שיר של מתיו ארנולד

s i v a n 10

New member
שיר של מתיו ארנולד

לנקו ששלח, כתגובה אליי, שיר מתקופת נערותו, ולענבל שעונה לי ברציפות ומצביעה על כך שלא מעודדים פה מספיק את הכשרונות הספרותיים, ולכל מי שמתעניין, הרי שיר של מתיו ארנולד (מאה 19 ), בתרגומי. תגובותיכם מוזמנות! חוף דובר ________ הים שקט הלילה. שיא הגאות. בהיר נישא לו הירח על פני המיצרים. על חוף צרפת האור מבליח, נעלם. עומדים צוקי בריטניה, עוממים ועצומים, שם במפרץ מלא-השלווה. בואי לחלון, מתוק אוויר- הלילה! אב, מקו הקצף הארוך, מקום בו נפגשים הים והיבשת החוורת-מירח, הקשיבי! נהמה רועשת של חלוקי-האבנים הנסחפים ומוטחים עם גלי-הים הנסוגים, והחוזרים, אל קו החוף. התחל, חדול,חזור, מקצב איטי, הלוך ושוב, מציג לאוזן את מנגינת העצב הנצחית. בימים מקדם סופוקלס על ים-יוון שמע אותה. היא לו הזכירה את הגאות-ושפל זו העכורה של סבל האדם. גם אנו מוצאים רעיון בצליל הזה, אנו השומעים אותו על פני ים הצפון המרוחק. ים האמונה, אי-אז, היה בשיא-גאות. את העולם כולו חבק, חגר, בטבעותיו המזהירות. אבל עתה איני שומע אלא את נהמתו העצובה, הממושכת, הנסוגה, עם נשיבת אוויר-הלילה, מן הגבולות הנרחבים, העגומים והחופים החצציים, החשופים, של העולם. הה, אהובה, הבי נאהב נא זה את זה באמונה! כי העולם אשר נראה פה לפנינו כמו ארץ-חלומות, חדש, יפה ורבגוני, אין בו שמחה או אהבה, לא אור, לא בטחון ולא שלום, לא הקלה למכאובים. אנחנו פה כמו על מישור אפל, שטוף בזעקות של קרב ומנוסה, ובו צבאות נבערים מתנגשים בליל.

inbal76

New member
תרגום שירה

תודה על השיר! יקח לי זמן להתעמק בו כמובן... רק רציתי להעיר בינתיים שהיו לי גם כן קצת שאיפות בתחום התרגום. הרבה לא יצא מזה (אולי עוד יצא?), אבל יש לי חיבה רבה לנושא. בזמנו בפורום תרגום בנענע או וואלה היו מעלים חמשירים משעשעים באנגלית שנהניתי מאוד לתרגם. בשירה רצינית לא התנסיתי. בכלל, תרגום שירה הוא קשה ובעייתי במיוחד לדעתי. בשירה הרי כל מילה היא משמעותית, הרבה יותר מאשר בפרוזה, והשפה היא כלי שהמשורר משתמש בו מאוד "בעדינות" ובדייקנות. פעם כתבתי על כך באיזה פורום הודעה ארוכה ומפורטת אבל אין סיכוי שאמצא אותה עכשיו, לצערי. בכל אופן אין ספק שזה אתגר שדורש המון יצירתיות.

s i v a n 10

New member
תרגום שירה

אכן אכן. כל מילה בסלע. הנה באמת, אני עצמי בתרגום הזה חיפשתי הרבה מילה עברית הולמת לglimmering ולא כל כך הצלחתי למען האמת. "עוממים" זה לא בדיוק, כשאני רואה בעיני רוחי את הצוקים הלבנים מחזירים בלילה את אור הירח החלש, יחסית.אגב, המתרגם צריך גם למצוא מלים שישמרו על קצב ועל צלצול מוסיקלי, רצוי אפילו אלה של המקור.(לפחות הקצב). אבל זאת המתרגם הטוב עושה אינטואיטיוית, פה נכנס הכשרון. אשמח לקרוא את תרגומייך לחמשירים, ואם תרצי - להראות לך חמשירים ושירים קלילים משלי. מה השכלתך הפורמלית במקצועות ריאליים?

למעלה