תגלחת

הבהרונת

הרב המבריק לא דיבר על קרחת אלא על כיסוי השיער של האישה כביטוי לצורך בכיסוי והגבלת נטיות לבה האישיות.

גל נעים

New member
איזה פוסק?,איזה פוסק?

אתה חייב להביא לי מראה מקומות. <גל קופץ על המציאה כמוצא שלל רב>

חי אדר

New member
פוסקים כבקשתך

למרות שאין זה פורום הלכה, הואיל ועלתה סוגיה זו, הנני ממלא את בקשתו של גל נעים, ומביא פוסקים המתייחסים לכך שבימינו אין צורך בכיסוי ראש לאישה. ויש עוד אך בשלב זה אסתפק בשני פוסקים. הרב דוד צבאח, והרב משאש. הרב דויד צבאח נשאל אודות ההגדרה של ´יוצאה וראשה פרוע´. כידוע בתלמוד ובפיסקי ההלכות של מורי ההוראה, יציאה בראש פרוע מצד האישה, מכניסה אותה תחת הקטגוריה של ´עוברת על דת יהודית´. לקביעה זו יש השלכות משפטיות עבור האישה. בהיכנסה תחת משבצת זו, היא נמצאת במצב, בו הבעל רשאי לגרשה ללא תשלום ההתחיבויות המופיעות בכתובה. דבר המעמיד את האישה בכי רע. בהתייחסו להשלכות אלו, עומד הרב צבאח ושואל, האם היום כשהמציאות היא שנשים רבות יוצאות גלויות שיער, יש להחיל עליהם קטגוריות אלו? לטעמו יש להשיב על כך בשלילה. וכלשונו: " וראינו שבזמן הזה בעוה"ר (=בעוונותינו הרבים) פשתה המספחת ברובה דרובה. דנשים יוצאות בראשם פרוע וגברייהו לא קפדי על דנא." ומכאן ממשיך הרב צבאח וגורס, כי גם אם יימצא מישהו שבכל זאת מבקש להקפיד על ההלכה הקדומה, בבחינה זו יש לקבוע כי "דאמרינן דמאחר דרובה דאינשי לא פדי ע"ז. אם כן, בטלה דעתו אצל כל אדם." בהמשך דבריו מחזק הרב צבאח את עמדתו זו, ומוצא לכך תימוכין גם בלשון השו"ע, שציין כי איסור הליכה בפריעת שער הוא "מנהג הצניעות שנהגו בנות ישראל". מכאן מסיק הרב צבאח, כי הוראה זו שייכת למצב של פעם בו היתה ההקפדה על כיסוי ראש חלק מדיני הצניעות: "דדוקא בזמניהם שהיו הצנועות קפדי (מקפידות) שלא לצאת בראש פרוע. לא כן בזמנינו דלא קפדי ע"ז אף הצנועות. אם כן אינה עוברת על דת יהודית אם יצאה בראשה פרוע, מאחר שמנהג זה חלף הלך לו". אם כי בהמשך דבריו הוא מבקש להתמודד עם דברי התלמוד שלכאורה מהם עולה כי זה דאורייתא, אולם בסופו של דבר הוא מציין, כי זה יהיה תלוי בהקפדת הבעל, והמקפיד מקפידין עימו. פרטים ביוגרפיים: הרב צבאח,חי בין השנים 1869-1956 הוא התמנה לרב בעיר אלג´דידה [=מאזאגאן], וכן בקניטרה, וברבאט. הוא חיבר מספר חיבורים, כאשר המרכזי ביותר הוא השאלות ותשובות המרוכזות בספר ´שושנים לדוד´. פרטים באורח נרחב וממצה יותר, מובאים בדברי המבא של הרב משה עמאר, לספר שושנים לדוד, שיצא לאחרונה בהדפסה מחודשת ע"י משפחתו של הרב צבאח הרב משאש נשאל אודות מקרה, בו אישה שהיתה הולכת בכיסוי ראש, החלה לפתע למאן לשים עליה כיסוי ראש, והבעל התעקש שתלך עם כיסוי. האישה עזבה את הבית והשאירה מכתב שהיא חוזרת רק בתנאי שהיא לא תלך עם כיסוי ראש. הבעל ניאות להסכים, אך הוריו עמדו והתנגדו ותבעו במפגיע כי האישה תלך רק עם כיסוי ראש. בצר לו פנה הבעל לרב משאש שיחווה דעתו בעניין. בתשובתו סוקר הרב משאש את השינוי שחל ממצב בו היה איסור חמור לילך ללא כיסוי, "עד אשר באו הצרפתים, ואך אחרי בואם פרצו בנות ישראל גדר בזה. "הרב משאש מציין כי בעקבות שינויים אלו היתה מהומה רבה, אולם לאט לאט שכך הכל. שום תוכחת לא עזרה והכל שבו להמשיך לקבל את ההליכה בגילוי ראש כעובדה נתונה. "ראיתי הדבר פשוט שם ובכל המחוז אצל כל הנשים גם הזקנות שכולם פרועי ראש." לאור מציאות חדשה זו, טוען הרב משאש כי מצא הוא לנכון, למצא צדדי היתר לדבר. הרציונל העומד בבסיס חתירה זו למצא היתר, נשענת על ההכרה לפיה "אי אפשר להחזיר הדבר כמאז, כי הדבר הולך ומתפתח עם התפתחות הזמן בכל דבר." כמו כן, מדגיש הרב משאש כי בבואו לעיין בסוגיה זו, מצא כי ממשנתם של הפוסקים האחרונים עולה "חומרא על חומרא, ואיסור על איסור." בשל כך הוא מוצא לנחוץ לדון בסוגיה מהמקורות התלמודיים שלה. המחבר פורס את כל המקורות התלמודיים, ובוחן אותם בעין חדה מאוד. הוא מנתח ומתייחס לכל בעיה אפשרית. הוא קובע כי מנהג זה של כיסוי ראש "אין האיסור מצד עצם הדבר של גילוי שער , רק מצד מנהג בנות ישראל שנהגו לכסות ראשן משום שחשבו בזמנם שיש בזה צניעות והמגלה שערה נחשבת פורצת גדרי הצניעות". ברם , טוען הרב משאש, עכשיו המצב שונה לחלוטין, מה שפעם היה עשוי להיחשב כלא צנוע ודבר ניוול, היום זה בהפך, ומה גם שקביעת גדרים הללו הוא תלוי באישה. "עתה שכל בנות ישראל הסכימה דעתן שאין להם בכיסוי הראש שום צניעות וכ"ש שאין בגילוי הראש שום נוול. ואדרבא גלוי שערן הוא הודן והדרן ויופין ותפארתן ... נעקר האיסור מעיקרו ונעשה היתר." אציין כי הרב משאש עוד ממשיך ומאריך בכל צדדי האפשריות ומפריך את כל הטענות העשויות לעלות. במסגרת זו לא אביא את כל התשובה, אבל בקרוב אביא אותה בשלמותה. מכל מקום, בכך יכולים אנו לחתום את הדיון בעניין כיסוי הראש ומה שבא בגדרי הצניעות. ולראות בעין נכוחה כי עמדתו של לייבוביץ עולה ומשתבצת היטב במרקם ההוראות ההילכתיות, ואינה חורגת מהן חלילה. תשובתו של הרב משאש, מופיעה בספרו ´אוצר המכתבים´ חלק ג, אלף תתפד, ע"מ ריא.

