תופעת " הגגות האדומים "

תופעת " הגגות האדומים "

היום למדתי על תופעת הגגות האדומים של ישראל בשונה משאר מדינות המזרח התיכון . מישהו יכול בבקשה לפרט לי עוד מידע לגביי הנושא הזה של " גיאוגרפיה אנושית " .

שי רגב

New member
נסה להיות יותר ספציפי/מדוייק

על כ"א מהנושאים שהצגת אפשר לכתוב לפחות 4 דוקטורטים שונים...
תיקצר היריעה ואין זו המדיה/הפורום המתאים לענות על שאלות כה מקיפות וכה רחבות וכוללות. בהצלחה!

טוב ! אז תשמע ../images/Emo22.gif../images/Emo62.gif

למדתי אתמול על תופעה בארץ שניקראת תופעת הגגות האדומים . התופעה הזאת היא קשורה לגיאוגרפיה אנושית . כלומר ! .................. זוהי תופעה של אנשים שגרים בישובים כפריים ו-קהילתיים ליד ערים גדולות שמהם הם מיוממים אל תוך הערים הגדולות ובחזרה אל היישובים הקטנים . התופעה הזאת קשורה גם לעובדה שהיום ישנם שטחים חקלאיים ליד איזה עיר גדולה שהשטחים האלה משנים צורה משטח חקלאי לשטח מסחר עירוני . העובדה הזאת קשורה גם בכך ש-כפרים ו-קיבוצים ליד עיר גדולה הופכים להיות ערי השינה והלינה של אותה עיר . למשל : חיפה . היום למשל " תושבי הקריות " עוזבים את הבית ועוברים לגור בישוב בגליל שמימנו הם מיוממים אל תוך חיפה . הבנת . עכשיו מישהו יכול בבקשה להוסיף עוד פרטים ? .

יותר נכון תופעת "פירבור כפרי"../images/Emo82.gif

מדובר כאן יותר נכון על תופעה של פירבור ( מהמילה פרברים ) כפרי - כלומר יישוב בסיגנון כפרי , בעיקר ישובים קהילתיים המיקום והאיתור של היישוב ופך אותו להיות פרבר .

שי רגב

New member
פיספסת כאן משהו...

גג אדום זה תופעה/היבט אדריכלי. אם רצית לדון על המופע האדריכלי של הגג בנוף הארץ - זה דבר אחד. "גג אדום" כהגדרה ל-"ישוב שינה" זו כנראה הגדרה פרטית של המורה שלך או של מאן-דהו אחר, שבחר לציין את התופעה (השייכת, כפי שכתבת נכון) לתחום הג"ג האנושית-תכנונית, אולם יש לי הסתייגויות על השימוש במונח זה בהיבט זה (היום, האופנה הרווחת בישובים השינה היא דווקא של גגות שטוחים...
). לפיכך, המונח הנכון והמדוייק (וגם האוניברסאלי!!, שמתאים לתופעה זו בהיבטה העולמי...) הנו: ישובי שינה".

שי רגב

New member
ישובי/פרברי שינה

לצערי אין לי עכשיו די זמן לכתוב לך על הנושא. הבעיה כאובה ביותר. כל האשמה רובצת על כתפי המתכננים וועדות התכנון

בישראל התופעה גם חיובית וגם שלילית

התופעה בארץ היא שלילית מכיוון שזה תופס הרבה שטחים יקרים במדינה כל כך קטנה וכל כך צפופה . מצד שני התופעה הזאת קיימת רק בארץ ולא קיימת באף מדינה במיזרח התיכון וזה דבר שגורם לפיתוח העיר . במדינות המיזרח התיכון התופעה הזאת לא קיימת לכן הערים הגדולות במיזרח התיכון מיתקשות לווסת את גידול האוכלוסייה אליהם . העיר אילת מיתקשה להיתפתח מהסיבות שאין לה ישובים פרבריים כמו שאר חלקי הארץ . לכן העיר עצמה לבד מיתקשה לתת את כל השירותים הנחוצים לה .

