תזונה טבעונית

• פותח הנושא Ivgi
  • פורסם בתאריך

Ivgi

New member
תזונה טבעונית

הנושא נהיה יותר ויותר פופולרי לאחרונה. אני לא אתייחס פה לנושא של סבל בעלי חיים, איכות סביבה וכו'.
הייתי רוצה לדבר על יתרונות / חסרונות של תזונה טבעונית לעומת תזונה שכוללת את כל סוגי המזון.
זה לא לגמרי קשור לפורום, אבל לא פעם יש פה דיונים מעניינים בנושא תזונה, ומכיוון שמתאמנים פה צורכים לא מעט מוצרים מהחי, נראה לי חשוב לדבר גם על הנושא הזה.

יש את ההרצאה של הרופא הנ"ל (MD) שמרצה מול קהל אוהד על היתרונות של תזונה טבעונית מלאה במניעת והקטנת גורמי המוות הראשיים בארה"ב.
בהרצאה שלו הוא מציג בקצרה מספר די גדול של מחקרים רפואיים התומכים בדבריו כאשר חלקם הגדול נסמך על מדגם סטטיסטי רחב.

המסקנה: הימנעות מכל מוצר מהחי מפחיתה את הסיכון לכל (או כמעט כל) סוגי המחלות הכרוניות העיקריות, ומאריכה את תוחלת החיים.
מצד שני, רק לא מזמן קראתי על תושבי אוקינאווה מעריכי הימים שצורכים בשר חזיר כדרך קבע., ועדיין חלק גדול מהם באופן יוצא דופן מגיע לתוחלת חיים של 100 שנים.
למרות זאת, המחקרים שמציג הרופא הנ"ל נראים די משכנעים, והייתי רוצה לשמוע דעות של אנשים פה שמבינים היטב בתזונה.

קישור לסירטון

יש מחקרים לכאן ולכאן

גם אותי מעניין הנושא. המסקנה שאני הגעתי אליה מסריקת חומר מחקרי בנושא שאכן יש יתרונות אבל מי שקוראים לתזונה טבעונית נוטים להפריז ביתרונות אלה. מצד שני כנראה שתוכל להינות מחלק גדול מהיתרונות הבריאותיים של תפריט טבעוני אם תמנע מפחמימות מיותרות, שומני טראנס ותעבור לאוכל מגידול אורגני, גם הבשר, ביצים וכל מה שיוצא מהחי. קח בחשבון שיש הרבה ״מיסיונריות״ מצד אחד ואינטרסים מסחריים מצד שני אז הייתי לוקח בזהירות את מה שקוראים ושומעים בנושא הזה.

Ivgi

New member
מסכים אבל גם איכשהו נראה לי שהצד הטבעוני מנצח

או שזה נגרם בגלל הקריאה הסלקטיבית שלי לאחרונה, ולא הייתי רוצה ליפול בזה.
בעוד שיש מחקרים התומכים ביתרונות בריאותיים של מוצרים מהחי, לא מצאתי מאמרים / מחקרים שמסיקים שתזונה מעורבת "חכמה", כלומר מופחתת בשומנים מזיקים, כולסטרול וכו', בריאה יותר מתזונה טבעונית בלבד (בהנחה שלוקחים תוסף B12).
אבל מחקרים שטוענים שתזונה שמבוססת גם על החי, אפילו אם הכמויות לא גדולות (כמו שהובאו בסרטון), עדיין מזיקה באופן מסויים, ושתזונה צמחונית באופן אבסולוטי כן בריאה יותר, ראיתי.

לגבי עצמי, קיצצתי את המזון מהחי באופן משמעותי בגלל כל זה, אבל לא עשיתי מעבר מלא. עדיין מחכה לסימנים משמעותיים יותר מצד הממסד הרפואי (אבל גם לא בא לי לחכות לו 20 שנה במידה והוא טועה), וגם עדיף לא לשים את כל הביצים בסל אחד.

לא חושב שמישהו יכול להוכיח

שתזונה שכוללת מוצרים מהחי יותר טובה מתזונה צמחונית. כן ראיתי הרבה מחקרים שמוכיחים שחלק גדול מטענות המסנג׳רים בתזונה טבעית מוגזמות ושמגיעים לתוצאות טובות גם באכילה חכמה של אוכל מגוון. בסופו של יום רוב הטבעונים עושים זאת ממניעים אידיאולוגיים ולא בריאותיים. לא בדיוק מחקר מדעי אבל ממחיש עד כמה המטרה מקדשת את האמצעים עבור כמה אנשים, תראה את צמד הסרטים supersize me ו- Fat Head

חייב לנצל"ש

האמת זו הסיבה שנכנסתי לפורום,ונפלת לי מהשמיים

האם אפשרי לעלות במסה עם תזונה שלא כוללת מוצרים מהחי?נכון לעכשיו אני עובר לתזונה ללא בשר,והשאלה היא האם כשאני מכניס מוצרים מהצומח כגון אגוזים,דגנים,יותר טחינה וכו' לתפריט במקום עופות ובשר,אוכל להגיע לאותה תוצאה מבחינת מסה.

