If you lie down with dogs, you will wake up with fleas

Jazz15

New member
If you lie down with dogs, you will wake up with fleas

האם יש בעברית ביטוי מקביל לביטוי שבכותרת? לא עולה לי כרגע שום דבר...
המשמעות היא if you become involved with bad company, there will be negative consequences, ובהקשר שלי צריך משהו שיתאים גם להמשך, כי לאחר מכן נאמר (לגבי מנהלי חברה שהסתבכו):
we have lain down with many, many a dog for many, many years. X is one of the worst
הצעות בבקשה?
תודה רבה!

Eldad S

New member
טיפלתי בהודעה הכפולה.

זה קיים גם בעברית

מי שהולך לישון עם כלבים אל יתפלא אם יתעורר עם פרעושים / קרציות.

trilliane

Well-known member
מנהל
לא נתקלתי בכך עד היום בעברית... נשמע כמו סתם תרגום

למה הקריטריון צריך להיות אם את נתקלת או לא נתקלת בדבר מסוים?

אולי כדאי לבדוק גם כמה מקורות חלופיים ? למשל אחד מ 15,000 המופעים האלה

http://tinyurl.com/o7qh8e6

trilliane

Well-known member
מנהל
כי אם אני וגם Jazz15 וגם דוברי עברית אחרים לא נתקלנו

זה מעיד על העובדה שהשימוש לא כ"כ נפוץ בשפה, ואם חשוב לו (והתרשמתי שחשוב לו) להשתמש בפתגם שכן שגור בעברית, זה קריטריון רלוונטי (לו).
&nbsp
החיפוש שעשית לא מעיד על תפוצה רחבה אלא על חיפוש לא נכון בגוגל, במחילה. אין שם באמת 15,000 מופעים לפתגם, הרי חיפשת מילים בודדות... אם תדפדף קצת הלאה בתוצאות החיפוש תגלה שמהר מאוד הן עוברות לתוצאות של טיפול בהדברת פרעושים/קרציות בכלבים ולא קשורות לשום פתגם.
&nbsp
ערכתי חיפוש על המחרוזת "מי שישן עם כלבים" והגעתי עד לסוף התוצאות (כי גוגל מנפה כפילויות) והוא מצא 72 תוצאות:
https://www.google.co.il/search?hl=...="מי+שישן+עם+כלבים"&hl=iw&as_qdr=all&start=70
הן מעידות על כך שיש שימוש מסוים בפתגם, ועדיין, לא בתפוצה רחבה במיוחד (הכול יחסי כמובן).

Lhuna1

New member
את צודקת, אבל אם תחפשי "מי שהולך לישון עם כלבים"

תמצאי הרבה יותר

&nbsp
אגב, אני נתקלתי בזה בעברית לרוב בהקשרים פוליטיים, ויותר ספציפית בהקשר של קואליציות ממשלתיות. (לא קשור לדיון, סתם תוספת.)

trilliane

Well-known member
מנהל
לא הרבה יותר; גוגל מצא כ-90 תוצאות בסה"כ (אכן הרבה פוליטיקה)

trilliane

Well-known member
מנהל
קופץ לי לראש "כשחוטבים עצים עפים שבבים"

אם כי זה מתייחס יותר לתופעות לוואי לא רצויות ופחות להשלכות ישירות.
אפשר אולי לעשות פרפרזה על "מי שמכניס ראש בריא למיטה חולה..." או משהו כזה.
&nbsp
רוביק רוזנטל כותב במילון הצירופים "מי שהולך לישון עם כלבים קם עם פשפשים" אבל זה כמובן תרגום של הפתגם, לא גרסה עברית... וכאמור, לא נתקלתי בו מעולם בעברית (בשימוש חופשי), אולי זו גם הסיבה שהוא לא מביא ציטוט ממקור כזה או אחר כפי שהוא עושה בדרך כלל. הוא מציין שהמקור הוא בלטינית, באנגלית היא מופיעה בשלהי המאה ה-16 וכמו כן גם ביידיש (מתישהו).
&nbsp
השאלה רק אם רוצים להשתמש בתרגום של הפתגם (זה בסדר, המשל עובד בכל שפה) או לחפש חלופה עברית מקורית יותר.

Jazz15

New member
תודה רבה! גם אני מעולם לא נתקלתי

בביטוי הזה בעברית, אף שהתרגום שלו נשמע יחסית בסדר, ומסתדר עם שאר המשפט.
בהתחלה חיפשתי בספר של נרי סבנייה ולא מצאתי, ובכלל שכחתי מ"מי שמכניס ראש בריא למיטה חולה" (אבוי!). שתי האפשרויות שנתת לי נראות לי מצוינות.
תודה רבה!

אבל הכוונה של השבבים היא שונה לגמרי.

כוונת הפתגם עם השבבים היא שכאשר עושים פעולה חשובה וחיובית, יש גם תוצאות לוואי זניחות לא רצויות.
הפתגם עם הכלב גורס שאם מתהלכים בחברה לא הולמת (שאפשר לחזות מראש) יהיו לכך תוצאות שליליות בלתי נמנעות (שוב: שאפשר היה לחזות אותן מראש ולא להיגרר לכך).

למעלה