המתת חסד

../images/Emo101.gif המתת חסד

טללי נגע בנושא הזה היום והייתי רוצה לשמוע את דעתכם. אומנם זה לא קשור ממש לתרבות עברית, אך מכיוון שהגבולות הטשטשו בימים האחרונים, אני מרשה לעצמי לפתוח כאן את הדיון הזה. בקישור המצורף יש מגוון דעות של חולים, רופאים, רבני והוגי דעות. מומלץ במיוחד להתעכב על מאמר של ישעיהו ליבוביץ ועל סיפורו של גדעון נקש. אני מצטרף לכאן את השקפתי, שאגב חוזקה, בעקבות קריאת המאמרים הללו לפני חצי שנה. המלל הבא מתייחס לחלק מהדעות שהוצגו במאמרים שבאתר לעיל:
אני חושב שלכל אדם יש אוטונומיה מלאה על גופו וזכות להחליט מתי למות. אבל, צריך להפריד כאן בין שתי סוגיות שעולות: האחת - הסוגיה הדתית - במאמרו, כותב הרב ישראל לאו על הרשות שניתנה לאדם, ע"י הכתובים, לעסוק אך ורק ברפואה. השניה - הסוגיה המוסרית - מי אנחנו שנחליט לגבי קיומו של אחר? באיזו זכות ותחת איזו סמכות אנו רשאים להפסיק את קיומו של אחר? במאמרו,ישעיהו ליבוביץ שולל מכל ומכל המתת חסד, תוך מתן הסברים מכובדים והגיונים. אך משום מה, העדיף מר ליבוביץ לרכז את מלוא משקל טיעוניו תחת ההנחה כי מדובר בהמתת חסד שהוחלט לגביה ע"י אדם אחר ולא ע"י החולה עצמו. הוא אומנם נוגע בשאלה המטאפיסית התוהה האם לאדם יש זכות החלטה לגבי חייו, אך לטעמי, הוא עושה זאת בצורה לקונית מסיבות שאינני מבין. שהרי, זו השאלה המרכזית שצריכה להישאל. האם לאדם, הצלול בדעתו, יש אוטונומיה על חייו והפסקתם? אשמח לדעת מה הייתה עמדתו לגבי התאבדות. לדידו של הרב לאו ובחזרה לסוגיה הדתית, האוטונומיה על גופו וחייו של האדם נמצאת אך ורק ברשות האל. כך, מותר לרופאים לשכך כאבים, לרפא, להקל כמה שניתן, אך בשום פנים ואופן אין ליטול חיים. גם אם החולה מבקש לעשות כן מרופאו. בדברי הסיכום שלו מתרעם הרב לאו על העובדה כי שיקוליים אמוציונלים מתערבים בתהליך קבלת ההחלטה לגבי אופי הטיפול בחולה (במקרה הזה - גדעון נקש) לטעמו, דיונים כאלה יש לערוך "ביישוב הדעת ובכובד ראש". אני מסכים עם הקביעה הזו, אך תחת השגה אחת. אם אדם כותב צוואה ומבקש מבעוד מועד כי במקרה שיחלה במחלה חשוכת מרפא, במקרה שחייו יסתכמו בשגרה כואבת ללא סיכוי להטבה, במקרה שהוא יאבד את צלילות דעתו, אז מבקש הוא לנתק אותו ממכשירי ההחייאה - סבורני כי מחובתו של הרופא לעשות כן. כלומר, יש לאפשר המתת חסד, רק אם התנאים שלעיל מתקיימים במלואם ורק אם החולה ביקש זאת מבעוד מועד. במקרה והחולה איבד את צלילות דעתו לפני שחתם על הסכמה והתנאים לעיל מתקיימים, יש להתיר את ניתוקו ממכשירי ההחייאה לאחר דיון מעמיק ורציני בוועדה שחבריה ימונו עפ"י חוק. ועדה זו תוכל להתחשב בדעת המשפחה, אך לא במקרה שתתבקש לעשות חסד עם עצמה ולא עם החולה. הועדה תשמע טיעונים של רופאים לגבי אפשרות ריפוי המחלה בעתיד, לגבי אופי הכאב בו שרוי החולה ולגבי מידת ההצלחה של הטיפולים בו. יש לקבוע בחוק מחסומים והליכים בירוקרטיים מאוד ספציפיים שיש לעבור, כך שהסיכוי שתתקבל החלטה פזיזה או שגויה יקטן בצורה משמעותית. יש לאפשר המתת חסד רק במקרה ואפסו כל הסיכויים ורק במקרה שמותו יעשה עימו חסד, לא עם החברה ולא עם המשפחה. אני יודע שאנחנו נתקלים כאן שוב בסוגיה המוסרית, אבל אם אפסו הסיכויים לריפוי, אם דינו של החולה לסבול מוות נורא ביסורים מתמשכים - האם זו לא מחובתנו להקל עליו (תחת התנאים המחמירים שכתבתי למעלה)? אגב, באשר לטיעון "המדרון התלול" שעליו כתב אלכסנדר לאו, רופא משקיף במשפט נירנברג, טיעון המשקף את החשש מלקיחת הזכות לחיים בידי אחר - זה בהחלט טיעון שיש לתת עליו את הדעת, אך לא בגינו יש לבטל את זכותו של אדם למות כרצונו ובכבוד. אני יודע שבאישור חוק "המתת חסד" אנו נהלך על חבל דק בכל הנוגע לעניין זה, אך אם החוק יהא ברור וספציפי, אם נערום מספיק "קשיים" ומחסומים שיש לעבור (תוך התחשבות בגורם הזמן) ואם נשכיל להשאיר את הזכות הזו מצומצמת ככל האפשר (גם במחיר מניעת בקשה של חולה מסוים) - הרי שהטיעון הזה בטל. בסופו של דבר, אני חושב שהדבר הכי מוסרי בעולם הוא לתת לאדם להחליט לגבי חייו וגופו. אשמח לשמוע דעות אחרות בנושא.