עזרה?...

Ivgi

New member
בטוח שאפשרי, השאלה באיזו יעילות

לעומת בשימוש במוצרים מהחי.
אתה יכול להגיע לצריכה של כל תשעה חומצות האמינו החיוניות אם אתה משלב קטניות ודגנים בצורה טובה. סויה היא גם מקור חלבון טוב.
כמו כן יש מזונות עתירי חלבון שנותנים פייט טוב לבשר כגון:
סייטן (גלוטן) - מכיל כ 75 גרם חלבון (לא מלא), פתיתי סויה יבשים - 35 גרם חלבון מלא.

אבל השאלה הרלונטית פה, ואני מצטרף אליה היא מה היעילות של הספיגה והניצול של חלבון צמחי בלבד, לעומת צריכה משלובת עם חלבון מהחי עבור מפתח גוף חובבן ועבור מפתח גוף מקצועי.
זה באמת מעניין.

בוא נתחיל מזה שיש אינסוף תוספי חלבון בשוק

אם אתה אוכל ביצים אז בכלל אין בעייה. יש גם גבינות עשירות מאד בחלבון, שוב אם אתה אוכל כאלה. מהצומח שקדים מעולים, עדשים מעולים וגם חומוס לא רע בכלל כשהכוונה לחומוס אמיתי ולא הזבל שמוכרים בקופסאות בסופר. קינואה ושיבולת שועל מלאה גם מקורות לא רעים. הטופו בסדר אבל נוהגים להפריז בערכו. על הסיטן אני שומע דברים לכאן ולכאן. אישית אני לא אוכל אותו.

הוא כתב שהוא לא אוכל בשר

אני לא יושב לו מעל הצלחת לראות מה הוא מכניס לפה. כדאי שתקרא לפני שאתה משתלח.

אם קשה לך לקרוא אעזור לך

עניתי על השאלה הבאה:

"נכון לעכשיו אני עובר לתזונה ללא בשר,והשאלה היא האם כשאני מכניס מוצרים מהצומח כגון אגוזים,דגנים,יותר טחינה וכו' לתפריט במקום עופות ובשר,אוכל להגיע לאותה תוצאה מבחינת מסה."

אז לא נורא להודות שלא קראת, אם תמשיך להתעקש סתם תצא חומוס (טבעוני).

alien life form

New member
יש הרבה תחליפים לבשר

גם מהחי כמו ביצים וגבינה וגם מן הצומח כמו טופו, סייטן, דגנים, קטניות, אגוזים.

softouch

New member
הבעיה

שהתחליפים למיניהם להרבה אנשים, זה מגעיל! (טופו,סייטן,וכל המעובדים שעשויים מטופו וסייטן.) רק חלב סויה טעים:)

The BIue Shark

New member
טופו באמת לא משהו אבל הסייטן טעים מאד

לקנות את הטבעי ולהכין רטבים לבד. באמת שלא ניתן לדעת שזה לא חזה הודו. מגוונים עם הרטבים וזה אף פעם לא נמאס.

העיקרון דיי ברור, המחקר לא ישים

המסקנות שתזונה טבעונית עדיפה על תזונה מבשר לא לוקחת הרבה משתנים למשוואה. לכן, קשה מאוד לבודד משתנה כמו "תזונה טבעונית VS תזונה מין החי". הסיבה פשוטה, מי שאוכל תזונה טבעונית סביר להניח לא שותה אלכוהול (כמעט או כלל לא), לא מעשן, מתאמן באופן קבוע ("פריקים של בריאות"), לא צורך מוצרים עם שומן טראנס או כמעט ולא מוצרים מעובדים והרשימה עוד ארוכה.

ברגע שננסה לבודד משתנה כמו תזונה בלבד, נגיע למבוי סתום. הבעיה של רוב הטבעוניים ואפילו הצמחוניים, שאנשים שהולכים על הגישות הללו, אינם בעלי ידע מספק לבנות לעצמם תפריט תזונה שיספק להם את כל הויטמינים, המינרלים ושאר הערכים התזונתיים שהם צריכים ביומיום.

