תגובה.
שלום רב. שמי יונתן, ואני הבעלים והמייסד של כוכבי כסף הוצאה לאור. בין היתר, הגעתי לעיסוק הזה ראשית בזכות היותי שחקן מ"ת וחובב פנטזיה ומד"ב. הדבר הראשון שאני רוצה לומר הוא זה - אני מגיב, למרות הרתיעה שלי מהדיון, ולמרות שאני חושב שהתגובה לא תתקבל בחיוב, ולא תשנה את דעתו של אי-מי. אני מגיב, פשוט כי שמה של כוכבי כסף עולה כל הודעה שניה, וכי חלק ממהודעות כוונו כנגד אנשים אותם אני מחשיב בחברים. אז ככה: 1)חובה לציין כי את שלושת (3) המוצרים הראשונים של מו"ד 3 בעברית, לא תרגמו אנשי התעשיה הגובלינית, ואותם שלושה מוצרים היו עד לחודש נובמבר האחרון, המוצרים המתורגמים היחידים שהוצאנו. את "ספר החוקים לשחקן" ואת "המדריך לשליט המבוך" תרגם איתמר פארן, אדם שהוא א. ממקימי העמותה לקידום משחקי תפקידים, ב. חלק מצוותי ההקמה והארגון של כל ארוע מרכזי בתחום בשנים האחרונות (ביגורים, אייקונים, וכל השאר), ג. מתרגם מקצועי, ד. שחקן מ"ת נלהב, המשחק (למיטב זכרוני) גם מו"ד וגם VAMPIRE, ואני מניח שעוד כמה שיטות. את "מבצר העלטה" תרגמה שחר רדין, שהיא פעילה באגודה למד"ב ופנטזיה, ועורכת במגזין "חלומות באספמיה". להלן שתי דוגמאות של אנשים שהפכו תחביב למקצוע, בדרגה זו או אחרת, ממליצים על מוצרים שהם היו מעורבים בצאתם לאור, ובכל זאת אין איש מנסה להפנות כנגדם אצבע מאשימה. ובצדק. זאת, למרות שהשניים קיבלו תשלום מלא על עבודתם ומר פארן אף מוכר את ספרי מו"ד לקהל הרחב במסגרת היותו מבעלי "חברת 23" המוכרת. 2) האם גם "הפונדקאי" (היינו, בעליו של אתר המכירות, "הפונדק") חוטא באותם חטאים שהגוהלינים מואשמים בהם ? האם גם הוא פסול מלהמליץ על כל ספר ו/או שיטה ? ומה לגבי בעלי חברת "23", שידוע לכל כי הם מראשיתם שחקנים, חובבים, מקדמי-תחום, ואח"כ פנו לעשות ממנו כסף? האם גם הם פסולים מלהמליץ על "דלתא-גרין" שהם אוהבים ומשחקים, רק בגלל שהם מייבאים את השיטה ? 3) ה"גובלינים" התחילו את דרכם "המקצועית" בכוכבי כסף בהתנדבות. בזמנו פורסה קריאה למתנדבים לשמש כחברים בקבוצת ביקורת - קבוצת אנשים שהקדישו יום, לפעמים יומיים, ולפעמים 3 לבוא לגבעתיים (על חשבונם הפרטי - דלק, רכב, הפסד שעות עבודה ולימודים) ולקרוא קריאה ביקורתית את התרגום של ספרי מו"ד. בקבוצה זו היו חברים עוד כמה אנשים (שאדופאקס, ביצת דרקון קטנה, שהם חברים גם היום בפורום זה). האם העובדה ששמותיהם רשומים בספר, כתורמים לעשייתו, בהכרח מונעת מהם להמליץ עליו ? 4) כוכבי כסף התפתחה רבות בזכות המלצות של אנשים. ככל שהאדם קרוב אלי (יונתן, הבעלים - ראו פתיח) יותר, כך להמלצותיו משקל גבוה יותר. וניקח דוגמא לא-גובלינית : כוכבי כסף היא יבואנית של מיניאטורות WARHAMMER של GW. למה ? כי שאדופאקס (ראו פסקה קודמת), חבר קבוצת הביקורת, המליץ, לחץ, דחף וקידם - עד שהייתי מוכן לראות דוגמאות. התלהבתי - וזכיתי בזכיון היבוא. האם שאדופאקס פסול מלהמליץ על תחביב איסוף המיניאטורות, בגלל הזכות העומדת לו ? בהקשר זה - חברי קהילת מ"ת בישראל הקרובים ביותר אלי הם אנשים איתם אני עובד - בין אם זה איתמר פארן, מנהלי חנויות מקצועיות בתחום (פריק, תפוח), או שאדופאקס או התעשיה הגובלינית. אני לוקח את ההמלצות שלהם לתשומת ליבי. כשם שהמלצתו של שאדופאקס גרמה לי לייבא WARHAMMER כך אנשי התעשיה הגובלינית הביאו אותי ליבוא ותרגום של EXALTED. את GAME OF THRONES אני מיבא לפי בקשה של לקוח סתמי באחד הכנסים, שהלהיב את דמיוני. 