ארניס כמושג גנרי
שלום יובל, אם אעשה שימוש דומה בהגיון שדבריך, כל מי שמלמד שימוש בסכין כאמצעי לחימה מלמד ארניס, גם אם לא היה תלמידו של מייסד הארניס, אלא הוא פשוט אדם מיומן ומוכשר בצורה בלתי רגילה בשימוש בסכין (ואולי אף רכש חלק ניכר מהמיומנויות שלו בקרבות רחוב במנילה, הפיליפינים). איני יודע מה תהיה עמדתך לגבי מקרה כזה. בעיני אותו אדם אינו מלמד ארניס ואינו עוסק בארניס, אלא במשהו אחר. יכול להיות שהמשהו הזה יהיה נהדר ויעיל, אך זה לא יהיה ארניס. אין ספק שהדברים קשורים מאד לכסף ולמוניטין, אך אני מניח שכך עולמנו בנוי. מעבר לכך, אני חושב שהדיון הזה נוגע בעיקר לדיוק ולהקפדה על פרטים. לי הפרטים חשובים, ולכן אני מנסה להקפיד ולדייק. כמי שלא עוסק בקרב מגע זה למעלה מ-14 שנים, אין לי שום אינטרס בנושא. אהבתי ואני אוהב עד היום את המתנה שאימי נתן לנו, וחשוב לי לשמור על טוהרתה ויופיה של המתנה הזו. דוגמא נוספת: לפני כ-70 שנה קם אדם מיוחד ויצירתי (בעל מימדים פיזיים דומים לאלה של אימי ליכטנפלד המנוח) ויצר אומנות לחימה יפהפיה בשם אייקידו. לאיש הזה קראו מוריהו אאושיבה, אשר מכונה על ידינו האייקידוקות "או-סנסיי" (המורה הגדול). לאייקידו ייחוד משלה, בראש ובראשונה בתפיסת העולם ובמטרות האומנות, אך גם בדרכי האימון ובאופן ביצוע הטכניקות. אני סבור שאייקידו היא אומנות לחימה מדהימה, ואחת מהדרכים היפות ביותר לפיתוח ולשיפור עצמיים, הן בהיבט הפיזי, והן בהיבט הרוחני. כעת, בוא נניח שאייל ינילוב (איש קרב מגע, מתלמידיו של אלי אביקזר המנוח ואשר עבד לא מעט עם אימי ליטנפלד) ישתתף בקורס מרוכז באייקידו, ויחליט לשלב חלק מעקרונות האייקידו בידע הרב שלו, ויצור את "איל"ע" - ראשי תיבות של "אייקידו ישראלי לפיתוח עצמי". בעיני זה יהיה משהו הקרוב לחילול הקודש. זה לא יהיה אייקידו, והשימוש בשם אייקידו במקרה כזה יהיה פסול, ויטעה את הציבור. לחגורה השחורה אין חשיבות בפני עצמה. מה שחשוב זה העברת הידע והעקרונות של אומנות הלחימה לאורך שנים מהמורה לתלמידו. יש חשיבות רבה לשמירת המסורת של אומנות הלחימה כפי שהיא הועברה מהמורה לתלמידו (אם כי כמובן כל אדם מעניק למסורת הזו את הפרשנות שלו). יכול להיות שאדם פלוני היה תלמידו של אימי במשך 20 שנים, אך הוא מעולם לא היה מעורב בקרב פנים אל פנים, והוא אמן לחימה גרוע. אין ספק בעיני שהאיש הזה הוא איש קרב מגע. לעומת זאת יכול להיות שאדם אלמוני היה לוחם ביחידה מובחרת במשך 20 שנה, השתתף בעשרות קרבות פנים אל פנים, והוא מיומן בשימוש בידיים ריקות. זאת ועוד, במסגרת אימוניו ביחידה או קיבל קורסים מרוכזים בקרב מגע, בג'ודו, בג'וג'טסו ובנינג'וטסו. בעיני האיש הזה הוא אמן לחימה מדהים, אך הוא אינו איש קרב מגע. ולסיום, רק להעמיד דברים על דיוקם: אימי ליכטנפלד המנוח, אלי אביקזר המנוח, ויבדל"א חיים זוט ואייל ינילוב, הם אנשי קרב מגע. חיים פאר ואבי נרדיה אינם אנשי קרב מגע. הם אנשי קפא"פ. לאבחנה הזו בין שתי הקבוצות, עליה אני מקפיד כל כך, אין שום קשר למיומנויותיהם ולכישוריהם של האנשים הנ"ל כאמני לחימה. בברכה, אורי.