תרבות נמוכה - מה רע?

giulietta

New member
תרבות נמוכה - מה רע?

אמש צפיתי במופע של שרית חדד שהתקיים באמסטרדם, מופע התרמה למגן דוד אדום. האמת שידעתי על המופע כחודשיים אבל התעלמתי ממנו כיון שסוג זה של מוסיקה, למעט יוצאי דופן בודדים, אינו כוס התה שלי. ברם אולם, חברה התקשרה ברגע האחרון ושיכנעה אותי להצטרף ולהביא גם את הילדים שנמצאים כבר בחופשת החורף וצמאים לפעילות. הלכנו. אחרי שעה וחצי של ברכות, נאומים, חסויות וזמר חימום בוסרי, כשהקהל כבר היה רעב ומשולהב, התחיל ה"שואו" האמיתי. עכשיו, אין צורך להכביר מילים ותאורים. אני מניחה שכולכם מכירים את הזמרת, הזדמן לכם לשמוע את שירתה ואולי אף לצפות בקליפ בודד או מופע שלם שלה. מה שאני רוצה זה לדבר על הדיסוננס שהייתי בו: מצד אחד, מדובר בזמרת בעלת יכולת קולית משובחת, כישרון תנועה וחוש נפלא לקצב. זמרת חמה מאד שמבינה באמנויות שילהוב הקהל. היו שם מאות ישראלים (וביניהם גם זרים מקומיים) שהתמסרו לה ולקריאות ה"כפייםםםם...יאללללה, להתעורררר, שמייחחחחח..."
נופפו בדגלי ישראל קטנים, חדורי גאווה ישראלית, מה שעודד מאד את פתיחת ארנקם גם בהפסקה והמשך התרומה ברכישת מוצרים שונים שהיו שם. אוירה מחשמלת, אנדרופינים שזורמים בגוף ומשפרים מאד את מצב הרוח. לא ראיתי אנשים שנותרו אדישים על כסאותיהם. מצד שני... מרבית השירים עוררו בי חוסר נוחות מסוימת. טקסטים פשטניים, שפה רדודה ולחנים הומוגניים. שום דבר לא מורכב, לא מפתיע, לא עמוק. רקדתי ושרתי אבל כל הזמן היה לי את הבלם הזה שמנע ממני להיסחף עד איבוד הכרה. בסופו של דבר זה בא לידי ביטוי בבקשה של הילדים לרכוש את הדיסק החדש של שרית ואני הגבתי ב"עד כאן"
... אז מה בעצם הבעיה? אם זה משמח, מביא לתחושת אחדות וגאווה ישראלית (מה שמאד חשוב למי שנמצא בניכר, למרות הציניות) ולא הרחבתי על ה"פמיניזם החדש" של שרית שמגולם בעשרות שירי "יאללה, מוטי, לך הביתה", אם זה עושה רק טוב, אם זה לא מזיק - אז מה רע? יש לי מחשבות בנושא והן קשורות למינונים, אבל אשמח לשמוע את דעתכם.

תרבות נמוכה - יש דבר כזה?

הנושא מורכב וכבר נדון בעבר אבל אני יכול רק לציין שאני לא רואה הצדקה לכנות מופעי תרבות מסויימים "גבוהים" ואחרים "נמוכים". יש מה שמוצא חן בעיניי ויש מה שלא יש מה שמוצא חן בעיני רבים ומה שמוצא חן בעיני מעטים יש מי שמצליח לבודד ולהגדיר מה גורם לתכנים מסויימים לדבר אליו יש מי שלוקח את הקריטריונים הללו ומכיל אותם על כלל החברה, ומחליט שאלה הן אמות המידה המוחלטות לטוב ולרע, ליפה ולמכוער, לגבוה ולנמוך. שרחת חדד אינה כוס התה שלי, אבל אין לי סיבה להחליט שהיא "נמוכה" יותר מבטהובן, אום כולתום, נירוונה או להקת הנח"ל. איש איש וטעמו עימו. ועוד משהו, כשאנחנו כבר מחלקים את העולם לגבוה ונמוך אנחנו עוד עלולים לקבוע לזולת מה הוא ישמע ומה לא, ולקבוע לילדים שלנו קריטריונים של "עד כאן" במוזיקה. חבל. לא אהבנו כאשר הורינו עשו לנו את זה בשעתו. נכון?

