I.Q

I.Q

תגידו, יכול להיות מחונן עם אייקיו נמוך (כאילו נגיד 100-105) כי חברה שלי (שהיא לא מחוננת) אומרת לי שמחוננים זה רק אנשים עם קליטה יותר מהירה... ואני יודעת שזה לא נכון... אבל בקשה שמישהו יענה לי. כי הרי מחוננים עם הפרעות קשב (שלוקחים ריטלין) יש, נכון? אז... שוב אני חוזרת לשאלה הרגילה... מה זה בעצם מחונן?

neko

New member
מחוננות מוגדרת כטווח IQ,

ולכן לא יתכן מחונן בעל IQ ממוצע\נמוך. כנ"ל פיגור מהצד השני. יש להפריד זאת מלמשל אוטיזם, דיסלקציה, הפרעות קשב וכו', שביניהם לבין IQ אין קשר. IQ גבוה בד"כ בא לידי ביטוי בקליטה מהירה יותר.

lepidus

New member
סמנטיקה

מחוננות במובן המקובל (אינטיליגנציה) מוגדרת על פי מבחני אינטיליגנציה, ולכן לא יכול להיות מחונן עם ציון נמוך במבחנים האלה. אבל, מחוננים קיימים גם בתחומים אחרים, ולמעשה המילה משמשת לציון כשרון מיוחדת בכל התחומים, לאו דוקא כשרון מנטלי. לעומת זאת, יש סבנטים עם אי-קיו שמגרד את הפיגור החמור שמסוגלים לנגן יצירות שלמות של מוצרט לאחר שמיעה של פעם אחת בלבד, לזכור את ספר הטלפון של עיר גדולה בארה"ב לאחר קריאה אחת, לחשב בשניה מכפלה של 2 מספרים בעלי 12 ספרות כ"א וכו... בחור כזה שמנגן מוצרט משמיעה הוא אכן מוזיקאי מחונן, אבל גם מפגר, ואין סתירה בין הדברים.

Hendrixon

New member
בדיוק, אין קשר חד חד ערכי בין IQ

ומחוננות, ולו מן הטעם הפשוט שמחוננות <לרוב> מקושרת ליכולת מעשית מסויימת, ואילו ציון IQ גבוה במבחן, מייצג... ציון IQ גבוה במבחן

neko

New member
תבדיל בין מחוננות, שכן קשורה לIQ,

לבין "מחוננות בתחום XYZ" שאינה, אלא באה בהשאלה. כמו שכשאומרים על מישהו שהוא "גאון מחשבים" לא מתכוונים שיש לו IQ גבוה - אבל אם אומרים עליו שהוא גאון, כן מתכוונים לכך.

lepidus

New member
מה בדיוק? זה בכלל לא מה שאמרתי!

כמו שמשקל נמדד בגרמים, אינטיליגנציה נמדדת בנקודות אי-קיו. אז נכון שיש משקל יבש, רטוב, סגולי וכו' וכו'... אבל כשאני אומר משקל, אתה יודע בדיוק על מה אני מדבר. אותו הדבר עם "מחוננות".

lepidus

New member
אין פה אלמנט של חיקוי

יש משהו מיוחד במוחות של סבנטים. הם "מחווטים" אחרת. אם ניקח אנלוגיה מתחום המחשבים, כשאתה לוחץ על כפתור-ימני->"עריכה"->העתק->כפתור-ימני->"עריכה"->הדבק, הם משתמשים בCTRL...

Dorfl

New member
אני לא רואה שום סיבה לקרוא למישהו

שלא יצר מוסיקה "מוסיקאי". הוא נגן מוכשר, לא מוסיקאי מחונן.

Moridin

New member
דרוש אותו סוג כישרון

בשביל לזכור כמות כזו של טקסט מוזיקלי ולהבינו לעומק, וליצירת מוזיקה. זוהי לכל הפחות הדעה הרווחת.

neko

New member
חס וחלילה!

לזכור ולהבין שונה לגמרי מליצור! אני ידעתי בזמנו לנגן את "TOCATTA ET FUGA", שכל מי שמבין קצת במוזיקה קלאסית יגיד לך שמדובר ביצירה מורכבת ומרשימה - אבל מעולם לא הצלחתי (וניסיתי בהחלט!) ליצור משהו חדש שיהיה יותר מורכב מיונתן הקטן. מצד שני, אני לא זוכר תאריכים או מאורעות חשובים בהיסטוריה (הייתי מאד קרוב ללהכשל בבגרות!), אבל אני מנתח מהלכים היסטוריים והשפעותיהם ההדדיות באופן די מרשים (בתוך שבוע אדע אם גם המרצה ל"קונפליקטים אתניים" חושב ככה
). תבדיל מאד בין יכולת טכנית, יכולת ניתוח, יכולת יצירה, יכולת הדרכה, יכולת מנהיגות ועוד הרבה יכולות (לא למדתי פסיכולוגיה, אז אני ודאי לא מכיר את כולן). אלו יכולות שונות לגמרי, ובהחלט יש אנשים שאצלהן אחת מהיכולות מאד גבוהה ואילו אחרת מאד נמוכה.

neko

New member
כן, המרצה גם חושב ככה,

או לפחות 97% חושב ככה (אני עדיין בהלם
)...

עופר ב.ה

New member
מספר הערות בעניין

1. בשביל לנגן יצירה לא צריך להבין אותה. ישנם שני סוגים של אנשים שמדגימים זאת: אלה שמנגנים כמו midi, ואלה שמנגנים "מהלב" (המרכז הרגשי קדם אבולוציונית למרכזי החשיבה). האחרונים יעדיפו לנגן שופן או שומאן. 2. יש הרבה נגנים טפשים, ועוד יותר מכך זמרים טפשים. 3. ניתן לבצע יצירה באופן אינטליגנטי. לשם כך דרושה היכרות מעמיקה עם היוצר, עם התקופה שבה יצר, וכמו כן ניתוח (בין אם אינטואיטיבי או פורמלי יותר) של היצירה עצמה, וניסיון להתמודד איתה ו"לפצח" אותה. כל אלה לא קשורים לטכניקה. לפיכך, מי שהוגדרו כ"מפגרים" עשויים להיות בעלי יכולת טכנית טובה, ולזכור פרטיטורה שלמה, אבל כנראה לעולם לא יפיקו ביצוע מעניין ליצירה כלשהי. 4. כמובן איני מסכים עם טענתו של Dorfl שמי שלא מחבר מוזיקה אינו מוזיקאי. כל ביצוע (טוב) של יצירה הוא בריאה שלה מחדש. מה גם שבאופן אינהרנטי, ברגע שאתה מפיק משהו מכלי נגינה, או ממיתרי הקול שלך, אתה יוצר מוזיקה.

lepidus

New member
יש הבדל בין נגן למלחין

אבל לא הייתי מתימר להגיד שנגנים אינם מוזיקאים. מידורי היא לא מוזיקאית בחסד? יו-יו-מה? זובין מהטה? פנחס צוקרמן?

למעלה