שיר w

New member
../images/Emo53.gif../images/Emo92.gif

מישה יכול להסביר לי בפירוט את הנושא של יצירת חלבון-תרגום תיעתוק וכל זה? כי אני לא מבינה איך נוצרים הרבה חלבונים,בגלל שכפול הדנ"א או בגלל שנוצרות הרבה מולקולות mRNA?\ תודה....

bodas

New member
זה אותו דבר

שכפול הדנ"א ויצירה מוגברת של mRNA זה אותו דבר... כי התוצר של שכפול דנ"א (ליתר דיוק תיעתוק, כי בשכפול הכוונה להכפלת החומר התורשתי) הוא mRNA. אז מה גורם ליצירה מוגברת של חלבונים?... כאשר ה- mRNA עובר שוב ושוב ושוב ושוב ושוב ושוב (וכך הלאה) בריבוזומים שקוראים ומתרגמים אותו. עד שהוא עובר דגרטציה (=פירוק טבעי) וmRNA חדש שזה עתה תועתק בגרעין, מחליף אותו... כמובן שבכל זמן נתון יש יותר מ- mRNA אחד של מקטע דנ"א בתא... יש המון מכל סוג, אבל הם עוברים תחלופה + כל אחד מהווה תבנית תרגום רב-פעמית, ולא חד-פעמית. לגבי הסבר של התהליך בפירוט - הוא ארוך מאוד. אם יהיה לי זמן אני אסכם לך, אבל נסי לפתוח ספר ולקרוא שוב... אולי תביני. יש גם המון אתרים באינטרנט שמנסים להמחיש את זה בצורה קצת יותר "יוזר פרנדלי"... בהצלחה

שיר w

New member
טוב..

אתה יודע אולי על אתרים מסוימים? חוץ מזה,לא הבנתי יותר את הקטע של וירוסים עם חומצות גרעין RNA-כאילו החדירה שלהם לתא וההתרבות איך כל התהליך הזה נעשה...תוכל אולי לעזור?

וירוסים

אז ככה. ישנם וירוסים שהחומר התורשתי שלהם הוא DNA וכאלו שהחומר התורשתי שלהם הוא RNA. הוירוסים חודרים לתא או מחדירים רק את החומר התורשתי שלהם לתא. בד"כ דרך חלבונים ממברנליים אליהם הם נקשרים. במקרה שהחומר התורשתי של הוירוס הוא RNA הוא מתורגם לחלבון כמו mRNA של התא עצמו, רק שהחלבונים שנוצרים לפיו הם כמובן חלבונים של הוירוס. אחד החלבונים האלו הוא אנזים הנקרא רברס טרנסקריפטאז. האנזים הזה הופך RNA ל DNA (ה"רברס" של תהליך התיעתוק). הוא הופך את ה RNA הויראלי ל DNA. מכאן והלאה ה- DNA של הוירוס משוכפל ע"י מנגנוני התא המארח, מתועתק ל RNA שממנו מסונתזים חלבונים של הוירוס (ביניהם חלבון המעטפת שעוטף את הוירוס מבחוץ).בסופו של דבר נוצרים וירוסים שלמים הכוללים RNA ומעטפת חלבונית, והם יוצאים אל מחוץ לתא וחוזר חלילה.

שיר w

New member
בשיעתוק בעצם נוצר דנא חד חוטי

מול mRNA ואז נוצרים הרבה mRNA שבסוף מייצרים חלבונים שבונים את עטיפת הוירוס ומהווים(ה mRNA) את החומר התורשתי בוירוסים שנוצרים?

daywalker

New member
זה מדהים

שאני בי"ב ביולוגיה חמש יחידות ולא מבין מילה ממה שאתם אומרים יותר מזה שזה מדהים זה ממש עצוב...

לא

בשלב ראשון יש תרגום של ה RNA הויראלי לחלבונים. אז נוצר אותו אנזים שעושה פעולה הפוכה לשיעתוק: הופך את ה RNA של הוירוס ל DNA (דו-גדילי). מכאן הכל בעצם רגיל: שכפול + שיעתוק + תרגום.

קישור

הנה קישור לאתר ובו ציור הממחיש את תהליך השכפול של וירוסי RNA (רטרווירוסים). אמנם באנגלית אבל לא מאד מסובך.

TsLiLuSHSH

New member
תיקונים קטנטנים...

