שאלה לגולשים

הלינקה

New member
"פולני גאה" לדעתי, זה מושג די חדש

היסטורית. קשור בעליותו של הליכוד לשילטון עם בגין ז"ל. אז היה בסדר להיות מרוקאי, מאוד נחמד להיות תימני, וכו, וכו... אבל מאוד, מאוד לא נוח להיות ממוצא פולני. איש לא רצה לדעת שבגין מאותה התפוצה הלא סימפטית, שהקימה את המדינה, ושלטה בתקופתה הראשונה. תחילה הרימו ראש הרומנים, זוכרים את צ,אוצ,סקו? עם כניסת פולין לאוניה אירופאית, הגיע תורם של הפולנים שבינינו לישר קומה, ולהכריז: אנחנו גאים להיות פולנים, אנשי עולם הגדול, אורופאים לכל דבר.

p a l o m a

New member
הלינקה../images/Emo6.gif מושג "חדש" הזמן עמד

אצלך מלכת?
28 שנים כמדומני מאז חגיגות הגאווה של בגין... זה בדיוק חצי משנות המדינה...ואכן, גם אז וכבר אז,לא הבנו (בסלון בליל שבת...) על מה צריך להיות ג א ה? .. אפשר לחשוב... BIG DEAL.... אדם צריך להשתדל להוציא את המיטב מעצמו ולא חשוב איפה הוא נולד... אבל להיות גאה על פי ארץ מולדת? - ממשיך להיות לא מובן לי....
אגב בכל הקונוטציות כשמישהו מכנה אותך/אותי "פפולניה..." הוא מתכוון לשלילה... העיזי לכנות מישהו מארצות ערב "ערב/יה"... נראה אותך... גם אז הוא יהיה עיראקי/מרוקאי.. ועוד ועוד ג א ה???? ישר יומר לך שאת אשכנזיה גזענית... ובאותו רגע נגמרת "הגאוה" על ארץ מוצאו... בקיצור עדיף להיות/להקרא להכנות סתם א מענטש...

הלינקה

New member
לפני 28 שנה קרנם של פולנים ירדה

מאוד, והתחילה לעלות רק לאחרונה עם כניסת פולין לשוק האירופאי. מצטערת שלא הבהרתי את עצמי כך

היי פלומה, היי הלינקה, הרעיון גם

בתגובה לדיבידי, מקווה שהסברתי את עמדתי בנושא ובתקווה שגם אוריליו יקרא, על כל פנים אוריליו, אני מאחלת לך הצלחה בכל דרך שבה תבחר

דיבידי היי, כמובן שכל אחד בוחר היכן

ואיך שהוא רוצה לחיות, בהחלט חופשי, בתוספת שכדאי לזכור את ישראל ולטובה, כי הרי אנחנו כאן שומרים על הבית, וגם כדי שכל אחד יוכל לחזור לכאן בכל עת, אם זה לא היה ברור כל כך, ספק אם ישראליים היו מרגישים את עצמם חופשיים כל כך לחפש את עתידם מחוץ למדינה, ואני בטוחה שכאן יהיה פעם המקום הטוב והאיכותי ביותר לחיות בו, הכיצד נוכל אי פעם להסתכל בעיני משפחות השכול והפצועים שנושאים על גופם את הכאב, אם לא נהיה מליצי יושר של עצמינו כישראלים, ונעזוב לענין זה את הביקורת שיש לנו על עצמינו, ברור שהרבה דברים טעונים תיקון ושיפור, הרי אנחנו מדינה צעירה ועדיין בתהליכי עיצוב, אך זה לא ממעיט בעיני ממעיקרם של הדברים

