תחפושת בפורים

E טי

New member
you keep using that word

i do not think it means what you think it means
(איניגו מונטויה)

E טי

New member
כמה מלאכים יהודיים ראית בחייך?

"ולא צירפו להם [למלאכים - E טי] מתארי בעלי החיים את הפנים כי אם הכנפים..."
מורה נבוכים א מט
ועיין בכל הפרק על מנת להבין מראה המלאכים, צורת ההתגלות וסיבת הצורה.

masorti

New member
וכמה מלאכים יהודיים ראה הרמב"ם?

ואם כבר, הוא קובע בפרק שהבאת שלמלאכים אין בכלל גוף וצורה.
(כל ענין הגוף והכנפיים הוא לדעתו רק להמחשה שתתאים לבני אדם.)

אבל בוא ונחזוק למקור.
אני אצטט לך ישירות מהתנ"ך בספר יהושע פרק ה' פסוקים י"ג-י"ד:
" וַיְהִי, בִּהְיוֹת יְהוֹשֻׁעַ בִּירִיחוֹ, וַיִּשָּׂא עֵינָיו וַיַּרְא, וְהִנֵּה-אִישׁ עֹמֵד לְנֶגְדּוֹ וְחַרְבּוֹ שְׁלוּפָה בְּיָדוֹ; וַיֵּלֶךְ יְהוֹשֻׁעַ אֵלָיו וַיֹּאמֶר לוֹ, הֲלָנוּ אַתָּה אִם-לְצָרֵינוּ. וַיֹּאמֶר לֹא כִּי אֲנִי שַׂר-צְבָא ה' עַתָּה בָאתִי".

לדעתך כנראה יהושע היה דביל מושלם, ולמרות שלאיש היו כנפיים ענקיות הוא לא שם לב וחשב בטעות שזה אדם רגיל.
נכון?

E טי

New member
אם קריאת פרק פשוט קשה עליך

אני ממליץ שתפסיק לחשוב שאתה מבין את התורה ותתחיל לעבוד על כישורי קריאה.

"וכבר ידעת כי השגת המנוקה מן החומר, המעורטל מן הגשמיות לגמרי קשה מאוד על האדם, זולתי לאחר הכשרה ממושכת, ובפרט אצל מי שאינו מבחין בין מושכל לדמיון, ורוב הסתמכויותיו על השגת הדמיון בלבד, ויהיה אצלו כל מה שהמדמה מדמהו מצוי או אפשרי המציאות, ומה שאינו נתפש ברשת הדמיון, הוא אצלו נעדר ונמנע המציאות. הרי האנשים הללו, והם רוב המעיינים, לא יתאמת להם עניין לעולם ולא יתברר להם ספק. "

masorti

New member
באמת שאני לא יודע מה אתה מבלבל במוח...

ובשביל מה הבאת את הקטע הזה שלא קשור כלל לענייננו ורק אומר שרוב האנשים מתקשים לבצע הפשטה מחשבתית.

הדיון שלנו אינו מה טבעו הפיזיקלי של מלאך (או שרף) אלא איך נראה מלאך יהודי בעיני בני האדם.
לפי התנ"ך המלאכים נראים כבני אדם רגילים בלי כנפיים, והעובדה שזו אולי רק התגשמות פיזית של מלאך שאינו בעל גוף אינה מעלה ואינה מורידה.
לכן אין שום בעיה לקבל את דברי הרמב"ם שלמלאכים אין גוף וצורה אך בעיני בני האדם הם נראים כאנשים.
(אם הוא טוען שבדמותם המופיעה בפני בני אדם יש להם כנפיים - זכותו לטעון כך. התיאורים בתנ"ך אומרים אחרת.)

כבר אמרתי לך כמה פעמים ואחזור שוב...
אני לא יודע האם אתה חרדי או חרד"ל או משהו אחר, אבל השחצנות החרדית של "רק אנחנו יודעים לקרוא בתורה" דבקה בך.
כדאי לך לסור מדרכך הרעה ולהבין שדברי הרהב חסרי הבסיס האלה לא משכנעים אף אחד אלא רק מעצבנים.

E טי

New member
עייפתי מלנסות להסביר לסרבן..