shellyland

New member
מורכבת או חד מימדית

אני בהחלט רואה יתרון לתרבות שכוללת בתוכה יותר ממימד אחד ושיש בה יותר מן הברור מאליו (ללא שום קשר לשרית חדד). אני חושבת שהיא מחדדת את היכולות שלנו "לבודד ולהגדיר", כדבריך, את העדפותינו האמנותיות, לא דרך שלילת סוגי תרבות מסויימים אלא דרך קיטלוגם כמכילים או אינם מכילים מימדים מסויימים. הגרגנני נא הרג, אבל אני לא מצליחה להבין מה בין דיון לגבי רמות שונות של תרבות לבין כפיית טעמנו על הזולת וקביעת קריטריונים של "עד כאן". טיעונך דמגוגי בעיני.

shellyland

New member
הבהרה:

"שיש בה יותר מן הברור מאליו" כוונתי היא שיש בה יותר מאשר רק מה שברור מאליו ולא שהמובן מאליו הוא הרוב בה.

בעניין כפיית טעמנו על הזולת

התכוונתי לסירוב של ג'וליטאה לקנות את הדיסק של שרית חדד לילדיה. לא היה כאן טיעון כלשהו, זו היתה הדרך שלי להשתתף בצערם של ילדיה.

giulietta

New member
אני מגששת באפילה

אבל הולכת עם האינסטינקטים. ברור לי שתרבות היא חלק מחינוך וכמו שארצה להנחיל ערכים מסויימים לילדיי, או לפחות, יכולת שיפוט ערכים, כך גם בנושא צריכת תרבות. לא מנעתי מהם חשיפה, להיפך, לקחתי אותם אפילו עודדתי אותם להנות ולרקוד יחד עמי. יחד עם זאת, העדפתי לא להביא זאת הביתה ולהפוך את זה לקו מרכזי בבית. לשאלתו של הילד "למה?" עניתי ש"שרית היא זמרת נהדרת, יש לה קול מצוין והיא עושה שמח אבל השירים שלה קצת טיפשיים". אני זוכרת שחוסר הנוחות שלי נבעה גם מחוסר הסכמה פנימית עם טקסטים מסוימים ולא רק תחושת רדידות.

giulietta

New member
סקרתי קצת את הטקסטים

כדי לרענן את זכרוני ואני מוכרחה לסייג את דברי. יש לה המון שירים שגם אם מובאות בהן קלישאות הן קלישאות חיביות ("רק אהבה תביא אהבה" וכד'). מה שמאד הפריע לי וכנראה שהריכוז הגבוה של השירים האלה בהופעה עשה את זה, זה היחס המתנשא עד לועג לאקסים שלה ולגברים בכלל. נדמה לי שהיא עברה קצת את הקו הדק שמפריד בין פמיניזם חינני לבין רמיסת האחר. יש המון שירים שמזלזלים באקסים. לא הייתי רוצה שילדיי ילמדו על יחסים בין גבר לאישה מתוך המילים הללו (בסדר, בסדר, ברור שאני מקצינה, יש להם עוד עולמות תוכן ועוד מודלים לחיקוי, אבל אני אומרת את זה לצורך הדיון).

shellyland

New member
../images/Emo45.gif

במובן של "הבנתי" לא במובן של "אני מסכימה". גם אני לא אקנה לילדי מיזמתי דברים שקשה לי איתם, כמו דיסק של שלמה ארצי, קלטת של דנה מקרנה או ספר של עירית לינור, אבל אם הם יבקשו או ירצו לקנות כאלה לעצמם - לא אעמוד בדרכם, תוך שאביע את אי-שביעות רצוני מן העניין. במחשבה שנייה - שאבא שלהם יקנה להם וזהו. מה אני צריכה את הכאב-ראש הזה?

יופי, אנחנו מתקדמים

אחרי שנתת לגבר להחליט עם מי תעשי סקס, ונתת לגבר אחר לקבוע בענייני יונה ויין את הולכת צעד נוסף קדימה ומשאירה לבעל את עניין עולמם הפנימי של הילדים.זה בסדר, לך ישאר התחום החשוב של ארוחות וכביסה. דרך אגב: כשיהיו לך ילדים ותראי מה הם מביאים הביתה מהספריה את תתפללי לפצ'ה ממה שיבקשו את עירית לינור.

shellyland

New member
היתה לי כבר ילדה וראיתי

ובכל זאת הצלחתי במטע זמן יחסית (3 שנים) להעביר לה את הערך של תרבות טובה, בלי לפגוע בתרבות הפרחית שהיא הביאה לי מהרחוב. והאמן לי - מה שהיא הביאה הביתה הילדות שלך לעולם לא ידעו שקיים (אני מקווה)!

