תהפוכות

Le Fay

New member
רגע, רגע - אזַני מוכרחה לברר:

זה אומר שאת כן מבינה מה זה דרגת הדבקות הנכונה לפי היהדות שהיא שילוב אמונה וידיעה? (אז מה אם נעשיתי קרציה?
)

תגובתי

אמרת: "אפילו מלה אחת שנכתבה על ידן?" ואפילו מאמרים שלמים... תתפלא אבל דוקא אני נהנה מלקרוא מאמרים אלה. בנוסף ישנו מסמך היסטורי מכובד שפורסם לא מזמן ע"י חוקר מבר אילן (כמדומני) על כך שנשים אכן אזרו עוז והשפיעו יותר ממה שאת חושבת. אני לא שוביניסט ולא פמיניסט. אני פשוט שוקל כל דבר לגופו ובאותו רגע בחיי בו נתקלתי בשאלות אודות מקום הנשים בהלכה, זה עורר אותי לחקור ולדון בנושא. אני לא חושב שהגעתי לשלמות מבחינה ההבנה של הנושאים אבל אני משתדל... אמרת: "לפתוח הודעה בפשוט שטות של אדם שחושב שהוא יודע משהו... ולקנח באני מתנצל אם פגעתי בך ובתוספת מתחסדת אודות ביקורת בונה זו דרכם של דתיים לאומיים? לא אלה שאני מכירה." האמת שבאמת לטעון טענות כפי שהוא טען, גרמו לי להבין כי מדוברף לפי דעתי, באדם שבוחן את הדברים בצורה שיטחית ולא מעמיקה. כשסיימתי את ה"מגילה", באמת חשבתי שאולי קצת הגזמתי והתנצלתי. למה לכנות אותי בשם מתחסד? כנראה שאת לא מכירה אותי כי אני לא מתיימר להיות כמו אחד מהעדר שך הדתיים הלאומיים אלא להיות עצמי... מה לעשות שאני מוצא עצמי מזדהה עם המגזר הנפלא הזה. אמרת: "אני בהחלט לא מתמחית בשפה של הבחור הזה, אבל יודעת לקרוא טקטסטים. וממי שמכנה עצמו "חכם" הייתי מצפה לאיזשהו טיעון לוגי בדרך לקביעות מפוצצות בנות חמש שורות כגון הדת מקנה לך ערכים, תובנות מסוימות, צורת הסתכלות, השקפת עולם שאולי תתאים לך ואולי לא. אני חלילה לא מנסה להוכיח איש בצידקת דרכי או בשגיאת דרכו. בדיוק כשם שהעולם החילוני מקנה לאדם השקפת עולם מסוימת, כך גם האדם הדתי מקבל השקפת עולם דתית. האדם הדתי המגיע לדרגת הדבקות הנכונה לפי היהדות שהיא שילוב אמונה וידיעה, הוא אדם בעל יותר שאלות ממה שלך כאדם חילוני יש. מזמן לא קראתי טקסט שמשחית כל כך הרבה מילים בלי לומר שום דבר בעל משמעות קוהרנטית, בדרך לקביעות כל כך חסרות ערך." אולי לך המילים האלו לא נשמעות בעלות משמעות. עבורי הן משמעותיות ביותר. על פי ראותי את העולם, אדם נולד למסגרת מסוימת ומקבל בסיס כלשהו מסביבתו שקשור בעיצוב השקפת עולם, דרכי מוסר וכו'. מעל אותו בסיס הוא כבר בוחר לעצמו את ההתקדמות. ציינתי כי לפי היהדות, אדם מאמין לא צריך להסתפק באמונה עיוורת אלא לדעת: "וידעת עם לבבך". משמע, לדעת שאכן התורה היא אמת ולא רק להאמין בזה. לכן, מצווה היא לחקור, לשאול שאלות ולהמצא במאבק פנימי כדי להגיע להשלמה הזאת. מצטער שאת ממעיטה כל כך בחמש שורות שכתבתי מבלי לנסות לרדת לעומקן של דברים. אמרת: "ולעניין מקום הנשים ביהדות - מי שלא מבין את ההבדל בין 'התאפקות' בעצמך לבין נידוי של אחרים ממגע, ממילא לא שווה שאתרגז בשבילו" קודם כל, אני לא רוצה שתתרגזי בשבילי. אני בהחלט חושב שיש פער בין נידוי של אחרים ממגע ובין התאפקות. אני גם יודע שבני אדם הם בעלי חוסן אישי משתנה ולא כל דבר מתאים לכל אחד. למשל, חיילים קרביים שנמצאים בחזית ולא יוצאים במשך חודשים ולכן לא באים במגע עם אישה, או למשל, תלמידי ישיבה ששקועים בלימוד ולא רואים נשים, ברגע שהם באים במגע עם אישה אני לא בטוח שכושר ההתאפקות שלהם הוא כל כך ברור מאליו. מה לעשות, זה נשמע כאילו אנחנו עדר חזירים שנוהים אחרי הנשים... אבל אני חושב שזה נכון במובן מסויים. אני למדתי בטכניון ואני לא חושב שאם אני אגע באישה, אוי ווי זמיר...
, אני לא אצליח להתאפק... אבל יש אנשים שזקוקים לגדרות גבוהים מזה עד כדי איסור נגיעה ממש. האמת היא שאני לא יודע איך זה להרגיש מנודה כי אני גבר ואני לא יכול לשפוט אף אחת שמרגישה כאב עכב כך. תמיד חשבתי שדוקא ברגעים כאלה הבעל צריך להיות באיזור... ולא לזרוק את האישה הצידה בזמן שהוא הולך עם אישתו השניה (עד לחרם של רבינו גרשום...). לא הכל קל ולא הכל קשה לקבל ואני חושב שגם "תחכומים" שמוצאים פה ושם, נועדו להקל בביצוע הדברים ככתבם, כמו למשל, מכירת חמץ בפסח ו/או היתרים כאלה ואחרים כן לגעת באישתך בתואנה של עזרה... אני חושב שטעית וששפטת אותי לא נכון... וסליחה על הכינוי שלי... האמת היא שחשבתי להחליף אותו ולא מצאתי עדיין למה... בברכה

