תנועה, חוויה, שאלה

• פותח הנושא Yin
  • פורסם בתאריך
למרבה הצער ביום שישי לא מתאפשר לי

ביום זה אני מאמנת בדוג'ו שלי. לא היית אמורה להגיע מתישהו לאזור חיפה? :)

applez

New member
אמנם לא מורה, אבל מדריך חדר כושר ותלמיד א"ל

אני רוצה לתת את הפרספקטיבה שלי, לא לנושא הספציפי של תרגילי תנועה אלו בלבד בהשוואה לרפרטואר הרגיל של התרגילים באמנויות לחימה (כי קטונתי), אלא לנושא הכללי של תנועה באמנויות לחימה מול תנועה בחדר כושר (ראיתי שהנושא עלה בשירשור זה וקוויתי לתרום לדיון).

לאחר 3 שנים של אימוני כושר ומשקולות הגעתי לשיעור אמנויות לחימה במחשבה שאני הולך להדהים את כולם כמה בקלות אני מבצע את תרגילי הכושר של השיעור. מהר מאוד גליתי שזה ממש לא ככה, וכשחזרתי הביתה הייתי חצי מפורק. לא רק מתרגילי החימום והכושר אלא גם מכל מני תרגולי בעיטות ואגרופים שעשינו עם הדגשי תנועה וטכניקה שונים לגמרי מזה של חדר הכושר - והסיבה היא פשוטה:

בחדר הכושר טכניקת העבודה נועדה לחזק את השרירים להרים משקל גודל והולך. ישנם תרגילים שונים כדי לעבוד על קבוצות שרירים שונות. כל התרגילים, גם אלו כנגד משקל חופשי, הם מאוד מקובעים מבחינת מסלול התנועה של הגוף. סקוואט נכון טכנית יראה אותו דבר בכל פעם שנעשה אותו. הנפה אולימפית נכונה טכנית תהיה אותו דבר בכל פעם שנעשה אותה. אל תוך המילה "נכונה טכנית" מקופלת כל המשמעות עליה אני רוצה לעמוד, כיוון שבחדר הכושר המטרה היא ליצור את הטכניקה הבטוחה ו"היעילה" ביותר להזזת המשקל.

ושוב - גם במילה "יעילה" מקופלת משמעות שיש לעמוד עליה, כי אם המטרה שלי היא לעבוד על שריר הכתפיים אז הטכניקה שלי לא תהיה "יעילה" אם היא לא תמקד את העומס על שריר הכתפיים. וטכניקה כזו רחוקה מאוד מלהיקרא "יעילה" אם המטרה היא להזיז את המשקולת מהריצפה אל מעל הראש. כך ש"נכון טכנית" ו"יעיל" משרת את מטרות התרגילים בחדר הכושר - לבנות שרירים ולחזקם באמצעות עבודה נגד התנגדות.

באמנויות לחימה שתי המילים האלו מקבלות משמעויות שונות. כשאנחנו לומדים כיצד לתת אגרוף, המשמעות המקופלת אל תוך המילה "נכון טכנית" היא דומה בחלקים מסויימים ושונה באחרים. אגרוף יעיל טכנית פורס את עומס העבודה על כמה שיותר קב' שרירים גדולות. זו תנועה שבה משתתף כל הגוף והאגרוף עצמו הוא רק "קצה השוט" אם תרצו. כל מפרקי הגוף זזים בה ביחד ובתאום, אין חלק בתנועה שהמפרקים סיימו לעבוד ואחרים ממשיכים, ואז אלה מפסיקים והאחרים ממשיכים. זו תנועה מהירה. זו תנועה משוחררת.