שי רגב

New member
לא אגיב

כדי שלא להתבטא בצורה "לא מנומסת", אבל בקצרה: גיבוב של דברים ללא כל בסיס עובדתי. 1. תופעת הפירבור הנה תופעה עולמית, שאכן מקורה הוא בחברת השפע המערבית. 2. אין כל דבר חיובי או שלילי. אתה לא יכול למנוע מבנאדם להחליט על מקום מגוריו. יש בעיה גדולה בהיבטים השונים של התופעה (התרוקנות מרכזי הערים, יצירת "פרברי שינה" ללא חיים, עומסי תנועה ועליית ביזבוז משאבי הקרקע ועוד. 3. העיר אילת מתקשה להתפתח מהרבה מאוד סיבות, בינן: היעדר נגישות איכותית למרכזים הפיננסיים והכלכליים של המדינה, מזג-אוויר קיצוני, התבססות על ענף כלכלי אחד בלבד (תיירות...), דבר שגורם לכך שכל השפעה שלילית על אותו ענף (ע"ע: טרור, אינטיפאדה, ביטחון...) תשפיעה מיידית וישירות על כל פיתוח הישוב. 4. אין כל קשר בין קיום או היעדר ישובים פרבריים בקירבת מוקר אורבני, לבין התפתחותו הכלכלית והפיזית (אדרבא, לדעת חוקרים רבים ההיפך הוא הנכון: ישובי פרברים גורמים לנטישת האוכלוסייה החזקה וליצירת מוקדי פשע, עוני, עליבות ו-"חורים שחורים כלכליים" בלב המירקם העירוני...). יתרה מכך: ישובים פרבריים מתפתחים כתוצאה ולאחר שהמוקד העירוני הראשי החל בפריחה כלכלית (ע"ע: באר-שבע וישובי הלווין שלה...). אני מניח שאת הדברים שאתה אומר "שאבת" מהמורים שלך. אם זה המצב: אוי לנו ואבוי למערכת החינוך שלנו!

giba70

New member
ולגבי אילת, אולי משהו שיעזור

קצת לפיתוח הוא שדה התעופה הבינ"ל המתוכנן כ-20 ק"מ מצפון לה, אם כי עוד חזון למועד...

מתלהב

New member
בכמה אחוזים יכול שדה תעופה בינ"ל

להגדיל את כמות התיירים בעיר? 20%? השאלה היא האם יהיו משם טיסות ישירות (ולו חד-כיווניות, לתיירים בלבד, שיופעלו ע"י חברות זרות) ליעדים שונים בעולם הערבי.

giba70

New member
אבל לא רק תיירות

אני חושב שזה יכול להביא לפיתוח של ענפים אחרים.

שלא לדבר על רכבת ל-אילת

גם הרכבת תיתרום הרבה מאוד לאילת . אלא מאי ?!?!?
................................... הבעיה זה הלופים של העליות והירידות של ההרים והעמקים המסוכנים שיש בדרך לשמה . המסילה והתחנת רכבת מתוכננים להיות בדיוק במקום שבו עומד היום הטרמינל של נמל התעופה והמסלול המראה ומשמה יש תיכנון להמשיך את המסילה עד מצרים ( בעתיד הרחוק מאוד ! ) .

שלא לדבר על רכבת ל-אילת

גם הרכבת תיתרום הרבה מאוד לאילת . אלא מאי ?!?!?
................................... הבעיה זה הלופים של העליות והירידות של ההרים והעמקים המסוכנים שיש בדרך לשמה . המסילה והתחנת רכבת מתוכננים להיות בדיוק במקום שבו עומד היום הטרמינל של נמל התעופה והמסלול המראה ומשמה יש תיכנון להמשיך את המסילה עד מצרים ( בעתיד הרחוק מאוד ! ) .

