masorti- אני לא מאמין שאתה מתווכח על זה
אני מתנצל שאני מתפרץ לדיון שכבר נסגר, ואני מתנצל מראש שעומס העבודה שלי לא יאפשר לי להגיב באינטנסיביות רבה מדי, אבל בכל זאת- אני מתפלא בכלל על עצם הוויכוח פה, כאילו מדובר בדברים ברומו של עולם (pun intended).
אני רוצה דווקא לפתוח בציטוט מתוך
ספר היכלות שמצאתי באינטרנט (ותסלחו לי שאני מצטט מהכתב):
"אמר ר' ישמעל, כשעליתי למרום להסתכל בצפייתי במרכבה והייתי נכנס בששה היכלות, חדר בתוך חדר. וכיוון שהגעתי לפתח היכל שביעי, עמדתי בתפל' [בתפילה] ובתחנונים לפני הקב"ה [...] רבונו של עולם בבקשה מלפניך שתגרום לי זכות אהרן בן עמרם [...] שלא ישלטו בי קצפיא"ל השר, ומלאכים שעמו, ואל ישליכוני מן השמים.
מיד זימן לי מטטרו"ן עבדו מלאך שר הפנים, ופרח בכנפיו ויצא כנגדי בשמחה רבה להצילני מידם...".
אני לא חושב שאפשר להוכיח דבר מהפיסקה שלעיל, פרט לכך
שהיו תקופות שבהם יהודים מסוימים חשבו שלמלאכים יש כנפיים.
אני מתפלא על הנחרצות שלך לפיה 'למלאכים יהודים אין כנפיים', ועוד על כך שאתה טורח ומביא אסמכתאות מהתנ"ך ומהפילוסופיה.
מבלי לרדת לפרטים הקטנים- קשה לי להסכים עם הפרשנות שלך שלכל אחד מהכינויים
מלאך, שרף, כרוב וכיו"ב משמעות ייחודית ספציפית שונה (בהקשר לתיאורים של העולמות העליונים). למיטב זכרוני- גם בספרות ההיכלות והמרכבה לא זכור לי שיש התייחסות שונה לכל "בעל תפקיד" כזה או אחר.
יש סיכוי טוב שתיאורי המלאכים (וציוריהם) שואבים מתפיסת עולמם- איש איש ותקופתו. דבר דומה וידוע מופיע בהגדות פסח המאוירות, שבו מציגים את פרעה כמלך אירופאי קלאסי, או את נהר הנילוס כנהר אירופאי קלאסי, ואפילו את פיתום ואת רעמסס כמבצרים אירופאים קלאסיים.
האם ייתכן שישנם תיאורים שונים של מלאכים, בהתאם לתקופה שבה ניתן התיאור?
(לי לפחות- ברור שאין תשובה נכונה אמפרית לשאלה אם למלאכים יש כנפיים)
וסתם מתוך סקרנות- מניין לדעתך הגיע התיאור של המלאכים המכונפים לנצרות?