מבחינת תנועה "יעילה", כל המערך הטכני שתואר צריך להגיב אל מצב מן המציאות. הוא צריך להגיב דרך מחסומים של פחד או דווקא של אגרסיה מוגזמת המביאה לחוסר דיוק. הוא צריך להסב מקסימום נזק ליריב תוך כדי מינימום סיכון עבורי בסיטואציה המסויימת (משמע אולי לא כל אגרוף הוא ה-אמ'אמא של כל האגרופים, וישנם הרבה אגרופים "קלילים", אבל גם הם שומרים על מקסימום נזק תוך מינימום סיכון בתוך הסיטואציה המוגדרת כ"אגרוף קליל").

והנקודה הכי חשובה לטעמי - הוא צריך להיות מיושם על פני זוויות עבודה אינסופיות. אמנם טווח זוויות העבודה האלו מוגדר ותחום (לא ניתן אגרוף ימין ע"י להביא את היד מאחורי הראש ולהרביץ מכיוון אוזן שמאל או משהו) אבל בתוך איזור זוויות העבודה המוגדר, יש אינסוף גיוון של אפשרויות ומעבר בין מצבים. משמע צריך להתרגל להשתמש במערכת הטכנית הזו, וליצור "מסדרון עוצמה" טכני (מבחינת הזוויות בין כל המפרקים לאורך התנועה), וליישם אותו בצורה התקפית על פני טווח בלתי מוגבל של נקודות התקפה במרחב התלת מימדי שמולנו.

למיומנות הזאת, אני לפחות אישית מצאתי, מזיק חדר הכושר. הרבה לא יסכימו איתי, ואולי באמת אני טועה (זה קרה איזה פעם-פעמיים-אלף פעמים בעבר). אבל בחדר כושר הגוף מתרגל לזוז ולהתנהל בצורה מאוד מסויימת, למטרות קצת אחרות. לקחת את "גישת התנועה" הזו אל תוך שיעורי אמנויות לחימה גרם לי אישית למחסומים רבים, ולקח לי הרבה זמן להרגיש אותם בכלל, ואחרי שזה קרה לקח לי הרבה זמן לעקוף אותם ולהתרגל להפעיל כוח למטרה אחרת דרך סגנון תנועה אחר. וזה באמת רק התחיל לקרות אחרי שהפסקתי לחלוטין את האימונים בחדר כושר

התחלתי לעבוד על כושר רק ע"י תרגילים נגד משקל גוף אשר מערבים את כל הגוף בתרגיל. אני חייב להודות שמהר מאוד התחלתי להרגיש גם הרבה יותר טוב מבחינה פיזית, שזה מוזר כי לא הוספתי שום רכיב מאמץ חדש לאימונים שלי. זוהי בהחלט האנקדוטה הפרטית שלי ואין בה מספיק כדי למשוך מסקנות מקיפות וכוללות, אך חשבתי לצרפה כדוגמא כדי להרחיב את הדיון המרתק על תנועה.

ELIELI22

New member
פששששש... מעריך מאוד את מה שרשמת..

רואים שיש כאן מחשבה הבנה והתעמקות!!!
זה מה שבסופו של דבר חשוב לכל אדם שמתאמן עם השנים, הבנה.
הגוף אינו נעשה חזק יותר, המח הוא "השריר" שעובד מאוד חזק שמתאמנים נכון. (motor cortex פיסית משתנה) ... כמו כן האונה הקדמית שלך קיבלה כמה תובנות חדשות וזה יפה!

CRAZY BOLI

New member
אני מצטער להיות זה שבעל דיעה מנוגדת

אבל לדעתי אתה טועה .

אימון בחדר כושר וביצוע תרגילי בסיס :
סקווט , דדליפט , הנפות אולימפיות , בנץ פרס ,
אוברהד פרס וכו ׳
רק ייטיבו עימך וישפרו את הביצועים .

הקושי באומנויות לחימה לעומת אימון סטנדרטי בחדר כושר
הינו בעיקר בכמה מוטיבים :
- הקורדינציה הנדרשת היא גבוהה יותר .
- ויסות למאמצים משתנים .
- שינוי כיוון .