אלעד2

New member
עצם הטרמינולוגיה מוטית:

המתת חסד נשמע כמעט אצילי. רצח מתוך רחמים כבר נשמע אחרת לגמרי וזה מה שזה בעצם.

כל כך טעון

מי מסוגל לראות בסבלו של אדם אהוב המתענה במחלה קשה, מאבד צלם-אנוש ונושם בקושי רב? אין דבר כואב ומתסכל יותר. אני מבין את מי שמתנגד להמתת החסד או לרצח-מתוך-רחמים, מבין את ערכי קדושת החיים ואפילו את האמונה הדתית האוסרת המתת חסד. אבל אני גם מבין את הכאב של המשפחה וגדול ממנו הכאב של החולה. ישנם מקרים בהם החולים מבקשים במפורש המתת חסד. תהיה בקשתם מושפעת מסבל רגעי ככל שתהיה, היא לגיטימית. אני לא שולל המתת חסד, במקרים בהם הרפואה מרימה ידיים והחולה מאבד כל יכולת תפקוד וביקש במפורש ובדעה צלולה לנתק אותו ממכשירי ההנשמה. צריך לזכור שהמתת חסד רלוונטית רק כשמדובר באדם המחובר למכשירי הנשמה. סבתי האהובה שכבה כמעט חצי שנה ומלבד לנשום בכוחות עצמה לא עשתה דבר. בעיניים עצומות וכשהיא מוזנת היישר לקיבה היא היתה גופה-חיה. אין דבר קשה מזה, ועצם הידיעה שבמקרה שלה אין דבר כזה "המתת חסד", לא היתה לי שום כוונה לירות בה. בסופו של דבר וכמו שצפו הרופאים היא נפטרה, אבל עד לאותו רגע עברה עליה תקופה ארוכה מדי של סבל נוראי. לו היה הדבר תלוי בה, היא לא היתה נשארת בחיים, אבל מצד שני, מניין לי לדעת? אולי עצם העובדה שהיא נשארה בחיים מעידה על ההאחזות שלה בחיים? היא לא דיברה ולא תיקשרה. מי אני שאקבע אם לחיים או למוות? אני שמח שלא נפלה בידי המשפחה השאלה הזו. כמו רבים אחרים, גם אני איני פוחד מהמוות כפי שאני פוחד מהדרך אליו. אף אחד לא רוצה לסבול, אבל רק מי שנמצא שם יודע האם שווה לשלם את המחיר. מי שמבקש לא לשלם את המחיר - מגיעה לו הזכות לבחור במותו. זו אולי דוגמה מאוד דמגוגית, אבל כלבים זקנים וחולים אכן מובלים להמתה ואנשים חולים מאוד מחרחרים. כולנו זקוקים לחסד.

