצהר

New member
אשמח לקבל תיקונים לניקוד, Hillelg

וכמובן - כל הטעויות באחריותי בלבד! אין לי ספק שנורית ניקדה נכון - ואני, במהלך הזמן, לא ניקדתי כמו שצריך כשהכנסתי שינויים נוספים.

קרמיט524

New member
יצהר

תרגום מקסים! שוב, לא הכרתי את המקור, אבל השפה קולחת לי לחלוטין (ציון גבוה במדד התירס!) עוד הערה לגבי הניקוד: אני לא יודעת אם אתה משתמש בתוכנה מיוחדת, אבל אם לא- אז כדי לנקד את הנקודות ב-ש' אתה יכול להשתמש במקשי ה-8 וה-9. אני חושבת שהשתמשת לצורך כך בחולם, וזה יצר רווחים בתוך המילים.

מאה, מאתיים קוּלְפָּה

יצהר, אתה באמת נחמד אבל מה לעשות, נכנסתי שוב לטקסט שלך השמור אצלי ואכן מצאתי שהניקוד שלי לא היה מושלם. ולמיכל הנוקדנית: את הרווחים אחרי החולם החסר יוצרת התוכנה פֹּה. רואה?

למעלה