deebeebee

New member
תשובה לדולצינאה

אין כמעט משפחה בישראל שאיננה קשורה ברמה זו או אחרת לשכול. גם למשפחות שכולות יש נציגים בין אלה שאנחנו מכנים "יורדים". אפילו צאצאיהם של מנהיגים הפכו את חו"ל למשכנם הקבוע. כל החלטה שלי איפה צריך לחיות היא החלטה לגבי בלבד ואין לי שום זכות להכתיב או לשפוט אנשים אחרים גם אם אני לא מסכימה איתם. אני לא מוצאת סיבה טובה לרצות לחיות בפולין אבל אם מישהו מוצא סיבה כזאת- מי אני שאכתיב לו איפה לחיות? לגבי קרנם של הפולנים- אני לא יודעת מה זה אומר "פולני/ה גאה". אני גאה במי שאני. אני חושבת שעד היום לא נתתי לעצמי סיבה להתבייש במי שאני. קשה לקרוא לי פולניה. נולדתי בארץ ולא בפולין. אבא שלי נולד בפולין והמורשת המאד עשירה שלו היא גם חלק ממני. אני חושבת שבמשך מאות השנים בהם יהודים חיו בפולין הם יצרו תרבות מאד עשירה ושיש הרבה סיבות להתגאות בה. חדשות לבקרים תוקפים מורשת זו ואין מגונן. לעומת זאת, כאשר תוקפים עדה אחרת מיד נשמעות מילים עמו "גזענות". יש לי קרוב משפחה שנולד במדינה צפון אפריקאית שלא מפסיק לספר בדיחות על פולניות. כשהעזתי יום אחד לספר בדיחה על מרוקאים הוא קרא לי גזענית. אני לא אוהבת בדיחות עדתיות אבל סיפרתי את הבדיחה כדי לבחון את תגובתו ולא טעיתי בציפיותי שכך הוא אכן יגיב.

arie1y

New member
../images/Emo45.gif

ואוסיף כשנסעתי לפולין בפעם הראשונה לפני 11 שנים נשאתי איתי מטען כבד של ילד שגדל בארץ להורים ממוצא פולני ורצה להדמות לילדים שהורייהם ילידי הארץ ואין להם מטען משם, מהלעגר, מהגלות,ממנהגים אחרים,משפה אחרת שאוי ואבוי אם ידעו שאני דובר אותה ואוי ואבוי אם ישמע מי מהילדים שפונים אלי לא בעיברית.הייתי בטוח שפולין זה כתריאלבקה של טוביה החולב שהפכה לארץ של מוות ובמקום שדות ובתים אראה רק ארובות מעלות עשן. הדחקתי לגמרי את הסיפורים של אימי על קייצים נפלאים על גדות הוויסלה ריקודים בססקי פרק בוורשה מחנות קיץ של השומר הצעיר וכן את הסיפורים של אבי על העיירות והקהילות הפורחות אליהם הגיע כדי לספק חביות של גזוז היישר מבית החרושת של סבי. הגעתי לוורשה בשעות הערב המאוחרות לא הספקתי לראות דבר אולם בבוקר הופתעתי למצוא עיר אירופאית לבושה לפי צו האופנה האחרון בתי קפה בכיכרות העיר אדיבות רצון לעזור להראות פנים אחרות. הבנתי שהליגלוג על הפולניות הבושה שבהשתייכות אין לה מקום.זו ארץ שיכולה להיות ככל הארצות יש בה מן השנאה לזר יש אנטישמיות שמקורה כנראה באמונה נוצרית קתולית שאנחנו צלבנו את ישו. לא בטוח באם במקום אחר בעולם נניח ארץ שהיום ישראלים עולים אליה לרגל מתיירים בה נהנים מהנופים והכנסת האורחים לא היתה יכולה להיווצר אותה סיטואציה בדיוק כמו שנוצרה בפולין. לא אומר על עצמי שאני פולני אני ישראלי.אבל מרגיש איזו שהיא שייכות לפולין שייכות של דורות של בני משפחתי שחיו שם כאזרחים שומרי חוק חלקם ראה עצמו קודם כל כפולנים ואחר כך כיהודים וחלקם האחר ראה בפולין רק אכסניה ליהודים. אם אלוהים הרשה לעצמו ללון שם הרי שקל וחומר גם הם.

