תדע כל אם עבריה

יוסי ר1

Active member
תדע כל אם עבריה

"תדע כל אם עבריה שמסרה את גורל בניה לידי המפקדים הראויים לכך" כך אמר בזמנו דוד בן גוריון. האומנם כן הוא? מצורף להלן לינק שמביא עוד סיפור על אטימות מפקדים בצבא, אטימות הגובלת ברשעות. יותר ויותר סיפורים נשמעים היום על חלק התנהגות מהמפקדים וייחסם לחיילים (חלק, לא כולם!). מפקדים שפחות מעניין אותם האדם שבחייל. החייל הוא אך משאב, חפץ שניתן להשתמש בו או להשליכו, על פי הצורך או חוסר הצורך. קיראו נא ושפטו.

מוגג

New member
זה לא מה שבן גוריון אמר

"לא די שיידע המפקד את מלאכתו. עליו להיות אוהב את האדם, שחיי הפקוד שלו יהיו יקרים לו והחייל שנשלח אליו יהיה יקר לו, שיאהב אותו. רק מפקד כזה ימצא בפקודיו מסירות-הנפש שתוליכם לכל אשר ישלח אותם. אם המפקדים יעוררו את האמון, את הדבקות ואת האהבה בחיילים שלהם - אזי תדע כל אם עבריה כי הפקידה את גורל בניה בידי המפקדים הראויים לכך." זה בערך מה שהוא אמר. הפיכת התנאי לקביעה או חזון היא מניפולציה מעניינת של צה"ל (בית ספר לקצונה) אך בן גוריון עצמו ידע שזו משאלה התלויה בדבר ואינה מציאות הקיימת בהכרח.

יוסי ר1

Active member
תודה על ההערה המאירה.

עם זאת, הדברים המורחבים שהבאת בשמו אך מעצימים את התחושה שזו הנורמה שמצפים ממפקד, לקיים את כל התנאים שהזכיר, וממילא בכך יוכיח המפקד את היותו ראוי לפיקוד על חיילים. נראה מהדוגמא שבסיפור שצורף, ומדוגמאות נוספות, שמפקדים חוטאים בכך שאינם רואים את האדם שבחייל, כי אם רואים בחייל את המשאב למילוי המשימות שהוטלו על המפקד.

מוגג

New member
בהחלט.

השלט שצריך היה להיות תלוי בכל בסיס - יידע כל מפקד כי האם העבריה הפקידה בידיו את גורל טובי בניה.

יוסי ר1

Active member
רציתי להוסיף דוגמא נוספת משלי.

לפני כחודשיים נשפט בני בעוון עבירת משמעתשביצע, ונידון ל35 ימי ריתוק. כשהבנתי ממנו את טיב העבירה (סיכן את חייו לשווא בעת פעילות מבצעית בתוך עזה) אמרתי לו שאני שמח ש"תקעו אותו", כי אני מעדיף שיחזור חי מאשר יעשה שטויות, ואולי העונש ילמד אותו שלא להיות פזיז. עם זאת, נוצרו נסיבות דחופות שבגינן הוא הייה חייב לצאת הביתה. בקשתי ממנו שיפנה למפקדיו, והבנתי ממנו שהם נחושים שלא להוציאו עד לאחר ריצוי העונש. נשמע סביר ומקובל, אבל טני סברתי שהנסיבות מצדיקות בדיקה מחודשת והשהיית העונש. דברתי עם המ"פ, והפסקתי את שיחתי עמו אחרי שאיים במרומז שאם אני רוצה את טובת בני, שלא אנסה לעקוף אותו. דברתי עם המג"ד, שהציע לי לפנות למח"ט. לפני שהגעתי למח"ט, פניתי לקצינת הת"ש החטיבתית. זו אמורה לראות ראייה כוללת את מכלול מרכיבי המצב - צרכי הצבא מחד, ובעיות החייל/משפחה מאידך. היא הביע אמפטיה, והבטיחה לברר עם המח"ט ועם המגד, ולשוב אלי עם תשובה למחרת. מאותו יום, שבועיים רדפתי אחריה - השארתי הודעות בסלולרי, בקשתי בשלישות ובלשכה שיעבירו לה שאני מחכה לתשובה. אחרי שבועיים בהם נמנעה במכוון לענות לי, הרמתי טלפון למח"ט. והטלפון הזה הוא הסיבה להודעתי זו. המח"ט ששמע מהקצינה על פנייתי, פתח במתקפה: "אתה כהורה אינך אמור לדבר עם קצינת ת"ש, והיא לא אמורה לדבר איתך. זה לא התפקיד לא שלך ולא שלה". דבריו הותירו אותי המומים. מסתבר שהוא הורה לה כנראה שלא לדבר איתי מטוב ועד רע. מח"ט שחושב שלמשפחה אין זכות לפנות לקצינת ת"ש כדי לדון בבעיות (אין לי עניין לפרט את טיב הבעייה, וזה גם אינו חשוב כרגע) אינו ראוי לפקד על חיילים. להבנתי חייל הוא בראש ובראשונה אדם, אח"כ הוא בן למשפחה, ורק בעדיפות שלישית הוא משאב צבאי. אם המח"ט אינו רואה זאת, ולא חושב שלחייל או למשפחה יש זכות לדון בבעיה עם קצינת ת"ש, שזה ייעודה על פי הגדרת הצבא - הוא אינו המפקד הראוי. כתבתי זאת לשניהם, גם למחט וגם לקצינה, אך הם כמובן לא טרחו כלל להשיב.