בוירוס מסוג RNA ,אחרי תהליך השיעתוק אין שכפול של הדנ"א !! כל הקטע שתהליך השיעתוק הוא הכרחי על מנת לייצר רנ"א, והרי אי אפשר ליצור רנ"א מרנ"א.. לכן אחרי שנוצר לי דנ"א בתהליך השיעתוק, מייצרים כמה העתקים של דנ"א שצריך. לא יחול שיכפול של הדנ"א מכיוון שהוירוס צריך לשמור על אופיו- הוא הגיע בתור וירוס שמכיל רנ"א וכך הוא ייצא ,בתור וירוס שמכיל רנ"א. ועוד משהו לאחר השיעתוק נוצר קטע חד חוטי של דנ"א, ואז הכל רגיל- תיעתוק+תרגום. (ולא שיעתוק+תרגיל, כמו שכתבת) That's all

נכון ולא נכון

אז ככה: 1) צודק/ת לאחר שנוצר DNA השכפול באמת אינו הכרחי כיון שהחומר התורשתי של הוירוס הוא RNA ולא DNA. אבל... ברוב המקרים, כפי שמתואר בציור בקישור שצירפתי ה DNA של הוירוס עובר אינטגרציה לכרומוזום של התא המארח. אז אם התא המארח משוכפל גם ה- DNA הויראלי משוכפל איתו. 2) בשיעתוק תמיד נוצר RNA עפ"י DNA. זאת הגדרת המונח! האנזים רברס טרנסקריפטאז מייצר DNA עפ"י RNA - פעולה שנקראת בתרגום חופשי "שיעתוק לאחור" (reverse transcription). ה DNA שנוצר נקרא DNA משלים (complementary DNA או בקיצור cDNA). 3) ה- DNA שנוצר בתהליך ה"שיעתוק לאחור" הוא דו-גדילי! תחילה נוצר DNA חד גדילי משלים ל RNA. נוצר היבריד DNA-RNA. ה- RNA שבהיבריד מפורק (עד כמה שזכור לי ע"י אותו אנזים עצמו!) ונוצר גדיל משלים ל DNA. כך שבסופו של דבר מתקבל DNA דו-גדילי.

הנה ציור

שממחיש קצת יותר טוב את התהליך. לקוח מ- http://www.accessexcellence.org/AB/GG/Fig_9.30b.jpg ציור כמעט זהה מופיע בספר: Alberts et. al. Molecular Biology of the Cell, 2nd edition 1989, p. 255 זהו ספר לימוד מקובל בקורסים הבסיסיים בביולוגיה מולקולרית או ביולוגיה של התא באוניברסיטה. בינתיים יצאה כבר מהדורה שלישית או רביעית של הספר -אצלי נמצאת המהדורה השנייה (אבל בנושא זה לא חלו שינויים ככל הידוע לי). אגב, הבאתי רק את שם המחבר הראשון של הספר. האחרון ברשימת המחברים הארוכה הוא ג'יימס ווטסון מהצמד ווטסון וקריק שפיענח ב- 1953 את מבנה ה DNA וזכה על כך בפרס נובל

TsLiLuSHSH

New member
לא , לא , לא ....

לגבי הדבר ה-2 שכתבת , התהליך שבו נוצר RNA ע"פ DNA נקרא תיעתוק ולעומת זאת, התהליך שבו נוצר DNA ע"פ RNA נקרא שיעתוק אין לי מושג למה אתה סובר אחרת. בשום מקום אחר לא שמעתי/קראתי כמו שאתה סובר. לגבי הדבר ה-1 שכתבת, לא התכוונתי שאף פעם לא יחול שיכפול של הדנ"א הויראלי שנורצ בתהליך השיעתוק (שלו אתה קורא תיעתוק...), פשוט אמרתי שזה לא שלב הכרחי בוירוס מסוג RNA כמו שקורה בוירוס מסוג DNA . לגבי הדבר ה-3, המורה שלי (שהיא מורה ותיקה ומצויינת ללא עוררין) אמרה שנוצר מול mRNA קטע חד חוטי של DNA. באמת מוזר לי שאתה כותב אחרת, אבל אני לא שוללת מיד את מה שכתבת, ואני אפנה אל המורה אחרי החופש ואשאל אותה בקשר לזה (האאממ האאמממ כי יש לנו פאקינג מבחן בביולוגיה כמה ימים אחרי החופש..) לפי דעתי המורה פשוט לא הרחיבה יותר מדי בעניין כי זה לא מה שהיה חשוב לה פה. הנה, אתה בעצמך כתבת שתחילה נוצר DNA חד גדילי משלים ל RNA, אז כנראה שלזה היא התכוונה ופשוט לא המשיכה לפרט מעבר לזה בנקודה הזו, כמו שאתה פירטת בהודעה שלך, כי זה לא היה עקרוני בשבילה (שבסופו של דבר מתקבל DNA דו-גדילי). בכל מקרה אני אשאל אותה ... המממ אז לאיזה תהליך אתה קורא :תיעתוק? חוץ מזה שאתה בעצמך כתבת בסוף שלתהילך קוראים "שיעתוק לאחור" (שיעתוק זה היינו הך) ואז כתבת בתחילה נוצר DNA חד גדילי משלים ל RNA.... נו אתה רואה! אתה בעצמך כתבת שבתהליך השיעתוק נוצר DNA מ-RNA... מה נסגר ?