ובנוסף תשובה לכולם, "פולני גאה"

אינו מעיד על מוצאי או מקום לידתי (אני יליד פולין שעלה לארץ בגיל שנתיים אך ספג "תרבות פולנית" כל חייו) בנותי לנישואי הראשונים הן חצי חצי, הקטנה נראת כמו פולניה (בלונדינית מדהימה), אינה מתביישת במוצאי הפולני אך סובלת מכך, הגדולה (שחרחורת מדהימה) מתביישת בחצי הפולני כי לדבריה להיות "אין" זה להיות ספרדי. אני אמנם רק בן 42 אך סבלתי רבות מצעירותי ועד היום "מהאשכנזיות" שלי, לא פעם טענו בפני כי "אנחנו" גזענים ומפלים את "השחורים", שירתתי במשטרה כקצין ואני מודה כי היתי אחד האשכנזים הבודדים, סבלתי מכך ובשלב מסויים אפילו הבנתי כי כדאי לי לפרוש רק בכדי לא לעלות את נושא העדתיות. דוגמאות ניתן להציג ללא סוף. ישנן עדות שהחינוך למציויינות זו קללה, נישואי תערובת (אשכנזי וספרדי) זה מוקצה,ללמוד ולהעמיק זה אסור אבל: בכיינות, מגיע לי, אתם חייבים לי, אני לא יכול להתפרנס לכן אתם צריכים לממן ולשלם ליזה חלק מהתרבות. אני "פולני גאה" לא כי אני: נולדתי בפולין רוצה לחיות בפולין מזדהה עם העם הפולני גזען ועוד ועוד........... אלא בגלל שחונכתי ל: מצויינות(לוזריות לא בלקסיקון שלי) סובלנות(כן גם לעדות ותרבויות שונות) אהבת טבע והסביבה(ולא הריסת הטבע והסביבה - ראו גן סאקר בירושלים לאחר חגיגות) עבודה (בכל חיי לא היתי מובטל יום אחד, והאמינו לי כי עבדתי בעבודות רבות ומגוונות) אהבת הארץ שירות המדינה נאמנות תרבות ועוד ועוד בשונה מהבת שלי אני גאה בפולניותי

p a l o m a

New member
פולני ראשון!!../images/Emo6.gif ואני גאה בזה ../images/Emo8.gif

שהצלחתי לגרום לך לכתוב יותר ממילים ספורות....

הלינקה

New member
../images/Emo45.gifיפה דיברת הפולני הראשון ../images/Emo48.gif

מאז תקופת בגין נכנסנו לדיפ פריז, בעצם מקום המדינה, נחשבנו לגלותיים וסבונים. התרבות שלנו, הנימוס, הנפטלין, בקיצור - בררה. אז עכשיו אין לנו מוצא אחר אלא להיות פולנים גאים! ממה יש להתגאות? אני לא יודעת. אולי מזה שסרדנו, בנינו בית טוב לילדינו, לעולם לא הרגשנו מקופחים, הצלחנו ללמוד עברית, ואנגלית, הסתגלנו לתקופה קנינו מחשב... ואנחנו כמו האנגלים והגרמנים, יכולים לקבל דרכון אירופאי

deebeebee

New member
גם לו פגשתי בכתריאליבקה

בעת ביקורי בפולין לא הייתי מסתייגת כי, עם כל העוני והקשיים, לכתריאליבקה הרבה קסם בעיני. הרבה דברים יפים נוצרו בה. אני מאד נהנית לקרוא את סיפורי שלום עליכם וי.ל. פרץ ובשביס-זינגר על הכתריאליבקות שלהם ואני מאד נהנית להקשיב לשירים ביידיש אותם שרו אנשי הכתריאליבקות. כאן בישראל של המאה ה-21 והאינטרנט אנחנו מחשיבים עצמנו הרבה יותר מתקדמים מהם ובכל אך משלים עצמנו.

למעלה