גרי רשף

New member
לצערי עלי לא להסכים איתך

כמובן שאינני מכיר את פרטי המקרה המסויים, אבל ברור שאנחנו דנים בעניין העקרוני. הצבא אינו ערוך לטפל בפניות ההורים, ולא ברור לי בדיוק למה ציפית: שהמח"ט יתפנה מעיסוקיו כשהורה מתקשר? שפקידת הת"ש תקבל שיחות טלפון מההורים? אני שואל במלוא הרצינות כי אני משער שאינך מאותם ציניקנים שחושבים שכל מה שהמח"ט עושה זה להטריד מינית את החיילות, וכל מה שקצינת הת"ש עושה זה לקשקש בטלפון עם החבר שלה. הצבא אינו ערוך לטפל בפניות ההורים, ובניגוד לבית הספר שזו מערכת שכל כולה - מהמנהל דרך היועצת החינוכית ועד אחרון המורים - אמורה לטפל בתלמידים, לצבא יש משימות שהוא אמור לבצע והחייל הוא חלק ממנה. ברור שחובה להתייחס לחיילים בצורה הוגנת ואנושית ושתהיה להם כתובת לאן לפנות עם מצוקותיהם, אבל אם רוצים שיהיה ערוץ פניות להורים צריך לשנות את כל המערכת. נכון שהמח"ט יכל לפנות כמה דקות ולדבר איתך ואולי גם ראש הממשלה יכול לוותר על פגישה עם אבו מאזן (שממילא לא יצא ממנה כלום) ולדבר עם האזרח המודאג יוסי ר1, אבל זו אינה שיטה. אם הוא אינו ראוי לפקד על חיילים זה בגלל שהיחידה עליה הוא מפקד אינה מתמודדת עם הקשיים והבעיות של החיילים, ולא בגלל שהוא או קצינת הת"ש אינם בקשר עם ההורים.

יוסי ר1

Active member
אני מתפלא על דבריך גרי.

מח"ט אינו אמור אולי לפנות את זמנו לכל הורה, למרות שבתחילת השיחה הוא הקדים שלהורים תמיד יש לו זמן להקשיב, מה שהתברר אחרי שני משפטים כמס שפתיים. קצינת ת"ש לעומת זאת, תפקידה היחיד לטפל בבעיות שיש לחייל, או שיש למשפחת החייל ואשר נוגעות לשרותו של אותו חייל. בחר צה"ל לקיים את התפקיד הזה שנקרא ת"ש, והקצה לכך סמלות וקצינות שזה תפקידן. אם אתה סבור שיש להן תפקיד אחר, אשמח אם תפרט לי מהו. קצינה זו מעלה בתפקידה בכך שנמנעה במכוון לשוחח עמי, או לחלופין עם בני. והמגד מעל בתפקידו כשהורה לה , בניגוד להוראות מטכ"ל להערכתי, שלא לשוחח עם הורים, או עם הורה מסויים.

