If you lie down with dogs, you will wake up with fleas

ועוד דבר: אם אני לא טועה, גם הפתגם עם השבבים הוא מיובא כולו

מרוסית - ימי המהפיכה, סטלין וגו'.

אז למה נפלה בין ייבוא אחד לייבוא אחר, כאשר הראשון הוא הרבה יותר קולע למטרה ?

אשמח עם מישהו מדוברי הרוסית יוכל לאמת את הימצאות הפתגם גם בשפה הרוסית.

trilliane

Well-known member
מנהל
ה"אפליה" לא קשורה לעצם היבוא אלא לתפוצה בפועל

ושוב, כפי שכתבתי (קראת את הודעתי בכלל? משום מה אתה מתעלם מדברים שכתבתי מפורשות), אין פסול בתרגום של פתגם כי המשל עובד בכל שפה, אבל הנקודה שלי (וזה גם מה שהפריע ל-Jazz15, שנינו כתבנו זאת בשרשור) היא שהתרגום פשוט לא שגור בעברית ושנינו לא נתקלנו בשימוש בו עד היום.

אז את מציעה לאמץ תחליף צולע על פני תרגום קולע, רק משיקולי

ותק ותפוצה ?

trilliane

Well-known member
מנהל
את מה שאני מציעה כתבתי במילים מפורשות, הנה שוב:

"השאלה רק אם רוצים להשתמש בתרגום של הפתגם (זה בסדר, המשל עובד בכל שפה) או לחפש חלופה עברית מקורית יותר."
מתרגם יכול לבחור בעברית קולחת וטבעית, כזו שמשתמשת בניסוחים שגורים וותיקים יותר על פני דיוק מילולי. אני לא יודעת מה ההעדפות שלו כמתרגם ולא יכולה להחליט במקומו.

udilir

New member
лес рубят - щепки летят : לס רוביאט - שפקי לטיאט, כנראה ...

המקור הוא סטאלין.

אני תומך בדעתך, התחליפים שהוצעו אומרים דברים אחרים ואין להם עדיפות, מה גם שהאימרה המתורגמת מובנת כפי שהיא ואינה זקוקה לפרשנות.

Apella2

New member
הפתגם נמצא בפולנית, והגיוני שיהיה גם ברוסית. אבל השימוש

בדרך כלל היה כדי להצדיק את העוולות של המשטר. כשרוצים לבנות את הקומוניזם, ברור שיהיו פרטים שימותו בדרך.

trilliane

Well-known member
מנהל
מעניין, כי זה דווקא כן קרוב להקשר של "כשחוטבים עצים"...

trilliane

Well-known member
מנהל
חשבתי שאת מתכוונת לכלבים (שלפי ויקי הוא מרוסית)

העצים והשבבים נקלטו כאן יפה ובאופן הרבה פחות מורבידי, פשוט כתוצר לוואי טבעי בלתי נמנע ומובן מאליו שאין טעם להתפלא או להתלונן עליו (דומה גם לביטויים כגון "מי שלא עושה לא טועה" או "אין טוב בלי רע").

trilliane

Well-known member
מנהל
אז קח כהנחת עבודה שאין צורך לחזור על מה שכבר כתבתי בעצמי...

Jazz15

New member
תודה, סוס כסוף. בינתיים אימצתי

את "להכניס ראש בריא למיטה חולה", שלמרבה הבושה שכחתי ממנו לגמרי, והשארתי גם את תרגום הביטוי כאופציה נוספת. כפי שאמרתי, לא נתקלתי בו בעברית, אבל הוא מסתדר פה עם שאר המשפט, ובכל מקרה אהבתי את האופציות שהציעה trilliane.

תודה על התשובה.

udilir

New member
לדעתי זו טעות, הביטוי הזה אומר משהו אחר ויתרונו של תרגום

הביטוי עליו שאלת שהוא מובן כפי שהוא ואינו זקוק לפרשנות נוספת.

פרט לכך אני יכול להעיד שנתקלתי בו בעברית לא פעם.

זה קצת יותר טוב, אבל עדיין בעל משמעות שונה

מי שנמנע מהכנסת ראש בריא למיטה חולה עושה הערכת מצב מושכלת ומראש. מי שהולך לישון עם כלבים נוהג בפזיזות ומתוך גחמנות / כניעה ליצר. זה מרמז על בחירת חברה לא נכונה, משהו כמו "מושב ליצים" . אבל כמובן, השיקול האחרון הוא שלך.

trilliane

Well-known member
מנהל
גם מי שמכניס ראש בריא למיטה חולה נוהג בטיפשות...

וגם זו בחירה שגויה, ולכן הניסוח המקורי של האמרה הוא עצה להימנע מכך. הצעתי לנסות לעשות פרפרזה עליו כדי להשתמש באמרה שגורה יותר בעברית (שגם היא קשורה לשינה, כניסה למיטה הלא נכונה). אגב, חשבתי להציע פרפרזה על "מושב לצים" (ללא יו"ד גם ללא ניקוד) או משהו דומה מאותו פסוק בתהלים, אבל חששתי שזה כבר יהיה רחוק או מליצי מדי.

למעלה