הבנייה תתחיל רק ב2005 אם ירצה השם

רק בשנה הבאה יתחיל לבנות שדה תעופה חדש לאילת שיהיה מרחק של 10 קילומטר צפונית מהעיר עצמה . והוא אמור להיות נמל תעופה בינלאומי בעתיד הרחוק .

לא רק הם!

חלק אדיר מהבעיה רובץ על כתפי הפוליטיקאים, שהקימו יישובים פרבריים רבים משיקולים פוליטיים ולא תכנוניים. גם רוב היישובים המתוכננים כיום בארץ (אם לא כולם), הם מיותרים מבחינה תכנונית, ואפילו סותרים תוכניות אחרות (למשל היישובים יששכר וחרוב הגליל מתוכננים בשטח שמורת טבע מוצעת גוש אלונים, באזור קרית אתא), והיוזמה להקמתם לא צמחה מוועדות התכנון אלא הונחתה מגבוה ע"י הממשלה, ולדעתי יש לאסור על הממשלה להתעסק בהחלטות על הקמת יישובים חדשים - ולהשאיר זאת לוועדות התכנון.

שי רגב

New member
ישובים חדשים: בעיה סבוכה (מאוד)!

בעיה, בעיקר במדינה כמו שלנו, שאין מה להסתיר ולהחביא: קיים בה מאבק של שליטה על קרקע. מאבק גיאופוליטי. מה שמסבך עוד יותר את המצב הוא חולשתה של המדינה, או - נכון יותר - חוסר יכולתה לאכוף את החוק על חלק מן האוכלוסייה (ע"ע: הבדווים בנגב, "בניה בלתי חוקית" ועוד...). במצב שכזה, המדינה נגררת, למעשה, אחר העבריינים ונוקטת בשיטה שאני הייתי קורא לה: "עבריינות ממוסדת". למה "עבריינות"? משום שהקמת הישובים (והדוגמא שנתת היא בהחלט טובה: יששכר וחרוב, למשל) אינה נובעת מהליך חוקי אלא "החלטה עוקפת חוק" (למעשה, באה הממשלה ואמרה/קבעה לוועדות התכנון: לא מעניין אותי מה שיש לכן לאמר. את הישובים אתם חייבים לאשר! בניגוד לחוק התכנון והבניה!). אבל, כדי לסבך (עוד יותר!!) את העניין, חייבים לאמר שאכן, אם לא יקומו אותם ישובים (וחרוב ויששכר הם דוגמא מצויינת לכך!!!), השטח ייתפס במהרה על ידי אותם פולשים עברייני בניה "בלתי ממוסדים"... וכעת עלינו להחליט: איזו עבריינות אנו מעדיפים: האם את זו של אותם פורעי חוק "לא ממוסדים" (אשר השטח והנזקים, הסביבתיים והאחרים שהם יגרמו, יהיו גדולים ביותר) או את "העבריינות הממוסדת", שנזקה קטן מעט יותר. דילמה קשה. אני הייתי מעדיף שהמדינה ומוסדותיה יפסיקו להיות אימפוטנטיים ביחס לגורמים החזקים והאלימים (המדינה יותר יפה מאוד "להיות חזקה על חלשים". נסו לבנות פרגולה ללא רשיון בחצר הפרטית שלכם...
). ותשמר את השטחים הפתוחים ותתנהל על-פי עקרונות של תכנון בר-קיימא "פרופר"! אולי בימות המשחי (או כשיצמחו לי שערות ירוקות בכף היד...).

שי רגב

New member
תיקון הגהה: "המדינה יודעת"...

"המדינה יודעת יפה מאוד..." (להיות חזקה על חלשים), במקום: "המדינה יותר יפה..."

נו בטח ! .........................

שהעשירים יגורו ליד כל המקומות החזקים והמיתפתחים והעיקר שהעניים יגורו במקומות הכי עלובים ומוזנחים . הריי לא ייבנו שגרירות ליד באר-שבע ( אם אתם מבינים למה אני מיתכוון ? )

למעלה