יוסי ר1

Active member
וכמובן שכחתי: אם כדבריך כן הוא,

וקצינת הת"ש לא אמורה לדבר איתי, הייתי מצפה ממנה שתאמר לי זאת בשיחה הראשונה והיחידה שניהלתי איתה. במקום זאת, היא הביע את כל האמפטיה שבעולם, והבטיחה לשוב אלי ללא דיחוי למחרת, אחרי שתדבר עם המח"ט ועם המג"ד. משהו גרם לה לשנות את החלטטה, והיא לא היתה מספיק אחראית כדי לענות לי במשפט אחד פשוט: צר לי מר יוסי, יש לי הוראות שלא לדבר אתך. במקום זה היא הניחה לי להשאיר הודעות, הן במשיבון, והן בשלישות, והן בלשכה. ואגב, את מספר הטלפון שלה לא קבלתי מהחבר שלה. את מספר הטלפון שלה קבלתי מקצין העיר, אליו פניתי באופן מסודר (אני מקווה שזה בסדר להבנתך), וזו היתה עצתו שלו שאפנה בעניין לקצינת הת"ש החטיבתית. אז מישהו שם פעל שלא על פי הוראות הצבא, ולא על פי כללי האתיקה. להבנתי, אילו הם המח"ט וקצינת הת"ש שלו.

גרי רשף

New member
זה חלק מהגדרת התפקיד שלה?

שמע- זה קצת חדש לי: התגייסתי לפני כמעט שלושים שנה, ואז איש לא העלה בדעתו שההורים יפנו לאיזה גורם צבאי. יש כאן שאלה עובדתית- האם קצינת הת"ש אמורה לקבל פניות מההורים, שיחות טלפון, או אולי אף פגישות אישיות? (אינני מדבר על קצינת ת"ש חרוצה שיוצרת קשר ביוזמתה) ברור שאם היא אינה נגישה לחיילים ואינה מטפלת בבעיות שלהם- זה חמור מאוד: הרי זו מהות תפקידה! לגבי המח"ט- יש לשער שדבריו היו מס שפתיים, עדיף שלא היה יוצר רושם מוטעה, ואני מקווה שבשעה שהחטיבה נמצאת בפעילות מבצעית ברצועה הוא מקדיש את כל כוחותיו למשימה ואינו מקבל טלפונים מההורים.

גרי רשף

New member
אני חייב לומר כמה דברים יותר אמפטיים

במחשבה שניה אני מבין שאתה אינך רק "האזרח המודאג" אלא גם האב המודאג, וכל הסיטואציה אינה קלה: הסכנות שבפעילות הצבאית, הבן שהוא קצת גבר אבל גם קצת ילד, המרחק שלו מהבית.. החברה חייבת המון לאותם צעירים שהתגייסו והלכו ליחידות קרביות כשאחוז המשתמטים מסביב הוא כל כך גדול, וגם לבני משפחותיהם. מקווה שיחזור בריא שלם, ושאתם תהיו שקטים מדאגות..

יוסי ר1

Active member
תודה על האמפטיות.

למרות שאני בהחלט אב מודאג, הרבה יותר ממה שהייתי כשאני עצמי שירתתי שם, לא זה המקרה שבגינו כל המהומה. אבל כיוון שאין לי עניין להרחיב בפרטים, וממילא הפרטים אינם רלוונטיים לבעייה העקרונית שניסיתי להעלות, של מה שאני רואה ככשל מוסרי של מפקדים ושיכחת אחריותם לבני האדם ולא רק להיבטים הצבאיים שבגזרה עליה הופקדו. בכל אופן תודה על האיחולים והאמפטיה!

renjintso

New member
../images/Emo45.gif ובנוסף, צריך לעשות את הסוויצ'

ולזכור שחיילים הם אנשים מבוגרים. במערכת החינוך המערכת חייבת דין וחשבון להורים, בצבא זה לא כך.

יוסי ר1

Active member
הצבא מחוייב לדאוג לרווחת חייליו, ולהתחשב

במשפחתו, במידת האפשר. אם הצבא מונע מחייל לדבר עם קצינת ת"ש, כשזו יודעת בעליל שיש בעייה חמורה ברקע, הצבא מתנהג באופן לא אחראי ולא בוגר.

יוסי ר1

Active member
אגב, פרט אחד לאיזון התמונה.בינתיים התחלף לבני

המ"פ. הרמתי טלפון למ"פ החדש. הצגצתי את עצמי, והוא קטע את דברי. אני מכיר את הנושא הוא אמר. תן לי לבדוק משהו אלחזור אליך. חמש דקות אחרי זה הוא התקשר אלי , והודיע לי שברגע זה מודיעים לבני שהוא בדרך לשבוע בבית. אמנם רק מ"פ עדיין, אבל בן אדם משכמו ומעלה, ומפקד ראוי לכל ההערכה , זו שאבדתי אצל מפקדיו הבכירים.

רגע אחד!

אם המ"פ החדש מכיר את הנושא, סימן שמישהו שלא פעל לפי האתיקה, ולא ראה את האדם וצרכיו, כן עשה משהו מאחורי הקלעים. כנראה שזה לא כ"כ שחור לבן

למעלה