שלום .שאלה לי

r o i 1 9

New member
שלום .שאלה לי

הייתי רוצה לקבל קצת סדר... שבועות זה חג מתן תורה. האם זה אומר שבשבועות משה ירד עם הלוחות? זאת אומרת שבשבועות היה חטא העגל? מתי היו הלוחות השניים? תודה לעונים

newtone

New member
סדר

שבועות שחל בו' סיון , מציין את היום בו עלה משה אל הר סיני. רק לאחר 40 יום (יז בתמוז) משה יורד מההר עם הלוחות , ובראותו את העגל הוא מנתץ את הלוחות. מתי החל חטא העגל ? פרט זה לא מצויין בתנ"ך אך נחלקו בו חז"ל במדרש.

r o i 1 9

New member
תודה . עוד שאלה

מדוע מצוין יום העלייה להר כיום הקבלה?

פלגיה

New member
משה קיבל את התורה

והוא שליח של עם ישראל. לכן יום העליה להר הוא יום הקבלה של התורה.

newtone

New member
אממ...

אני לא יודע איפה מצויין ששבועות הוא יום הקבלה. מטרת העליה להר היתה קבלת התורה בתהליך של 40 יום שבהם לימד א-להים את משה תורה.

eyalnadav

New member
התשובה לשאלה- כן ועוד שמות

חג הביכורים - הביאו ביכורים משבעת המינים לבית המקדש , והביאו קורבן העומר של חיטים בשבועות. חג השבועות - על שם שסופרים 7 שבועות מפסח עד שבועות מכונה היום ספירת העומר. בקיבוצים נוהגים לעשות "חג חקלאות" כמו בסוכות . הענין שהחילונים יודעים את שאר השמות ואילו את השם העיקרי של היום שהוא חג מתן תורה "שוכחים" ,הרי כל שאר השמות הם כתוצאה מקבלת התורה.

eyalnadav

New member
לא מבין את השאלה

איפה זה כתוב מה שאתה שואל?זה לא כתוב!! אתה מניח הנחה לא נכונה ורוצה שנענה?

eyalnadav

New member
איזה מחלוקת במדרש?

למה עשו בכלל את העגל? כי משה לא הגיע. אבל רגע, הוא אמר להם מתי הוא מגיע אחרי 40 יום . הם טעו ביום אחד כי התכווין ליום שלם -לילה ויום, והוא עלה ביום ולכן אותו יום לא נחשב אבל הערב רב טעו וחשבו שאותו יום מן המנין. ולכן אהרון רצה למשוך זמן שיתכן שמש יגיע יותר מוקדם בבוקר לפני שיחטאו בעגל ולכן אמר "חג לשם מחר" ולא היום. אשמח מאד לשמוע איפה כתוב מחלוקת במדשר על כך???

eyalnadav

New member
העיקר חסר בתשובה

שבועות יום שניתנה בו תורה -עשרת הדברות הידועות בספר שמות אחרי מתן תורה עלה משה להר - ויש מחלוקת מתי במסכת שבת, האם מיד או לאחר מספר ימים, וכל אחד מביא פסוקים לראיתו.

eyalnadav

New member
שבירת הלוחות בי"ז בתמוז

לפי החישוב שב-6 בסיון היה מתן תורה , ו-40 יום אח"כ (שמשה עלה לקחת את הלוחות וללמוד את תורה שבע"פ) בנוסף לעוד יום של עליה של משה - נגמר ה-40 יום בי"ז בתמוז. בתשעה באב היה ענין המרגלים שנתנו דיבה בארץ שהגיעו ב-8 באב ובכית העם על דיבתם בליל תשעה באב