5) אנשי התעשיה הגובלינית עבדו בהתנדבות בקבוצת הביקורת (כפי שצויין לעיל) ועבדו בהתנדבות בדוכן כ"כ בכנסים. התגמול היחיד שלהם היה (כמו כל חברי קבוצת הביקורת) הנחה ברכישת מוצרים מכ"כ. לא תשלום, ולא שוחד, ולא תמלוגים, ולא זכויות ולא מניות. הנחה סמלית ברכישה. עם סיום עבודתו של איתמר פארן כמתרגם ראשי עבור כוכבי כסף, פניתי לאותם אלו שהכרתי בהצעה לתרגם עבור כוכבי כסף. כפי שכבר אמרתי - מי שהכי קרוב בד"כ אליו אני מגיע. אנשי התעשיה הגובלינית מבצעים עבור כ"כ עבודות תרגום. הם אינם עושים זאת כקבוצה, כ"התעשיה הגובלינית", אלא כאנשים פרטיים, שכל אחד ואחד מהם מקבל תשלום נפרד, ומביא ניירת רשמית (אישורי מס) בנפרד. הם אינם מתפרנסים מהעבודה בכ"כ, כי בכנות - התשלום לא מלהיב במיוחד. הם מתפרנסים מדברים אחרים - הם שכירים במלוא מובן המילה בגופים אחרים. לסיכום (מבחינתי) - אנשי התעשיה הגובלינית, אינם גוף אחד. מעבר לכך, הם רק לאחרונה החלו לעבוד תמורת "בצע-כסף", כך שלבטל במחי-יד את כל פועלם, ואת כל המלצותיהם על בסיס "האינטרס הכספי" - הינו דבר מופרך. וכן, מעבר לתשלום המיידי עבור התרגום עצמו, הם אינם מקבלים תמלוגים, או זכויות, או מניות או כל רווח אחר. הם מועסקים כשכירים בלבד, וזהו. לא מובטח להם דבר מעבר לתשלום עבור תרגום. העליתי את השאלה, האם גם אנשים אחרים (דוגמא נוספת - יו"ר העמותה לקידום מ"ת הנוכחי, שהיה בעבר מבעלי חברת "23", האם גם הוא פסול מלהמליץ?) שעוסקים בתחום, זוכים לאותו יחס לו זוכים אנשי התעשיה הגובלינית ? ונקודה אחרונה כרגע - מה באשר לכל העבודה ההתנדבותית שלהם? לכתיבת חומרים להורדה חינם באתר שלהם? לעזרה בכנסים (חינם) לעמותה, לאייקון, לביגור, ליצורי-רשת? האם פועלם זה אינו מקנה ולו נקודת זכות אחת ? ומילה לסיום - כבר אמרו לפני שמי שלא יכול לעשות - מבקר. בזכות אנשים כמו פרנהייט, ננסק, גילגם69, DDN, הפונדקאי, איתמר פארן, איוב קרן, גורבש, וכן - אפילו אנוכי הקטן - בזכות אנשים מהסוג הזה קהילה גדלה, מתפתחת, צומחת, ומאפרת לחבריה חשיפה רבה יותר למגוון גדול יותר של סוגים, תחומים, דגשים, אופי, ואפילו סתם שותפים למשחק. האם מונטה קוק, או גארי גיגקס מנועים מלפרסם ביקורת (חיובית) על מוצר מו"ד (או הרחבה לו) רק כי הם היו בין כותבי הבסיס לשיטה? צרות העין של אנשים מסויימים מכעיסה ומקוממת. איש מאיתנו אינו מושלם, אבל לא בכל דבר יש להטיל דופי. נדמה לי שהדברים סובבו ועוותו כך שחיבתם העזה והכנה של אנשים מסויימים לתחום, מקצועיותם והבנתם בתחום, והזמן והמאמץ שהם מוכנים להקדיש לתחום - הפכו להם לרועץ, לסיבה לסקילה, לצידוק ברור ומובן מדוע להלבין פניהם ברבים, להפנות כנגדם חיצי ארס, ולהתעלם לחלוטין מהשפעתם החיובית, תרומתם ופועלם לטובת כ-ו-ל-ם. יש אנשים שהיו מעדיפים תחום לא מפותח, צולע, מבודד וזנוח, ובלבד לשמור על יוקרתם כיחידי סגולה, "שחקנים אמיתיים". עצוב. בכבוד רב.