תוכנית מחוננים

tomi32

New member
עדיף לגבות שכר לימוד פי 10 שיעלה על ההוצאות

שהתוכנית תהיה בעודף ויהיה כסף להעביר לאחרים (יש לך רעיון למי?) ואז כשתעלה המחאה יעשו טובה ויחזירו את המערכת במימון מלא "בלבד" של ההורים. את הפתרון שהצעת כל פוליטיקאי מתחיל מכיר (בעברית צחה - "עז"). הוא לא קשור כמובן לשאלה שנדונה כאן מדוע הורים צריכים לממן יום לימודים רגיל במסגרת המערכת שמפעיל משרד החינוך.

ההורים לא צריכים, והם מוזמנים

לא לשלוח את הילדים שלהם למסגרת אם הם לא רוצים לשלם (כמו שהם לא חייבים לשלוח אותם לחוגי מצטיינים, וכו' - שגם הם בתשלום, על אף שהילדים אותרו אליהם) - אף אחד לא מכריח אותם, וככל הנראה משרד החינוך לא חושב כרגע שזה מספיק חשוב שהילדים שאותרו יגיעו לשם כדי לבטל את התשלום.
אם אתה מעוניין לשנות את המצב, אני מציעה שתתן את הנימוק שאני הצעתי, ולא את הנימוק של "ילדים בחינוך המיוחד מקבלים את זה בחינם". אבל תעשה מה שבא לך.

tomi32

New member
הנימוק שלך לא עוזר לי

אני לא אקטיביסט מחוץ לפורום ואין לי כאן אינטרס אישי (חוץ מהסכום שאשלם על בני, שהוא זניח).
הנימוק שלך בכל מקרה לא עוזר לי כי אני יכול לשלם ואשלם בפועל, כך שהשאלה אינה אם בני יקבל העשרה אלא רק אם אני אשלם עליה.
אגב, משיחות עם הורים הבנתי שיש מערך מלגות די מפותח. אם באמת כך הדבר ובפועל אין ילדים שלא מגיעים ליום שליפה בגלל בעיה כלכלית, אז חוץ מהנימוק העקרוני שהעליתי, לפיו אף אחד מהתלמידים שמקבלים יותר מהממוצע הארצי לא משלם על כך, אין שום נימוק שלא לגבות תשלום.
אני מקבל את ההמלצה שלך שכאשר מפנים לתלמידים שמקבלים יותר מהממוצע, לא כדאי להדגיש את תת הקבוצה של החינוך המיוחד.

זה שלהורים יש אמצעים לשלם את הסכום

במובן שהם לא נזקקים ולא יקבלו מלגה, לא אומר שבפועל הם אכן יעשו זאת, ושהילדים שלהם אכן יילכו לתכניות המחוננים למיניהן. אם המדינה מאמינה באיתור שלה, ובכך שרצוי שהילדים המחוננים יגיעו לתכניות האלה, עדיין האינטרס שלה הוא לא לגבות תשלום, כדי להגדיל את הסיכוי שהילדים שאותרו אכן יילכו לשם, ולהסיר לפחות אחד מהמכשולים שעומדים בדרך. מאותו נימוק רצוי גם שמשרד החינוך יעזור במימון הסעות, וכו'.

tomi32

New member
לא יודע כמה כאלו יש

ברור שצריך לעודד את מי שהתקבל ללכת לתוכנית.
אם מתעלמים מעקרונות של מימון המערכת הציבורית, אז צריך להודות שהמחיר של כ-1500 ש"ח לשנה הוא מחיר מאד זול בשביל מספר השעות שמקבלים. אני לא יודע אם יש הרבה אנשים שיכולים לעמוד בתשלום ומעדיפים לא לשלם ושהילד לא יילך למסגרת, אבל אני לא יודע. אולי אני לא מבין אנשים מתרבות שהיא שונה לגמרי מהתרבות בה אני חי.

נותנים לך בחינם, לא תיקח?

לא נותנים לך בחינם, תשקול יותר אם כדאי או לא, ואם שווה להשקיע את הכסף בזה או במשהו אחר, וכו'.
קראת את "לא רציונלי, ולא במקרה" של דן אריאלי? הוא מדבר שם על האפקט החזק של כך שמשהו ניתן בחינם.

tomi32

New member
גם לחינם יש עלויות

צריך להשלים בבית הספר, יש סטיגמה למי שהולך לתוכנית ונעדר יום בשבוע, צריך להשתלב בסביבה חדשה וכו'. אם ההורים לא מבינים למה כדאי והילד (בכיתה ג') לא מסביר להם שהוא רוצה, אז גם את החינם לא יקחו כי יש לו עלויות לא כספיות.
אני לא מכיר ילדים שלא הולכים לאף חוג ותרבות בה ההורים שלהם לא שולחים אותם לחוגים, למרות שאין בעיה כספית, מאד זרה לי ולכן אני לא יכול להתייחס למקרים עליהם כתבת. בעולם שאני מכיר, יום שליפה הוא דיל מצויין מבחינה כלכלית להורים.