גנגי

New member
אני שמחה לשמוע

שהקפדת לא לפגוע בתרבות הפרחית שהיא הביאה מהרחוב. תרבות זו תרבות זו תרבות, לא ככה? לא שהבנתי מעולם את המשפט הזה, אבל אולי בעצם כשחושבים על זה גם הוא בא מהרחוב, ועל כן הוא תרבותי ויש להגן עליו פן ייכחד.

אטיוד5

Active member
מחיל, פעם שניה

וכן, יש דבר כזה - תרבות נמוכה. במה שונה הזמר המזרחי מהזמר הכלל-ישראלי (ונעזוב לרגע את העיניין המוזיקלי - כי זה כבר עיניין של טעם.)? בטקסטים הרדודים. זה כל ההבדל. וזה בכלל לא אומר "שאנחנו עלולים לקבוע לזולת" וגו'. באמת, שכל אחד ישמע לפי טעמו. אחד יהנה מטקסטים רדודים והשני לא. לכולם זכות שווה לשמוע מה בראש שלהם. ובקשר ל"עד כאן" - אולי לא אהבנו בשעתו את שעשו לנו הורינו. אבל בדיעבד, אני לפחות, אומר להם תודה.

renjintso

New member
אה, אז בזה הוא שונה

בטקסטים הרדודים, לעומת הזמר הכלל-ישראלי (מה זה?) שהטקסטים שלו, כאילו שיואו, מזה עמוקים כזה? שלמה ארצי, או עוד יותר טוב, בן ארצי, כלל ישראלי? הברירה הטבעית מזרחיים? גמרתי את תיקי עם כל השאר אני מסכימה. שרית חדד באמת מוכרת תרבות נמוכה, וגם זה באנדרסטייטמנט

אטיוד5

Active member
באופן כללי, כן

בהכללה - כן. בפרטים, לא. תמיד יש לפה ולשם. [נכתב היום, היום הזה ממש]

מארסו

New member
ואני לא מתבייש להגיד

כן. שרית חדד ודומיה הם תרבות נמוכה. השירים רדודים וחסרי עומק מינימלי (גם במילים וגם בלחנים שנשמע כאילו יצאו כולם מתוך אותו סיטיסייזר).השפעתם על הדורות הבאים רעה והייתי מאוד רוצה שבנותי לא יחשבו שככה צריכה להישמע מוסיקה, ושכך צריכות להראות מילות שיר. הלאה הפוליטיקלי קורקט. כמה אפשר ללכת על קצות האצבעות על מנת לא לפגוע ? אם נמשיך עם ה"זה לא הכוס תה שלי, אבל אני לא מוכן לקרוא לזה נמוך" לא נוכל להשפיע על המפה התרבותית בארץ. קריטריונים לאיכות מתבססים על עומק המחשבה ועומק הכישרון מאחורי היצירות שאנו נחשפים אליהם. אני לא מתבייש להגיד ששמעתי מספיק מוזיקה בחיי, ושפיתחתי טעם מוזיקלי (ותרבותי) מנומק שמתבסס על מטען מסויים וחשיפה להרבה סגנונות. הטעם הזה מאפשר לי לסווג סוגי תרבות שונים ל"איכותיים" ו"לא איכותיים" ואני לא מרגיש לא נוח בגלל זה שאולי אותו סוג תרבות "לא איכותי" הוא פופולרי מאוד. ממתי טעם ההמונים מעיד על איכות ? ובכן - הזמר המזרחי הישראלי (להבדיל מזה היווני ,תורכי וכדומה) הוא באיכות נמוכה, מיוצר ומושר על ידי אנשים לא מוכשרים וללא רצון ליצור איכות אשר כל מעייניהם להפקת רווחים קלים. אינני מסווג את הצליל המזרחי כ"נמוך" אבל השימוש שלו בזמר הישראלי הוא רדוד ובאיכות נמוכה. מצידי תקראו לי מתנשא. לא אכפת לי.

giulietta

New member
הלו, הלו, הולד איט../images/Emo13.gif

לא מתביישת. אמרתי גם אמרתי - נמוך, רדוד. הבעיה, שומו שמים, שנהניתי
... היה כייף. אז מה יהיה?

למעלה