ומה שיש לי להגיד
זה שאין ספק שיש למדינת ישראל בעיות רבות שחלקן התחילו כבר מזמן. לגבי הנושא העדתי, ובכן, אין מה להוציא את השד מהבקבוק כי הוא כבר מזמן לא שם. אני חושבת שבן גוריון עשה טעויות בנושא פיזור האוכלוסיה, טעויות שאנחנו משלמים עליהן עד היום. יחד עם זאת, אני חושבת שאם מישהו לא ירצה לחוש מקופח, הוא לא יקופח. אבא של בעלי הגיע לארץ מהשואה: לא משפחה, לא כסף, גם הוא רוסס בדי.די.טי, והצברים של אותה תקופה לא היו מאוד מכניסי פנים. אני לא שמעתי אותו מעולם מדבר על קיפוח. סבא שלי היה עגלון ואמא שלי ניקתה רצפות כדי לממן לעצמה לימודים כשהיא היתה בת 17 (לפני שהיא הלכה לפלמ"ח). אני לא זוכרת ששמעתי ממנה שום טענות על קיפוח. אה, שכחתי, אנחנו אשכנזים. שאני אמשיך? נכון שהשלטון של תחילת המדינה היה אשכנזי, אבל אתה יודע מה, הם ניסו לפתח תרבות ישראלית. מפלגות שממשיכות להנציח את העדתיות גורמות לפילוג של העם. נקודה. כל אחד קופח בדרך זו או אחרת, עיירת פיתוח, מעברה (גם אשכנזים היו שם) ועוד כל מיני קשיים שנערמו בדרכם של העולים החדשים בשנותיה הראשונות של המדינה. אתה רוצה להמשיך לדוש בזה גם בעוד חמישים שנה? לאן נגיע? כבר אמרתי כאן בעבר שאנחנו לא מדינה אלא אוסף של שבטים: אשכנזים, מזרחיים, רוסים, אתיופים, חרדים, ואם יש מגזר ששכחתי להזכירו אני מתנצלת. כולם שונאים את כולם, ונדמה שאין שום ערך משותף שכולם חולקים ביניהם. אז ישנה האפשרות להמשיך ולצעוק ש"קיפחו אותי", ואפשר לטפח את השד העדתי, ולעומת זאת אפשר גם (אם עוד לא מאוחר) לפתח תרבות אחת, משותפת, מאחדת שתכבד את כולם, שתעודד גיוון תרבותי ולא שנאה עדתית. ואני חייבת לצאת עכשיו מהבית. יום טוב לכולם