גם לי יש תחושה כזו, ובכל זאת יש מקומות לאכול
קודם כל הייתי מוסיף את קלואליס (לא זוכר שראיתי אותן מוזכרות בדיון) לרשימת הבודדות ששרדו, אבל אין ספק שמספר המסעדות שאפשר להגדיר כמסעדות עילית הצטמצם מאד.
האמת שזה לא פלא. מסעדות כאלה שבנאדם מהישוב לא מגיע אליהן על בסיס יומי צריכות מספר גדול של סועדים פוטנציאלים, ובארץ שלנו זה בעייתי. אפילו שתכניות האוכל הגבירו את המודעות לקולינריה - הישראלי המצוי מתייחס בזילזול למסעדות שמגישות "מנות פלצניות במחירים של משכנתא" ומעדיף את מסעדות הביניים והעממיות.
בסופו של דבר גם מישהו כמוני, שנחשב הכי קהל פוטנציאלי למסעדות כאלה, יכול לספור על אצבעות של יד אחת את מספר הפעמים שביקר בכתית (משהו כמו 5). בקלואליס (פעמיים). במול ים (לא הייתי אף פעם, מודה באשמה). במסה (פעמיים בערב היתר בעיסקיות). ב-OCD (פעם אחת). בפושקין (פעם או פעמיים). וכן הלאה.
מיליון אנשים עם מינון כזה יכולים להחזיק יופי את ענף מסעדות העילית. המספר בארץ לא מתקרב גם לעשירית מזה.
עוד גורם שמהווה בעיה הוא שמשלב כלשהו מסעדות התחילו להשקיע כספי עתק בזמן ההקמה על עיצוב וסטייל. מי שאולי סימנה את הדרך היתה טאיזו, שהכתבות על ההשקעה שלה בעיצוב עשו די כותרות בזמן שנפתחה. מאז נשרפו מיליונים על כל מיני מגה-סטייל של מסעדות וחלק לא מבוטל מהכסף הזה הלך עם המסעדות האלה לקבר ברגע שהן נסגרו, ואלה שלא נסגרו רודפות אחרי ההכנסות שלהן כדי לכסות על ההוצאה הראשונית האדירה.
אני לא אתייפייף ואגיד שעיצוב ואווירה של מסעדה לא חשובים לי. אני לא אתלבש יפה ואצא לבלות ערב במסעדה במקום כמו החלוצים 3, גם אם האוכל שם מאד מסקרן אותי. יחד עם זאת בשביל שמסעדה תרגיש נעימה ומפנקת לא צריך לשפוך מיליונים על עיצוב מטורף, והייתי מעדיף שמסעדות ישקיעו פחות במה שרואים ויותר במה שאוכלים.
עם כל הצער על הכוס הריקה של מסעדות עילית שלא שרדו, קרה במקביל תהליך מבורך שבו מסעדות של רמת הביניים נכון להיום הן בסטנדרד יותר גבוה ממה שהיה בזמנים מאד עברו. מסעדות כמו אואזיס. משייה. שילה. טאיזו. פופינה. טופולופומפו (שטרם הייתי אבל שמעתי עליה דברים ממש טובים). קוואטרו. מסכים איתך שהן לא מסעדות עילית, אבל מצד שני - הרבה יותר נגיש לאכול שם ולא צריך לשמור את ההזדמנות לאיזה אירוע של פעם בשנה, וסך הכל כן עילי לא עילי - אני די נהנה בחלק מהם.
אם נוסיף למסעדות גם ברים כמו כמו בר-א-וין. ברוט. הקונסיירז'. וכו' - אז בכלל מקבלים היצע לא רע של מוקומות שבחלק מהם די כיף לי לאכול ויותר נגיש לי לאכול, אז קצת פחות אכפת לי אם הן נחשבות מסעדה עילית או לא מסעדה עילית.
אם בעיניך אפילו התפריט של מסה לא מספיק נועז כדי לכלול אותה ברשימה של מסעדות העילית, אז התחושה שלי היא שיש מצב שהנוסטלגיה מוסיפה לחלק מהשפים יותר זוהר ממה שזה היה באמת (וכמו שאתה כותב - גם הדרישות שלנו פעם היו צנועות יותר). מאיר אדוני או רושפלד בתחילת דרכו לא פגשתי הרבה, וגם בפושקין שאתה מציין כמסעדה עילית אני זוכר ארוחה טובה אבל בלי איזה ניצוצות וברקים. גם במול ים, אם צריך לאפיין את יורם ניצן במשפט אחד נראה לי שהמשפט יהיה "טיפול מעולה בחומרי גלם" ולא "חדשנות ויצירתיות". אז סך הכל ההגדרות די מטושטשות, ואני לא בטוח שהייתי רוצה לחזור לימים של שתי מסעדות עיליות שהן בודדות בפיסגה, אבל מסעדות בדרג ביניים שנמצאות מתחת לסטנדרטים של מסעדות הביניים של היום.
מה שיותר מדאיג אותי זה אלף - שגם בקרב מסעדות הביניים יש הרבה סגירות, ומזהירים אותנו שהגל אפילו לא בשיאו. ובית - זה שמחוץ לתל אביב המצב קטסטרופאלי. כל נסיעה לצפון אנחנו מנסים למצוא משהו חדש ושוב פעם מעלים מהרשימה את אורי בורי ואת בועז מבשל ואת מיכאל בלימן, ובגליל המערבי או להבדיל באילת - המצב אפילו קשה יותר.
כך שעם כל התחושה שהכל קורס ולא נשאר איפה לאכול - אם מסתכלים על חצי הכוס המלאה אז יש עדין תקווה, אבל אין ספק שעם כל ידיעה על עוד מסעדה שנסגרת, עושה רושם שבאמת דרכון בתוקף הופך להיות מאסט לחובבי האוכל בארץ.