מכיוון שכבר נדרשתי פעם להחלטה הזאת

קל לי מאוד לענות מה שעניתי אז: אני לא יכולתי ולא רציתי לבקש לנתק את המכשירים אבל ביקשתי שברגע שיהיה כשל של אחת המערכות לא תבוצע החיאה. וכך היה. והיה לנו רופא מלאך, שכיבד את בקשתנו, לא לפני שוידא שזה גם היה רצונו של החולה, הסביר לנו בכל שלב ושלב מה קורה ומה יתבצע בהמשך וכשהגיע רגע האמת הודיע לנו מראש, שנוכל להזמין את קרוביו ואהוביו ואפשר לכולנו להצמד למיטה עד הנשימה האחרונה ממש. לא יודעת מי האיש ומה שמו, אבל יהיה לו מקום בליבי לנצח. ובאשר לשאלה ההלכתית: הוא היה דתי (הרופא), אם זה משנה משהו. למרות כל האמור לעיל, אני לא יכולה לומר בכנות שלא תוקפים אותי מדי פעם רגעים בהם אני תוהה האם באמת עשינו את הדבר הנכון. אני מניחה שלעולם לא תהיה לי תשובה.

אוֹחַ

New member
לפני כארבעה חודשים

היתה כתבה, רחבת-יריעה, ב"7 ימים" של "ידיעות" על אשה,נצולת שואה, ומאבקה לחיים. סיפור שא"א להשאר אדיש אליו על אחיזתה העיקשת בחיים, ממש משאול-תחתיה. גם בפעם האחרונה שהתעוררה מהתרדמת ה"עונתית" המשיכה לטרטר לבנותיה כמנטרה: "אני ראיתי את המוות - לחיות זה תמיד יותר טוב!". אני אחפש את הכתבה.

הודעה ראשונה בפורום...

אני חושב שהדרך הטובה ביותר להכריע בנוגע לדיונים על המתת חסד היא לשאול את השאלה הכביכול טיפשית, אבל מהותית לדיון: מדוע אנחנו מתנגדים להמתות שיש קונצנזוס על ההתנגדות? לטעמי גישה של "זכויות", לפחות כל עוד לא נטענת כטיעון דתי או משפטי, אינה מספקת. להגיד שלאדם יש זכות לחיים מעצם היותו אדם זו דרך נחמדה ליחצ"ן תפישה. זו לא דרך לענות על דיון מוסרי. שאלו את עצמכם מדוע אתם מתנגדים להמתות שאתם כן מתנגדים אליהם, נסחו קריטריונים והשליכו אותם, בצורה מושכלת ולא מתנשאת, על המתות חסד. תוסיפו את ההשלכות החברתיות-תרבותיות, והנה לכם התשובה. אז תסלחו לי על השאלה המאוד מזעזעת כביכול אבל אני מקווה שאם עקבתם עד עכשיו, ניתן להבין בבירור מדוע היא נדרשת לדיון: למה להתנגד להמתה של אדם בריא?