Ivgi

New member
מסכים איתך בקטע שקשה לבודד משתנים

אבל בהרצאה ההיא הוא הראה כמה מחקרים עיקביים. קשה לבטל את כולם במחי יד.
כמו כן, יצא לי לאחרונה לקרוא לא מעט בפורום צמחונות וטבעונות פה בתפוז. אני מתרשם שהרוב הגיעו לזה מתוך קטע אידיאולוגי ולא בריאותי, ואני לא רואה הקפדה כירורגית על מתכונים בריאים, או רואה שיחות כלשהן על כושר.

מבחינה של הקפדה על תפריט מאוזן:
האדם הרגיל אוכל לדעתי עוד פחות מאוזן ממי שאוכל אוכל טבעוני, מאחר שטבעוני עם מעט מודעות למזון אוכל הרבה יותר פירות, ירקות, קטניות, אגוזים ודגנים. כל המרכיבים החיוניים נמצאים שם. לא ממש קשה לבנות תפריט טבעוני בימינו.
מה שחסר בד"כ זה ויטמין B12 ואותו קל להשלים בטבליה.

חסרים עוד דברים רבים

כמו ברזל ואומגה 3. אומגה 3 לא נספג היטב ממקור צמחי ולכן גם אותו נדרש ליטול בטבליות. כמות מספקת של ברזל קשה לקבל רק מאגוזים ולנשים זה בעייתי יותר מגברים כי הן מאבדות כמויות ברזל במחזור החודשי.

אין לי זמן לצפות בהרצאה הזו, אבל אשמח אם תפרסם את המחקרים שהוא מדבר עליהם כך שאוכל לעבור עליהם ולהגיב בהתאם.

Ivgi

New member
אני מביא את המקורות הבאים

לגבי טענותיך לגבי ברזל ואומגה 3. אני יודע שהם מקורות לא בלתי משוחדים, אבל זה הכי פשוט לי בתור התחלה.

ברזל
http://veg.anonymous.org.il/art5.html

אומגה 3
http://veg.anonymous.org.il/art10.html

לגבי האומגה, מכיוון שהזמינות שלה מעולם החי היא גם מאוד נמוכה, ישנם הרבה מאוד אנשים שאוכלים בשר והם במחסור חמור של אומגה 3.

אני לא הולך לחפש את המחקרים בכתבה. זה יהיה קצת מסורבל בשבילי, אבל אני מבין שאתה אומר שאם אני רוצה התייחסות רצינית, אז שאועיל להביא את המחקרים המלאים. מקבל את הטענה.

יש לך איזה מידע לגבי ספיגת חלבון מהצומח לאנשים שמפתחים גוף?
תודה

27182

New member
מאמרים

הנה חלק מהמאמרים שמוזכרים בהרצאה:

לפי ההרצאה, endotoxins הם הסיבה לכך שמוצרים מהחי גורמים למחלות לב:

1. Effect of a single high-fat meal on endothelial function in healthy subjects
2. Effect of high-fat meal on pulmonary function in healthy subjects
3. Increase in Plasma Endotoxin Concentrations and the Expression of Toll-Like Receptors and Suppressor of Cytokine Signaling-3 in Mononuclear Cells After a High-Fat, High-Carbohydrate Meal
4. Differential Effects of Cream, Glucose, and Orange Juice on Inflammation, Endotoxin, and the Expression of Toll-Like Receptor-4 and Suppressor of Cytokine Signaling-3
5. High Fat Intake Leads to Acute Postprandial Exposure to Circulating Endotoxin in Type 2 Diabetic Subjects

לפי ההרצאה, רמות IGF1/IFGBPx בדם הם הסיבה לכך שלטבעונים יש פחות סרטן

6. Intensive Lifestyle Changes may affect the progression of prostate cancer
7. Effects of a Low-Fat, High-Fiber Diet and Exercise Program on Breast Cancer Risk Factors In Vivo and Tumor Cell Growth and Apoptosis In Vitro
8. A low-fat diet and/or strenuous exercise alters the IGF axis in vivo and reduces prostate tumor cell growth in vitro
9. Insulin-like growth factor 1 (IGF1), IGF binding protein 3 (IGFBP3), and breast cancer risk: pooled individual data analysis of 17 prospective studies
10. Effect of diet and exercise on serum insulin, IGF-I, and IGFBP-1 levels and growth of LNCaP cells in vitro
11. The Associations of Diet with Serum Insulin-like Growth Factor I and Its Main Binding Proteins in 292 Women Meat-Eaters, Vegetarians, and Vegans
12. Hormones and diet: low insulin-like growth factor-I but normal bioavailable androgens in vegan men

למעלה