לאדם מאומן בחדר כושר שמגיע להתאמן באומנויות לחימה
אמור להיות הרבה יותר קל מאדם לא מאומן
אבל , יש כאלה שמלבד חדר כושר לא הרחיבו את הבסיס התנועתי שלהם
ואז המעבר לאומנויות לחימה עשוי להיות קשה
כי הגורם הפסיכומוטורי מגביל .
אני יכול להעיד על עצמי שדוקא כשהתחלתי להתאמן באימוני כח (לאחר שנים של אימונים באומנויות לחימה) פתאום הטכניקות ניהיו לי הרבה יותר קלות לביצוע , העוצמה עלתה , וגם המהירות .

Yin

New member
למה להצטער?

העניין הוא לא רק הכוח, העוצמה והמהירות - אלא טווחי התנועה, הכיוונים השונים והיכולת להיות חזק גם במקומות בהן התנועה לא לינארית.

CRAZY BOLI

New member
בוודאי אני מסכים

רק שמקריאת פוסטים קודמים עולה
לי התחושה כאילו :
״חדר כושר רע לאומנויות לחימה״

ולכן התייחסתי .
בכל אופן דעתי לגבי תרגילי תנועה שונים ואקרובטיקה
זה מעולה ואני בעד !!!

Yin

New member
זה לא שחדר כושר ממש רע

ישנן אפשרויות טובות יותר.

CRAZY BOLI

New member
אפשרויות טובות יותר

לשיפור יכולת תנועתית : וודאי .

לשיפור כח מוחלט : לא .

Yin

New member
וגם אז - ללא מכשירים המגבילים תנועה

כן הרמות אולימפיות, סקוואטים, דד ליפט.

CRAZY BOLI

New member
אכן

אני לא חובב מכשירים .
מוט , דאמבלים , קאטלבלס , תרגילים עם משקל גוף זה העיקר .

applez

New member
מה זה בעצם "כוח"?

האם זו היכולת לגייס את הגוף על מנת להזיז ולתמרן משקל במרחב? זו ה"הגדרה של חדר הכושר" אם תרצה. אך אני מציע הגדרה שונה למילה "כוח" באמנויות לחימה - היכולת לתת נזק (אני לא מתייחס כרגע ליכולת למנוע נזק). לשתי ההגדרות האלו יש משמעויות שונות. תן לי להסביר למה אני מתכוון - כאשר אני דוחף מקרר קיימת טכניקה נכונה לבצע זאת. אני משתמש בה כדי להפעיל כוח על חתיכה מהמקרר. בהיות חתיכה זו מחוברת לשאר המקרר, כאשר אני דוחף אותה, זז כל המקרר. זה נקרא דחיפה. העיקרון במשיכה הוא זהה.

אך אם אני רוצה לתת מכה למקרר (למשל כשנגמרה לי הגבינה הצהובה) אני רוצה שהחתיכת מקרר עליה אפעיל את הכוח תזוז מהר מספיק כדי לא להישאר מחוברת לשאר המקרר שסביבה. אני רוצה ששאר המקרר ישאר איפה שהוא נמצא, ורק החתיכה עליה אני מפעיל את הכוח תזוז פנימה (או תימשך החוצה). פה אנו כבר מדברים על שבירה או קריעה. הטכניקה של להכניס אגרוף דרך דלת מקרר היא עולם אחר מהטכניקה שנועדה לדחוף מקרר.

אני בהחלט לא בא לטעון שאסור להתאמן בחדר כושר. עובדה שלוחמים מקצועיים רבים ברחבי העולם מתאמנים בחדר הכושר כדי לאמן את גופם. קיימת אצלם תשתית כיצד לקחת את "מוצר הגלם" שמביא חדר הכושר (כוח, סיבולת, מהירות, וכו) ולעצב אותו אל צורת טכניקות לחימה. אך בחדר כושר לומדים לדחוף ולמשוך משקלים, לא לשבור ולקרוע. ואדם שנמצא בשלבים של רכישת הטכניקה הזו, לטעמי האישי, יוטב לו אם יניח בצד (או יפחות ימזער למינימום תחזוקי) את אימוניו בחדר הכושר. אך שוב אני איני מורה אמנויות לחימה, לכן מדי פעם כשבאים אנשים לשאול אותי בחד"כ מה הכי טוב כדי לשפר אגרוף או בעיטה אני תמיד אומר להם לשאול את המורה שלהם.