Le Fay

New member
בתור מישהי שמכירה את ליאור היטב

הריני להבטיחך שאפשר לומר עליו הרבה מאד דברים, אבל "שטחי" הוא לא אחד מהם. במקום להתפלמס, מסתפקת בזה שתסביר לי מה זו דרגת הדבקות הנכונה לפי היהדות (מן הדין שאגלגל את התיק הזה עליך ולא על ברוריה2), מי קבע שזו הדרגה הנכונה, לפי איזו יהדות, ומי מסכימים איתו בעניין זה. הנה - אפילו חוסכת לך את הבקשה לתמצת לי לדוגמה את קורות המאבק על לימוד תורה לנשים. נ.ב. ובבקשה תעבוד על מיומנויות הסיכום שלך, זה מפלצתי!

דרגת דבקות - שאלתני... אענה לך:

האמת כל הזרמים ביהדות אמורים להכיר בזה שכן זה נלמד, בין השאר, מאחד מקטעי הקודש היקרים ביותר ליהודי מאמין: "שמע ישראל". בשמע ישראל נאמר: "וידעת עם לבבך". כלומר לא מספיק לאהוב ולקיים מצוות רק מאהבה, אמונה עיוורת וכד' אלא אדם צריך להיות בפולמוס מתמשך עם עצמו על מנת להגיע לדרגה של ידיעה, שיכנוע פנימי שמתבסס על אלמנטים שכליים הגיוניים אך גם רגשיים. מי קבע שזאת הדרגה הנכונה? התורה כמובן... אבל! זה למעשה משהו פנימי של כל אדם. כשאדם בוחר בדרך מסוימת, השקפת עולם מסוימת, הוא הרבה פעמים בוחר אותה מבלי לרדת לשורשים העמוקים ביותר שלה אלא מסתמסך פה ושם על רגש, אמונה וכיוצא בזה. כל אדם בסופו של דבר צריך לשאוף לא רק ללכת בדרך שבה הוא מאמין מתוך אמונה אלא מתוך ביסוס עצמי שמתפתח עם השנים. אפילו אותם אנשים שבוחרים ב"ריקנות", הם למעשה בוחרים בדרך של התעלמות אך צריכים אף הם משענת פנימית, למשל, לדעת בתוך תוכם שאין בורא עולם. מקווה שהבהרתי את עצמי

Le Fay

New member
לי זה נשמע כמו פרשנות סובייקטיבית

(מקווה שבעבודות סמינריוניות אתה לא מסתמך על הוכחות ברמה כזאת, כי זה ממש לא יעבור). למיטב הבנתי, התורה תובעת ציות ללא עוררין, אפילו הכוהנים "כאשר צוה יהוה כן עשו" (שמות פקודי לט מג); ואפשר ש"וידעת עם לבבך" מכוון לומר בדיוק ההפך ממה שכבודו טוען (די בזה שאתה מאמין, אינך חייב לדעת גם בשכלך). מלבד זה - מצטערת, אבל אף אחד לא יכול "לדעת בתוך תוכו" אם יש בורא עולם או אין. רק להאמין שיש או אין.

שגיתי...