אתה מדבר על

רצח או על הזכות להתאבד? אם כוונתך לזכותו של אדם לבחור את הרגע המתאים לסיים את חייו, אין לי כל התנגדות. אני לא חושב שצריך "להכריח" אדם לחיות, בוודאי שלא לאשפזו בכפייה כאשר הוא מואס בחייו ומגלה נטיות אובדניות. לא בחרתי מתי לבוא לעולם, אבל צריכה להשמר לי הזכות לבחור מתי לעזוב אותו. לגבי רצח - נו באמת .... אתה לא מצפה לתשובה רצינית נכון? (להוציא מכלל זה רצח ע"י המדינה, קרי עונש מוות , שאני תומך בו במקרים רבים בהם פשעיו של אדם מצדיקים את נטילת זכותו לחיים).

בוודאי שאני מצפה לתשובה רצינית...

זה בדיוק מה שכתבתי בהודעה הקודמת. עצם הבירור הפנימי שלנו עם עצמנו מדוע אנחנו מתנגדים לרצח תבהיר לנו מהם הקריטריונים הרלבנטים להתנגדות להמתה, ובשל כך מתי המתה הופכת להיות מוצדקת או נייטרלית מבחינה מוסרית. הסיבה שדיונים בנוגע להמתת חסד נשארים כל-כך באוויר היא שאנשים פוחדים (במידה מסוימת בצדק) לגעת בשאלה הזו. אבל נגיעה בשאלה הזו היא-היא הדרך לפיתרון הסוגייה (או הבנה עמוקה יותר של הגישות השונות).

אני לא בטוח שיש כאן מה לברר

האמונה שרצח זה טאבו מושרשת בנו כל כך עמוק שאני לא יודע מאיפה להתחיל בכלל לחפש את שורשיה. אולי מסיפורי המקרא עליהם אנחנו גדלים ומחונכים (סיפור קין והבל, עשרת הדיברות). אולי מן הכלל "מה ששנוא עליך אל תעשה לחברך" שהוא אוניברסלי יותר, וישים לגבי כל בני האדם בכל התרבויות. שהרי כל אדם חי מילדות עם הפחד מן המוות, למדנו לראות במוות את ה"רע" ולכן גרימתו לאחרים היא מן הסתם "רעה". אני נוטה לקבל את דעתו של הלל לגבי מערכת חוקים מטפיסית נורמטיבית החלה על העולם , והאיסור לרצוח הוא אחד מאבני היסוד שלה.

מסובך מאוד

הסוגיות הללו כ"כ מסובכות, ודעתי עליהן כה מפותלת, שאני בספק אם אצליח לנסח הודעה בעלת רעיון מרכזי כלשהי, אבל אנסה. התשובה שאני הולך לתת היא מאוד לא מספקת, אבל אני לא בטוח שאפשר למצוא תשובה טובה יותר. מדוע אנחנו מתנגדים לרצח? לדעתי זוהי סוג של אקסיומה עליה בונים מערכת מוסרית. אני לא מדבר רק על רצח, אני מדבר על דברים שהטבע האנושי שלנו אומר שזה לא היה טוב אם זה היה קורה לנו. האקסיומה היא - צריך להיות מוסרי, אגב ברור שזו אינה סתם אקסיומה, כי אם דבר המביא תועלת, חברה מוסרית היא חברה בה סך הפרטים הנפגעים מהתנהגות בלתי מוסרית הוא קטן יותר, ולכן טובה יותר. לדעתי, סוגיית המתות החסד אינה כה סבוכה, אנו רוצים לחיות, ומכבדים את רצונם של אחרים לחיות מכיוון שזהו אינסטינקט, ברגע שמדובר בכאב פיזי כה גדול שאינו מותיר טעם לחיים, ואין דבר הגרוע מכאב פיזי לדעתי, אין גם טעם בכיבוד החיים. לעומת זאת, אינני מסכים עם הרעיון שהועלה כאן קודם לכבד את זכותו של אדם להתאבד, מכיוון שלעתים נטיות התאבדותיות נובעות מבעיות פסיכולוגיות או משברים זמניים שאותם ניתן לפתור, ולגרום למעוניין בהתאבדות להתחרט על כך, ולשמוח שנשאר בחיים.