MooN of 1986

New member
"תגלחת"

אני מאוד מסכימה עם עמדתך בנושא, זה הרי טיעון הגיוני מספיק בכדי שאישה לא תצטרך לגלח את שיערה... כן, אני מבינה את ההלכה בכך שפסקה על כיסוי ראש, כי אם מחליטים על צתניעות-אז סבבה... אבל לגלח? מה קרה? אישה הרי צריכה להיות יפה בעיני בעלה, לא? קרחת זה יפה אך ורק לבעלות תוי פנים מיוחדים... ולא לרבות יש תוי פנים מתאימים... בציבור שלנו(דתי לאומי), תופעה זו לא קיימת, ויש גם הרבה נשים שלא שמות כיסוי ראש בכלל... אני כ"כ מרחמת על בנות שצריכות לגלח את השיער שלהן... כי יש בנות ששיערן הוא הדבר היחיד שיפה בהן... לסיכומו של עיניין... בנות ישראל החסודות! אל נא תפקירו שיערכן

חי אדר

New member
קישור לתשובה מפורטת

הינני מפנה לתשובת הרב משאש בשלמותה. ויש גם באתר, אפשרות לקריאת הסבר לתשובה. ותודה מיוחדת לשומרת נפשה על ההסבר המפורט לסידור הקישור. כאן

../images/Emo92.gif וגם ../images/Emo51.gif לאתאיסט שלמדני

שנאמר המביא דבר בשם אומרו מביא לינק לעולם. מזל-טוב!

ועכשיו ברצינות

אין לי ספק שאקט הגילוח הנו אקט של חזקה ושל שליטה מספיק להזכר בסיפור של שמשון ברגע שגילחתי אותך כוחך סר ממך ובדת שהיא שובניסטית אין ספק מי יגלח את מי ולמה

בכלל לא מבין על מה המהומה ?

