מרחב בחירה.
ראשית חי, חשוב לי שתדע, שאתה ושכמותך עושים לי טוב על הלב. אתה, שקיבלת חינוך דתי, הצלחת איך שהוא, (אינני יודע איך) לשמור על שפיות. היום ראיתי במעריב, אתה יודע מה אני יתן לך קישור עוד מעט, התיחסות של אדם דתי, להתיחסות החילונית להתרסקות. "ציניקנים" הוא קרא לנו. הוא התרעם על כך שאנחנו איננו מבינים שיד ההשגחה בדבר. האמן לי, היה לי כל כך כיף מצד אחד לראות איך מאפשרים לאדם, שעמדותיו הם לא עמדות שוליים להתבטא, זה ממש טוב. אבל, הוציאה אותי מדעתי האטימות הטוטאלית שלו. אני, אם אינני מקשר כל צרה שלי לעוונותי ולעוונות עמי, ציניקן. נו באמת? צריך להיות חכם גדול כדי להבין שאני סה"כ כופר??? האם צריך להיות גאון כדי להיזכר בעובדה שכמו שהוא, יהודי, חושב שאני ציניקן. יכול הנוצרי להאשים אותו באותן האשמות. למה לעזאזל הוא לא מבין, מה יש לו בשכל? מי שחושב שהוא טיפש, טעוה!!! הוא ממש לא טיפש, הוא אטום, הוא איננו מסוגל לצאת מהבועה שאופפת אותו, הוא הורגל לחינוך דתי שכופה אמת אבסולוטית על נטית הלב. שמכניס פירושים שכל בר בי רב יאמר שהם "מאולצים" לטקסטים לא מתאימים, רק כדי שבסוף זה יסתדר. זהו עיוות מוח, שאתה, באורח פלאי הצלחת איך שהוא להתגבר עליו. חן חן לך. אתה איש מיוחד. אבל, בכל זאת אתה עדיין סובר שיש במניעת החינוך הדתי מהילד משום "מניעת טבה מבעליו". ואני שואל ידידי. האם בחינוך הדתי רק מוסיפים על החינוך החילוני??? האם את כל מה שלומד הילד החילוני יודע הילד הדתי ורק שבחינוך הדתי מוסיפים??? בוודאי שלא גם אם אכן, הם לומדים את אותו החומר, הם עדין לומדים אותו אחרת הסממן הדתי בא לידי ביטוי בכל לימוד ולימוד. הם לא מסוגלים ללמוד את המקרא בצורה הביקורתית. הם מיחסים למקרא קדושה. וכאן הבעיה. אם רצונך באמת לתת לילד שלך חינוך הוגן, רק חינוך חילוני יכול לתת אותו. לתת לו לקרוא את התנ"ך להציג בפניו את הפירושים השונים, ולא ליקר פירוש מסוים בגלל שהוא קדוש יותר תראה עד לאן הגענו. אם אנו לא מתערבים בחינוך, אם אנחנו לא מנסים להשפיע ולהטות את שיקול דעתו של הילד, אנחנו מונעים ממנו טובה. אתה יודע למה זה נראה לך ככה??? בגלל שאתה יודע, שלא יהיה אפי´ ילד אחד שיהיה דתי אם ילמדו אותו בלי רצון להשפיע עליו, ולכן זה עושה לך רושם כאילו זה לא שווה, כאילו זה חינוך חילוני. ואכן אתה צודק, החינוך לדת הוא ביסודו חינוך אנטי חילוני הדת לא תישמר בשום פנים ואופן אם לא ישתמש בסממנים שתפקידם להטות את לבבו של התלמיד. כשאני אומר אנטי חילוני אני מתכוון במובן של "אנטי פלורליזם" הילד כשהוא מקבל חינוך דתי הוא נעשה עקום בשכלו. הוא מרגיש טוב מאוד מה זה "לרצות לחשוב". מה זה שיכנוע עצמי אקטיבי. נורא ואיום. אסון. אגב, מענין אותי נורא אם אתה, תהיה מוכן לילדך, בשביל השוויון, לשמוע כל שני וחמישי הטפות מהכומר האיזורי. כמו"כ, לשמוע הרצאות צהשיך המוסלמי. כשנותנים לילד לשמוע הטפות ליהדות, איסלם, נצרות ובעיקר חילוניות. לא יוצרים ממנו איש פתוח. פתיחות זה לא לשמוע את כל סוגי ההטפות ולבחור. פתיחות זה לא לשמוע הטפות כלל. הטפה=אנטי פתיחות.