ברוך הבא בצל קורתנו

אתה מעלה נקודות שאיני יכול לענות עליהן ב"שלוף" וזנ יאמר רק לזכותך ומלבד זאת אני מתפעם מכך שהגיע למחוזותינו מי שמציב את ג'רמי בנתהם בחתימה שלו...

אלי ו.

New member
ברגע שראיתי את הנושא חכיתי לך ../images/Emo13.gif

הערך של קדושת החיים קיים מכמה סיבות. הנה כמה שאני יכול לחשוב עליהן לפני שהקפה הראשון של הבוקר נכנס לפעולה - סיבה דתית. האל נותן לנו חיים ורק לו מותר לקחת. - חברתית. ערך החיים עומד גבוה בסולם הערכים החברתי של חברה מתוקנת. ללא הזכות לחיים, הזכות לרכוש, הזכות לתא משפחתי יקשה לקיים חברה אנושית מתוקנת. אחד הכללים החשובים בחברה מתוקנת הוא שלכל בני האדם זכות שוה לחיים. - סיבה אגואסיטית. האינסטינקט הטבעי הוא לחיות, לכן אני אגן על הזכות שלי לחיים. היות ואני מבין שיש לי צורך בחיים אני משליך מכך את הצורך של הקרובים אלי בחיים. מכך שבאופן טבעי ניתן זכות לחיים גדולה יותר לעצמנו, לקרובים אלינו, חברים, בני אותו העם וכך במעגלים מתרחבים לכלל אוכלוסית העולם.

../images/Emo13.gif את התודות להצטרפותי תן לעידן

אני לא אוהב את המושג קדושת החיים, משתי סיבות. א. אני יודע שאתה לא מתכוון לקדושת החיים, אלא לקדושת חיי אדם. ב. אני לא אוהב להתייחס לערכים מוסריים (או לכל דבר אחר) כאל משהו קדוש. על הכל ניתן להטיל ספק. בנוגע לתשובה השניה שלך פרקת את השאלה לתוך התשובה. למה אני מתכוון? שאלתי למה זה לא מוסרי להמית אדם בריא - ענית לי שההתנגדות להמתה חיונית לחברה מתוקנת. פשוט החלפת את המילה מוסרי במותקנת. בנוגע לסיבה האגואיסטית. אין לי ממש כוח לסולפיסיזם או אינדבידאוליזם עכשיו, אבל ללא ספק אגואיזם איננו מצדיק התנגדות להמתה של אחרים. במידה ואין סכנה שעל-ידי המתה של אחרים תיפגע אתה, זו לא ממש הצדקה.

קדושת החיים שלי

היא כל חי באשר הוא חי ולא רק חיי אדם. קדושת החיים בעיני נובעת רק מהאיסור (על פי ערכי המוסר שלי) להרוג יצור חי. עם זאת, לכל יצור חי יש הזכות להרוג את עצמו כמו כל זכות בחירה אחרת בנוגע לחייו. בעיני, חולה סופני שמבקש להתנתק ממכשירי הנשמה הוא סוג של מתאבד וזה בסדר.

האם אתה זן בודהיסט?

הייתי שואל כיצד אתה מגדיר חיים, ומה ההבדל העקרוני בין המבנה התאי של עלי חסה לאלו של פרה, אבל זו תהה סתם קטנוניות. שאלה שמטרידה אותי קצת יותר - מדוע התנתקות ממכשירי הנשמה היא התאבדות? עדיין לא קיבלתי תשובה ברורה לסוגיה, אולי תוכל אתה לבאר?

hillelg

New member
מותר האדם מן הבהמה

הוא היכולת להחליט להתאבד. והיכולת לראות בזה דבר לא מוסרי.

למעלה