אגב, בהיבט אחר לגמרי - הבן שלי מאד לחוץ מהנושא של יום השליפה בשנה הבאה עד כדי כך שהוא ביקש לצמצם את מספר החוגים כי הוא חושש שיקח לו הרבה זמן להשלים את מה שהוא הפסיד בכיתה.

אתה שם לב שאתה מנסה לתת פה נימוקים רציונליים?

איך קוראים לספר? הנקודה היא שיש הורים (ודאי שלא כולם) שגם אם אם הם היו חושבים על זה לעומק הם היו מגיעים למסקנה שהם לא מעוניינים בתכנית הזאת, ישלחו אותו לשם כי זה בחינם.

tomi32

New member
אולי

כאמור, גם לחינם הכספי יש מחיר.
מיציתי, לילה טוב.

וכן, אין סיבה שמי שבוחר

ללמוד פחות, כי הוא מעוניין להשקיע פחות, וכו', ישלם פחות ממי שמעוניין ללמוד יותר - כשלשניהם יש אפשרות ללמוד בדיוק אותו דבר. ולמדינה אין אינטרס להגיד לאנשים "אתה לומד תחום מדעי? ובכן, זה יקר יותר כי יש מעבדה, ולכן אתה תשלם יותר", כי היא מעוניינת שאנשים כ-ן יבחרו במדע, ולא שהם לא יבחרו כי ההורים שלהם, נניח, יעדיפו שהם יבחרו במקצוע הזול יותר. שוב זה מתקרב יותר לעניין של מה חשוב למדינה ומה לא, כשהיא מקצה תקציבים (כלומר זה הטיעון שהצגתי לטובת תקצוב מחוננים).

לגבי הרמה של המורים - בהנחה שהכל כתוב בספרי הלימוד (וזה היה המצב לפחות ברוב המקצועות בזמני - והיום עם המיקודיות בכלל...), אכן כל תלמיד מסוגל להצטיין בכל המקצועות, בלי תלות במורה (אבל, שוב, זה רק בתנאי שהכל כתוב בספר). It's not rocket science.
אבל, כן, אם לא מגישים לבגרות במקצוע שבו התלמיד מעוניין, זו אכן בעייה, שהתייחסתי אליה גם לעיל - וצריך למצוא לה פתרון, כי זה לא בסדר שהגישה למקצועות המדעיים תחסם בפני תלמידי פריפריה, למשל (כי בהעדר מורה ומעבדה, לא יאפשרו לתלמיד לגשת לבגרות). רק שלא ברור מה בדיוק הפתרון.

tomi32

New member
מי שבוחר ללמוד פחות בוחר להשקיע פחות?

לכולם יש אותן אפשריות?
חשבתי שיש השפעה מכרעת של הסביבה והבית או שזו קיימת רק בכיתה ב' ונעלמת בכיתה יב'?
אם מה שאת אומרת נכון, אחוז מקבלי הבגרויות ואחוז המצליחים בהן בכל הארץ אמור להיות די שווה.

ההשפעה המכרעת של הסביבה והבית

בהקשר ההוא הייתה ההשפעה על הצלחה בבחינות המחוננים, שלא בודקת את ההצלחה ללמוד את מה שלימדו בבית הספר (אלא שואלת, נניח, על איזה ספר שכתבה דבורה עומר - ממש קשור לאינטליגנציה...).