לענייננו רק אומר,
טענתך שתיאור מלאכים עם כנפיים הוא המצאה נוצרית היא הטענה העומדת על הפרק,
כפי שראית, הרמב"ם לא חושב כמוך.

masorti

New member
אני מזכיר לך שהרמב"ם חי במאה ה- 12 לספירה...

כלומר יותר מאלף שנה לאחר היווצרות הנצרות.
והעובדה שהוא אולי חשב שמלאכים ניראים עם כנפיים לא סותרת את הטענה שזו המצאה נוצרית.
הוא פשוט הסכים עם דעת הנוצרים בענין.

E טי

New member
רק כדי להבין את עמדתך

אתה טוען שהרמב"ם סבר, שאמנם על פי התורה למלאכים אין כנפיים, אבל כיוון שהנוצרים כבר המציאו אותם, וזה גם נראה יותר טוב בתמונות, הוא מוכן להסכים איתם שכנראה שיש...

זאת הטענה שלך?

masorti

New member
לא.

הרמב"ם כנראה קיבל משום מה את טענתך שהשרפים הם סוג של מלאכים, ולכן מבחינתו הטענה הנוצרית על מלאכים עם כנפיים היא נכונה.

E טי

New member

דוד רץ

New member
masorti- אני לא מאמין שאתה מתווכח על זה

אני מתנצל שאני מתפרץ לדיון שכבר נסגר, ואני מתנצל מראש שעומס העבודה שלי לא יאפשר לי להגיב באינטנסיביות רבה מדי, אבל בכל זאת- אני מתפלא בכלל על עצם הוויכוח פה, כאילו מדובר בדברים ברומו של עולם (pun intended).

אני רוצה דווקא לפתוח בציטוט מתוך ספר היכלות שמצאתי באינטרנט (ותסלחו לי שאני מצטט מהכתב):
"אמר ר' ישמעל, כשעליתי למרום להסתכל בצפייתי במרכבה והייתי נכנס בששה היכלות, חדר בתוך חדר. וכיוון שהגעתי לפתח היכל שביעי, עמדתי בתפל' [בתפילה] ובתחנונים לפני הקב"ה [...] רבונו של עולם בבקשה מלפניך שתגרום לי זכות אהרן בן עמרם [...] שלא ישלטו בי קצפיא"ל השר, ומלאכים שעמו, ואל ישליכוני מן השמים. מיד זימן לי מטטרו"ן עבדו מלאך שר הפנים, ופרח בכנפיו ויצא כנגדי בשמחה רבה להצילני מידם...".

אני לא חושב שאפשר להוכיח דבר מהפיסקה שלעיל, פרט לכך שהיו תקופות שבהם יהודים מסוימים חשבו שלמלאכים יש כנפיים.

אני מתפלא על הנחרצות שלך לפיה 'למלאכים יהודים אין כנפיים', ועוד על כך שאתה טורח ומביא אסמכתאות מהתנ"ך ומהפילוסופיה.

מבלי לרדת לפרטים הקטנים- קשה לי להסכים עם הפרשנות שלך שלכל אחד מהכינויים מלאך, שרף, כרוב וכיו"ב משמעות ייחודית ספציפית שונה (בהקשר לתיאורים של העולמות העליונים). למיטב זכרוני- גם בספרות ההיכלות והמרכבה לא זכור לי שיש התייחסות שונה לכל "בעל תפקיד" כזה או אחר.

יש סיכוי טוב שתיאורי המלאכים (וציוריהם) שואבים מתפיסת עולמם- איש איש ותקופתו. דבר דומה וידוע מופיע בהגדות פסח המאוירות, שבו מציגים את פרעה כמלך אירופאי קלאסי, או את נהר הנילוס כנהר אירופאי קלאסי, ואפילו את פיתום ואת רעמסס כמבצרים אירופאים קלאסיים.
האם ייתכן שישנם תיאורים שונים של מלאכים, בהתאם לתקופה שבה ניתן התיאור?
(לי לפחות- ברור שאין תשובה נכונה אמפרית לשאלה אם למלאכים יש כנפיים)

וסתם מתוך סקרנות- מניין לדעתך הגיע התיאור של המלאכים המכונפים לנצרות?

masorti

New member
אני לא מכיר את ספרות ההיכלות...

