תואר שני

תואר שני

היי, אני כרגע בשנה ג' בתואר כלכלה ומנהל עסקים ואני חושבת לעשות תואר שני במנהל עסקים בהתמחות מערכות מידע. האם ההתמחות הזאת כדאית מבחינת שוק העבודה והאם יש מוסד מסויים שעדיף על אחרים? בנוסף, הבנתי שאם ארצה להמשיך לתואר שלישי אני צריכה להירשם למסלול עם תזה.. אני עוד לא בטוחה שאני רוצה גם תואר שלישי, מה בכלל אפשר לעשות עם תואר שלישי במנה"ע חוץ מלהיות מרצה?
 
וואו

לדעתי כדאי להרגע עם כל מסכת התארים הזאת. תואר שני במנהל עסקים הוא תואר טוב למי שיש לו ניסיון של כמה שנים בשוק. אין לך ניסיון כזה? אז הוא לא יתרום לך יותר מדי. כדאיות בשוק? בשוק מחפשים ניסיון עבודה.

את צריכה לשנות חשיבה, במקום לנסות לחשוב על התואר הבא שלך, תנסי לחשוב על המשרה הקרובה שלך, איך את צומחת בתחום. זה קל לחפש תארים מאחר ואנחנו מבקשים אותם ובמשרות זה יותר קשה, כי אנחנו רוצים שיבקשו אותנו ולימודים זה סוג של חממה אבל כל החממות האלו בסוף יתנפצו ותצטרכי לצבור ניסיון אמיתי בשוק.

לגבי התואר השלישי? זה מגוחך לחשוב על זה כשאת רק בשנה ג' בתואר הראשון ובכל מקרה, אין לו שום משמעות בשוק העבודה.
 
תואר שני בכלכלה יכול לעזור דווקא

למשרות של כלכלן מתחיל במידה ואתה מתכוון להתפשר על השכר.
חברות יעדיפו לזמן לריאיון מועמדים בעלי תואר שני למשרות התחלתיות במידה ויהיו מוכנים לעבוד באותו שכר כמו בוגרי תואר ראשון. חלקן יהיו נדיבות ויציעו קצת יותר.
 
תלוי באיזה ניסיון מדובר

אם כבר השתלבת ככלכלן בחברה אז בהחלט כדאי להמשיך ולצבור ניסיון. מאידך,
ניסיון של עבודה תפעולית/שירות לקוחות/מכירות בבנק לא מקדם לשום מקום.

תואר שני יכול לתת לך עדיפות מסוימת על פני בוגרי תואר ראשון ללא ניסיון למשרות של כלכלן מתחיל. גם סטודנטים לתואר שני מקבלים עדיפות על פני סטודנטים לתואר ראשון במשרות סטודנט.
 
ברור שהתכוונתי לניסיון בתחום הפיננסי

מה חשבת? התכוונתי לניסיון בתור קופאית בסופר? אתה שוכח שלכל דבר יש עלות אלטרנטיבית. להשקיע בתואר שני בכלכלה שרובו תיאורטי ולא מכוון בכלל לשוק העבודה אלא בכלל לאקדמיה לוקח ממך זמן והזמן הזה יכול להיות זמן פנוי להשקיע יותר בעבודה כלשהי ולהתקדם בה.

אתה משווה פה בין 2 כלכלנים עם 0 ניסיון , לאחד יש ת.ראשון ולשני יש ת.ראשון ות.שני ואתה אומר שלשני יש יתרון וכנ"ל במשרות סטודנט (לסטודנטים עם 0 ניסיון) - נו יפה, אני לא חולק בדברים שהם מובנים מאליהם וברורים אבל אתה שוכח שממילא השוק לכלכלנים עם 0 ניסיון הוא ממילא מוגבל אז על כמה משרות אנחנו מדברים פה ? האם באמת שווה להשקיע את הזמן ואת המאמץ בתואר שני שאינו קל שהתרומה השולית שלו לרווח, להגדלת היצע המשרות היא מינימלית? לדעתי לא - עדיף לקחת על עצמך משרה מלאה, לטחון בעבודה בשנים הראשונות ולהתקדם ולא לחתוך מוקדם וללמוד כמה שיותר את התחום מבפנים מאשר לנצל את שאר הזמן הפנוי ללימוד דברים תיאורטיים שמסופק אני אם אחרי שנתיים הם יזכרו משהו.
 
השאלה היא

האם אתה מחשיב ניסיון כרפרנט כספים או שירות לקוחות/מכירות בבנק כניסיון פיננסי?

אתה מתאר מצב ורוד מדי "להשקיע בעבודה ולהתקדם בה". זה לא פשוט לקבל קידום בחברה. במיוחד אם אתה עובד ככלכלן בחברה קטנה, כשהבוס שלך הוא סמנכ"ל כספים שמתכוון להישאר שם לנצח.

וכמובן שלכל דבר יש עלות אלטרנטיבית:
אם הייתי מציב בפניך את שתי האפשרויות הבאות מיד בתום התואר הראשון, במה היית בוחר?

אופציה א:
לעבוד ככלכלן מתחיל אחרי התואר הראשון ב-6,000-6,500 ברוטו לחודש.
אחרי שנתיים תקבל העלאה של 500-1000 שקל למשכורת (וזה עוד אם הבוס נחמד).
או לחלופין תוכל להתמודד על תפקיד שני בחברה אחרת.

אופציה ב:
להמשיך לתואר שני, לעבוד במקביל ככלכלן או אנליסט במשרה חלקית (נניח 3500-4,000 ברוטו לחודש) לעבוד כעוזר הוראה/מתרגל באוניברסיטה (עוד 3000 ברוטו לחודש), ועל ידי כך לקבל פטור משכר לימוד עקב היותך עובד אוניברסיטה(חיסכון של 1,400 שקל לחודש), ולקבל מלגת מחיה על התזה (עוד 1000-2000 נטו לחודש).
אחרי שנתיים תהיה עם תואר שני, עם יותר כסף בכיס, ועם ניסיון של שנתיים ככלכלן (למרות שתעבוד במשרה חלקית, בקורות חיים כלכלן הוא כלכלן) ותוכל להתמודד גם על משרות שתואר שני הוא דרישת סף.
בנוסף יהיה לך ניסיון של מתרגל שמעסיקים מעריכים מאוד, ואופציה לעשות בשלב מאוחר יותר של החיים דוקטורט בארץ (בחו"ל אפשר לעשות מיד אחרי התואר הראשון).

את מי לדעתך מעסיק ממוצע יעדיף לקחת כעבור שנתיים לעבודה: את מי שבחר באופציה א' או באופציה ב'?

אין ספק שהתואר השני הוא לא פשוט, ומי שרוצה להוציא ציונים יפים צריך להשקיע המון זמן, אבל בוודאי יותר נוח לעשות אותו כשאתה צעיר מאשר נשוי עם ילדים.
ולמה צריך בכלל תואר שני? תשאל את אלה שחשבו לפני 10-20 שנה שעם בגרות מלאה או 12 שנות לימוד יקבלו אותם לכל עבודה עד הפנסיה. היום בשביל להיות מזכירה או פקידת קבלה אתה צריך תואר ראשון.
 
למעלה