דיברנו עליך מול ילדים אחרים בבית הספר שלך - שבדרך כלל מגיעים משכבה סוציו-אקונומית דומה לשלך - אז כן, סביר שמי שלומד יותר יחידות בבית הספר שלך משקיע יותר ממי שלומד פחות יחידות, ובוודאי שמשקיע יותר מכפי שהוא עצמו היה משקיע לו למד פחות יחידות.
מישהו בבית ספר אחר, שיש לו מורים גרועים, ייאלץ ללמוד לבד מספרים - ואז ייאלץ להשקיע יותר ממך (בהנחה שהקשבת למורים - וזה לאו דווקא נכון) כדי להצליח באותם דברים - וכבר נכנס אי שוויון. ופה גם נכנסת ההנחה שהספרים מספיק טובים כדי להצליח ללמוד הכל מהספר.
במצבים שהספרים לא מאפשרים ללמוד לבד, אכן יש אי שוויון אינהרנטי, כי רק מי שמלמדים אותו את החומר, או לפחות אומרים לו מאיפה ללמוד את החומר הנכון, יכול ללמוד אותו.
תכלס, אם הגעת לתיכון ואתה יודע לקרוא, וספרי הלימוד טובים, ויש לך אפשרות לסדר סביבת למידה בבית או בספרייה ולהתפנות ללמידה (וזה עוד דבר שלא תמיד יש לכולם, ותלוי גם במשפחה, ובאמצעים, וכו' - ולמעשה נראה לי הבדל מאוד מהותי בין התנאים שיש לילדים שונים, שמהווה חלק מאוד גדול מהקושי של מי שמתקשה), אין סיבה שלא תצליח במידה מקסימלית (רק ששוב, יתכן שזה ידרוש ממך השקעה גדולה יותר מכפי שתידרש ממישהו שנמצא בסביבה אחרת, ולא צריך ללמוד הכל לבד. ואם, למשל, יש מישהו בבית שלו שיכול לעזור לו כשהוא מתקשה במשהו - שוב יהיה לו קל יותר, פחות מתסכל וכו' - ופה באמת נכנסת שוב השפעה מסוימת של הבית. ואם אין - אז מורה פרטי וכנ"ל. אבל הדברים האלה לא חובה - הם רק מאוד מקלים, וכשמשהו קל יותר, מן הסתם יותר אנשים מצליחים לעשות אותו, לדבוק בו, וכו').

tomi32

New member
מעניין אם בדקו את זה אמפירית

שיבדקו הפרש בקין נקודות חתך במבחני מחוננים באיזורים שונים וישוו את הנתון לפער בין המצטיינים בכיתה יב' בין אותם איזורים.

רוני810

New member
בהקשר של החינוך הדתי, ביישוב הקטן שלנו

3 קבוצות זכאיות להסעה מטעם ועל חשבון המועצה, מהיישוב לביה"ס (שנמצא בעיר הגדולה הסמוכה):
תלמידי החינוך המיוחד, תלמידים מחוננים (יום השליפה וכיתת מחוננים), ותלמידי החינוך הדתי. כולם גם נוסעים ביחד, באותה הסעה.
אני מבינה את ההשוואה שלך טומי, בכך שאלו 3 קבוצות שהמדינה החליטה שהיא תיתן להן מענה בחינוך, לא על חשבון ההורים.
(לדעתי המועצה חייבת לממן את ההסעות, ולא עושה זאת מבחירה חופשית שלה, אבל לא בטוחה בכך).
כמובן שאני לא משווה את המצב של ההורים של החינוך המיוחד להורים של המחוננים. ולפי מה שהבנתי גם אתה לא משווה.
הדמיון הוא רק במחויבות שהמדינה לקחה על עצמה לממן את העלות הנוספת של החינוך שלהם בשעות היום. כולל הסעות.

tomi32

New member
בדיוק

בנושא ההסעות יש חוזר מנכל, אבל לאחר שביררתי הבנתי שמה שכתבו לי כאן בפורום נכון, ויש שונות בין המועצות והעיריות בטיפול בנושא ולא כולן נותנות מה שבעיני מובן מאליו שצריך לתת.

אלכסAlex

New member
בת"א התכנית וההסעות זה 5000 שקל לשנה

והשנה גם ההורים לא קיבלו מלגות השתתפות משום מה

מוזר, גם אנחנו בטכנודע באולגה ומשלמים יותר

1650 ב-5 תשלומים
לגבי הסעה אין לי מושג, צריכים להודיע לי מהמועצה... (אנחנו במנשה)
הבן שלך בכיתה ג'? אם כן הילדים שלנו אמורים ללמוד שם יחד

מקווה שתמצאו משאבים לכך!

galizoe

New member
אצלנו העלות 1650 + 200 להסעות

אבל יש אפשרות להנחה לפי חישוב השתכרות.

mikilk

Active member
אצלינו באזור 1800 כולל הסעות

אם אינני טועה, המועצה מממנת או משתתפת בעלות ההסעות

bhs

New member
ישנם אזורים שמשלמים יותר ואין הסעות

למי שאין תקציב - זו בעייה. אבל יש לזכור שילד מחונן יכול להתפתח יפה מאוד גם ללא התוכנית, זו לא חובה וישנן עוד דרכים לפתח ילד מחונן בבית.

למעלה