שיעתוק=תיעתוק

אז ככה. קודם כל נעשה סדר במושגים: יצירת DNA מ DNA = שכפול. על כך אנחנו מסכימים. יצירת RNA על פי DNA: בעבר היה מקובל להשתמש במילה שיעתוק. משום מה האקדמיה ללשון מתעקשת על תיעתוק, ולאחרונה אכן משתמשים יותר במונח זה. כנראה שקשה להיפטר מהרגלים ישנים - בתקופה שלמדתי לתואר ראשון ושני עדיין השתמשו במונח שיעתוק. אשתדל להשתמש מעתה במונח התקני תיעתוק. יצירת DNA על פי RNA: המונח באנגלית הוא reverse transcription ואני תרגמתי באופן חופשי "שיעתוק לאחור". ייתכן שבאקדמיה ללשון החליטו משום מה להשתמש בתיעתוק ליצירת RNA לפי DNA ובשיעתוק ליצירת DNA עפ"י RNA. לדעתי זה רק מוסיף לבילבול. לגבי החלק השני: התוצר הסופי הוא DNA דו-גדילי. בזה אני משוכנע גם על-פי הספרות (הציור שהבאתי והספר שהפניתי אליו שהוא בפירוש ברמה גבוהה) וגם מנסיוני האישי: עבדתי עם האנזים רברס טרנסקריפטאז במעבדה כשעשיתי את עבודת המאסטר שלי. משתמשים בו הרבה מאד בהנדסה גנטית וביולוגיה מולקולרית כדי להכין cDNA. נכון שבהנדסה גנטית לרוב נוהגים לפרק את ה RNAמהתצמיד DNA-RNA שנוצר בשיטות כימיות או ע"י אנזים מיוחד וליצור את הגדיל השני של ה DNA ע"י האנזים שמשכפל DNA - DNA פולימראז. הסיבה היא לא שרברס טרנסקריפטאז יוצר DNA חד גדילי - הוא יודע ליצור דו-גדיל. למיטב זכרוני הסיבה היא שהוא אנזים פחות מדוייק ועלול להכניס בסיסים שגויים (מה שיביא ליצירת מוטציות).

The Reaper

New member
על וירוסים

ראשית, בואו נסכים על המונח טרנסקריפציה במקום להתווכח על שעתוק או תעתוק. Reverese Transcription היא תכונה ייחודית לרטרווירוסים המהוים רק קבוצה אחת מתוך קבוצה של וירוסים המכילים RNA כחומר תורשתי. ישנם וירוסים עם RNA שלילי (כלומר הגדיל ההופכי של ה- mRNA) כמו וירוס האבולה ,RNA חיובי (למעשה mRNA)כמו פוליו למשל וישנם גם וירוסים להם מולקולת RNA דו-גדילית! שיטות ההכפלה שונות בין קבוצה לקבוצה ואף בין וירוס לוירוס. נא ראו מראי מקום לדוגמאות ספציפיות! כמעט תמיד מביא איתו הוירוס אנזים מתאים שאחראי להכפלה - דנ"א מרנ"א או רנ"א מרנ"א.

תגובה ושאלה

נדמה לי שציינתי שאני מתייחס לרטרווירוסים בלבד.אם לא, טוב שהבהרת את הנקודה. ולגבי הדוגמאות: לפי מראי המקום שהבאת המנגנון של האבולה עדיין לא ברור לגמרי. יש כמה "חוליות חסרות" בתהליך. לגבי השפעת- באתר שציינת לא מוזכר כיצד נוצר RNA ויראלי חדש. האם זה ע"י אנזים שיוצר RNA מ RNA?

למעלה