בתורה אין קשר בין שבועות לחג מתן תורה

בתורה שבועות חל 50 יום לאחר פסח , ואין לו תאריך קבוע,(כך בויקרא ובבמדבר, אך בשמות ובדברים אין לו תאריך כלל) אלא הוא תלוי באורך החודשים, ניסן ואיר. מכיון שקידוש החודש נמשך עוד בתקופת המשנה, לא היה תאריך קבוע לשבועות, עד להתקבעות הלוח העברי. בתוספתא נמצאת עדות ששבועות חל לעיתים בחמישה בסיון לעיתים בששה, ולעיתים בשבעה בו (ערכין א,ט). מתן תורה חל בחודש השלישי על פי ספר שמות, ללא תאריך מדויק. חז"ל חישבו את התאריך, ובתקופת המשנה עוד נחלקו בו (כפי שניתן לראות בברייתא שמופיעה בתלמוד הבבלי בכמה מקומות- שבת, תענית ויומא). הקישור בין שבועות לחג מתן תורה אינו מופיע בתורה. הוא מופיע רק ברמז בספרות התנאית, ומופיע בפירוש בספרות האמוראית. הוא מופיע עוד קודם לכן בפירוש בספרים החיצוניים, ובספרות של כת מדבר יהודה. כך שנראה שהקישור הזה היה מוכר עוד בתקופת הבית השני, והוא אינו נזכר בספרות התנאית בפירוש, רק מכיון שהוא ברור מאליו. לדעתי, ניתן לראות כבר בדברי הימים רמז מדרשי הקושר בין שני האירועים. בדברי הימים ב ט"ו, י-טו מתוארת העליה לרגל בחודש השלישי בזמנו של אסא. זהו סיפור שאינו מופיע במלכים. ולדעתי, אחת ממטרותיו היא להעלות קשר בין חג מתן תורה לחג השבועות.

eyalnadav

New member
אתה בעצמך הוכחת שיש קשר

ראשית, אני חייב לציין שהבאת מקורות טובים . לא כתוב בתורה מתי חל חג מתן תורה, חז"ל חישבו את הזמן , המחלוקת היא על התאריך 7 או 6 בסיוון - אבל אין בכלל מחלוקת ששבועות חל ביום ה-50 מפסח שאז היה מתן תורה וזה בדיוק הקשר.ומלבד זאת המחלוקת נפסקה כחכמים (6 סיון) ולא דעת רבי יוסי (7 סיון) אח"כ יש אפשרות לפי קידוש החודש שיהיה תאריך אחר לפי דעה אחת (של אחרים ) ותנאים אחרים חולקים עליו בזה.

קודם כל אני אשה

דבר שני, לא טענתי שאצל חז"ל אין קשר בין שבועות לחג מתן תורה, אלא שבתורה אין קשר כזה. כפי שכתבתי, הקשר הזה נוצר מתישהו לאורך תקופת הבית השני.

eyalnadav

New member
התנצלות ותשובה

אני מבין שזה פוגע , כמו שאם היו חושבים שאני אישה. כמו שכתבתי בתורה לא כתוב מתי היה מתן תורה - אין תאריך כמו שאר החגים - וזה שאלה בפני עצמה -למה לא נכתב תאריך מתן תורה? אבל חז"ל חישבו את הענין והוכיחו מהמקורות שאת הבאת - שמתן תורה היה ביום ה-50 שהוא יום חג שבועות (הרי עדין לא היה חגים בכלל לפני מתן תורה)

פלגיה

New member
ושוב

בתורה אין התיחסות ל"חג מתן תורה". יש מתן תורה. אפשר לקבוע את התאריך שלו. אבל אין חיבור מילולי וענייני בין המקומות שבהם מוזכר "חג הביכורים" ובין ציון היותו של היום הזה גם יום מתן תורה. בניגוד לאשבל אני לא חושבת שהקישור הזה נעשה רק בימי בית שני. אני חושבת שהוא קדום בהרבה, אבל עדין העובדה שלא כתוב בשום מקום לחגוג את ו' בסיוון כיום מתן תורה מעורר מחשבה.

על מה את מתבססת?

כשאתחושבת שהקישור נעשה עוד לפני הבית השני? אגב, אולי לא התאריך של מתן התורה לא נכתב באופן מכוון, כדי להפוך את האירוע לדבר על זמני...

למעלה