הכל התחיל בארה"ב. מי שמכיר את שוק הנדל"ן בארה"ב יודע שזה ממש לא סיפור חדש הבועה פשוט התפוצצה עכשיו. אני ממליצה לך לקרוא כתבה מעלפת שקראתי כבר לפני יותר משנה - כלומר הכתובת היתה על הקיר כבר מזמן: http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-3434726,00.html אבל אני אנסה לקצר: משקי בית בארה"ב לקחו הלוואות על גבי הלוואות ומישכנו את הבתים שלהם שוב ושוב. שלא יהיה למישהו ספק: לא היה מדובר במשכנתא כדי לרכוש בית (או רק כדי לרכוש בית) - אנשים חיו שם (בדיוק כמו כאן בישראל) הרבה הרבה מעל לפופיק. איך הבנקים נתנו כל כך הרבה הלוואות? הרי צריך בטחונות! הבטחונות היו הבתים של האנשים. הבעיה שהיא הבסיס לכל המשבר שהבנקים הניחו שתי הנחות מוטעות: א. שמחיר הבתים הוא X. ב. שמחיר הבתים תמיד יגדל. שתי ההנחות התגלו כמוטעות - מחירי הבתים צנחו. האנשים שלוו ולוו ולוו לא הצליחו להחזיר את ההלוואות שלהם - הבנקים לקחו לאנשים את הבתים ורצו למכור אותם כדי להחזיר את ההלוואות ואז גילו שמחיר הבית לא מתקרב בכלל ליתרת ההלוואה. כאן מאד חשוב להסביר נקודה מאד חשובה: בארה"ב (בניגוד לישראל) מרגע שבנק מוציא דייר מהבית - כל החוב של הדייר נמחק - כלומר הבנק נשאר עם כל החוב (ועם הבית). בישראל מנגד - אם הבנק מוכר את הנכס במחיר קטן ממחיר יתרת ההלוואה - הלווה חייב עדיין כסף לבנק. אם כן ניתן להבין שהבנקים נקלעו למשבר אשראי מאד מאד גדול חובות של מיליארדי דולרים ואין בעצם כיסוי (כי הבית לא נמכר וגם אם ימכר שווייו נמוך מגובה ההלוואה המקורית). כשבנק קורס ההשפעה על המשק היא עצומה: כל מי שהיו לו חיסכונות נותר גם הוא בלי כלום. חוץ מזה שחברות רבות השקיעו באג"חים (אגרות חוב) של אותם בנקים קורסים - כולל חברות ובנקים בישראל. בנק דיסקונט השקיע באג"ח מסוג זה בגובה של 120% מהון הבנק. איך זה קשור לישראל? קודם כל ברגע שיש משבר בעולם ובעיקר בארה"ב זה מיד משפיע על ישראל. חברות רבות בישראל הן בעצם חברות בנות של חברות אמריקאיות. כמו כן עיקר התוצרת היא לא לשוק המקומי אלא יצוא. כפי שכתבתי לעיל בנקים רבים (בעיקר דיסקונט) השקיעו באותם אג"ח שערכן ירד מאד. שני איילי הנדל"ן: יצחק תשובה ולב לבייב השקיעו כספים רבים בשוק הנדל"ן האמריקאי. היום הם מוכרים במחירי הפסד העיקר להחזיר חלק מההשקעה - כתוצאה מכך המניות של החברות שלהם (דלק ואפריקה ישראל) נחתכו בשיעורים דמיוניים של מעל ל- 50% (כל אחד) כלומר השווי שלהנכסים שלהם היום נמוך בעשרות אחוזים ממה שהיה לפני מספר חודשים.. מה הבעיה כאן? הבעיה היא שאת כל העיסקאות שלהם מימנו איילי הממון באמצעות הבנקים הישראלים ואג"ח קונצרניות: 1. הלוואות דרך הבנקים (בעיקר לאומי ופועלים): אם לבייב או תשובה לא יוכלו להחזיר כסף לאחד משני הבנקים הללו הבנק עלול לקרוס - וזה רע מאד מאד. 2. אג"ח קונצרני - זה אגרות חוב שהנפיקו החברות הללו בבורסה. מי קנה? קופות הגמל, קרנות פנסיה וכו'... כלומר הכסף של כל אחד ואחת מאיתנו שהושקע לפנסיה הגיע באופן זה לקופה של לבייב ותשובה - השניים הללו השקיעו בעסקים כושלים בחו"ל ועכשיו כולם אוכלים אותה. כתבתי משהו על זה גם בבלוג שלי. אתן מוזמנות: http://www.tapuz.co.il/blog/ViewEntry.asp?EntryId=1352374&passok=yes