ואף פעם לא טענתי שאף יהודי לא הניח שלמלאכים יש כנפיים.
היום למשל כמעט כל יהודי שמאמין שיש מלאכים מניח כברירת מחדל שיש להם כנפיים.

ואם אתה מתעקש לדבר על שר הפנים המכונף, הרשה לי להזכיר לך את הסיפור על נסיבות חזרתו בשאלה של אלישע בן אבויה.
הרי כל הפואנטה שם היתה שהוא זיהה את אותו שר פנים כ"לא מלאך" בגלל ברכיו, ולכן הניח שהוא אל נוסף לקב"ה.
אילו לשר הפנים היו כנפיים, אלישע בן אבויה היה מבין מיידית שמדובר במלאך (או שרף או כרוב) ולא באל שהרי לאלים אין כנפיים.
ודאי לא תטען שלדעת אלישע בן אבויה לקב"ה היו כנפיים.

יכול להיות שבספרות ההיכלות מלאכים התאחדו עם שרפים וכרובים וכולם גידלו כנפיים.
אבל ספרות ההיכלות היתה די איזוטרית.
אני מתייחס למקור שהוא המקרא, ושם ברור מהתיאורים שלמלאכים אין כנפיים וששרפים או כרובים הם משהו אחר.
ואגב, הזיהוי השונה לכל סוג הוא לא המצאה שלי. אפילו הזיהוי של השרפים כדרקונים הוא לא המצאה שלי.
עיין למשל בחלק האחרון ("הדרקון והנקודה היהודית") בלינק הזה שמצאתי בגיגול קצר.
והנה לך דיון אקדמי רציני של ד"ר מור אלטשולר שבו היא במפורש קובעת שהשרפים הם דרקונים (ולא סתם דרקונים אלא דרקונים בבליים).

מנין הגיע התיאור של המלאכים המכונפים לנצרות?
לא יודע.
בהחלט ייתכן שבגלל שבתרגום מעברית ליוונית וללטינית אבדו הניואנסים הלשוניים, הנוצרים עשו סלט בין מלאכים ושרפים וכרובים וסידרו למלאכים כנפיים.
להזכירך שבעברית המילה "שרפים" מרמזת על שריפה כלומר על אש (... דרקונים שיורקים אש), ואילו בתרגום הלועזי זו סתם מילה חסרת משמעות עבור הקורא ומבחינתו זה יכול להיות סוג של מלאכים.
הרי מיכלאנג'לו הציג את משה עם קרניים היוצרות מראשו בגלל שבתרגום הנוצרי "קרן עור פניו" תורגם כקרניים (אלומות אור) ולא כקרינה (צבע עור בוהק או משהו כזה).

Wolfinix

New member
סתם שאלה - ואני מודה שאיני מבין בנושא שקשור

למלאכים, חשבתם על העובדה שאולי כולכם צודקים?

אולי זו בכלל שאלה של היררכיה בקרב המלאכים?

או שזה קשור לטיב תפקידם, שמלאך עוטה צורה שנחוצה לביצוע משימתו?

או שבכלל זה קשור לאדם עצמו ויכולתו לראות?

אבל באמת שאיני מבין במלאכים אז אתם יכולים לחזור להתווכח

the ror

New member
אולי, אבל ככלל כשמשתמשים במילים שונות במקרא

אז יש סיבה לכך...אולי ההסבר האמיתי לכך אבד עם הזמן אבל עדיין מעניין לחשוב על זה בהסתמך על המקורות שיש...
אגב, גם אני לא מבין גדול, אבל במיקרים כאלה אפשר לסמוך על השפיצים בפורום הזה שידעו להציג דברים רלוונטיים שנותנים חומר למחשבה...=)

d@r121

New member
זאת אומרת שאם נניח מישהו מתחפש לשטן

או מישהי לפיה, אז זה בסדר?

the ror

New member
יאפ

רק חשוב לזכור שההתחפשות בפורים היא אינה העיקר...
זה יכול בהחלט לתרום לשמחה של החג ולהדגיש את הרעיון של "נהפוך הוא", אבל בסופו של דבר זה מנהג ולא מצוה.

למעלה