ראשית, אני מתנצל, כי "וידעת עם לבבך" לא נכתב בש"שמע ישראל" אלא בפרשת "עקב" שאני קרוא אותה יחדיו עם נער צעיר שאני מכינו לבר המצוה. שנית, התחום שלי הוא מדעים אז כך שאני מוכיח בדרך כלל עם משוואות... פה זה קצת קשה אז אני יכול רק להשתדל. שלישית, צר לי, אך אינך מבינה, ברור שהתורה דורשת מהאדם שלמור את המצוות ולקיים אותן, איני מכחיש זאת. אך התורה גם מצווה ללמוד, לשקוד, להבין ולא להשען על אמונה עיוורת. זה אחד מהדברים החשובים שלפי דעתי לא נותנים עליהם מספיק דגש בחינוך הנוער. במקום זה גודלים בשיטה "תושבה מיראה" במקום ב"תשובה מאהבה" והיא אפשרית כשבנאדם שלם עם עצמו מעבר לסתם להאמין. ולבסוף לגבי בורא עולם, אדם לא יכול להוכיח האם יש או האם אין (להוכיח שלא קיים משהו במרחב אינסופי זה לא אפשרי אבל נניח לזה). אבל מרגע שאדם מאמין במשהו, קראי לזה תיאוריה, קראי לזה אמונה, תחושה, לא משנה, הוא צריך לנסות לבסס את זה. יש כאלה שמסתכלים על הדברים בעולם וראים בהם חוכמה על אנושית ויש כאלה שמקבלים זאת בצורה טבעית שנובע מתהליך התחפתחותי של המון שנים. זה מזכיר לי את היכולת לקחת תמונה וכל אחד יכול לעיתים לראות בה משהו אחר. ברגע שאדם מצליח ליישב את העולם כפי שהוא נראה לו ע"י חושיו לאמונה, להשקפה שלו - אז הוא יכול לחוש שלמות כאשר מבחינתו זה גם ידיעה ולא רק אמונה. ואני מצטער אם הארכתי... לא יודע מה קורה לי?

Le Fay

New member
היכן התורה מצווה להבין ולא להישען

על אמונה עיוורת? ו"אלוהים" הוא לא חוכמה על-אנושית, אלא חוכמה דמויית-אנושית (ובין כה וכה - לקיומו, או היעדרו, אין שום רלבנטיות לחיי).

אפשר אבל לא רצוי...

ואפשר גם אחרת... אפשר להקשיב לקול הפנימי ולברר מה באמת עושה לנו טוב ואז ההגדרות "דתי" או "חילוני" פשוט לא רלבנטיות, כי הן חיצוניות, ולפעמים גורמות לאנשים לעשות דברים שהם לא באמת מאמינים בהם, אלא רק בגלל שככה הם הגדירו את עצמם, או יותר גרוע איך שאחרים הגדירו אותם. נ.ב. סליחה.

סיסטאר

New member
איך אפשר להנות ולהיות דתי?

לפי איזה הלכה?מה אפשר לבעול אשת איש? לנסוע בשבת?לעשן בשבת?לאכול חזיר? כל זה ולהשאר דתי? לא ידעתי אני חוזר להיות דתי.

ברגע זה....

אינני מחשיבה את עצמי עדיין לכופרת של ממש. אני על הגבול הדק... כרגע אני אזרום עם התחושות שלי, כופרת או לא ,הכי חשוב לעושת דברים מתוך השלמה עצמית העיקר שיהיה לי טוב. כמו שכרגע אכילת טריפה לא ממש מעניין אותי ולכן אני לא עושה את זה, ייתכן שזה מרתיע אותי בגלל שהאיסור למאכל זה הוטבע עמוק בתוכי במשך שנים. וגם יכול להיות שיום אחד אתפתה וזה כן ימצא חן בעיני. האמת היא ששמעתי שבשר יען טעים ממש. מישהו טעם כאן ?

סיסטאר

New member
את לא חייבת לאכול טרפות ושרצים

אני יותר חילוני ממך אבל לא אכלתי מימי חזיר או לחם בפסח. בשביל מה?יש פה אנשים שכל כך רוצים לרסק הכל. שהם חושבים שאם הם יעשו כל דבר נגד הם יהיו יקירי הפורום. אז תהני מהחיים בלי שתרגישי רע עם זה אבל לא להראות לכולם שאת ממש כופרת או משומדת.

Kimbal1

New member
בשר יען...

טעים, ויתרה מזאת, אני לא בטוח כלל שהוא טריפה.

לא עם הכל חייבים להתמודד

לאט לאט תתחיל גם בת יפתח לאכול בשר טרף- אם כמובן תחפוץ בכך... אבל עד אז- לא חייבים להתמודד עם הכל.. צמחונות זו דרך טובה- ובשפה המקצועית היו קוראים לזה- סובלימציה...

למעלה