תודה בלה../images/Emo24.gifקראתי והחכמתי, משהו קטן
לא מובן לי, בארה"ב למיטב זכרוני במעט הזמן שביליתי שם, לא ניתנת האפשרות ל"מינוס" ואין מצב להוציא שקל יותר ממה שיש לך. אז איך דווקא משכנתא ניתנת בלי הגבלה? ובכלל אותה צניחת מחירים של הדירות, למה דווקא עכשיו ולא לפני שנתיים, או עוד שנתיים? ואיך אנחנו הולכים לצאת מזה
צריך להבדיל בין "מינוס" ל"אשראי". נכון טכנית לא ניתן להיכנס למינוס אבל אשראי (בדרך של הלוואות משכנתא וכרטיסי אשראי) האמריקאים קיבלו מאד בקלות. אם תקראי את הכתבה מ-YNET שצרפתי להודעה הקודמת שלי תראי שזו תופעה די חדשה. אם יצא לך לראות אופרה ווינפרי או ד"ר פיל (הוא מתעסק עם זה המון) תראי שיש המון אמריקאים שנכנסו לסחרור של כרטיסי אשראי. הם נכנסים לחובות מטורפים של כרטיסי אשראי. אני עובדת בעיקר עם חברות אז אני יכולה לומר לך שבישראל הבנקים עושים את המוות לפני שהם נותנים אשראי. בארה"ב מספיק להראות דוח כספי יפה (היום למשל אני עובדת בחברה מאד מאד מאד רווחית ואנחנו נלחמים על כל שקל אשראי). עד היום היתה לי המון ביקורת על הבנקים בישראל והיום אני חושבת שהשיטה הוכיחה את עצמה - זה אולי מה שיציל את הבנקאות בישראל (לעומת בנקים בארה"ב שנופלים בזה אחר זה). למה זה רק עכשיו התפוצץ? כי לכל תהליך כלכלי לוקח כמה שנים עד שהוא מבשיל. במקרה הזה יותר ויותר אמריקאים ראו שאפשר לחיות מעל הפופיק ולצרוך ולצרוך בלי כיסוי אמיתי. הכל התפוצץ ברגע שהבנקים למשכנתאות הבינו שיש להם יותר חובות (כלומר אנשים שחוסכים אצלם כסף) מאשר השקעות (כלומר הלוואות משכנתא שהן בנות פרעון). זה לא קורה ביום - מדובר בבנקים ענקיים. איך יוצאים מזה?? וואו זו שאלת מיליון הדולר. להערכתי המון זמן. לא פחות משנתיים. אני מקווה שאת מבינה עכשיו שמדובר במשבר אמיתי ולא באיזה נפילה לא מוסברת בבורסה - הרבה מאד כסף פשוט "נעלם". וזה אפקט דומינו מטורף. אני ממליצה לכל אחד ואחת מאיתנו לעשות המון חושבים. לוותר על כל מיני דברים (אנחנו ויתרנו על רכב ועל הכבלים), ללמוד לחיות ממשכורת אחת. לדעתי יש חיובי בזה - איכות הסביבה - אנשים יפסיקו לקנות ולזרוק סתם. בד"כ אני לא ממליצה אבל בימים טרופים אלו שלא יודעים מה יקרה אולי כדאי לפתוח שני חשבונות בנק (כדי למזער נזק במקרה שבנק אחד נופל). אם את רוצה שאני אמליץ על בנקים תפני אלי בפרטי - אני לא עושה פרסום שלילי או חיובי לבנקים בפרהסייה. תמיד אני ממליצה את ההפקדות לפנסיה וקרן השתלמות לפצל - היום זה עוד יותר מומלץ. אני ממש לא ממליצה למשוך כספים - כי אנחנו צעירים ולטווח ארוך תמיד תמיד הבורסה עולה. (המקרה היחיד שזה לא יקרה זה קטסטרופה בסגנון ארמגדון - אבל אז אין טעם לשום חיסכון).
ורק דבר אחד להעיר רובינו פה אמהות לפעוטות ויש המון שאלות על בית ספר או על דברים של ילדים יותר גדולים, אולי תלך לפורום של הורי לילדים קצת יותר גדולים, ואשמח לראות את התוצאות בפורום, בהצלחה