האמת אני חושב שהדרך הכי טובה לברר היא פשוט ללכת ולברר. דהיינו מי שלא התאמן עד עכשיו בחד"כ שיתחיל ויראה אילו דברים הוא מרוויח, ומי שכן התאמן שיפסיק לאיזה חודש (נו לא נורא
) ויראה אם הגוף שלו מתחיל להתנהג אחרת באימונים. האמת כנראה, כמו ברוב המקרים, נמצאת איפהשהוא באמצע.

CRAZY BOLI

New member
:)

יש כח יחסי , וכח מוחלט .
כשאתה משפר את ה rm 1 שלך אתה משפר כח מוחלט
שבתרגילים מסויימים עשוי להגיע ל 1.5 - 2 ממשקל הגוף .
בכח יחסי למשקל הגוף אתה משפר את יכולת הכח שלך להניע
את הגוף במרחב בתרגילים שונים .
לאדם מאומן ששוקל 60 קילו יהיה לו יותר קל
בתרגילי משקל גוף מאדם מאומן ששוקל 120 קילו .

לגבי עוצמה של אגרוף יש הרבה מרכיבים אבל רובם קשורים קודם
כל במבנה אישי :
מערכת שריר / שלד
משקל גוף
שזה בסיס התחלתי
+
טכניקה נכונה

לאדם שמאמן עצמו בתרגילי בסיס (כנגד מוט) תיהיה לו אפשרות לשפר
את יכולתו מנקודת המוצא האישית שלו .
גם לאדם שיבצע תרגילים עם משקל גוף יחול שיפור .

מעבר לזה יש מרכיב חשוב באחיזות שלא תמיד עובדים עליו בחדכ
והוא היכולת לאחוז מה שעושים באומנויות לחימה של האבקות עם ובלי גי
אבל למען האמת גם על זה ניתן לעבוד בחדכ ויש תרגילים עם מוט / מתח
שעוזרים לשפר את היכולת הזו .
בכל אופן מי שרוצה להשתפר באומנויות לחימה צריך קודם כל להתאמן באומנויות לחימה על הטכניקה כי מבחינה מתודית רוב יחידות האימון יוקדשו ללימוד ושיפור הקורדינציה .
תרגילי כח ניתן לשלב במקביל (או לשלב במהלך תקופת האימונים)
בהתאם לנכונות של אותו אדם להקדיש זמן וכסף לשיפור .

באופן אישי אני חושב ששילוב מרכיבים שונים (בדומה לקרוספיט) הינו אופטימלי .

לירוןE

New member
דעה

אני מסכים עם שתי הפסקאות הראשונות שכתבת, אתייחס לשלישית.

נתת לדעתך, שחדר כושר ישפר את הביצועים בא"ל, סייג שלדעתי מראה כי דעתך איננה מנוגדת כל כך: " יש כאלה שמלבד חדר כושר לא הרחיבו את הבסיס התנועתי שלהם ואז המעבר לאומנויות לחימה עשוי להיות קשה"- אני מבין מכך שאתה כן רואה את הבעייתיות שבמעבר מחדר כושר לא"ל.

שנית, נתת את עצמך כדוגמה, אך מקרה בו אדם עם נסיון משמעותי בא"ל מתחיל לעבוד בחד"כ שונה מהותית מהמקרה ההופכי, לדעתי ( אני עצמי חוויתי את חווית השיפור עליה אתה מדבר. אולם ראיתי בחברים שעשו את המסלול ההפוך קשיים רבים במעבר).

למעלה