מתי התחילה הבעיה הזו?
אני לא יודעת למה אני מקבלת תחושה שהדורות האחרונים מוכשרים פחות – לא מצליחים לקרוא בניקוד, לא מבינים תנ"ך וכו' אחרי שהדור שלי וקודמים לו הצליחו לעשות זאת (מן הסתם לא כולם באותה המידה, אבל כל אחד והיכולות שלו). העובדה שיש סימני ניקוד "עודפים" לא אמורה להפריע, בדיוק כפי שיש לנו גם ס וגם שׂ. מערכת הניקוד מורכבת למי שעוסק בה אקטיבית (מנקד) אבל פשוטה מאוד למי שקורא. הסימן הבעייתי היחיד הוא קמץ קטן והוא נדיר יחסית, אז זו לא הבעיה. ממה ששמתי לב מתלמידים בכיתות מתקדמות (חטיבת ביניים), כשהם קוראים בקול הם מנחשים מילים לפי הציפייה המוקדמת שיש להם ומתעלמים מהניקוד כפי שהם מתעלמים לא פעם גם מה"א הידיעה או מצורנים כאלה ואחרים (למשל רבים). קורה לא פעם שתלמיד קורא טקסט, קורא שם עצם ביחיד במקום רבים או ללא יידוע, ואז במקום לחזור לאחור ולתקן הוא פשוט מתאים גם את המילים שאחריו (שמות תואר למשל) באותו אופן... אני לא יודעת לאפיין ממה זה נובע, אבל אני נתקלת בזה שוב ושוב. תופעה נוספת שאני נתקלת בה, אגב, היא התעלמות מסימני הפיסוק... תלמידים קוראים ברצף, מתעלמים בדרך מפסיקים ומנקודות ונושמים רק כשנגמר להם האוויר (גם אם זה באמצע משפט). אולי זה האינטרנט, אולי הקצב המהיר של המידע בימינו, אולי קריאת ספרים מופחתת, אולי מורים שלא מקדישים זמן לקריאה נכונה, אבל נראה שתלמידים רבים פשוט מתעלמים מכל מיני נקודות ו"לכלוכים" קטנים שנמצאים שם לצד האותיות בטקסט, וזה לא רק ניקוד.