בעיניי נשים מגולחות עם קרחת זה הכי קול שיש. שייניד אוקונור קרחת לגמרי גם בלי לצאת או להכנס למלחמה ותראו איזה אישה יפה היא. קרחת לאישה זה אחד הדברים הכי סקסיים שיש, אז על מה בכלל המהומה ?

חי אדר

New member
בין טעם אישי להכרח

לטעמי עיקר הבעיה בנשים מגולחות, כאשר זה בא כהוראה מחייבת, גם בניגוד לרצונה של האישה. מבחינת הסקסיות זה עניין לטעמה והכרעתה של האישה, מה האופנים בו היא תגלם את ותבליט את הסקסיות שבה.

דּרדסית

New member
אפויה, מתוק שלי

אתה יודע מה הכי סקסי? גבר בלי ראש, כי מה צריך את הראש, במילא אתם לא מרבים לחשוב דרכו ובזמנים מסוימים, שאיברים אחרים חשובים לכם, הוא בכלל לא קים. אז אולי נוריד לך את הראש? זה נוראאאאאאאאאאאאאאאאאאאאא סקסי! "אז על מה בכלל המהומה?" דרדסית.

גל נעים

New member
בתור אחת עם ראש כחול (דרדסית)....

יש לך בכלל זכות דיבור?. תחזרי אל בית-הפטריה שלך עם הראש הכחול שלך. ותכיני שיקוי אהבה לבר-מוח. (למרות שאני יודע שאת דלוקה על בר-כח,ואולי על החנן-חרוצון...) ה-פ-ת-ע-ה!!!!!!!-היייייהייהיהיהיהייהיהיהיהיהיהיהי אגב-הצבע הכחול זה של טמבור? <גל שוב מזכיר לאומה-שחתחתול הוא הכוכב האמיתי-מייאוו!>

דּרדסית

New member
טעות! ראש בלונדיני (דרדסית!)

אני בכלל בלונדינית!
וזה בא לי טבעי בלי חמצון. איזה עלבון. דרדסית. <בכלל דלוקה על גרגמל
> <<כן, כן החיים זה לא כמו באגדות
>>

עם חמצון וחצי!

לדרדסית היה פעם שיער שחור, כשהיא הייתה המאהבת של גרגמל. אבל הראש עצמו בצבע כחול... <חשבתם פעם איך באים דרדסים לעולם ? ומה עושה דרדסית אחת בלילות בכפר של עשרות דרדסים חרמנים?>

עכשיו כבר מחר, אז קצת רצינות...

1. שאלת הקרחת לא קשורה לסיפור "אשה יפת תואר..." כלל, שכן דווקא שם, ניתן לפרש את ציווי התורה לגלחה, לטבת האשה, שכן אז יוכח שאהבתו אליה אינה התלהבות רגעית, אלא מצביעה על קשר והערכה לאישיותה ולא לסממנים חיצוניים, אגב, היא הייתה צריכה לגלח רק פעם אחת, ואם הוא לוקח אותה לביתו, היא כמו כל אחת מנשותיו שלא צריכה יותר לגלח. 2. מנהג התגלחת אצל נשות החרדים הוא מסוג החומרות שהן תוצאה של סחף, מעיקר הדין הוא שאסור לאשה נשואה לגלות את שיערה, ואז רבנית אחת, אולי בגלל שלא הסתדרה עם השיער שלה, גילחה את ראשה, ראתה זאת שכנתה ואמרה לעצמה: "יעטה תהיה יותר צדיקה ממני?? לא יקום ולא יהיה!!" וגילחה גם היא. או אולי, עשתה זאת לראשונה אשת הארמו"ר, וכידוע, שמנהג החסידים הגדולים הוא לחקות את מעשי רבם בכל דבר... 3. יותר ויותר אני שומע שהנשים הצעירות של היום, גם בחוגי החרדים ביותר, סאטמר, תולדות אהרון ונטורי קרתא, לא מגלחות יותר, אלא מסתירות את החרפה תחת מעטה פיאות וכובעים... ובלי חיוך בכלל אני לא יכול, אז הנה חיוך רציני: כידוע, התורה היהודית מתירה ריבוי נשים, וחז"ל הגבילו לא יותר מארבע, למה? כי חייב אדם לבוא על אשתו לפחות פעם אחת בחודש, ועונת תלמידי חכמים היא משבת לשבת, אז אם יהיו לו יותר מ4 נשים, וכל שבת הוא יהיה עם אחרת, אז יעבור יותר מחודש בלי ****. והנה דברי הרמב"ם: "לפיכך צוו חכמים שלא ישא אדם יתר על ארבע נשים אע"פ שיש לו ממון הרבה כדי שתגיע להן עונה פעם אחת בחדש"

למעלה