הנה
קישור להודעה שכתבתי פעם על טופו. יש שם רעיון להוספת טופו לתבשיל ירקות, אבל אין את "המתכון המלא", אז אני אוסיף לך כאן עוד קצת מידע. ראשית כל אומר, שלדעתי חשוב מאד שאדם יכין לעצמו לפחות חלק מהמזון שהוא אוכל. יש בכך משום יצירה ואהבה לגוף וגם לקיחת אחריות על התזונה (ולא רק "לקחת מה שנותנים לי"). אני לא רוצה להפיל עלייך יותר מדי דברים בבת אחת; זה עלול לגרום לך להרגיש שזה קשה לאכול בצורה בריאה יותר, למרות שזה קל מאד! אז אני אתן לך מעין מתכון פשוט ונגיש עם מוצרים שקל להשיג. אחרי שתתנסי קצת נוכל להמשיך הלאה. דרוש: מחבת גדולה (עדיף בלי טפלון, אם יש) מכסה גדול לכיסוי המחבת או חלק ממנה (לא הכרחי) רכיבים: ירקות לפי הדמיון: כרובית / חציל / דלעת / גזר / כרוב / קישואים / בצל / קולורבי / שום / פלפל אדום (יותר בריא מיתר הצבעים) / ברוקולי / פטרוזיליה ומיני עלים / עגבניה... בקיצור מה שיש ומה שאוהבים
אם יש אפשרות: קצת גרעינים לא קלויים, למשל שומשום, גרעיני חרדל (טעים מאד!), גרעיני חמניות, קלופים ולא קלויים... יש גם תערובות מוכנות של גרעינים. בכל מקרה נושא הגרעינים הוא לא חובה. שמן זית שמן איכותי לטיגון (אפשר זית, אפשר שומשום או מה שיש...) רוטב סויה (ממליצה על הפירמה "קיקומן") אפשר גם חומץ בלסמי. תבלינים שאוהבים, למשל: מלח / פלפל / ג´ינג´ר (כתוש לאבקה או מגורד טרי מהשורש) / כמון / פפריקה / אגוז מוסקט / מלוחיה / אורגנו ועוד... (בכלל, שווה לרענן את מאגר התבלינים בבית... גם טעים וגם בריא
). ממליצה לך להתנסות עם כל מיני סוגי תבלינים, ולהתחיל עם כמויות קטנות... אפשר גם בכיף להוסיף תבלינים טריים (בזיליקום, טרגון, קצת טימין... - מגיעים גם יבשים וגם טריים) [הערות לגבי הירקות: חציל ועגבניה שייכים למשפ´ הסולנים הבעייתית. מגיע להם "טיפול מיוחד": אם משתמשים בחציל, יש לפזר מעליו הרבה מלח גס ולהשאיר אותו 10 דקות בצד (בחציל יש המון דברים מזינים אבל גם דברים לא כל-כך בריאים, המלח עוזר להפוך את העסק ליותר טוב לגוף). אחרי זה מסירים את המלח עם היד (אם נשאר קצת לא נורא). אם משתמשים בעגבניה, עושים אותו הדבר, אבל עם סוכר חום (אין צורך בהמון), לסתירת החומציות. את הסוכר אין צורך להוריד אח"כ.] אז, ככה, הבישול הוא מאד פשוט: חותכים את כל הירקות לקוביות בינוניות. את הבצל ואת הפלפלים (אם יש) חותכים ראשונים (הם הראשונים להכנס למחבת). שמים במחבת שמן ומחממים. איך יודעים שהשמן חם? לוקחים חתיכת בצל קטנה ושמים בפנים. כשמתחיל לבעבע מסביב לה אפשר להכניס גם את היתר... כשהבצל מתחיל להשקיף (אין צורך להביא לטיגון מלא), מוסיפים ירקות נוספים, כשלכל סוג ירק נותנים איזה דקה, עם ערבוב, כדי שיתמזג עם היתר... אפשר גם עם טיגון הבצל להכניס את הגרעינים, אבל אפשר גם מאוחר יותר. סדר הכנסת הירקות: הירקות הקשים יותר (למשל כרובית) עד לרכים יותר (העגבניה, אם יש, בסוף בסוף לקראת תום הבישול...). כשכל הירקות (למעט עגבניה) בפנים מוסיפים מלח ותבלינים. להקטין את האש, לכסות את המחבת (זה נהדר - זה גם מאיץ את ההכנה, וגם גורם לירקות להתבשל עם האדים, שזה יותר בריא מלטגן אותם ישירות). זהו, כל מה שנשאר זה להריח את הריחות הנפלאים ולערבב מדי פעם עד שהירקות רכים (אני בד"כ טועמת תוך כדי
) לקראת סוף הבישול אפשר בכיף להוסיף טופו במרינדה (ראי ה
קישור), ובכיף גם להוסיף רוטב סויה ו/או
מעט חומץ בלסמי ושמן זית... אפשר לעשות סבב תיבול נוסף אם יש צורך. בשלב הזה, זה אמור להיות כבר תבשיל "מאוחד" עם כל המיצים שלו. אפשר לתת לו מעין "הרתחה טובה אחרונה" על אש גדולה, כדי לאחד אותו עוד יותר. זה יכול ללכת נהדר על אורז מלא (טוב נו, גם לבן אם אין ברירה) או גם לבד בפני עצמו... מקווה שההסבר היה מספיק פשוט, כך שזה נראה לך קל באמת כמו שזה. אפשר לעשות את זה, כמובן, עם מגוון הרבה יותר מצומצם של ירקות ותבלינים, אבל זכרי שהעקרון החשוב של הזנת הגוף הוא
מגוון. אני אשמח אם תשתפי בתוצאות!